23 Ιουλ 2008

Φωτιά στην Βαρυμπόμπη

Η φωτιά από την ταράτσα του σπιτιού μου

Δεν έχουν περάσει 2 ώρες από τότε που με πήρε έντρομη η γυναίκα μου και με ενημέρωσε ότι καίγεται η Βαρυμπόμπη και ότι οι φλόγες φαίνονται από το σπίτι.
Χωρίς δεύτερη σκέψη παράτησα τα πάντα στην δουλειά και έτρεξα σπίτι.
Οι καπνοί φαίνονταν από το Μαρούσι, αλλά στην εθνική οδό φάνηκε ότι η φωτιά ήταν πολύ κοντά σε αυτήν και οι καπνοί είχαν κατευθυνση προς δυτικά.

Τα αεροπλάνα που βλέπετε επιχειρούν εδώ 1 ώρα μετά την έναρξη της φωτιάς. Πιθανόν να είχαν ξαναρίψει και νωρίτερα.

Σε όλη την διαδρομή και στο λίγο που κάθησα σπίτι ακουγα ΣΚΑΙ και τις μαρτυρίες των πολιτών, είτε ήταν κοντά στην φωτιά... είτε όχι!


Ο ένας έβλεπε αεροπλάνα και ο άλλος όχι.


Ο ένας έβλεπε την φωτιά να πηγαίνει στους Θρακομακεδόνες και ο άλλος στην Κηφισιά.
Ο καθείς το μακρύ και το κοντό του. Άλλος πάλι πήρε να καταγγείλει που πυροσβέστες χθες βράδυ στην Βαρυμπόμπη τρώγανε σουβλάκια!

Κλασσικά έπεφτε κλάμα για το κλασσικό leit motif "ότι καίγεται ο τελευταίος πνεύμονας της Αθήνας"

Την ίδια στιγμή που κάποια παλικάρια με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθουν με την εμπειρία και την εκπαίδευσή τους να βρουν το καλύτερο τρόπο να σβήσουν την φωτιά, όλοι εμείς λέμε ότι μας καπνίσει μόλις βρούμε βήμα για φωνή και προβολή!

Αν παρατηρήσει κάποιος στο κάτω αριστερό μέρος του καπνού αυτό το λευκό σύννεφο είναι από την ρίψη νερου ενός αεροπλάνου πριν απο κάποια δευτερόλεπτα.

Και τέτοιες ώρες σκέφτομαι (αντί και γω με την σειρά μου να κάνω κάτι πιο ουσιώδες αν μπορώ για να βοηθήσω στην κατάσβεση) τελικά αν σε μερικά χρόνια μεσω των blogs και των άλλων μέσων χιλιάδες κόσμου γράφει ο καθένας την δική του οπτική και εμπειρία σε τέτοια γεγονότα πως θα μπορεί άραγε να βγάλει άκρη κάποιος που απλά θέλει να ενημερωθεί για την ακριβή κατάσταση των γεγονότων...

Αλλά τι λέω... μήπως τώρα μπορεί?



Ας ελπίσουμε να πετύχουν όλες οι ενέργειες των πυροσβεστών και με την τύχη συμμαχό τους να σβήσει σύντομα και τουτη η φωτιά...

ps. Αυτή την στιγμή παρακολουθώ τα νεότερα από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Για δεύτερη φορά μετά την περσινή φωτιά της Πάρνηθας μπορώ να πω στο μέτρο που μπόρεσα να επιβεβαιώσω ο ίδιος ότι κάνουν πολύ καλή και κυρίως ψύχραιμη ανταπόκριση!

update επόμενης ημέρας
9 το πρωί και στον δρόμο από την Εθνική Οδό προς Βαρυμπόμπη είναι σε κάθε μονοπάτι προς κτήμα Τατοΐου και ένα όχημα της Πυροσβεστικής. Από το δρόμο δεν φαίνονται καμμένα, ούτε έρχεται η μυρωδιά των καμμένων που βρίσκονται μερικές δεκάδες μέτρα πιο μέσα. Ίσως λόγω του αντίθετου ανέμου μέχρι στιγμής. Ίσως το απόγευμα πάω πιο πάνω στην Εθνική Οδό να δω την έκταση των καμμένων.

11 σχόλια:

Mara Lisha είπε...

Ελπίζω γρήγορα να την σβήσουν.Αλήθεια εσείς είστε κοντά στις εστίες;

philos είπε...

Όσο βλέπεις στις φωτογραφίες. Από την εθνική είναι 5-7 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή.

Titanas είπε...

Good job man! Ελπίζω όλα να είναι καλά. Ρίξε κανα update

philos είπε...

Δυστυχώς titanas, δεν μπορώ να προσφέρω περισσότερα αυτή την στιγμή, γιατί ξαναγύρισα στην δουλειά μου στο Μαρούσι και θα είμαι εδώ για κανα δίωρο τουλάχιστον ακόμη.
Αλλά εννοείται ότι στο μέτρο που έχω κάτι ουσιαστικό να ενημερώσω θα το κάνω τουλάχιστον μέσα από το twitter σε πρώτη φάση.

ci είπε...

Εύχομαι να πανε ολα καλά για όλους - πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι καν για την προβολή, που παίρνουν όλοι τηλέφωνα, αλλά για την κλάψα.
Το νέο εθνικό μας σπορ εδώ και κάτι χρόνια.

Παλιότερα ήταν το γνωστό "οι πυροσβέστες που παίζουν τάβλι".
Ε ας πάνε και όσοι το λένε να παίζουνε τάβλι και όταν έρθει η ώρα όμως για την πυρκαγιά να τρέξουν και εκεί αν μπορούν.
Αντί να τους λέμε μπράβο, τα ακούνε κιολας..

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι όλα να λήξουν ομαλώς. Πέρυσι κινδύνεψα από φωτιά που ήταν στα 500μ. από το σπίτι μου στον Πλατανίτη Ναυπάκτου, και τότε κατάλαβα τι θα πει φωτιά. 2 μερόνυχτα ήμασταν με τα λάστιχα και προσευχόμασταν να μη γυρίσει ο άνεμος...
Όσο για την τηλεόραση, απλά είναι "γυάλινη", δλδ αποστειρωμένη.
Good luck philos!

Unknown είπε...

H μόνη ελπίδα είναι να μεγαλώσουν γρήγορα ο Γιώργος και ο Μπέμπης και να σβήσουν τη φωτιά μονάχοι τους.... Κουράγιο....

philos είπε...

Συμφωνώ citronella. Δεν αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο σημαντικό είναι το έργο των πυροσβεστών, παρα μόνο αν βρεθεί σε συνθήκες πυρκαγιάς.

attackta, και σου εύχομαι να μην σου ξανατύχει τέτοια εμπειρία. Εμείς παραμείναμε για μια ακόμη φορά τυχεροί.

η μόνη ελπίδα Ελένη είναι τα παιδιά να μάθουν να κυνηγούν τον κάθε ασυνείδητο, μόλις τον πετυχαίνουν. Και φέτος μόνο είδα δυο περιπτώσεις μπροστά μου να πετούν αναμένο τσιγάρο από ανοιχτό παράθυρο στους Θρακομακεδόνες. Εκεί να σε δω.. να σου ανεβαινει το αίμα στο κεφάλι! Να τους πάρεις τις στάχτες από ένα πρόσφατα καμμένο δάσος και να τους γεμίσεις το αυτοκίνητο με αυτές! Για να μη λερωθεί το αυτοκινητο, προτιμουν να ρισκάρουν να κάψουν ένα δάσος! Ενα δάσος στο οποίο κυκλοφορούν και ζουν οι ίδιοι!

PN είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Ζήσαμε και εμείς ένα θεματάκι από την άλλη πλευρά.

Όσο για το ΣΚΑΙ είναι καλός, αλλά τις μπαρούφες τις έλεγε και δαύτος. Στο post, το κανάλι που περιγράφω είναι ο ΣΚΑΙ!!!!

philos είπε...

vk, σε είδα πιο νωρίς αλλά με πρόλαβες και σχολιασες πρώτος! ;)

Συμφωνούμε όσον αφορά τα σχόλια των διαφόρων ακροατών του ΣΚΑΙ, απλά όσα άκουσα από τα χείλη των δημοσιογράφων του σταθμού τα βρήκα πιο σοβαρά και ψύχραιμα και πολύ κοντά σε ότι έβλεπα και γω ταυτόχρονα στο μέτρο που μπορούσα.

Και είχε και άμεση ενημέρωση στο ξεκίνημα όλης αυτής της άσχημης ιστορίας. Κατα τα άλλα δεν ακούω ούτε λεπτο ΣΚΑΙ, αλλά βλέπω τις βραδινές ειδήσεις στην τηλεόραση του.

Μαρία Κ. είπε...

Ήμουν κι εγώ εκεί...