9 Νοε 2007

Μία έκπληξη από πολύ παλιά.....

Διαβάσα στον ιντερνετάκια ότι τα αρχεία του Ellis Island, το νησί από το οποίο περνάγανε όλοι οι μετανάστες με το που κατέφταναν στο λιμάνι από την Ευρώπη, είναι πλέον διαθέσιμα για όποιον θελήσει!
Είπα και γω να τσεκάρω τους 2-3 συγγενείς μου που θυμόμουν από την γιαγιά μου ότι είχανε μεταναστεύσει στην Αμερική εγκαταλείποντας την Κωνσταντινούπολη λίγα χρόνια πριν το 1922, εχοντας προβλέψει το τι θα επακολουθούσε! Πουλήσανε όλοι τις περιουσίες τους και τα δύο αδέρφια του παππού μου με τον πατέρα τους περάσαν σταδιακά στην Αμερική (κάνοντας μια στάση Γαλλία) ενώ ο παππούς με τον αδερφό του ήρθαν μόνιμα στην Αθήνα.

Και ναι ανακάλυψα και τους τρεις, καθώς και έναν θείο της γιαγιάς μου (Ψυχόπαιδας) από το Παρδάλι της Λακωνίας!


Και τον Κλεόβουλο, που γύρισε στην Ελλάδα το 1967 και πέθανε από τον καημό του όταν έμαθε τον θάνατο και του τελευταίου του αδερφού του μπάρμπα Αλέκου (γνωστού και ως μέγα Αλέξανδρου στις εμπορικές πιάτσες των Αθηνών εκείνη την εποχή) αλλά και του προπάππου μου του Κυριάκου, για τον οποίο μόλις πολύ πρόσφατα έμαθα ότι ήταν διάσημος ζωγράφος πορτραίτων στην Κωσταντινούπολη και διαπίστωσα ότι κατά την άφιξη του στην Νέα Υόρκη μαζί με την δεύτερη (ή τρίτη του ?) σύζυγο (ήταν μπερμπάντικο σόι το Σουλιωτέϊκο για την εποχή του - όλοι χωρισμένοι και διπλοπαντρεμένοι) εδήλωνε inventor!!!




Και ζωγράφος και εφευρέτης ο προ-παππούς!

και με φράγκα (η αλήθεια είναι ότι είχε πολλά περισσότερα μαζί του από τα διόλου ευκαταφρόνητα για την εποχή 500$ που δήλωσε)

Και βρήκα και τι δώρο θα κάνω στην μάνα μου και τις αδερφές της για τα Χριστούγεννα! (μην με προδώσεις Βασίλη!)
Με 25$ σου στέλνουν αντίτυπο της λίστας επιβατών που διακρίνεται ο συγγενης που επέλεξες, είτε ένα αναμνηστικό passenger record!




Τι μόνο ο Γκούφυ θα διέθετε πολυπράγμωνες και πολυταξιδεμένους προ-παππούδες?
Από σημερα διαθέτω και γω και με την βούλα του Αμερικανικού κράτους.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Wow...
Τώρα, εντυπωσιάστηκα...:)

Ανώνυμος είπε...

Phile χάρηκα που το βρήκες ενδιαφέρον, στο παρακάτω μπορείς να βρεις και άλλα για το θέμα

http://stevemorse.org/

philos είπε...

Βασίλη, σσσσσσσ!!!

Ιντερνετάκια, ενθουσιάστηκα τόσο, που ούτε κομμεντ να σε ευχαριστήσω δεν έκανα.
Ακόμη ψάχνω πάντως!
Θα κάνω ένα μικρό update,μόλις έχω πιο σίγουρα στοιχεία.