22 Νοε 2007

Δεν έχω απαντήσεις... έχω όμως πολλά ερωτήματα!

Ακολουθεί ένα τεράστιο ποστ, με πλήθος ερωτήματα αλλά και πολλές φωτογραφίες με σκοπό να σας βοηθήσουν να διεγείρετε περισσότερο ακόμη το μυαλό σας... Για αυτό μην διστάσετε να πατήσετε πάνω στις φωτογραφίες ...


Τελικά τι συμβαίνει?
  • Αλλάζει ο τρόπος που συναναστρεφόμαστε, ο τρόπος που επικοινωνούμε?
  • Πως κατάφερε το facebook μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να έχει 90.000 Έλληνες συνδρομητές (84.511 στις 22.11.07) και όλα τα blogs (όχι οι bloggers) ακόμη δεν έχουν φτάσει τις 25.000 στην χώρα μας?
  • Τελικά τι επικοινωνία αναζητούμε?
Την επικοινωνία των emails?
Την επικοινωνία των forums?
Την επικοινωνία των chats?
Την επικοινωνία των blogs?
ή μια επικοινωνία αλά facebook, hi5 ή Myspace?

.
.
.
ή κάτι άλλο που ακόμη δεν έχει προωθηθεί?


  • Τελικά προτιμάμε να Επικοινωνούμε ή να Προβαλλουμε τον εαυτό μας (σαν να είμαστε κάποιου είδους προϊόν?)
  • Μήπως είμαστε όπως επικοινωνούμε? (διορθώστε με αν δεν σας αρέσει συντακτικά η πρόταση)
  • Αναζητούμε συνεχώς κάτι καινούριο στην διαδικασία της επικοινωνίας για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας ή απλά για να είμαστε συνεχώς μες την μόδα, μαζί με τα trends, με το πλήθος?
  • Και που τα χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα νέα μέσα, επικοινωνούμε στην πραγματικότητα?
  • Τι είναι επικοινωνία? Ο ορισμός στο λεξικό του Τριανταφυλλίδη, η διαδικασία δλδ. μόνο?
  • ή μήπως πρέπει να ανακαλύψουμε νέες καινούριες λέξεις για να περιγράψουμε τις διάφορες μορφές της και διαστάσεις της, όπως οι Ινουϊτ στην Γροιλανδία που έχουν 49 λέξεις για να περιγράψουν το χιόνι και τον πάγο (via εξάντας)?

(Οι παρακάτω φωτογραφίες καθώς και οι δύο παραπάνω είναι από το flickr και όλες έχουν ως κοινό tag ...communication)

Copyright by Michael Zwerg. ( www.flickr.com/groups/visualization)






  • Προτιμάμε αλήθεια μια πιο αποστειρωμένη επικοινωνία με περισσότερους ανθρώπους ή μια πιο δυνατή, ζωντανή - και με εντάσεις πιθανόν, αλλά πιο ειλικρινή - επικοινωνία με λιγότερους?
Εγώ τους καλούς φίλους τους σχολιάζω ανοιχτά, θα τους πω τα ελαττώματά τους ή θα επικροτήσω τις καλές τους ενέργειες και τα προτερήματά τους, χωρίς να κινδυνεύω να με βρίσουν ή να με κακολογήσουν. Τους κουτσομπολεύω - δεν το κρύβω - και ρωτάω για να μάθω περισσότερα, να έρθω πιο κοντά τους. Για ανθρώπους που δεν αισθάνομαι φιλικά πραγματικά χέσ...κα τι κάνουν στην ζωή τους και ούτε που με ενδιαφέρει να μάθω κάτι παραπάνω για αυτους από κοινούς γνωστούς ή φίλου. Ούτε καν να τους σχολιάσω ή να τους κουτσομπολέψω.

  • Στα social media δεν βρίσκεις έυκολα αρνητικές γνώμες ή εντάσεις και όταν αυτές γίνονται έχουν πιο πολύ την έννοια του debate... Μας αρκεί μόνο αυτό? Δεν έχουμε την ανάγκη να ακούσουμε τα αρνητικά μας σημεία?
Όλοι μας δείχνουμε τόσο τέλειοι στα social media... που αν είμασταν πολιτικοί θα είχανε μείνει χωρίς δουλειά οι image makers...

  • Ανησυχείτε για τους φίλους σας στα media πιο πολύ από ότι για τους φίλους σας στην λίστα του τηλεφώνου σας?
  • Τι ορισμό θα δίνατε σήμερα για τον φίλο?
Ορισμός από το flickr
  • Πιάσατε τον εαυτό σας να ψάχνει για κάποιον παλαιό σας φίλο σε κάποιο social media, του οποίου να έχετε το τηλεφωνό του στην ατζέντα σας αλλά να μην τον έχετε πάρει ένα τηλέφωνο εδώ και χρόνια?
  • Και όταν τον βρήκατε, να του κάνατε request για να γίνει "added as a friend" αλλά και πάλι να μην τον καλέσατε έστω και μία φορά στο τηλεφωνο?
  • Μήπως τελικά ζούμε μία επανάσταση στην επικοινωνία?

Αλήθεια τι είναι η επανάσταση?



Δικοί μου ορισμοί... μέσω flickr again!

και άλλοι ...

23 σχόλια:

CyberEddie είπε...

Δεν τίθεται κα θέμα επικοινωνίας... όλοι θέλουμε!! Το θέμα είναι τι ακριβώς ψάχνεις να βρείς και που θες να ομαδοποιηθείς, κάτι που είναι απλά κομμάτι του κάθε ανθρώπου γιατί έτσι είμαστε φτιαγμένοι. Επομένως ΟΛΟΙ κάπου θα βρούν να ενταχτούν... ακόμα και στους ... ανένταχτους!

CyberEddie είπε...

Μπράβο για το άρθρο! Πολύ ωραίο και με καταπληκτικές εικόνες...

Ανώνυμος είπε...

φιλε phile, τα ίδια ερωτήματα γυρνάνε και στο δικό μου μυαλό τον τελευταίο καιρό. Όμως ο τρόπος που τα έβαλες κάτω και τα εξέφρασες, ήταν καταπληκτικός. Θα αφιέρωσες πολύ χρόνο. Σε ευχαριστώ προσωπικά, θα το χρησιμοποιήσω ως reference στο μέλλον.

Ανώνυμος είπε...

chris μου ξέσκισες την ψυχή!

Δεν απαντώ, δεν ρωτάς για να πάρεις απάντηση άλλωστε...

By far οτι καλύτερο έχω διαβάσει πάνω στα social media..

Ο προβληματισμός σου (μας) έγινε με τον καλυτερο τρόπο λέξεις και εικόνες!

Ευχαριστούμε για αυτό το αρθρο

bbchris είπε...

Πρέπει να διαχωρίσουμε την έννοια του φίλου απ' του «γνωστού».

Φίλος δεν είναι όποιος δεν είναι εχθρός. Είναι πολλά περισσότερα.

Φίλος δεν είναι ο «γνωστός» που βγήκατε μια - δυο φορές, ήπιατε 2-3-5-10 μπύρες, συζητήσατε σε καλό κλίμα και πάει λέγοντας.
Μπορεί αυτός ο «γνωστός» να εξελιχθεί κάποια στιγμή σε φίλο αλλά πρέπει να περάσει καιρός.

Στη σημερινή εποχή με τον βομβαρδισμό από πληροφορίες, θέλουμε να ζήσουμε όσα το δυνατόν περισσότερα, σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.
Λογικό είναι να ευδοκιμούν οι «φιλίες» τύπου facebook, myspace και ότι άλλο.
Κανένας δεν «χάνει» χρόνο να χτίσει φιλίες που θ' αντέξουν στον χρόνο. Θεωρεί φίλο του όποιον είναι δίπλα του εκείνη τη στιγμή [και δεν υπάρχει το γκομενικό μέσα] και πορεύεται εν πλήρη ευτυχία.

Σοφία είπε...

Ανησυχείτε για τους φίλους σας στα media πιο πολύ από ότι για τους φίλους σας στην λίστα του τηλεφώνου σας?

Ανησυχώ για όλους το ίδιο, δηλαδή καθόλου ;-) Άλλωστε με εξαίρεση το ιστολόγιο, οι φίλοι μου είναι οι ίδιοι παντού, δεν έχω άλλους στη λίστα του τηλεφώνου και άλλους στο ημέιλ ή στο Facebook (εκτός από αυτούς που έχουν τηλέφωνο, αλλά όχι κομπιούτερ).

Τι ορισμό θα δίνατε σήμερα για τον φίλο?

Τον ίδιο που έδινα και χθες. Δεν βλέπω τι έχει αλλάξει.

Πιάσατε τον εαυτό σας να ψάχνει για κάποιον παλαιό σας φίλο σε κάποιο social media, του οποίου να έχετε το τηλεφωνό του στην ατζέντα σας αλλά να μην τον έχετε πάρει ένα τηλέφωνο εδώ και χρόνια?

Δεν υπάρχει φίλος που να μην έχουμε μιλήσει εδώ και *χρόνια*, αλλά έχω πολλούς φίλους με τους οποίους μιλάω στο τηλέφωνο 3-4 φορές το χρόνο και στο ημέιλ κάθε βδομάδα.

Και όταν τον βρήκατε, να του κάνατε request για να γίνει "added as a friend" αλλά και πάλι να μην τον καλέσατε έστω και μία φορά στο τηλεφωνο?

Oh yes. Γιατί το τηλέφωνο, εκτός της αμεσότητας, δεν προσφέρει τίποτα άλλο. Άσε που πρέπει να ταιριάζουν και οι ώρες μας (πράγμα σπάνιο).

Μήπως τελικά ζούμε μία επανάσταση στην επικοινωνία?

Σαφώς :-)

philos είπε...

Σκοπός του ποστ μου δεν είναι να πάρω απαντήσεις. Και γω θα μπορούσα να κάνω τεράστιες αναλύσεις σε κάποια κουβέντα, αλλά και πάλι... θα βγαίνανε κάποια συμπεράσματα χωρίς όμως να δοθουν τελικές απαντήσεις.

Χαίρομαι όμως που δίνω αφορμή για σκέψεις και ανάπτυξη κάποιων σχολίων σύντομων και περιεκτικών όπως ακριβώς βγαίνει στον καθένα το θέμα επικοινωνία, φιλία κλπ.

Εχω διαβάσει πολλά και ενδιαφέροντα ποστς τελευταία, όπως αυτά του Νίκου στο nylon ή του Dealsend και το ποστ το ξεκίνησα σαν draft για να καταγράψω την εντύπωση που μου έκανε η ανάπτυξη του facebook στην Ελλάδα. Μετά η μια σκέψη έφερε την άλλη και θέλοντας να βάλω και κάποιες εικόνες μιας και είχα χρόνο, εψαξα στο flickr και βρήκα πολύ τροφή για σκέψη. Στο τέλος του ποστ βρήκα και μια αναφορά στο tech crunch ότι οι χρήστες του facebook στην Αμερική είναι 18 εκατ. και στην Τουρκία 1,5. Αλλά σκοπός μου δεν ήταν να μιλήσω ή μη για την επιτυχία του facebook.
Αλλά να καταγράψω τι νιωθω εγώ ως χρήστης όλων αυτών. Χρόνια χρήστης... από το 1995 που πρωτοσυνδέθηκα με το διαδίκτυο και το 1997 που πρωτοτσάταρα με icq.

philos είπε...

Ανδρέα (με γεια το νέο look), εισήγαγες μία πολύ σημαντική παράμετρο.
ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ!
Θυμήθηκα το περσινό μου ποστ με τίτλο... Παγκόσμιες Γειτονιές

Jaywalker, σε ευχαριστώ και απλά να σου δηλώσω με το χέρι στην καρδιά ότι όντως αφιέρωσα πολύ χρόνο για το εν λόγω ποστ. Κανα δίωρο δηλαδή! Πιο πολύ στο ψάξιμο φωτογραφιών. Κάτι που είχα καιρό να κάνω και μου είχε λείψει αφάνταστα!

Dealsend, καλά έκανες και είπες ο προβληματισμός μας. Πολλές φορές πιάνω να διαβάζεις και συ τις σκέψεις μου σε ποικίλλα θέματα! Και δεν στο κρύβω ότι επηρρεάστηκα και γω από ποστς σου!
Thanks for the buzz!

Παρεπιπτόντως το ποστ που είχα ξεκινήσει πριν καιρό για ένα σχετικό θέμα... ακόμη να το ξαναπιάσω και να το τελειώσω.
Ας όψεται που έγινε κάτι πολύ σοβαρό και επείγον στην δουλειά μου!

philos είπε...

Chris, πολύ κατασταλαγμένη η άποψή σου και συμφωνώ.
"Κανένας δεν «χάνει» χρόνο να χτίσει φιλίες που θ' αντέξουν στον χρόνο."
Από την άλλη δεν χάνει χρόνο και να συντηρήσει παλαιές φιλίες όσο παλιά.
Τελικά φίλοι είναι οι λεγόμενοι καλοί φίλοι.
Αυτός που θα αρπάξεις το τηλεφωνο κάθε ώρα και στιγμή χωρίς να το σκεφτείς δεύτερη φορά, να τον ρωτήσεις ή να συζητήσεις μαζί του ότι μπούρδα σου ήρθε στην στιγμή? ή και άλλα πολλά?
Μήπως τελικά σήμερα έχουμε καταντήσει να λέμε φίλο, όποιον έχουμε βρεθεί μία φορά και δεν είναι εχθρός μας?

Πάλι δεν απαντάω!
;)

philos είπε...

Σοφία, χαίρομαι που πήρες φόρα και κατέγραψες αυθόρμητα τις σκέψεις σου.
Εγώ δεν μπορώ ακόμη να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα που έθεσα.
Δεν νιώθω έτοιμος.

Ίσως γιατί τα πράγματα στην επικοινωνία και την φιλία έχουν τόσο περιπλεχτεί τελευταία σε σχέση με ότι έζησα δυο δεκατίες πριν... ενώ στην ουσία παραμένουν το ίδιο απλά και σκληρά ως αλήθειες!
;)

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Αυτό δεν είναι ανάρτηση,είναι η Διακήρυξη της Επικοινωνίας την εποχή της τεχνολογίας.Μπράβο για το εύρος και την ακολουθία.

Σοφία είπε...

Εμένα πάλι γιατί μου φαίνονται απλά τα πράγματα;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πολύ καλό. (Ούτε μέσα στο μυαλό μου να ήσουν)

Ανώνυμος είπε...

philos βρήκα αυτό το ποστ μέσω της magica. Προσωπικά όντας "ώριμη" του χρόνου... επικοινωνία στυλ facebook,hi5 και δεν θυμάμαι ποιο άλλο έβαλες μου προκαλεί απέραντη βαρεμάρα. Ανοιξα λογαριασμό απλά από περιέργεια και καθαρά για ενημέρωση. Εχω παρατηρήσει ότι και μέσα στο διαδίκτυο επιδιώκω την επικοινωνία που θέλω και εκτός διαδικτύου: ουσιαστική με όποιο τρόπο και αν γίνεται. Αλλοτε την βρίσκω, άλλοτε όχι. Εκτός διαδικτύου είμαι κατά κανόνα μοναχική και παρόμοια είμαι και εντός διαδικτύου κατά κανόνα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τόσο όσο νομίζουμε λόγω του μέσου. Οσοι παίζουν "μάσκες" εντός, παίζουν και εκτός. Απλά το μέσο διευκολύνει από άποψη αμεσότητας και ταχύτητας. Θα ήθελα όντως φίλοι μου να συμμετείχαν στο διαδίκτυο και να τους αναζητήσω εδώ, αλλά θα τους αναζητούσα με την ίδια συχνότητα που τους αναζητώ και δια ζώσης. Αυτά. Ως πιο μεγάλη, μάλλον είμαι περισσότερο απόλυτη...

philos είπε...

Σε ευχαριστώ Διόνυσε. Αν και δεν ειναι διακήρυξη αλλά μία εξομολόγηση περισσότερο και μία κατάθεση σκέψεων και προβληματισμών.

Σοφία. Δεν κοιτάμε μόνο πως μπορεί να σκεφτόμαστε εμείς... αλλά και οι γύρω μας. Και μπορεί πολλοί να μην τα βλέπουν απλά τα πράγματα!

Magica,
σε ευχαριστώ για την διαφήμιση και το γεγονός ότι έκανες γνωστό το κείμενο μου σε πολύ κόσμο ακόμη!

Soduck, πραγματικά ήμουν μες το μυαλό σου όπως διαπίστωσα διαβάζοντας το τελευταίο σου ποστ!
Πολύ ενδιαφέρον!
Επικοινωνία Απτική! ή πιο απλά η επικοινωνία της αφής.... την οποία την έχουμε παραμελήσει τελευταία!
http://duck.3thirdsorange.com/?p=72

philos είπε...

coolplatanos, χαίρομαι που πέρασες από εδώ (και γω μέσω της magica σε είχα πρωτοβρεί). Δεν σε βρίσκω ιδιαίτερα απόλυτη.
Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν τόσο λόγω των μέσων. Σίγουρα και γω συμφωνώ. Και σίγουρα όχι τόσο σίγουρα...
Εγώ ας πούμε δεν μπορώ καν να κατανοήσω την επικοινωνία των sms. Αλλά κρίνοντας από τις διαφημιστικές εκστρατείες και τα νουμερα που ακούω στις εφηβικές ηλικίες (μπορεί να μας ενημερώσει η φίλη μας η princess) σίγουρα έχει επηρρεάσει τον τρόπο που επικοινωνεί μία ολοκληρη γενιά.
Είδα προχθες στον Θέμο, τον Ερτντογάν να πιάνει συνεχώς από το χέρι τον Καραμανλή.
Απτική επικοινωνία που λέει και η soduck.
Πόσο περιέργο μου φάνηκε. Αλλά μπορείς ίσως και να καταλάβεις κατα πόσο πιο ειλικρινή είναι τα συναισθήματα κάποιου μέσα από την απτική επικοινωνία.
Από μία αγκαλιά,
από ένα άγγιγμα.
Από την αλλαγή στον τρόπο που το κάνει κάποιος να καταλάβεις περισσότερα από αυτα πού ίσως σου λέει...
Εγώ απλα προβάλλω σκέψεις εδώ.
Και με ευχαριστεί ιδιαίτερα να συνεισφέρουν και άλλοι καταθέτοντας τις δικές τους σκέψεις εδώ ή και αλλού.

Σοφία είπε...

Μα αυτό λέω κι εγώ. Εμένα μου φαίνονται απλά, εσάς γιατί σας φαίνονται μπερδεμένα; Δεν μπορώ να το καταλάβω.

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτα αληθινό μεν, αλλά πολύ μονόπλευρο δε. Σκέψου πόσες φορές στη ζωή μας περνάνε στιγμές που μετράνε για 100 χρόνια ζωής και πόσες φορές περνάνε χρόνια και είναι σαν να πέρασε μια μέρα. Έτσι είναι και οι φίλοι. Τους ανθρώπους που κοιτούν στην ίδια κατεύθυνση με μας δεν είναι εύκολο να τους συναντήσεις. Μπορεί να μην τους πετύχεις και ποτέ στο δρόμο σου. Αν το μέσο μας δίνει μια ευκαιρία παραπάνω ας την εκμεταλευτούμε. Μερικές φορές στη ζωή μας αυτοί που μας γεννούν πόθους και σκέψεις τους ανταμώνουμε εκεί που δεν το περιμένουμε. Όλοι βρίσκουν το χώρο τους μέσα μας, ανάλογα με τα όσα η ψυχή μας ποθεί. Καλησπέρα ή καλημέρα

philos είπε...

Πολύ όμορφες οι σκέψεις σου freedula.
Για αυτό και δεν κατέθεσα και γω σκέψεις απλά έθεσα ερωτήματα.
Γιατί είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να ειπωθούν στα θέματα φιλία, επικοινωνία κλπ.
Το σίγουρο είναι ότι το μέσο του ιντερνετ έχει φέρει πιο κοντά ανθρώπους με κοινές σκέψεις και πόθους όπως λες.
Και αυτό από μόνο του είναι μία επανάσταση.
Καλησπέρα σου και σε ευχαριστώ που πέρασες από εδώ και άφησες μια γνώμη!

Ανώνυμος είπε...

Μερικές φορές αναρωτιέμαι κι εγώ αν βρισκόμασταν όλοι εμείς από κοντά, αν θα ήταν το ίδιο. Μπορεί το πρωί να περνάμε στους ίδιους δρόμους και αν είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε, άραγε θα ήταν σχέσεις ψυχής; Δύσκολο να το πω με σιγουριά. Ως προς αυτό λοιπόν έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά και η παραμικρή πιθανότητα να είναι όντως έτσι, αξίζει τον κόπο. Είναι ωραίο να μοιράζεσαι τα βράδια σου, από το να χαζεύεις ας πούμε στην τηλεόραση. Μην με ευχαριστείς σε παρακαλώ. Η συμμετοχή είναι σαν τον έρωτα. Αν δεν σου κάνει κάτι κλικ αδιαφορείς!

philos είπε...

Είδες πολλές φορές τα ερωτήματα βγαίνουν πιο εύκολα! Και καλό είναι να αναρωτιόμαστε χωρίς να παίρνουμε άμεσα θέση.
Και σίγουρα είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι έτσι τα βράδυα σου ή άλλες ελεύθερες στιγμές της ημέρας.
Το ξέρω - το είχα διάβασει δηλαδή - ότι δεν σου αρέσει να σε ευχαριστούν!
Είπα να σε τσιγγλίσω!
;D

Αλλά η τελευταία σου φράση είναι όλα τα λεφτά! Θα μπεί στα αγαπημένα μου quotes.
Μακάρι να συμμετείχαν όλοι σαν να ήταν ερωτευμένοι. Και μεγαλύτερη αξία θα είχε η συμμετοχή και σίγουρα θα ήταν μικρότερη αλλά πιο ουσιαστική!
;)

Ανώνυμος είπε...

Καλό σου απόγευμα. Σήμερα είμαι χαρούμενη. Βρέχει! (Μην σχολιάσεις). Μου άρεσε πολύ αυτό το "μικρότερη αλλά πιο ουσιαστική".

Όσο για το ευχαριστώ, μου είναι αρκετό που το κράτησες. Αν και δεν με ρώτησες πόσο χρεώνω την υποκλοπή, σε συγχωρώ. Όχι τίποτα άλλο, είμαστε σε φάση γνωριμίας και δείχνω καλή συμπεριφορά (Σειρά μου να σε τσιγγλίσω εγώ τώρα) :))

philos είπε...

Καλό σου βράδυ, freedula!
Σταμάτησε να βρέχει! Ακόμη χαρούμενη?
;D