5 Μαρ 2010

Ξένος Έλληνας

Πηγαίνοντας τον μικρό στο παιδικό το πρωί μου πετάχτηκε ένας σχετικά παππούς με ένα παλιό Datsun από ένα στοπ. Ευτυχώς αντιλήφθηκα έγκαιρα την πρόθεσή του και φρέναρα κάνοντας του νόημα ότι δεν πρόσεξε το στοπ.

Ο μικρός στο πίσω κάθισμα μου ακούγοντας με να λέω "Έχει στοπ εκεί" μου λέει "Ναι, το ξέρω μπαμπά... γράφει Στοπ αυτή η πινακίδα."

- Ναι Γ. δεν το είπα σε εσένα, αλλά στον κύριο στο άλλο αυτοκίνητο που πετάχτηκε μπροστά μας χωρίς να σταματήσει.

- Αυτός ο κύριος ήταν ξένος?

- Όχι παιδί μου, Έλληνας ήταν.

- Ήταν ξένος μπαμπά?

- Εφόσον σου είπα βρε Γ. ότι ήταν Έλληνας.

- Ναι, το ξέρω (κατάλαβα) ότι είναι Έλληνας, αλλά είναι ξένος?

- Τι εννοείς ξένος Γ.?

- Ότι δεν τον ξέρουμε εμείς. Άρα ξένος...

- Μα ναι έχεις δίκιο...ξένος ήταν ... δεν τον ήξερα...

Ο διάλογος έληξε και αρχίσανε οι σκέψεις μου... Ο Γ. για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι βλέπει πιο καθαρά τα πράγματα…από ότι εμείς οι μεγάλοι.

Γιατί όμως εγώ κόλλησα με την λέξη ξένος?

Θυμάμαι και εμένα όταν ήμουν μικρός που ως ξένο εννοούσα τον κάθε άγνωστο άνθρωπο! Να μην μιλάς σε ξένους, μου λέγανε οι γονείς μου, όταν είσαι στον ηλεκτρικό.

Την σκέψη μου αυτή μου επιβεβαίωσε και το λεξικό του Τριανταφυλλίδη.

Παλιά για να βρεις ένα ξένο, έπρεπε να περπατήσεις μακριά από την γειτονιά σου, πιο παλιά ίσως μακριά από την πόλη ή το χωριό. Και τώρα ο ξένος δεν βρίσκεται πιο μακριά από μία πόρτα στο απέναντι διαμέρισμα, τον συνάδελφο στον από πάνω όροφο. Και ο ξένος που καθημερινά μου πουλάει χαρτομάντιλα ή μου σκουπίζει τα τζάμια με τον καιρό μου γίνεται γνωστός, με καλημερίζει, με χαιρετάει και όταν ακόμη έχω κλειστό το παράθυρο…

Εστιατόριο η Ελλάς...

Εμείς οι Έλληνες γίναμε πρώτα ξένοι μεταξύ μας και τώρα αναζητάμε τους ξένους μόνο σε αυτούς που έρχονται να δουλέψουν εδώ…

Σήμερα εγώ κόλλησα με μια λέξη.

Άλλοι καθημερινά πολλοί κολλάνε με διάφορες λέξεις, με επιχειρήματα ακόμη και με ιδεολογίες. Και οι απλές έννοιες, οι αντιλήψεις και οι νοοτροπίες που μπορεί να είχαμε ως παιδιά πλέον μπλέκονται, μπερδεύονται, έχουν αλλοτριωθεί και τελικά καταλήγουμε να μιλάμε ξύλινα, σα να είμαστε μονίμως σε εκπομπή στην τηλεόραση.

Βολευόμαστε και ταμπουρωνόμαστε…

Και έτσι όταν κοντεύει να χρεοκοπήσει μια κρατικοδίαιτη χώρα γιατί επί δεκαετίες το κράτος προσλάμβανε κόσμο με αντάλλαγμα ψήφους, χωρίς να δίνει το παραμικρό κίνητρο για επενδύσεις και ανάπτυξη, χωρίς να μαζεύει φόρους, εφαρμόζοντας την ανομία, την ανισότητα και την μη ισονομία, τώρα δεν μας φταίνε οι δικοί μας ξένοι… αλλά όσοι ξένοι αρνούνται (και καλά) να μας δανείσουν για να συνεχίσουμε εμείς να ζούμε έτσι.

Πραγματικά… αυτές τις μέρες νιώθω πολλούς ξένους γύρω μου…

p.s. 24 χρόνια πριν στο Μόντρεαλ είχα βρει έναν Έλληνα μάγειρα που μου είχε πει: ότι για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει όλοι οι Έλληνες να ζήσουν για μια δεκαετία στο εξωτερικό και να ξαναεπιστρέψουν στην χώρα μας…

Αργήσαμε!

Ή μήπως όχι?

Ίσως τελικά η μόνη σωτηρία να είναι όλοι οι Έλληνες εδώ στην Ελλάδα να αρχίσουμε να δουλεύουμε πραγματικά και να σκεφτόμαστε, απαιτούμε και καταναλώνουμε σαν να είμαστε μετανάστες στο εξωτερικό …

6 σχόλια:

cindaki είπε...

Για άλλη μια φορά τα παιδιά μας δείχνουν πως υπάρχει και άλλη οπτική γωνία...

Ο Έλληνας (δυστυχώς...) πιστεύω πως δε θα αλλάξει ποτέ.
Ακόμα κι αν δούλευε ένας μεγάλος αριθμός στο εξωτερικό, όταν επέστρεφε στο σπίτι του, πάλι ο ίδιος "καλός" Έλληνας θα γινόταν... Είναι στην νοοτροπία μας.
Δυστυχώς...

bbchris είπε...

Καλημέρα συνωνόματε!

Το εστιατόριο της φωτογραφίας το έχει ένας τύπος που τον ξέρω περίπου 40 χρόνια.
Είμασταν συμμαθητές απ' το νηπιαγωγείο.

Τώρα πια είμαστε δυο ξένοι! :))))

sid_iron είπε...

Βρε τον πιτσιρικά τι είπε!!

Υπάρχουν φορές που εύχομαι να μπορούσα να κάνω ένα restart στη ζωή μου αλλά τελικά όλο και περισσότερο κάθε μέρα βλέπω ότι η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει στην ελλάδα μας (και όχι ελλαδίτσα-ευτυχώς που υπάρχουν κάτι ξένοι όπως οι γερμανοί και ξυπνάνε τον εγωισμό μας. Έτσι η ελλαδίτσα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα, πέραν του φραπέ και του ήλιου, γίνεται ελλαδάρα..με 300 πρωτοπαλίκαρα!!) :(

ria είπε...

τα μέτρα με έσφαξαν, δεν πιστεύω όιτ η οικονομία είναι τόσο χάλια, ας φορολογήσει την εκκλησία και θα εισπράξει αμέσως 4,5 δις, αλλά νομίζω ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να αλλάξουμε νοοτροπία!

ΗΩΣ είπε...

Σωστός ο μικρός, σωστός!!!

philos είπε...

sofi-k και όμως κάτι μένει, το έχω δει σε πολλους μετανάστες. Και σε Αμερικη αλλά και σε Γερμανία.
Αλλά αν κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα στη νοοτροπία μας είναι ωχαδερφισμός και ότι τίποτα δεν αλλάζει.
Θα αλλάξει! Που θα πάει... :))

Συνωνόματε έχω και άλλη φωτο που μάλλον φαίνεται ο συμμαθητής σου... Παντως που σε έχω γνωρίσει μου φάνηκε πολύ μεγαλύτερος σου... Είναι που ασκείσαι εσύ και φαίνεσαι νεότερος! :p

Restart! Ακριβώς έτσι! Μακάρι να γινόταν και φορμάτ για τα οικονομικά! :)))

ρια, εσυ πλήγεσαι και άμεσα και σε καταλαβαίνω. Δυστυχώς με τα ξερά καιγονται και χλωρα. Αλλά σίγουρα έχουν μείνει πααααααρα πολλά ξερα να καούν ακομη. Εντωμεταξυ απο εκκλησία δεν έχω ακουσει ακομη την παραμικρη αναφορά... Αλλού ξέρουν να φωνάζουν και να φαίνονται πατριώτες, στο οικονομικό δεν βγάζουν κιχ!

ΗΩΣ, οι μικροι μας καθημερινα μας εκπαιδεύουν! :)