8 Σεπ 2008

Το ΠΑΣΟΚ είναι (όντως) εδώ!

Δεν ξέρω ούτε αν είναι ενωμένο ή δυνατό, πάντως είναι παρών στα blogs με τρόπο δημιουργικό και αλληλεπιδραστικό.

Δεν πρόλαβε να "στεγνώσει το μελάνι" από την προηγούμενη δημοσίευσή μου για τα 4Δ και τις αιχμές που άφηνα για το ΠΑΣΟΚ και την επόμενη ημέρα είδα με μεγάλη μου έκπληξη αναδημοσιευμένο το σχετικό μέρος της ανάρτησης μου ατόφιο μες την προσωπική ιστοσελίδα του Γεωργιου Παπανδρέου!

Ο ΓΑΠ στην ανάρτησή του, όχι μόνο απάντησε (γιατί ως απάντηση το είδα αν διαβάσετε προσεχτικά τις επισημάνσεις μου) αλλά το σημαντικότερο ήρθαν και θέσεις για την πρωτοβουλία Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα:

H τεχνολογία μεταβάλλει τις κοινωνίες μας με τρόπο που μόλις μερικά χρόνια πριν φαινόταν αδιανόητος . Η εποχή της πληροφορίας προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες, με την προϋπόθεση ότι, εξασφαλίζουμε σε όλους ίσες ευκαιρίες συμμετοχής, ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες στην κοινωνία της γνώσης. Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο. Αποτελεί επανάσταση, όπως επανειλημμένα έχει λεχθεί. Και αυτό συμβαδίζει με το γεγονός ότι εφόσον αλλάζουμε, η ανανέωση του τρόπου διακυβέρνησης, η ανανέωση της εκπαίδευσης και η ανανέωση της κοινωνίας μας με τις αλλαγές της τεχνολογίας, συμβαδίζει με την ανάγκη να βοηθήσουμε τους πολίτες μας να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες. Ο νέος, ο πολίτης, να έχει πρόσβαση σε αυτές τις δυνατότητες των νέων εξουσιών, αλλά το ζήτημα είναι, πώς θα μπορέσει ο πολίτης να έχει πρόσβαση σ' αυτές και πώς θα μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει;

Η εξέλιξη της Κοινωνίας τα Πληροφορίας στη χώρα μας είναι κορυφαίας σημασίας δεδομένου ότι αφορά στα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη. Την κατοχύρωση του δικαιώματος στην απρόσκοπτη και με φτηνό κόστος πρόσβαση του στην ενημέρωση και την πληροφορία. Την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και του ψηφιακού χάσματος που καλλιεργεί και εμπεδώνει κοινωνικές ανισότητες. Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την κατοχύρωση της διαφάνειας, της συμμετοχής του πολίτη και της απλοποίησης της γραφειοκρατίας, της νέας ανοιχτής και αποκεντρωμένης διακυβέρνησης. Τη διάχυση των ψηφιακών υποδομών και τεχνολογιών σε όλη την Ελλάδα για να επιταχύνουν και να διασφαλίσουν την αναπτυξιακή πορεία.

Οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το Διαδίκτυο συνιστούν λειτουργικό εργαλείο που εδράζει γύρω από την κοινωνία της γνώσης και την κοινωνία των πολιτών.Το ερώτημα είναι πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα τεχνολογία, πώς μπαίνοντας στην κοινωνία της γνώσης θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία της Πολιτείας, τη λειτουργία της δημοκρατίας, να διαμορφώσουμε μια λειτουργική δημοκρατία. Μια λειτουργική διακυβέρνηση.

Είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσουμε ένα τεράστιο οπλοστάσιο τεχνολογιών, να εξασφαλίσουμε αρκετή αντιπροσώπευση και πρόσβαση στη γνώση σε πολίτες που συμμετέχουν στο δικαίωμα που έχουν στην πληροφόρηση. Σημαντικά για τη συνεργασία και το διάλογο μέσα σε συνεκτικές εικονικές πολιτικές κοινότητες, είναι η διαφανής και αξιόπιστη λήψη αποφάσεων στην οποία θα συμμετέχουν οι πολίτες και ο αποτελεσματικός έλεγχος της εξουσίας. Αυτές είναι νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία αλλά αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, να τις ερευνήσουμε, να εφαρμόσουμε πιλοτικά έργα.

(οι επισημάνσεις στο κείμενο δικές μου)

Ως εδώ καλά μπορεί να πει κάποιος, δεν βλέπω κάποια συγκεκριμένη πρόταση ή κάποια ανάληψη συγκεκριμένης δράσης.

Εγώ όμως βλέπω πολλά και σημαντικά από ένα κόμμα εξουσίας, ένα κόμμα δηλαδή που αργά ή γρήγορα θα ξαναβρεθεί στην κυβέρνηση καλώς ή κακώς και τα οποία οφείλω να επισημάνω:

  1. Βλέπω έναν πολιτικό και αρχηγό κόμματος να μην διστάζει να προβάλλει στην ιστοσελίδα του τον αντίλογο που του προβάλει ένας απλός πολίτης. Εναν πολιτικό που αντί να καπελώνει την κριτική που του γίνεται στον ίδιο ή στο κόμμα του, να έχει το θάρρος να αναδημοσιεύσει την κριτική. Και να ενημερώνει ανοιχτά και μάλιστα καθημερινά, από όσο διακρίνω με μια απλή περιπλάνηση στην ιστοσελίδα, με πλήθος ενδιαφέροντων άρθρων αλλά και ποστς πολλών και ποικίλλων bloggers!
  2. Είδα έναν πολιτικό να του ασκούν κριτική και αντί τις συνήθεις αντικρούσεις (λες και βρίσκεται σε debate το οποίο πρέπει να νικήσει), ειρωνίες και εξυπνακίστικες δηλώσεις (που κακομάθαμε να βλέπουμε στα δελτία των 8), να απαντάει πολιτισμένα και να αναπτύσσει θέσεις. Να προβληματίζεται.
  3. Βλέπω έναν αρχηγό κόμματος να ασχολείται με αυτά που γράφουν απλοί πολίτες μέσα από blogs (γιατί επιτέλους δεν είμαστε Bloggers, απλοί πολίτες είμαστε που χρησιμοποιούμε τα blogs για να εκφραστούμε)
  4. Βλέπω να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και να πειραματίζεται (όπως πειραματιζόμαστε και όλοι εμείς εδώ στα Blogs) με αυτές και να προβληματίζεται για την βέλτιστη χρήση που μπορεί να έχουν αυτές σε μια νέα αντίληψη για την δημοκρατία και έναν "αποτελεσματικό έλεγχο της εξουσίας". Είπε την λέξη κλειδί. Αποτελεσματικό. Γιατί αυτό θέλουμε επιτέλους από τους πολιτικούς. Αποτελεσματικότητα και όχι συνθήματα και ψόφιες ιδεολογικές αναφορές.
  5. Τέλος είδα εικόνες. Πολλές εικόνες από την πόλη μας. Εικόνες που βλέπουμε όλοι καθημερινά κινούμενοι σε μια αφιλόξενη πολη. Περιττό να σας πω ότι πρόσθεσα άμεσα ως contact τον λογαριασμό του στο flickr.

Ειδα έναν αρχηγό κόμματος με σύγχρονες αντιλήψεις επικοινωνίας με το πολίτη. Δεν ξέρω αν όλο το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να αλλάξει αντιλήψεις ή αν προτιμάει να βλέπει ακόμη φιέστες με σημαιάκια όπως αυτή στο Θησείο πριν λίγες ημέρες ή εάν τέλος πάντων πιστεύουν μεσα σε ένα κόμμα (όχι μόνο στο Πασοκ) ότι αυτός είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με τους πολίτες.

Αλλά αν δεν έχουν ακόμη πειστεί οι κομματικοί οπαδοί, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πληθύνουν στο μέλλον και παρόμοιες τέτοιες ιστοσελίδες. Είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις ότι ένας αρχηγός κόμματος εξουσίας έχει αλλάξει αντιλήψεις, ότι βλέπει μπροστά. Δεν μπορεί κάποια στιγμη θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι...

Παράλληλα έβλεπα με θλίψη χθες τον Καραμανλή να του υπενθυμίζουν οι δημοσιογράφοι ότι βρήκαν για πρώτη φορά φέτος το 2008 την ευκαιρία να του υποβάλλουν κάποιες ερωτησεις... άσχετα αν αυτός συνεχώς τους απέφευγε με "εξυπνακίστικες δηλώσεις" για να απαντήσει στην ουσία!

Είπε κάτι σωστό ο oldboy χθες:

Ο Καραμανλής πληροί ονειρικά τις προϋποθέσεις που θέτει το job description του αρχηγού κόμματος εξουσίας (όχι ως παραγωγή κυβερνητικού έργου, αλλά ως παραγωγή εκλογικών νικών), αφού η ρητορική του δεινότητα δεν τον παρασύρει στον πειρασμό να προσπαθήσει να σε πείσει για ζητήματα υπεράνω πειθούς: όταν οι περιστάσεις το απαιτούν δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να αφεθεί εξακολουθητικά στην λάγνα αγκάλη της σιωπής.

Ας ελπίσουμε και το κυριότερο να απαιτήσουμε όλοι εμείς με την στάση μας να αλλάξει επιτέλους το job description του αρχηγού κόμματος εξουσίας. Και ας μην σκοπεύουμε απαραίτητα να ψηφίσουμε ξανά ένα κόμμα εξουσίας! Ας αλλάξουμε όλους αυτούς που πάντα θα θέλουν να ψηφίζουν ένα κόμμα εξουσίας. Στο συμφέρον μας είναι και πάλι!

8 σχόλια:

Zaphod είπε...

Χμμμ....ίσως για κουβέντα και για blogging να είναι καλός....

Πέρα όμως από την ρητορική και το ύφος δεν βλέπω στις θέσεις του κάτι ελκυστικό.
Και το "να φύγει η δεξιά" (με προφορά Σημίτη για όσους θυμούνται) δεν συνιστά πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ μου δίνει την εντύπωση πως άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Γι αυτά που γκρινιάζουν τώρα (πχ Βατοπαίδι), την αρχή αυτοί την έκαναν...

PN είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
PN είπε...

Το σχόλιο του Old Boy, προσωπικά, δεν το βρίσκω και τόσο πετυχημένο. Από πότε ο Καραμανλής έγινε και καλό χαρτί; Είναι ίσως οιωνεί καλό χαρτί, ελλείψει ανταγωνισμού.

Η επιμονή του ελληνικού λαού στη ΝΔ - παρότι χρήζει ψυχολογικής υποστήριξης - προέρχεται από μια αδύναμη αντιπολίτευση που τόσο καιρό μετά δεν λέει να την συγχωρέσει και να την εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός. Φαίνεται υπήρχαν πολλά πράγματα που ο έλληνας δεν ξεχνά από τον καιρό της διακυέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Όμως πέρα από αυτό, και η ίδια η αντιπολίτευση δεν φαίνεται να αντιδρά έγκαιρα στα παραστρατήματα της κυβέρνησης. Και να πει κανείς ότι ήταν και λίγα...;;;

Δεν ξέρω ποιος φταίει, και στην τελική δεν με αφορά. Εγώ παρατηρώ μια κατάσταση νοσηρή, χωρίς ευοίωνο μέλλον.

philos είπε...

zaphod, δεν έχω την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει. Κάποιοι προσπαθουνε πάντως και πολύ καλά κάνουν. Και η δική μου άποψη είναι οτι αν καταφέρει ένα κόμμα εξουσίας να αλλάξει είναι προς το συμφέρον όλων μας, γιατί θα συμπαρασύρει και άλλα κόμματα.

Και γω συμφωνω ότι συνθηματα του στυλ να φύγει η Δεξια είναι λάθος. Θέλουν να τα ακουνε αρκετοί οπαδοί αλλά τα ακουνε και άλλοι που ακόμη δεν έχουν επιλεξει να τους ψηφίσουν.

Στα σκάνδαλα έχω πάψει προ πολλού να σκέφτομαι ποιος ξεκίνησε τι. Εγώ κρίνω ότι είναι απαράδεκτο για μια κοινωνία με τόσα σκάνδαλα που γίνονται να δίνει στην κυβέρνηση 30%. Ούτε 10% δεν θα έπρεπε να της δίνουν... αλλά στην Ελλάδα ζουμε και το ότι πέσανε έστω και λίγο τα δύο μεγάλα κόμματα μας κάνει ακόμη εντυπωση!

philos είπε...

vk in athens, ο Καραμανλής είτε το θέλουμε είναι πετυχημένος για το κόμμα του. Το εβγαλε κυβέρνηση παλι, είναι ακόμη πρώτος σε δημοσκοπήσεις και στο απίστευτο αυτό ευφυολόγημα καταλληλότητας πρωθυπουργου. Δεν είναι πετυχημένος για το κράτος και σε αυτό συμφωνουμε απόλυτα και εγω και εσυ και άλλο ένα 70%, αλλά δεν παύει να έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί!
Εχεις απολυτο δίκιο στην κρίση ότι ο λαός δεν ξεχνά την κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Και πως να την ξεχάσει όταν βλέπει τα περισσότερα ίδια πρόσωπα ακόμη. Τα οποία όμως τότε τα θεωρουσε τα καταλληλότερα!
Για μένα όλα εξηγουνται απλά!
Ο Έλληνας πάει με τον νικητή! Δεν δίνει την ψήφο του εκεί που αντιπροσωπεύεται και συμπαθεί πραγματικά , αλλά θέλει να είναι κοντά στο νικητή. Μπας και τον βοηθήσει όταν θα τον χρειαστεί!
;)

fpboy είπε...

Kατ'αρχην συμπαθώ τον Γιώργο Παπανδρεόυ.
Αλλά το μισό Πασόκ είναι απατεώνες.
Ο Βενιζέλος, ο Λιάνης κ.τ.λ
Και λαμόγια είναι και πολλοί απο αυτούς που μπήκαν στο κόμμα επι Γιώργου, και λέω για αυτούς που επαγγέλονταν ''μη κυβερνητικές οργανώσεις ''.
Πρέπει τα κόμματα να ΄κρίνονται πιο αυστηρά, και όχι πρωσοποκεντρικά.
Αλλοιώς και ο Καρατζαφέρης ωραία τα λέει.

Αυτή την στιγμή κανένας μας δεν ξέρει ούτε μια σοβαρή πρόταση του Πασοκ για την χώρα!
Ούτε μια!
Πως μπορούμε να είμαστε ευχαρηστημένοι που μπαίνει στο ίντερνετ και κάνει ποδήλατο ?

Πρέπει να σκληρήνουμε την στάση μας σαν ενεργοί πολίτες απέναντι στα κόμματα και ιδιαίτερα σε αυτά που συμπαθούμε.

Πραγματικά φιλικά.

philos είπε...

fpboy, λες αυτό που λέω και γω στο επόμενο ποστ. Εγώ το είπα πιο ήπια. Αλλα ο πολύς κόσμος το λέει με πιο άγριους χαρακτηρισμους από σένα.

όλα χρειάζονται... και η διαδικτυακή επαφή αλλά και άμεσες θέσεις και γενικό πλάνο για την χώρα.

Μπορεί να βγει ότι το πλάνο μου είναι αυτό και αυτό.,
Θα ενισχύσω τον τουρισμό, θα δώσω λεφτα εκεί και εκεί, το σ/ω για το ασφαλιστικό μόλις εκλεγω θα είναι αυτό κλπ κλπ.Σα να καταθέτει business plan σε VC ένα πράμα.

Λέμε τώρα...

fpboy είπε...

συμφωνώ...