15 Ιαν 2013

Υπερφανταστικά

Ξενυχτάω με τον γιο μου και στο βάθος παίζει το traction στην τηλεόραση όπου ο παρουσιαστής μας δείχνει τα τεχνολογικά γκατζετάκια ενός ολοκαίνουργιου αυτοκινήτου.
Ενθουσιάζεται.
- Φανταστικά είναι μπαμπά... ή τα λέει πολύ ωραία αυτός ... 
- Λογικό του λέω, εφόσον είναι νέο αμάξι, πολυ πιο νέο από το δικό μας, εχει πολλές νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
- Ναι μπαμπά... και σκέψου όταν θα μεγαλώσω εγώ τι αυτοκίνητα θα υπάρχουν... μπορεί να πετάνε στον αέρα.
Σε 10 χρόνια μπορεί να έχει πολλά πράγματα που δεν μπορώ να φανταστώ... αυτοκινητα που πετάνε, που πάνε υπόγεια... ούτε και αυτοί που γράφουν τον Μίκυ που έχουν φανταστεί πολλά δεν μπορούν να φανταστούν...
και σκέψου σε έναν αιώνα .... θα πηγαινουμε σε άλλους πλανήτες ... θα έχουν γίνει υπερφανταστικά πράγματα, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί!

Χθες ανακάλυψα αυτό το εκπληκτικό infographic που αναφέρει τις προβλέψεις για τις εξελίξεις τεχνολογικές αλλά και πολιτικές του μέλλοντος στον κόσμο. Πραγματικά απίθανα πράγματα. Τολμάνε ακόμη και να κάνουν λόγο για ανθρώπους που θα έχουν φτάσει τα 150-160 χρόνια προσδόκιμο ζωής.


Και απο χθες μου έχει κολλήσει μία μόνο ερώτηση.
Τι εκπαίδευση πρέπει να πάρει το παιδί μου για να έχει τα απαραίτητα εφόδια σε έναν κόσμο που ούτε "οι δημιουργοί του Μίκυ Μάους" δεν μπορούν να φανταστούν;

Το σκέφτομαι.
Απλά με αυτό τον απροσδόκητο διάλογο που είχα με τον 8 χρονο γιό μου μπορώ να πάω για ύπνο λίγο πιο καθησυχασμένος και αισιόδοξος ό,τι προς το παρόν αντιλαμβάνεται καλά τον κόσμο γύρω του και ελπίζοντας ότι θα διαμορφώσει και ο ίδιος στον βαθμό που του αναλογεί έναν κόσμο, πέρα από κάθε φαντασία και πρόβλεψη!

Πηγή φωτογραφίας 

5 σχόλια:

Σοφία είπε...

Εκπαίδευση δια βίου. Καιρός να ξεχάσουμε το μοντέλο που θέλει την εκπαίδευση να σταματάει στα 18 ή στα 22, άντε 25, και να αρχίσουμε να θεωρούμε ότι η εκπαίδευση με τη μία μορφή ή την άλλη δεν σταματάει ποτέ και κυρίως όχι πριν τη μέση ηλικία.

Η επόμενη ερώτηση είναι ποια θεωρούμε μέση ηλικία. Μεταξύ 40-50 ή αργότερα; Σίγουρα όχι νωρίτερα.

Ανώνυμος είπε...

Σκέψου ποια χρονιά ήσουνα 8 χρονών. Τώρα σκέψου αν κάποιος ενήλικος σε εκείνη την χρονιά θα μπορούσε να προσεγγίσει το πώς και πού δουλεύεις σήμερα.
Ωστόσο, αυτό το βρίσκω αισιόδοξο (καθώς, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορώ να φανταστώ καν αν θα υπάρχουν δουλειές σε λίγο καιρό...)
Καλημέρες! :)

philos είπε...

Με βρίσκεις σύμφωνο Σοφία!

mpampakis Παραμένουμε αισιόδοξοι μέχρι νεωτέρας! :p

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την εκπαίδευσή του. Εδώ (Αγγλία) αυτός ο αγώνας έχει σταματήσει. Η άσκηση της κριτικής ικανότητας είναι αυτή που έχει προτεραιότητα. Η "κοινή λογική" είναι στο κέντρο της εκπαίδευσης.
Πάντως αν αρχίσουμε να μυρίζουμε/αγγίζουμε και μέσα κινητών... άναυδη!

philos είπε...

Και θα προκύψουν και αυτά που δεν φανταζόμαστε Ελίζα! ;)