24 Απρ 2007

"H δημοκρατία είναι παρασιτική ..." ?!?!?!?

δήλωσε και πάλι η Αμάντα Μιχαλοπούλου κλείνοντας την τελευταία επιφυλλίδα της με τίτλο "Ποιητές και Γουρούνια"στην Καθημερινή αυτής της Κυριακής.

Στο τελευταίο αυτό άρθρο της, η συγγραφέας-αρθρογράφος κα. Μιχαλοπούλου επιχειρεί στο βαθμό που της επιτρέπουν τα στενά όρια μίας προκαθορισμένης στήλης εφημερίδας (να ένα ακόμη μεγάλο προσόν των blogs, που δεν περιορίζονται σε χώρο και τρόπο έκφρασης και τουλάχιστον κάποιος δεν μπορεί να επικαλεστεί την έλλειψη χώρου) να δώσει την δική της άποψη για όλα αυτά τα ποστ που γράφηκαν με αφορμή το περιβόητο στην μπλογκόσφαιρα (δες εδώ γιατί) άρθρο της πριν από μερικές εβδομάδες, με τίτλο "Ημερολόγια Νευρώσεων" και το οποίο όπως πολύ απλά διαπιστώνει και η ίδια "θεωρήθηκε ως το πρώτο «ξεκάθαρα anti blog» άρθρο".

Δεν έχω σκοπό να κρίνω τα λεγόμενά της για ακόμη μια φορά. Στο κάτω κάτω όπως και η ίδια λέει ένα απλό άρθρο έγραψε και όπως έχω ξαναπεί και εγώ, όλοι έχουμε δικαίωμα αν όχι σε μία κακή στιγμή, αλλά σε πολλές ακόμα.

Στο αρχικό της άρθρο μου κάθισε πολύ άσχημα η φράση "παρασιτικής δημοκρατίας" και την δικαιολόγησα πάνω σε κάποιον εκνευρισμό -για να μην πω λανθασμένο χειρισμό της γλώσσας - της συγγραφέως, και τώρα η επανάληψη της παραπάνω φράσης κάνοντας επίλογο στο κείμενό της, οδήγησαν την σκέψη μου ότι η κα. Μιχαλοπούλου δείχνει έντονα σημάδια ενόχλησης από την Δημοκρατία....

Τι θα πρέπει να καταλάβει ένας αναγνώστης διαβάζοντας τη φράση:
"H δημοκρατία είναι παρασιτική εξ' ορισμού, στην ιστόσφαιρα και παντού αλλού. Διαλέγουμε και παίρνουμε."

  • Εξ' ορισμού? Που το είδε αυτό γραμμένο? Σε λεξικά, σε ιστορικά βιβλία ή ... πού τέλος πάντων?
  • Και αν η δημοκρατία είναι παράσιτο, τότε ποιος είναι ο οργανισμός εις βάρος του οποίου παρασιτεί η δημοκρατία?
  • Τι διαλέγουμε και παίρνουμε? Την δημοκρατία (το παράσιτο δηλαδή, ή ..... κάτι άλλο?)


Δεν θέλω να δώσω εγώ απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Δεν είναι δικά μου λόγια, δεν είναι δικές μου σκέψεις. Μπορώ να πω πράγματα αυθαίρετα, άσχημα και σίγουρα μη κολακευτικά.
Εύχομαι να δώσει απαντήσεις, αν ποτέ θελήσει να δώσει, η ίδια η συγγραφέας, για την οποία στο παρελθόν - όταν την αγνοούσε η πλειοψηφία της μπλογκόσφαιρας - έχω αναφερθεί με πολύ κολακευτικά σχόλια. Ξεχνάω όλες τις υπόλοιπες - υποκινούμενες από προσωπικά ή κλαδικά κριτήρια ως φαίνεται - απόψεις της περί blogging.

Ο καθένας μας είναι ελεύθερος να σκεφτεί, να υποθέσει και να εκφραστεί όπως νομίζει, για τα blogs, για έναν συνάνθρωπό του, για την δημοκρατία, για οτιδήποτε και σίγουρα για ένα δημόσιο πρόσωπο. Αυτή την ελευθερία προσωπικά θεωρώ ως κατάκτηση της δημοκρατίας.

Άλλωστε και η ίδια η συγγραφέας αναγνωρίζει το δικαίωμα στην "ελευθερία της έκφρασης" έστω και ως "Βασική αρχή της δημοσιογραφίας" (μόνο?).

Μακάρι να απαντήσει, γιατί έτσι δεν θα δώσει το δικαίωμα στον καθένα που διαβάζει τα γραπτά της, να βάλει στο μυαλό, το στόμα ή στα γραπτά του διάφορα. Πράγματα ίσως μη κολακευτικά.

Αλλά και πάλι, ποιο σχόλιο ή ποια άποψη, μπορεί να θεωρηθεί ως μη κολακευτική από κάποιον που θεωρεί την δημοκρατία παρασιτική?





p.s. Δεν άντεξα και τοποθετώ κάποιες ακόμη σκέψεις μου.

Η δημοκρατία δεν είναι παρασιτική, αλλά αγαπάει τα παράσιτα. Τα παράσιτα είναι απαραίτητο και αδιάσπαστο συστατικό της δημοκρατίας. Η δημοκρατία διευκολύνει τα παράσιτα να αναπτυχθούν και τα παράσιτα από τη μεριά τους δεν είναι τόσο χαζά για να κυριαρχήσουν εις βάρος της, γιατί μετά δεν θα έχουν σε ποιον να παρασιτήσουν και άρα θα αποβιώσουν.
Αν κάτι τέτοιο εννοούσε η συγγραφέας, τότε μάλλον έχει χάσει το συγγραφικό της mojo!

Τέλος, τα blogs αν για κάτι πειράζουν πολύ, τον επώνυμο και δημόσια προβαλλόμενο κόσμο, είναι επειδή αυτοί έχουν συνηθίσει αλλιώς.
Όλα τα δημόσια πρόσωπα, ξέρανε πάντα ότι υπάρχουν αρνητικά σχόλια για αυτούς, μόνο που τώρα μπορούν με λίγο googling να βρούνε ΑΜΕΣΑ τι πιστεύει ο κόσμος για αυτούς. Δεν θα βρούνε κάτι καινούριο. Το ίδιο πίστευε πάντα ο κόσμος για αυτούς. Την ίδια γνώμη είχε. Είτε θετική, είτε αρνητική, απλά αυτοί δεν την γνώριζαν από πρώτο χέρι.
Τώρα όμως με δυο κλικ ο καθένας που δεν παρουσιάζει τάσεις στρουθοκαμηλισμού, μπορεί να μάθει από πρώτο χέρι, τι σκέψεις κάνει για αυτόν το κοινό του. Οι φίλοι και οι εχθροί του. Σαν ένα ατελείωτο reality show.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΤΕ.

Δεν σας βλέπουμε καλύτερα τώρα ... πάντα σας βλέπαμε. Απλά εσείς τώρα μπορείτε να ακούτε και την φωνή μας.
Και δεν είναι η φωνή αυτή από κάποια παράσιτα, είναι η φωνή της Δημοκρατίας...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φορτωσα τωρα, θα ξαναδιαβασω και θα επανελθω

Σοφία είπε...

Προσωπικά βρίσκω αστείο το ζόρι που τραβάνε οι δημοσιογράφοι με τα ιστολόγια, όπως και το ότι κρίνουν τους ιστολόγους με γνώμονα τη δημοσιογραφική πρακτική και δεοντολογία. Για μένα, αυτό δείχνει πόσο σοβαρά (δεν) παίρνουν την ίδια τους τη δουλειά.
Επίσης αν ήμουν δημόσιο πρόσωπο, θα θεωρούσα τα ιστολόγια πηγή πληροφόρησης πολύ πιο φτηνή και έγκυρη από τις "έρευνες" και τις "δημοσκοπήσεις" στις οποίες σπαταλιούνται τόσα χρήματα κατά καιρούς. Αλλά τι λέω τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Δεν σας βλέπουμε καλύτερα τώρα ... πάντα σας βλέπαμε. Απλά εσείς τώρα μπορείτε να ακούτε και την φωνή μας.

Συμφωνώ όσο τίποτε άλλο.

Ανώνυμος είπε...

@sofia

Σοφία θα μου επιτρέψεις ένα μικρό σχόλιο, δεν ειναι θεμα εγκυρότητας ή οικονομίας, τα blogs δημιουργήθηκαν απο την ανάγκη που έχουμε λίγο ως πολύ όλοι, να πουμε ρε πουστη μου τις δικες μας ιδεες. Γιατι οι αποψεις μονο καποιων συντεχνιων πρεπει να μεταφερονται;

Αλλωστε τα blogs ειναι εδω για οποιον θελει να τα δει, δεν ανοιγεις το PC και του πεταγομαστε σαν pop ups.

Ξεχνάτε ομως -μηπως- την συναντηση 25 bloggers με τον Bill Clinton? Για σκεψου το λιγο, ο πιο πλουσιος ανθρωπος του κοσμου, που εχει μια εταιρια πιο πλουσια και μεγαλη απο αρκετα κρατη, καλεσε 25 bloggers, γιατι καταλαβε την ισχυ που εχουν αυτα που λενε.

Δεν ειναι θεμα οικονομιας, ειναι θεμα εξουσιας! Αυτη την εξουσια θα βλεπουμε τα επομενα χρονια να αλλαζει χερια!!

JustAnotherGoneOff είπε...

Όχι Bill Clinton, αλλά Bill Gates θες να πεις... ;-)

Το ποστ σου ήταν εξαιρετικό με αποκορύφωμα το υστερόγραφό σου. Συμφωνώ μέχρι κεραίας.

philos είπε...

Σοφία, κάποιοι γιατί δεν βάζω όλο τον κόσμο στο ίδιο σακί, δεν ήταν ποτέ σοβαροί αλλά πάντα σοβαροφανείς για να μπερδεύουν τους περισσότερους απο το κοινο τους!
Κάποια δημόσια πρόσωπα, σιγά σιγά αρχίζουν και κινούνται στην σωστή κατεύθυνση...

Dealsend, η εξουσία δεν είναι απαραίτητο να αλλάξει χέρια, αλλά να διανέμεται σε περισσότερα χέρια! Αυτό είναι το νόημα της δημοκρατίας.

JustAnotherGoneOff, χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ μου, και πιστεύω να διαπίστωσες από τα γραφόμενα μου ότι και εμένα μου άρεσαν και με βρήκαν σύμφωνο απόλυτα τα δικά σου ποστ στο σχετικό θέμα!

bbchris είπε...

Αγωνία για τη ζωή που φεύγει μέσα απ' τα δάχτυλα θα έλεγα για την κυρία τάδε... :)

philos είπε...

Chris said:
"Αγωνία για τη ζωή που φεύγει μέσα απ' τα δάχτυλα..."

Εξυπνο!