6 Δεκ 2006

Και ο Ελεύθερος Τύπος κάνει blogging!

" Όπως ξέρουμε όλοι, ο διαχωρισμός έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου τείνει να καταρρεύσει. Ας του δώσουμε ένα χεράκι..."
Και το παραπάνω λόγια δεν είναι δικά μου, αλλά αποτελούν το σλόγκαν του blog που εδώ και λίγο καιρό διατηρεί η εφημερίδα!!!!

Πριν μία εβδομάδα, διαπίστωσα ότι το blog μου έγινε link από ένα άγνωστο σε μένα ως τότε blog, το e-tipos.blogspot.com.
Συγκεκριμένα το post μου με τις "Σκέψεις για την Μουσική Βιομηχανία" αποτέλεσε αφορμή για να αναπτύξει τις σκέψεις του ένας δημοσιογράφος από την εφημερίδα.

Αποσπάσματα και σκέψεις από το ποστ μου αυτό διαπίστωσα προς μεγάλη μου ευχαρίστηση (μιας και ας μην κρυβόμαστε, με είχε link στις πρώτες κιόλας γραμμές του) ότι δημοσιεύτηκαν και στο Σαββατιάτικο φύλλο του Ελεύθερου Τύπου, στην προτελευταία σελίδα .
(όχι δεν το κορνιζάρισα - δεν είμαι δα και τόοοοσο ψώνιο - αν το δημοσίευε όμως η Guardian ή το New Yorker, θα το σκεφτόμουν!!!).

Γενικά στο Σαββατιάτικο φύλλο του Ε.Τ. υπάρχει μία ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στα Blogs.
Και αυτό από μόνο του είναι μία καλή είδηση.

Νομίζω ότι έτσι δίνεται ένα πολύ καλό βήμα στους bloggers και τις ιδέες που κομίζουν και δείχνει ότι τουλάχιστον κάποιοι δημοσιογράφοι αρχίζουν να μην αντιμετωπίζουν τα blogs με καχυποψία και υπεροψία, αλλά να αντιλαμβάνονται την δυναμική τους και τον ρόλο τους τα επόμενα χρόνια στις εξελίξεις παγκοσμίως, να συμμετασχουν και κυρίως να τα ενισχύουν.

Η δική μου άποψη είναι ότι τα blogs δεν είναι απλά ακόμη μία μόδα. Δεν είναι μόνο chat, ή μια εξέλιξη των forums. Είναι αυτά αλλά και πολλά περισσότερα ακόμη.

Δεν έχω αυταπάτες ότι θα χρειαστούν χρόνια ακόμη για να μπουν τα blogs και το blogging στην καθημερινότητα των περισσοτέρων όπως μπήκαν στη ζωή μας οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, τα περιοδικά.

Τα blogs eίναι το πιο μαζικό και δημοκρατικό μέσο ενημέρωσης και άμεσης επικοινωνίας. Είναι διασκέδαση και άποψη μαζί. Είναι εργαλείο, είναι διαφήμιση, είναι πολιτική.
Είναι η νέα μας ζωή.

Αλλά πολλά πράγματα είναι ακόμη να γίνουν.

Και οι bloggers έχουν πολλά να μάθουν αλλά και οι απλοί αναγνώστες τους.
Για μένα θα είναι ένα δείγμα ότι τα blogs έχουν αρχίσει να γίνονται ευρέως γνωστά και να εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας όταν στα σχόλια ενός ποστ θα είναι πολλαπλάσια σε αριθμό τα σχόλια των "ανωνύμων" (όπως κακώς λέγονται όλοι όσοι ανεξαιρέτως δεν έχουν λογαριασμό blog) από τα σχόλια των "επώνυμων" bloggers.

Όταν το 1/4 από αυτούς που παίρνουν τηλέφωνα, που στέλνουν φαξ σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς ή που πληρώνουν 1€ μήνυμα για να γράψουν δυο λόγια στην αγαπημένη τους εκπομπή και να ακουστούν για 3" στο κανάλι, αρχίσουν να γράφουν τα μηνύματά και τα σχόλιά τους στα blogs, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική διείσδυση τους στην καθημερινότητα του Έλληνα.

Και φυσικά οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να παρακουθούν τις εξελίξεις και να συμμετέχουν σε αυτές μαζικά. Έχουν να μάθουν πολλά από τους ερασιτέχνες εμάς "δημοσια-γράφους"...

Και αν οι νυν "δημοσιογράφοι" δεν πειραματιστούν σιγά σιγά όπως ήδη κάνουν αρκετοί αξιόλογοι συναδελφοί τους, με τα blogs που διατηρούν, ή κάποιες εφημερίδες όπως ο Ελεύθερος Τύπος στην Ελλάδα, δεν θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις.

Τα blogs θέλουν δημοσιότητα, πολύ δημοσιότητα ακόμη για να πάρουν την θέση που τους αρμόζει στην ελληνική κοινωνία. Για αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία, που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Για αυτό και εγώ με αυτό το post εδώ διαφημίζω ανοιχτά αυτή την κίνηση του Ελεύθερου Τύπου. Όπως θα έκανα και θα κάνω για τα Νέα, την Ελευθεροτυπία, τον Ριζοσπάστη ακόμη και για την Traffic όταν κάποτε αποφασίσουν να κάνουν το ίδιο.

Θέλω το παιδί μου, να μαθει και να εκπαιδευτεί να μην ακούει τις 2-3 κραταιές απόψεις που διαδίδουν συνήθως οι εφημερίδες και τα κανάλια μαζικά. Θέλω να ενισχύονται και οι μικρές απόψεις, απόψεις που πολλές φορές δεν τις μοιράζονται παραπάνω από μερικές δεκάδες, αλλά οι οποίες όταν στηρίζονται σε επιχειρήματα και δεν είναι ρητορικά πυροτεχνήματα του λόγου, αξίζουν μία παραπάνω προβολή στην σημερινή Κοινωνία της Πληροφορίας.


Λοιπόν θα δώσουμε ένα χεράκι?


Μπορείτε να διαβάσετε και το σχετικό post του Α.F. Marx καθώς και το ποστ αυτό στο
e-tipos.blogspot.com που μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια: