16 Νοε 2007

Σηκώστε τα κεφάλια!


Γιατί καμιά φορά ακόμη και η άσχημη Αθήνα που δεν παύουμε να την κατακρίνουμε, μπορεί να κρύβει όμορφες εκπλήξεις σαν και αυτή του ανακαινισμένου Μέγαρου Πάλλη που έβγαλε επιτέλους μετά από πολύ καιρό τον βρωμικό μουσαμά που το κάλυπτε και αποκάλυψε μία διαφορετική, πιο αριστοκρατική και σίγουρα πιο καθαρή πρόσοψη...


όσο τουλάχιστον τα περιστέρια θα αφήσουν να διατηρηθεί (μην και δω όμως τίποτε μιμητές του Δημαρχείου!)

Βλέπετε η "κακιά" ιδιωτική πρωτοβουλία αλλού ανακαινίζει παλαιά κτίρια ενώ το "καλό" κράτος δεν διστάζει να προωθεί το γκρεμισμα παλαιών διατηρητέων χτισμάτων για το καλό της θέας!!!
Αθήνα εν έτει 2007!

Θέλω να πιστεύω ότι αν ολοένα και περισσότεροι Αθηναίοι μαθαίναμε να κοιτάμε ψηλά, να αναζητούμε το ωραίο παντού, δεν θα τίθετο καν θέμα για το γκρέμισμα ή μη του πανέμορφου art-deco διατηρητέου της Αρεοπαγείτου!




Απλά δεν θα τολμούσε να περάσει καν ως σκέψη από το μυαλό κανενός Αθηναίου το γκρέμισμα ενός τέτοιου κτίσματος!

7 σχόλια:

bbchris είπε...

Απορία.

Γιατί οι νεοέλληνες δεν «χρησιμοποιούν» αρχιτέκτονα;
Τσιγγουνιά ή έλειψη γνώσης;

Και πάλι αυτοί οι εργολάβοι των στεγαστικών δανείων δεν θα έπρεπε να «χρησιμοποιούν»;

Το έχω απορία.
Τι απαντάει ο κατασκευαστικός κλάδος;
:)))))))

philos είπε...

BOTH ΜΑΪ ΦΡΕΝΤ! BOTH! Αν και αυτό που λες έλλειψη γνώσης εγώ το λέω έλλειψη παιδείας!
Στις απλες οικοδομές οι περισσότεροι παίρνουν σχέδιο φασόν από τους πολιτικους μηχανικούς.

Όσον αφορά τον Κατασκευαστικό Κλάδο θα σου πω κάτι πέρα από χιουμορ, γιατί ο περισσότερος κόσμος το αγνοεί πλήρως.
Οι μεγάλες κατασκευαστικές σαν την δικιά μου κατασκευάζουν μόνο. Σπάνια αναλαμβάνουν μελέτες και όταν αυτό γίνεται δίνονται υπεργολαβία σε καθαρά μελετητικά γραφεία και φυσικά ακόμη πιο σπάνια αναλαμβάνουμε αρχιτεκτονικά για πελατη.
Οι πελάτες που έρχονται στις μεγάλες κατασκευαστικές έχουν ήδη πάει στον αρχιτεκτονα, μετά στον μελετητή και μετά ψάχνουν να βρούνε ποιος θα το κατασκευάσει.

Εμεις συνηθως αναλαμβάνουμε το δύσκολο και άχαρο έργο να προτείνουμε αλλαγές στον πελάτη όταν οι αρχιτεκτονικές λύσεις είναι οικονομικά ασύμφορες είτε τεχνικά αδύνατες. Αλλά και πάλι σε όσα έργα συμμετέχει αρχιτέκτονας από την πλευρά του πελατη, αυτός έχει τον τελευταίο λόγο.
Τώρα αν δεν σου αρέσουν τα μεγάλα κτίρια που βλέπεις στην Αθήνα, κατηγόρησε άμεσα τους Έλληνες ή μη αρχιτέκτονες ή τις διάφορες κρατικές επιτροπές που καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη των μελετών...
Εμας κατηγόρησε μας για κακοτεχνίες σε δρόμους που και πάλι πολλές φορές αυτα αποτελούν και αποτέλεσμα κακής μελέτης ή κακής συντήρησης.

Άσε που τα κτίρια που έχουν αρχιτεκτονική επίβλεψη είναι η χαρά του κατασκευαστή. Με τα τόσα φτιάξε και γκρέμισε που έχει (επειδή δεν άρεσε στον Αρχιτέκτονα το τελικό αποτέλεσμα!!!) δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπερδιπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του έργου!

Παντως αυτό που λες είναι μια λύση.
Να υποχρεώνανε οι εργολάβοι των στεγαστικών να χρησιμοποιούνται παντου αρχιτέκτονες!

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και να χρησιμοποιούσαν πλέον αρχιτέκτονες, τί θα άλλαζε? Σε πόσα χρόνια θα άρχιζε να αλλάζει η εικόνα της πόλης?

Ένας απελπισμένος.

DaNaH είπε...

Και εγώ πιάνω μερικές φορές τον εαυτό μου περπατώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να κοιτάζω κάποια ψηλά παλιά κτίρια που έχουν εκπληκτικές λεπτομέρειες!

Τι να πει κανείς; Δυστυχώς μας έφαγε η αντιπαροχή στην Ελλάδα! Στις μεγάλες πόλεις τα αρχοντικά σπίτια που διατηρούνται σε καλή κατάσταση μετριούνται στα χέρια του ενός χεριού!

Τι όμορφα που είναι στο εξωτερικό που βλέπεις στο κέντρο των πόλεων σπιτάκια σπιτάκια το ένα δίπλα στο άλλο!

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να φτιάχνονται και πολύ όμορφες και μοντέρνες πολυκατοικίες στην Ελλάδα και όχι αυτά το "τσιμεντένια κουτιά" που γινόντουσαν παλιά!

philos είπε...

Ποτέ δεν είναι αργά jaywalker!

philos είπε...

Ας είναι καλά οι Ιταλοεβραίοι που φτιάχναν κάτι σούπερ σπίτια στις αρχές του προηγουμενου αιωνα και βλέπεις μερικά σπάνια σπίτια ειδικά εκεί στην Βασ. Όλγας!
Αλλιως οι πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης που χτιστήκανε 60-70 είναι επιεικώς άθλιες. Και πολύ στενόχωρες.
Αλλα και οι καινούριες στον Εύοσμο πολύ ομοιομορφες και υπερβολικα ψηλές τις βρισκω.
Εκεί αφήσανε κάτι δρομάκια τοσοδούλια. Απόδειξη ότι στην Ελλάδα αν μια φορά δεν χρησιμοποιούμε αρχιτέκτονες αλλες δυο και τρεις δεν χρησιμοποιούμε πολεοδόμους!
Τυχερή μες την ατυχία της η Θεσσαλονίκη που μετά την μεγάλη πυρκαγιά βρέθηκε εκείνος ο Γάλλος Πολεοδόμος-Αρχιτέκτονας (ο Μοδιάνο αν θυμάμαι καλά?) και έφτιαξε όλους αυτους τους φαρδιους δρόμους στο κέντρο της.

Σοφία είπε...

Γενικώς ό,τι χτίστηκε γύρω στο 60 είναι άθλιο. Τέτοια αρχιτεκτονικά χάλια είναι να τα βλέπεις και να κλαις. Πάντως συμφωνώ κι εγώ ότι ποτέ δεν είναι αργά.