9 Απρ 2007

Σκέψεις γύρω από το ναυάγιο του Sea Diamond!

Όταν πρώτο-άκουσα την είδηση, γιατί είχα δουλειά και άργησα κανά 6ωρο να την πάρω χαμπάρι, είπα δεν μπορεί όνειρο θα είναι. Πως τα καταφέραμε πάλι να γίνουμε βούκινο από ένα τόσο ηλίθιο γεγονός.
Αλλά και μόνο το γεγονός ότι η διάσωση φάνηκε να λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά, σκέφτηκα και πάλι καλά να λέμε που αποφύγαμε τα χειρότερα.
Δυστυχώς την επόμενη ημέρα, όταν είδα τα τελευταία νέα της βύθισης του πλοίου, ένιωσα ακόμη μεγαλύτερο σοκ, όπως υποθέτω θα νιώσανε και οι επιβάτες του πλοίου, συνειδητοποιώντας το τι έπαθε το πλοίο πάνω στο οποίο βρισκόντουσαν λίγες ώρες πριν.



Bίντεο από την βύθιση του πλοίου το βράδυ


Ερωτήματα πολλά.
Απαντήσεις τελεσίδικες και σοβαρές - όπως πάντα - θα πάρουμε λίγες και πολλά χρόνια αργότερα. Βλέπετε συμφέροντα εκατομμυρίων διακυβεύονται πάντα μετά από κάθε τέτοιο ατύχημα.
Ασφαλιστικές αγωγές, δυσφήμιση εταιρειών και μιας ολόκληρης χώρας και της τουριστικής της βιομηχανίας, ποινικά αδικήματα....
Crisis managers (λέγε με κύριο Φ.!) θα έπιασαν δουλειά μέσα στο πρώτο μισάωρο. Δυστυχώς το έχουμε ξαναδεί το έργο...

Αλλά μυαλό δεν βάζουν κάποιοι.

Κάποιοι που δεν δίστασαν να κινητοποιηθούν πολύ αργά και παντελώς λάθος!
Που διόρισαν ένα νέο ηλικιακά καπετάνιο με 2 χρόνια ανάλογης εμπειρίας, σε μια τόσο σοβαρή και επικίνδυνη όπως αποδείχθηκε θέση.
Που άργησαν να ειδοποιήσουν τις αρχές (ναι μισή ώρα και μία ώρα είναι αργά!)
Που κάνανε μόνοι τους μανούβρες αποκόλλησης σε ένα τόσο ιδιαίτερο σημείο όπως είναι η καλντέρα στην Σαντορίνη.
Που οι αρχές αντί να δράσουν άμεσα, και αυτοβούλως, κινήθηκαν με μακάρια ηρεμία.
Που ο Δήμαρχος Σαντορίνης, θεωρούσε ότι έκανε το καλύτερο δυνατό, μη έχοντας όχι καν δώσει απλά ένα κατάλυμα ή κουβέρτες για τους επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου, αλλά ούτε καν νεράκια και τροφή. (έχει σκεφτεί άραγε το πόσο δυσφημιστική για όλο το νησί ήταν αυτή η ολιγωρία του? Μέσα από τέτοιες καταστροφές και ατυχήματα αν έχεις γρήγορα αντανακλαστικά μπορείς να κάνεις την καλύτερη διαφήμιση, όπως και έγινε με το δυστύχημα του Σάμινα, και μέσα από το οποίο στο αντίστοιχι ντοκιμαντέρ στο Discovery Channel, διαφημιστηκε η αυτοθυσία και ο ηρωισμός πολλών Ελλήνων που έσπευσαν να βοηθήσουν αλλά και σημειώθηκε και η αποτελεσματικότητα των διασωστικών αρχών!)




"Myself and a group of 77 students from Paisley Magnet School in North Carolina were on the Sea Diamond, this is one video of life jackets being distributed."Μαρτυρία μίας κοπέλας σε βίντεοπου διεσώθη από το πλοίο.

Ντροπή σε όλους τους, στην εταιρεία Louis, που για μια ακόμη φορά, κατάφερε να αμαυρώσει τον ελληνικό τουρισμό, στον καπετάνιο, στους υπεύθυνους της οργάνωσης της διάσωσης που θέλανε 4 ώρες για να αδειάσουν ένα πλοίο με ασφάλεια.

Και φυσικά ένα μεγάλο μπράβο αξίζουν όλοι όσοι βοήθησαν αφιλοκερδώς και εθελοντικά με κάθε τρόπο στην όλη επιχείρηση.



"One of the numerous ways passengers evacuated the Sea Diamond. This is the way a large majority including myself evacuated" Μαρτυρία σε βίντεο μίας κοπέλας που διεσώθη από το πλοίο.





Και μια τελευταία απορία.
Τι πραγματικά έγινε με την Γαλλίδα που έχασε τον άντρα και την κόρη της?
Γιατί άργησε τόσες ώρες να δηλώσει τον πνιγμό του άντρα της και άντε πες αυτόν μπορεί να μην τον αγαπούσε τόσο, αλλά ειδικά της κόρης , όταν είδε ότι δεν ήρθε από πίσω της?
Δηλαδή αυτή που κολύμπησε και σώθηκε, μετά τι έκανε? Έτρεξε στο κατάστρωμα και έπαιρνε ανάσες και φόρεσε σωσίβιο μαζί με του άλλους και όταν πέρασε κάνα δίωρο αναρωτήθηκε τι κάνανε οι δικοί της? Έτσι δεν αντιδράει ο νορμάλ κόσμος. Ούτε καν ένας ψυχρόαιμος βορειοευρωπαίος.
Μήπως της "βούλωσαν" το στόμα κατευθείαν για να μην πανικοβάλλει τους συνεπιβάτες της? Αν, ναι, το καταλαβαίνω σε ένα βαθμό.
Αν όχι? Τότε μήπως κάτι άλλο που χρήζει εισαγγελικής έρευνας συνέβη? Και γιατί την άφησαν να φύγει από την Ελλάδα?
Όχι κάτι απλά μυρίζει, αλλά κάτι βρωμοκοπάει...

Θα μου πεις τι σε νοιάζει?
Η αλήθεια με νοιάζει. Πειράζει που θέλω να ξέρω την αλήθεια και να κρίνω από μόνος μου τι ήταν σωστό να γίνει και τι όχι?

Και για κερασάκι στην τούρτα σας άφησα για το τέλος ένα video από ένα άλλο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο, το οποίο δύο χρόνια πριν στις 14.02.2005, έπεσε σε μια απίστευτη θύελλα μέσα στη Μεσόγειο. Σας επισημαίνω ότι θέλει πολύ γερα στομάχια για να το δείτε το παρακάτω βίντεο. Αλλά αποδεικνύει ότι τα πλοία πλέον βυθίζονται πολύ πολύ δύσκολα!
Και σχεδόν πάντα από ανθρώπινο λάθος!




Βίντεο από το Voyager

4 σχόλια:

Debby είπε...

Πως τα καταφέραμε πάλι και γίναμε ρεζίλι?
Είναι άξιο απορίας ή είναι στο αίμα μας τελικά???

philos είπε...

Είναι γιατί είμαστε οι ΕΛ!!!
Οι εκλεκτοί!
;))

bbchris είπε...

Χρόνια πολλά!!!!

Τι μπορείς να πεις γι' αυτό το «ατύχημα» όταν η αρμόδια υπουργός απαξιεί να παρευρεθεί στον τόπο του ατυχήματος. Μιλάμε για 1700+ ναυαγούς.
Που είναι η σοβαρότητα... απέναντι!

philos είπε...

Chris, όταν με το καλό ξαναβρεθούμε από κοντά, θύμισε μου να σου πω τι ακούγεται στην πιάτσα!!!