19 Μαρ 2007

Πιάσε μια κρίκετ, γιατί συγχίστηκα!

Περιττό να πω ότι με απογοητεύσατε πλήρως. Μόνο ο Chris προσπάθησε λίγο, αλλά και πάλι δεν είναι καρντάσι για να πάει απευθείας το μυαλό του στο τι εννοώ.

Η απάντηση στο προηγούμενο post είναι ότι στην Θεσσαλονίκη πίνουν κρίκετ ενώ στους Θρακομακεδόνες παίζουν κρίκετ.

Στην Σαλλονίκη λοιπόν και δεν ξέρω αν αυτό ισχύει και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, η βαρελίσια μπύρα (ή η μπύρα που σερβίρεται στο ποτήρι αν θέλετε να είμαστε πιο ακριβολόγοι, μιας και βαρέλι δεν βρίσκεται πλέον!) ζητείται ως κρίκετ!
Μάλλον έχει επικρατήσει αυτό γιατί πριν 20 και... χρόνια ξεκίνησε και στην Ελλάδα η διανομή μιας βαρελίσιας μπύρας πάνω στις μηχανές εμφανιζόταν το όνομα cricket

Ψάχνοντας να βρω καμια φωτογραφία να συνδυάσω το κείμενο, ανακάλυψα και ένα site με 5 συμβουλές για την τέλεια βαρελίσια μπύρα. Καλό είναι να διαβαστει ειδικά από όσους εμμένουν να πίνουν την μπύρα τους σε μικρό ποτηράκι του κρασιού και χωρίς αφρό!

Τώρα ας προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα του ποστ.

Στους Θρακομακεδόνες λοιπόν εσχάτως ανακάλυψα ότι παίζουν κρίκετ! Αν σας έλεγα ότι παίζουν στην Κέρκυρα δεν θα ήταν είδηση, εφόσον εκεί διεξάγεται και το σχετικό εθνικό μας πρωτάθλημα.

Μην ξεγελαστείτε και πιστέψετε ότι οι τυχόν ψωνάρες της περιοχής, είπαν να αναδείξουν τις ευγενείς τους ρίζες και το έριξαν στο άγνωστο αυτό άθλημα. Δεν εννοώ ότι παίζουμε κρίκετ εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων, αλλά οι Πακιστανοί της ευρύτερης περιοχής μας ...

Οι φωτογραφίες που βλέπετε τραβήχτηκαν από μένα μια Κυριακή του Δεκέμβρη σε μία αλάνα απέναντι από το Ολυμπιακό χωριό, δίπλα στο συνοικισμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων.Άψογο στύλ από τον Pakistan Batsman



Όταν συνειδητοποίησα από μακρυά τι κάνανε εκείνοι οι άνθρωποι στην αλάνα Κυριακή πρωί, χωρίς να το ξανασκεφτω, προχώρησα με το αμάξι και σταμάτησα όσο πιο κοντά μπορούσα, χαζεύοντας για κανά δεκάλεπτο το θέαμα.

Τα μπάζα δίνουν μια ξεχωριστή ... αίσθηση, αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας και εξυμνούν τα ιδεώδη του αθλητισμού !


Μέχρι και πριν δύο δεκαετίες βλέπαμε αντίστοιχες σκηνές με παιδιά και μεγάλους να παίζουν ποδόσφαιρο σε τέτοια κακοτράχαλα χωράφια, όχι μόνο μακρυά από την Αθήνα κατά τις Κυριακάτικες εκδρομές για πικνίκ (άλλη εξαφανισμένη συνήθεια), αλλά και στα προάστεια της Αθήνας σε πολυσύχναστα μάλιστα σημεία. Δεν έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που γινόντουσαν πρωταθλήματα μεταξύ ομάδων των γειτονικών εταιρειών τις Παρασκευές και τα Σάββατα στο κατηφορική αλάνα (aka γήπεδο) στο Αλσάκι που βρίσκεται πίσω από τον ουρανοξύστη Atrina στον Παράδεισο. Ο καθένας φόραγε ότι παλιά μπλούζα και σορτσάκι διέθετε και παίζαν κλωτσοσκούφι. Θυμάμαι τον πατέρα μου με τους συναδέλφους του να παίζουν τις Παρασκευές τα απογεύματα και εμείς τα πιτσιρίκια της γειτονιάς τα Σαββατοκύριακα.
Η αλάνα είναι ακόμη εκεί, μόνο που πλέον δεν συναντάς ούτε ένα παιδί να παίζει, όπως κάναμε εμείς 20-25 χρόνια πριν. Ακόμη και οι bmx-άδες που κάποτε ψάχναν σαν τρελλοί να βρουν τέτοια μέρη, σήμερα τα σνομπάρουν για τις ειδικές πίστες και τις μεγάλες μαρμαροστρωμένες πλατείες. Τα σημερινά παιδιά που θέλουν να παίξουν μπάλλα, τα πάνε από τα τέσσερά τους στα 5x5 και σπάνια γυρνάνε σπίτι με το γόνατο παρασημοφορημένο και με εκτεταμμενα γδαρσίματα σε μπούτια και αγκώνες.


Φυσικά και είναι καλύτερα σήμερα. Αλλά νοστάλγησα βλέποντας τους Πακιστανούς και εκείνες τις εικόνες που έβλεπα μέχρι και έφηβος.

Χωρίς να ζηλεύω σε τίποτε άλλο τους συμπαθέστατους Πακιστανούς, και πολύ περισσότερο την φτώχεια, το σκληρό ωράριο εργασίας και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης τους, δεν μπορώ να μη δηλώσω ότι ζηλεύω που δεν έχουν χάσει ακόμη αυτή την παιδική απλότητα και τον αγνό ενθουσιασμό στη ζωή τους.


Αν τους βλέπατε τους Πακιστανούς πως χαίρονταν και πως γελάγανε, θα καταλαβαίνατε τι εννοώ...
... παρόλο το "ειδυλλιακό" τοπίο που τους περιέβαλλε.



p.s.
Και πάνω που έλεγα να ξαναρχίσω τις σπαζοκεφαλιές σαν και αυτή που είχα δημοσιεύσει πέρσι θα χρειαστει να με πείσετε αρκετά ότι είστε έτοιμοι ... για αντίστοιχα posts.
;p

11 σχόλια:

Debby είπε...

Μπα δεν θα πήγαινε ο νους μου!
Ασε που απέχω πολύ και απο τα δύο μέρη!

Ανώνυμος είπε...

Μας τρέλανες!!!

Καλό, πολύ καλό.

jojo είπε...

έσπασα το κεφάλι μου το σαββατοκύριακο και συμβουλεύτηκα και το έτερόν μου(καθότι απο τα μέρη σας) για το τι παίζουν οι Θρακομακεδόνες αλλά δυστυχώς δεν ήξερε να με βοηθήσει.
έτσι με μόνο στοιχείο τι πίνουν οι Θεσσαλονικείς δεν έβγαλα τίποτα.

ώστε το κρίκετ ήταν ε? άλλο ένα "Σαλονικιώτικο" λοιπόν...

philos είπε...

Παιδιά, λογικό είναι να μην το βρείτε, και δεν παρεξηγώ κανέναν απολύτως.
Και εγώ θα μπορούσα να το κάνω πιο κατανοητό, αλλά δεν ήθελα να είναι πολύ εύκολο από την άλλη.
Θα μπορούσα να πώ "Οι Σαλονικείς με αυτή ξεδιψάνε ενώ στην Κέρκυρα με αυτό γυμνάζονται και διασκεδάζουν!"

Οι Θρακομακεδόνες ξεγελάσανε, από την άλλη αυτοί ήταν το θέμα του τωρινού ποστ που ήθελα να προαναγγείλω.

Συγγνώμη που σε έβαλα να σπάσεις το κεφάλι σου Jojo, όταν ανέβω πάνω κερνάω στο Ζύθο Ντορέ μπύρες κρίκετ με μεζέ τα άπαιχτα μανιτάρια καγιέν και το ριζότο του! ή πάλι για καλοκαίρι λέει και μια μπυραρία με κήπο λίγο πάνω από το Τσινάρι, που είχε ωραία λουκάνικα και αλοιφές ...

CyberEddie είπε...

αν το λεγες για την κερκυρα θα το βρισκα με τη μια, ειμαι μακρυα και τους θρακο... και απο τη σαλόνικα. Αλλα που να ξέρω πως λένε τη ... σούρα... στα βόρεια, συμπέθερε ...

jojo είπε...

μμμμ!!! ωραία ακούγεται η ανταμοιβή για τα χτυπήματα της κεφαλής μου! θα το κάνω συχνότερα!
;)

philos είπε...

Μα εσένα φοβήθηκα βρε Ανδρέα, ότι θα το έβρισκες!

Jojo και εγώ ευκαιρία για μεζεκλίκια και κεράσματα ψάχνω!

Σοφία είπε...

Οι Πακιστανοί τραβάνε μεγάλο ζόρι αυτή τη στιγμή γιατί χάσανε από τους Ιρλανδούς στο World Cup. Το φυσάνε και δεν κρυώνει...
Άμα βρεις Πακιστανό στο δρόμο σου, καλύτερα μην αναφέρεις το cricket μέχρι να κερδίσουν κανένα αγώνα ;-)

philos είπε...

Οι Ινδοι έχουν κερδίσει τίποτα, μην τυχόν και έχουμε πρόβλημα και με αυτούς?
;)

CyberEddie είπε...

ασε αυτοι έχασαν απο τους μπλαγκλαντεσίτες [σίκ!] και είναι τέζα και αυτοί ...

ANDREAS KATSIKOUDIS είπε...

Ωραίο κείμενο! Μας θύμισες τα παλιά... Και τελικά απ΄ότι φαίνεται μπορούμε να εκπροσωπηθούμε από τους φίλους Πακιστανούς που ζουν εδώ και στη διεθνή σκηνή του κρίκετ!