2 Μαΐ 2008

Μες το μυαλό ενός υποψήφιου αγοραστή...

Το ξαναείπα και στο προηγούμενο ποστ ότι εδώ και 1 χρόνο τουλάχιστον φλέρταρα με την ιδέα της αγοράς μίας ψηφιακής μηχανής SLR. Τότε είχα ήδη 1 χρόνο μία Canon ixus και παλαιότερα μία από τις πρώτες ψηφιακές Sony. Έκανα την δουλειά μου στα βασικά (φωτογραφίες μικρού, πάρτυ, διακοπές, εκδηλώσεις) αλλά έβλεπα ότι ήθελα και το κάτι παραπάνω...
Οι μικρές compact ψηφιακές μηχανές είναι ένα απίστευτο επίτευγμα και σήμερα δεν διαννοούμαι να πάω ούτε μέχρι το περίπτερο (κυριολεκτικά) χωρίς να έχω μαζί μου μία.

Εβλεπα τις φωτογραφίες από ψηφιακές SLR στο flickr και ζήλευα... Τα χρώματα, τις λεπτομέρειες, τα macro, τις στιγμές εκείνες που θέλουν μόλις μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου για να τις προλάβεις...

Μια πρώτη προσπάθεια macro σε ένα ανθρωπάκι playmobil. Δείτε καλύτερα τα χρώματα και τις επιφάνειες ανοίγοντας σε μεγάλο μέγεθος!

Η Canon ixus απέτυχε γρήγορα στα σκληρά crash test του μικρού σε αντίθεση με την παλαιότερη Sony (η οποία όμως έβγαζε μικρές αναλύσεις και είχε πολύ μικρή μνήμη) και παραμονές διακοπών έπρεπε να πάρω μία καινούρια ψηφιακή, χωρίς πολλά λεφτά μιας και είχα πάντα στο μυαλό μου να πάρω μία καλύτερη.
Πήρα τότε την πιο φθηνή μηχανή που βρήκα, μία Olympus μ720SWπου έδινε εγγύηση ότι αντέχει από πτώσεις 1,5 μέτρου και μέχρι 3μ βάθος στην θάλασσα. Και άντεξε! Και στις δύο περιπτώσεις! Αλλά η ποιότητα φωτογραφιών ήταν χειρότερη και από τις δύο προηγούμενες μηχανές μου. Ειδικά χωρίς χρήση flash, όπως και χρειαζόμουν για το νεογέννητο μωρό.

Εδώ αν ανοίξετε σε μεγάλο μέγεθος θα δείτε το ανάγλυφο του τοίχου από πίσω και το ξεθώριασμα του σαξοφώνου.


Όλο αυτό το διάστημα έψαχνα. Και μέσα από το flickr και από περιοδικά. Κοίταζα φωτογραφίες από συγκεκριμένες μηχανές. Έπαιζα μεταξύ canon, sony, pentax. Ξεχώρισα ότι η Canon ήταν αυτή που είχε για μένα το κάτι παραπάνω. Απλά ήθελα αν είναι δυνατό να είχε και προεπισκόπηση της φωτογραφίας και στην οθόνη και όχι μόνο μέσα από το εικονοσκόπιο.
Η Sony το είχε ενσωματώσει ήδη. Και ξαφνικά μαθαίνω ότι η νέα Canon EOS 40D έχει αυτο το live view. Λέω δεν μπορεί... και ο διάδοχος της 400 που είχα ακούσει ότι θα έβγαινε φέτος θα πρέπει να είχε το ίδιο.
Και δικαιώθηκα. Δεν είναι ούτε 10 ημέρες που το έμαθα. Και πλέον άρχισα την αναζήτηση μέσω ιντερνετ για να βρώ την φθηνότερη προσφορά!

Skroutz! Τι άλλo!?!
Πέρασα και από Mall. Μόνο το Πλαίσιο την είχε ήδη φέρει και εκεί μίλησα με ένα ευγενέστατο και καταρτισμένο νεαρό που μου έλυσε αρκετές απορίες. Η τιμή όμως ήταν 66 € ακριβότερη από αυτή που έβρισκα σε 2 μαγαζια μέσω ιντερνετ.

Έτσι όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να κατέβω κέντρο, πέρασα σε ένα από αυτά στην Κάνιγγος, να δω αν υπάρχει διαθέσιμη και αν έχει την τιμή που διατείνεται.
Το μαγαζί 2 μέτρα πλάτος και 5 μήκος, με 4-5 υπαλλήλους να εξυπηρετούν τους 3-4 παρόντες πελάτες και κάποιους ακόμη από το τηλεφωνο! Και αυτό παραμονές Πρωτομαγιάς! Με την Αθήνα άδεια!
Πράμα που σημαίνει ότι πολλοί εκτός από εμένα έχουν διαπιστώσει ότι το Adorama διαθέτει τις φθηνότερες τιμές σε ψηφιακές μηχανές στην Ελλάδα.
Ρωτάω αν υπάρχει η συγκεκριμένη μηχανή και μου απαντάνε ότι όλες οι μηχανές παραγγέλονται χωρίς καμία προκαταβολή παρα μόνο με τα στοιχεία μου και ένα τηλέφωνο και έρχονται σε 7-10 ημέρες. Χμμμμ...
Εκεί ρώτησα τι εγγύηση έχω.
Μου είπανε ότι έχω ένα χρόνο από το μαγαζί και αν τυχόν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πάθει κάτι το προϊόν το επιστρέφω σε αυτούς και αυτοί μου το ανταλλάσουν με άλλο ίδιο.
Τους ρώτησα αν η εγγύηση είναι της Canon Ελλάδας και μου είπανε ότι είναι της Canon Ιαπωνίας.
Εκεί σκέφτομαι ότι αν δεν έχουν ετοιμοπαράδοτο προϊόν, τότε και η ανταλλαγή θα πάρει τουλάχιστον 7-10 ημέρες και αν φυσικά η Canon Ιαπωνίας (γιατί αυτοί θα τσεκάρουν αν η βλάβη είναι μέσα στην εγγύηση ή πρόκειται για δικό μου σφάλμα) θα συναινέσει στην ανταλλαγή.
Και πάλι πως θα ξέρω αν το νέο προϊόν θα είναι καινούριο ή άλλο επισκευασμένο?
Ο πειρασμός μεγάλος να το χτυπήσω επί τόπου αλλά είπα να το ξανασκεφτώ εν ψυχρώ.

Πήγα Σύνταγμα πάλι μπας και είχε φτάσει η σειρά μου στο ΤΣΜΕΔΕ... αλλά που...
Περνάω από το Public. Κοιτάζω. Και την βρίσκω και πάλι την μηχανή με 799 ευρώ όσο και στο Πλαίσιο.
Εκεί οι αντιστάσεις μου πέσανε με μιας.
Εδωσα τα 65 παραπανίσια ευρώ και την πήρα κατευθείαν από το ράφι. Ρώτησα βέβαια αν έχει εγγύηση από την Intersys και όχι από την Ιαπωνία, και αφού με διαβεβαίωσαν πήγα κατευθείαν Ταμείο.
Δεν περίμενα καν να πάω στον ευγενικό υπάλληλο του Πλαισίου. Δεν πειράζει σκέφτηκα ... παίρνω ένα σωρό άλλα αναλώσιμα από εκεί και τους κάνω καλό τζίρο ούτως ή άλλως!

Ο μικρός φαίνεται σαν ακούνητος μέσω του προγράμματος sports.


Το μόνο περίεργο είναι ότι μέσα το κουτί δεν είχε το manual. Ούτε ελληνικό, ούτε αγγλικό ούτε καν γιαπωνέζικο. Νιέντε!
Ρώτησα την υπαλληλο και μου είπε ότι και αυτή που είχε πάρει άλλη μηχανή της canon δεν είχε βρεί μες το κουτί manual και ότι πήρε τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία και της το στείλανε ταχυδρομικώς.
Και όντως... έτσι έγινε και με μένα. Αφού η υπάλληλος της Intersys με ρώτησε πρώτα από πήρα την μηχανή... Να υποθέσω ότι αν της έλεγα από το Adorama δεν θα με εξυπηρετούσε?
Και το περιμένω από εβδομάδα. Τώρα βέβαια τις περισσότερες λειτουργίες της τις έχω ήδη μάθει. Δείγμα ότι είναι σχετικά εύχρηστη (ή εγώ εξαιρετικά εξοικιωμένος με τα τεχνολογικά γενικότερα).

Τώρα πρώτες παρατηρήσεις... Το Live view δεν ισχύει για τα διάφορα προγράμματα (landscape, night portrait, sports κ.λ.π) αλλά μόνο για τις προσωπικές σου ρυθμίσεις. Αυτό δεν θυμάμαι να το είχα διαβάσει πουθενά και με πείραξε λίγο. Αν και μου αρέσει να καδράρω από το εικονοσκόπιο υπάρχουν πολλές φορές και χθες μάλιστα στο μπάνιο του μωρού, που έβγαλα στα τυφλά φωτογραφίες στην αρχή και μετά αναγκάστηκα να βγάλω τις αυτόματες ρυθμίσεις για να καδράρω σωστά.

Σσσσσσ... κοιμάται!!!

Βγάζει απίστευτα γρήγορα και με πολύ χαμηλό ISO (με 800 ISO, έβγαλα το μωρό λίγο πριν το σούρουπο με εξαιρετική ανάλυση και ποιότητα, όπως θα δείτε και σεις ανοίγοντας τη παραπάνω φωτογραφία σε κανονικό μέγεθος). Για μένα τον ερασιτέχνη φωτογράφο, το μενου είναι υπερπλήρες και πολύ απλό στην εκμάθηση του. Η μηχανή είναι ελαφριά σε σχέση με ακριβότερα μοντέλα και η φόρτιση της μπαταρίας κρατάει πάρα πολύ και γίνεται και πολύ γρήγορα σε σχέση με όσες μηχανές είχα μέχρι σήμερα. Το δε memory card που πήρα SD EXTREME III, είναι απλά εκπληκτικό. Και ταχύτατη μεταφορά στον υπολογιστή και βοηθάει σημαντικά στο να τραβήξεις πολύ γρήγορες ριπές!
Το stabilizer στο φακό αποδεικνύεται τρομερή βοήθεια όταν τραβάς με το ένα χέρι και με το άλλο κρατάς τις τσάντες του μικρού ή και το ίδιο το μωρό!!!
Αν θυμηθώ και άλλα θετικά ή αρνητικά θα ανανεώνω ή θα γράφω στα σχόλια.

ps.
Χάρη στο φίλο Ipodcrates, από σήμερα κατέβασα το manual στα αγγλικά από εδώ.

Σήμερα 7 Μαΐου, μόλις μία εβδομάδα μετά την αγορά της μηχανής, έλαβα ταχυδρομικά και το ελληνικό manual. Σε pocket size, ότι καλύτερο για να το κουβαλάς μαζί σου παντού!
Thanks Intersys!

12 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Με'γεια και πάλι! Ωραίο το review.

Νομίζω ούτε η δική μου είχε εκτενές manual (μόνο ένα σύντομο), αλλά το βρήκα σε pdf στο CD που είχε το κουτί. Κοίταξες;

DaNaH είπε...

Υπέροχο άρθρο! Μεγεία την καινούρια μηχανή και πάλι. Καλά έκανες και την πήρες! Μου άρεσαν όλες οι φωτογραφίες, ειδικά εκείνη με το playmobil και οι 2 με τα παιδιά σου. Ο μεγάλος με το καπελάκι είναι σαν κάτι αφίσες με παιδάκια που κυκλοφορούν, τέλειος! Όσο για το μωρό σκέτο κουκλάκι! Να τους χαίρεσαι! :)

philos είπε...

γκρινιάρη, σε ευχαριστώ και πάλι. To cd έχει ένα σωρό καλούδια εκτός από manual σε pdf μορφή! Περίεργο...

Δανάη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ο μεγάλος είναι μεγάλη μούρη και δυστυχώς το χει συνειδητοποιήσει και μας το παίζει λίγο ντίβα!
Ο μικρός όσο παιρνάνε οι μέρες και όταν δεν κλάει... ομορφαίνει!
;)

Ανώνυμος είπε...

Με γειά.
Καλωσόρισες στην οικογένεια :-)
Πρόσφατα πήρα την 400D (http://www.mentalblock.gr/index.php/2008/03/01/customer-service-the-definition) και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Είχα δει ότι ερχόταν η 450D αλλά προτίμησα να δώσω τα λεφτά σε καλύτερο φακό. Εσύ τι φακό πήρες μαζί με τη μηχανή ?

philos είπε...

Ευχαριστώ Πάνο, καλώς σας βρήκα!
;)

Το είχα διαβάσει τότε το ποστ σου και θυμάμαι ότι μου ειχε κάνει πολύ θετική εντύπωση το μαγαζί που αναφέρεις. Το μόνο αρνητικό που είχα δει πριν λίγες ημέρες που το έψαχνα ήταν ότι δεν είχαν δημοσιευμένες τιμές είτε στο ιντερνετ είτε στα τελευταία πασχαλιάτικα φυλλάδια τους (μιλούσαν μόνο για επιστροφή αν θυμάμαι).
Αν είχα περισσότερο χρόνο και γενικότερα αν κυκλοφορούσα συχνότερα κέντρο θα το είχα επισκεφθεί σίγουρα.
Εγώ προς το παρόν πήρα τον φακό που δίνουν στο kit (18-55 IS) ο οποίος δεν πρέπει να στοιχίζει πάνω από 80€ αλλά νομίζω μόλις μάθω τα βασικά θα ψάξω για κάτι καλύτερο σε zoom, ευρυγώνιο και ποιότητα.
Τώρα που μπήκα στο χορό....
;)

lemon είπε...

Το μόνο που χάρηκα (διότι μόνο αυτό κατάλαβα!) απ' αυτό το τεχνοκρατικό ποστ είναι είναι το μπουμπουκάκι σου που κοιμάται!
Να τους χαίρεστε τους γιούς σας phile μου!

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

Μεγειά!

Την SONY την α350 την κοίταξες; Η προεπισκόπηση της είναι για όλα τα προγράμματα

ria είπε...

μετά από αυτό το ποστ βεβαιώθηκα!
η γυναίκα σου δε μεγαλώνει δύο αλλά τρία παιδιά!
χαρά στο κουράγιο της!!!!

τα σέβη μου στην ηρωίδα!

ΑΝΑΣΑ είπε...

Να σου ζήσουν τα ζουζούνια !

Ανώνυμος είπε...

Άντε μεγειά και από εμένα (πάντα καθυστερημένος στις ευχές)
Δεν ξέρω αν βρήκες ήδη manual στα ελληνικά αλλά σε αυτό το link έχει στα αγγλικά

http://gdlp01.c-wss.com/gds/0300000933/EOSRXSi-EOS450D_EN.pdf

yannis είπε...

Μεγειά! Σίγουρα έκανες πολύ καλή επιλογή. Και οι φωτογραφίες πολύ ωραίες (εμένα μου άρεσε αυτή με το Playmobile πολύ). Anyway, τώρα έχει ξεσηκωθεί και ένας φίλος μου να πάρει (θα πάρει την 400D) και ήθελα να σε ρωτήσω για τον φακό. Αυτός που έχει μέσα στο kit πως σου φαίνεται? Γιατί η πωλήτρια του είπε ότι δεν είναι καλός, ειδικά για τοπία και τέτοια (για μακριά δηλαδή).

philos είπε...

Τωρα διαπίστωσα ότι το σχόλιο που είχα αφήσει πριν 3 μέρες δεν ανέβηκε ποτέ!
@lemon. Σε ευχαριστώ! Είναι τα ωραιότερα μοντέλα που μπορεί να επιθυμεί φωτογράφος!

konon, την είχα κοιτάξει, αλλά ήθελα canon για φωτογραφική. Είναι ένα κλικ πιο πάνω. Πάντως στις βιντεοκάμερες ψηφίζω αβλεπή SONY!

ria.... μιλάς με την γυναίκα μου, μήπως?
;))

ανάσα, σε ευχαριστώ πολύ!

ipodcrates, σε ευχαριστώ και πάλι. Ειλικρινά δεν σκέφτηκα να ψάξω να το βρω! Και το χρειαζόμουν ούτως ή άλλως και ηλεκτρονικά για να κάνω εύκολη αναζήτηση!

jaywalker, αυτή με το playmobil, μου άρεσε και μένα πολύ! Τωρα αν έχω χρόνο θα πειραματιστώ και άλλο.
Ο φακός για απλά και βασικά είναι μια χαρά. Μακράν καλύτερος από αυτούς των compact ... και φθηνός! Ζοομ κάνει μόνο Χ3 (18-55, που σημαίνει 55%18=3 ζοομ) Μπορεί αν θέλει ζοομ να πάρει το φθηνό 18-200 ή αν θέλει κάτι αρκετά καλύτερο ποιοτικά να πάρει το 18-85. Αλλά θα πληρώσει μινιμουμ 200 ευρώ παραπάνω. όσο δηλαδή και η διαφορά 400 με 450. Αξίζει πιστεύω να δώσει και να πάρει κάτι καλύτερο.
Και αν θέλει να πάει σε ένα εξειδικευμένο μαγαζί σαν το φωτοδεσμό που λέει στο σχόλιο πιο πάνω ο panos και να ρωτήσει τους πωλητές.
Υπάρχουν σίγουρα υπέροχοι φακοί απλά εγώ επέλεξα να ξεκινήσω με τα βασικά μιας και ασχολούμαι κυρίως με τη φωτογράφηση των μικρών και θέλω να μάθω την ίδια την μηχανή.