26 Φεβ 2008

Στην Ελλάδα έχουμε το press που μας αξίζει.

Φούντωσε η Blog-οσφαιρα... Μήπως πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να τα ξαναδούμε τα πράματα από την αρχή?
Να σου και πάλι πλήθος απλές ερωτήσεις ξεπηδούν από το κεφάλι μου ....

Αν στην Ελλάδα τα μέσα λέγανε όλη την αλήθεια,

Αν οι πληροφορίες σοβαρές και μη, κουτσομπολίστικες ή μη, αλλα πάντα διασταυρωμένες και τεκμηριωμένες την ίδια ώρα που έφταναν στους δημοσιογράφους προβάλλονταν και στον κάθε απλό πολίτη, θα είχε φτιαχτεί το press-gr?
Και αν ναι θα είχε αντίστοιχη επιτυχία?

Αν οι δημοσιογράφοι επώνυμα και χωρίς αναστολές δημοσίευαν και δημοσιοποιούσαν κάθε διασταυρωμένη ή τεκμηριωμένη πληροφορία που έφτανε σε αυτούς, θα είχε ανάγκη ο κόσμος να αναζητήσει πληροφόρηση από blogs του επιπέδου του press-gr? Όπου η κάθε πληροφορία και είδηση συνοδευόταν από δεκάδες υβριστικά, ψευδή και παραπλανητικά σχόλια?

Αν αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι μεταξύ τους, έφθαναν στα αυτιά του κάθε πολίτη, δια μέσω των παραδοσιακών ΜΜΕ, θα ένιωθε την ανάγκη ο απλός πολίτης να επισκεφθεί το κάθε press-gr?
(Είναι δυνατόν ο Καψαμπέλης και οι συνεργάτες του να διαθέτουν καλύτερη πληροφόρηση από τους μεγαλοδημοσιογράφους των καναλιών και των εφημερίδων? Και αν δεχτούμε ότι ναι είχανε, θέλετε να πιστέψω ότι αυτός που τους έδωσε την πληροφορία πχ για τον Θέμο και τα 5,5 εκατομύρια δεν την έδωσε προηγουμένως σε άλλους περισσότερο επώνυμους δημοσιογράφους και με σίγουρα μεγαλύτερη δύναμη και επιρροή?)

Όταν πλήθος άρθρων και κειμένων στις περισσότερες εφημερίδες παραμένει ανυπόγραφο ή υπογράφεται ψευδώνυμα, γιατί ο αναγνώστης να μην στραφεί σε blogs επιπέδου press-gr για να ενημερωθεί. Δεν κοστίζουν τίποτα άλλοστε.

Όταν οι εφημερίδες αντί να διαφημίζουν αρθρογράφους και κείμενα, διαφημίζουν τις κυριακάτικες προσφορές τους, από cd, dvd και περιοδικά μέχρι ομπρέλες και αδιάβροχα, αυτό δείχνει ότι τον πολίτη αντί να τον ενδιαφέρεται για το ποια εφημερίδα του προσφέρει καλύτερη και πιο έγκυρη ενημέρωση και πιο σύγχρονες και ανεξάρτητες αναλύσεις της επικαιρότητας, τον ενδιαφέρει η εφημερίδα που κουβαλάει μαζί της τις πιο διασκεδαστικές προσφορές.
(Ή πάλι μπορεί αυτό το τελευταίο να δείχνει ότι ο πολίτης αναγνωρίζει ότι δεν έχει ελπίδα να πάρει σωστή και αντικειμενική ενημέρωση και ανάλυση και στρέφεται στον ψυχαγωγικό ρόλο των εντυπων.)


Αλήθεια...
Υπάρχει αληθινή ελευθερία και δημοκρατία σε ένα κράτος στο οποίο οι δημοσιογράφοι φοβούνται να μιλήσουν επώνυμα στον κόσμο και επιλέγουν να διοχετεύουν ανώνυμα τις πληροφορίες που διαθέτουν?

Και μία απορία bonus:
Το να ζητάει κάποιος λεφτά από κάποιον για να τον προβάλλει σε ένα μέσο ενημέρωσης θεωρείται διαφήμιση (άσχετα αν τις περισσότερες φορές γίνεται "κατάμαυρα" και κάτω από το τραπέζι), το να ζητάει κάποιος πάλι λεφτά για να μην προβάλλει τις παρανομίες κάποιου γιατί θεωρείται εκβιασμός? ή το αντίθετο.... γουοτέβερ?


ps.
Διάβασα αρκετά ποστς τις τελευταίες ημέρες και είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πολλά. Με μια μικρή βόλτα στα Blogs θα πέσετε σίγουρα πάνω τους.
Εγώ θα ήθελα να επισημάνω να διαβάσετε τα παρακάτω:

Τους προβληματισμούς από έναν νέο αλλά έμπειρο στα διαδικτυακά θέματα δημοσιογράφο τον Ματθαίο Τσιμιτάκη "Οχι στη λογοκρισία του διαδικτύου"

Τον πάντα καυστικό J95 που σπάνια μασάει τα λόγια του (anybody who’s anybody in Greece) vs. (press-gr.blogspot.com) , για αγγλόφωνους αναγνώστες και σχολιαστές μόνο!!!

Το πολύ εύστοχο για το θέμα της ανωνυμίας από τον Πέτρο Τζεφέρη
Τα μπλοκς δεν (πρέπει να ) είναι ένα ανώνυμο βήμα! (ένα εξαιρετικό κείμενο που πρέπει να προβληματίσει πολύ κόσμο)

και ένα ανακεφαλαιωτικό από τα arxediamedia
Press-gr, ελληνική πολιτεία και bloggers (εμείς)


Και κλείνω με κάτι σύντομο για να μην το αναλύσω εις βάθος.
Το ότι είμαι blogger, δεν σημαίνει ότι θα υπερασπιστώ τον οποιοδήποτε δηλώνει την ίδια ιδιότητα με εμένα. Ενας blogger μπορεί να είναι καλός, χρυσός και άγιος μπορεί να είναι και κακοποιός.
Αλλα σίγουρα θα υπερασπιστώ το blogging σε κάθε μήκος και πλάτος αυτου του πλανήτη.

Δεν με νοιάζει αν αγαπήσει ή όχι ο κόσμος τους bloggers,
με νοιάζει ο κόσμος να αγαπήσει το blogging
και να το προστατεύσει από κάθε πλευρά!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός !
Εμένα με απασχολέι και άλλο ένα ΑΝ. Αν μπορούσε κάποιος να προβάλει την καταγγελία του. Το φακελάκι που του ζήτησαν απο την εφορία, απο το Νοσοκομείο, απο την Πολεοδομία, οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι κλπ.

Αν οι μεγάλοι δε θέλουν τα ανεξάρτητα blogs να τους κράζουν, ας μας δώσουν οι ίδιοι βημα να τους κράζουμε. Εμείς θα τους κράζουμε όπως και να έχει όταν έχουμε δίκιο.

Stardustia είπε...

αν μη τι άλλο, μου έδωσες αρκετό υλικό για να σκεφτώ.
αλλά συμφωνώ ιδιαιτέρως μαζί σου, δεν αρκεί να είναι κάποιος blogger για να τον αποδεχθούμε με κλειστά μάτια, όπως το ίδιο ισχύει για όλων των ειδών ιδιότητες...

Γκρινιάρης είπε...

Πολύ εύστοχα τα ερωτήματα και οι σκέψεις σου. Και θα συμφωνήσω πολύ με την κατακλείδα...

Ανώνυμος είπε...

Στα περιεχόμενα των εφημερίδων ξέχασες να αναφέρεις τα δείγματα ελληνικού καφέ που τελευταία εσωκλείουν...
Αν μπορούσαν, είμαι σίγουρος, θα έδιναν και τσιγάρα...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζεις ότι ο κάθε πικραμένος σαν εσένα έχει το δικαίωμα να λέει βλακείες και να βρίζει όποιον θέλει χωρίς όρια ?
Άρον την βλακεία σου και περιπάτει…

Zaphod είπε...

"Όταν οι εφημερίδες αντί να διαφημίζουν αρθρογράφους και κείμενα, διαφημίζουν τις κυριακάτικες προσφορές τους, από cd, dvd και περιοδικά μέχρι ομπρέλες και αδιάβροχα, αυτό δείχνει ότι τον πολίτη αντί να τον ενδιαφέρεται για το ποια εφημερίδα του προσφέρει καλύτερη και πιο έγκυρη ενημέρωση και πιο σύγχρονες και ανεξάρτητες αναλύσεις της επικαιρότητας, τον ενδιαφέρει η εφημερίδα που κουβαλάει μαζί της τις πιο διασκεδαστικές προσφορές"

Προσυπογράφω με χέρια και με πόδια!!!!

....
Μπορώ να το κλέψω;;;;;;

Unknown είπε...

Χρήστο η ελευρερια του λόγου είναι πάντα η ίδια ανεξάρτητα από το όνομα του μέσου. μπορεί να έχω μείνει λίγο πίσω λόγω τρομερής δουλειάς αλλά θα επανέλθω ειδικά στο θέμα.

Unknown είπε...

Χρήστο η ελευρερια του λόγου είναι πάντα η ίδια ανεξάρτητα από το όνομα του μέσου. μπορεί να έχω μείνει λίγο πίσω λόγω τρομερής δουλειάς αλλά θα επανέλθω ειδικά στο θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα 2-3 φορές όσα έγραψες,έχουμε όλοι τόσα να πούμε, μα θα περιοριστώ στα λίγα όπως αρμόζει.

Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ σε αυτό το ποστ (και γενικότερα το κάνεις αυτό) είναι οτι θέτεις προβλημτισμούς, αντί να κάνεις κήρυγμα. Αυτό το "κάντε αυτό" ή να "κάνουμε το άλλο" και οι δηλώσεις και οι διεκδικήσεις φανατισμού, είναι λόγια του αέρα. Να 'χαμε να λέγαμε ένα πράγμα. Για να πάμε την δημοτικότητα μας στα ύψη.

Σκοπός είναι να σκεφτούμε ότι μας στερούν την ελευθερία ή να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να σκεφτούμε ελεύθερα κι ανεπηρέαστοι από όσα μας σερβίρουν κάθε μέρα;

Ε, λοιπόν, όποιος θέλει να τρώει την σαβούρα θα την τρώει έτσι κι αλλιώς. Κι όποιος θέλει να ανακαλύπτει ότι αξίζει, θα πετάει τα dvd στα σκουπίδια και θα ξεχωρίζει αυτά τα 1-2 άρθρα που έχουν κάτι να πουν. Μάταιος κόπος οι φωνές. Γιατί οι φωνές αντίδρασης για την αντίδραση δεν θα κρατήσουν παρά ένα 40ήμερο.

Μια φούσκα είναι όλο αυτό, που μόλις περάσουν οι 40 μέρες όπως όλα στην Ελλάδα, θα το έχουμε ξεχάσει. Μέχρι να βρουν επόμενο θέμα να αναμασούν.

Ο κόσμος των μπλογκς που ανακάλυψαν οι ειδήμονες δεν μπορεί να κινδυνεύσει από νόμους και "αντισταθείτε".

Η αντίσταση ξεκινάει από το φιλτράρισμα και τον προβληματισμό. Οσοι νόμοι και να μπουν, όσοι κι αν καταστρατηγίσουν τα όποια μέσα, με όποιους τρόπους, έρχεται η στιγμή όλα να παίρνουν την θέση τους. Τα σκατά στο βούρκο και η αλήθεια στο φως.

Ας κουραστούμε λίγο να μάθουμε να είμαστε ελεύθεροι και όχι να διεκδικούμε την ελευθερία όπως μας την κάνουν δήθεν δώρο.

@Ανώνυμε, είσαι η απόδειξη όσων λες. Φωνάζεις χωρίς όνομα. Αυτοπροσδιορίζεσαι. Μα γιατί νομίζεις οτι αν έγραφες με ονοματεπώνυμο θα μου στερούσες το δικαίωμα να σε κριτικάρω; Τώρα θα μου πεις άλλο κριτική, άλλο βρίσιμο. Ο βλάκας όποιο μέσο κι ν χρησιμοποιήσει πάντα βλάκας θα είναι. Κι ακόμα πιο βλάκας θα είναι εκείνος που θα ασχοληθεί μαζί του, προσπαθώντας να τον συνετίσει.

bbchris είπε...

Έχω μια σκέψη. Τι χρειάζεται η μπλογκόσφαιρα τ' αλισβερήσια με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μήπως τελικά αρχίζει το μέσο να γίνεται ένα σκαλί για μια νέα γενιά μαϊντανών;

Το έχεις σκεφτεί καθόλου;

philos είπε...

internetakias, αυτό φοβουνται... τα μαθήματα θάρρους των απλών πολιτών.

stardustia, αυτό το κείμενο όπως και άλλων φίλων αυτό το νόημα έχει.
Να σκεφτούμε. Να μην βιαστούμε να κρίνουμε και να αποφασίσουμε. Αλλα να σκεφτούμε.

γκρινιαρη, σε ευχαριστώ!

ανδρέα πες το ψέμματα!;D

καλώς ήρθες στην παρέα μας ανώνυμε. Ξερω ότι άλλον έψαχνες στο google αλλά τουλάχιστον δεν κάθισες να διαβάσεις και κανα κείμενο? Αααα και να σε ενημερώσω ότι εδώ οι φίλοι δεν βρίζουμε. Ούτε σε κείμενα ούτε σε σχόλια. Γνώμες εκθέτουμε και επιχειρηματολογούμε όπου διαφωνούμε ή συμφωνούμε. Και πίστεψε με ... μόνο πικραμένοι δεν αισθανόμαστε... κανένας απο εμάς.

zaphod, δεν το έχεις κάνει ήδη???
;))

Ελένη σε καταλαβαίνω απόλυτα γιατί και γω έπηξα τρελλα αυτή την εβδομάδα. Ες αύριον τα σπουδαία!
;)

freedula μου αρέσει που με καταλαβαίνεις. Και γω το πιστεύω ότι δεν κινδυνευουμε από κανέναν νόμο όσοι δεν βλέπουμε τα blogs ως απλά ένα νέο μέσο για να εξυπηρετήσουμε άλλους στόχους.

Χρήστο το σκέφτηκα και συμφώνησα με όσα λες και συ στο δικό σου ποστ! Και είδα πολλά τις τελευταίες ημέρες που δεν μου αρέσανε.

Zaphod είπε...

Σαφέστατα μιας και αργούσες να απαντήσεις - σε αναφέρω φως πηγή όμως :)