5 Νοε 2007

Εσείς τι θα ρωτούσατε τον ΓΑΠ?

Πριν μία εβδομάδα δέχθηκα ένα email από τον Στέφανο Παπανώτα του 221.gr.
Με καλούσε ανάμεσα σε άλλους bloggers που γράφουν επώνυμα και "προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους" να αναρτήσουμε επώνυμα ο καθένας δύο ερωτήματα στο youtube και να ζητήσουμε από τον Γιώργο Παπανδρέου να μας απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Επιθυμία των παιδιών του 221.gr ήταν "η "συνέντευξη" αυτή να έχει σχέση με τη δημοκρατία, τη συμμετοχή, τη διαφάνεια, ή συναφές θέμα (θέματα που τα ΜΜΕ δείχνουν να αγνοούν)".

Απάντησα κατ'αρχάς θετικά γιατί θεωρώ ότι κάθε παρόμοια πρωτοβουλία, που δίνει την δυνατότητα στον καθένα που έχει μία σύνδεση στο διαδίκτυο να θέτει ερωτήματα σε ένα πολιτικό πρέπει να προβάλλεται και να ενισχύεται με κάθε τρόπο, αν θέλουμε κάποτε επιτέλους η δημοκρατία μας να αρχίσει να γίνεται και ουσιαστικά ανοιχτή για όλους.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου απάντησε θετικά και τελικά ορίστηκε τα βίντεο με τα ερωτήματα να έχουν γίνει upload μέχρι αυτή την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου το μεσημέρι.

Στην πρωτοβουλία του 221.gr ανταποκρίθηκαν άλλοι έξι bloggers πέρα από εμένα


και όλοι έχουμε αναλάβει να αναπτύξουμε από 2 ερωτήματα έκαστος (σύνολο 16), τα οποία και θα ανέβουν υπό την μορφή βίντεο σε ειδικό λογαριασμό στο youtube και "ο Παπανδρέου θα απαντήσει με την σειρά του με video που θα δημοσιευθεί στο internet", όπως μας ενημέρωσε ανοιχτά ο Παναγιώτης Βρυώνης, εκ μέρους του Γεωργιου Παπανδρέου.

Σκέφτηκα δε, και σε πλήρη αντιστοιχία και με το πνεύμα του vrypan, ότι θα ήταν καλύτερο η μία - τουλάχιστον - από τις δύο ερωτήσεις που μου αντιστοιχούν να γίνει από κάποιον αναγνώστη μου.

Καλώ λοιπόν όποιον από τους αναγνώστες αυτου του ποστ θέλει, να συμμετάσχει με μία ερώτηση, να ετοιμάσει ένα απλό βιντεάκι είτε αν τυχόν θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του ή δεν έχει την δυνατότητα να ετοιμάσει ένα βιντεάκι, ας καταθέσει αναλυτικά την ερώτησή του κάνοντας σχόλιο εδώ και θα αναλάβω εγώ να την εκφράσω, όπως ακριβώς μου διατυπωθεί.

Εάν μαζευτούν παραπάνω από μία ερωτήσεις θα τις θέσω άμεσα σε ψηφοφορία μέσω του blog.

Εγώ λόγω περιορισμένου χρόνου και κάποιων πρόσκαιρων -ελπίζω- τεχνικών δυσκολιών (έχω χάσει την βιντεοκάμερά μου - κάπου πρέπει να την έκρυψε ο μικρός - και έχω δανείσει την ψηφιακή μου μηχανή!) θα προσπαθήσω σήμερα αργά το βράδυ να ετοιμάσω την δική μου πρώτη ερώτηση, έτσι ώστε από αύριο το αργότερο να την έχω αναρτήσει εδώ πέρα.


Τέλος θα ήθελα να αναφέρω και κάποια γενικότερα θέματα σε σχέση με εμένα.
Σίγουρα θα προτιμούσα η κάθε ερώτηση να απευθυνόταν και στους τρεις υποψηφίους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, για να μην θεωρηθεί ως πράξη στήριξης ως προς τον ΓΑΠ και μόνο.

Ο κάθε τακτικός αναγνώστης αυτού του blog ξέρει ότι είμαι υποστηριχτής της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, και ότι προσωπικά δεν θα είχα το παραμικρό συμφέρον ή το ελάχιστο ενδιαφέρον για το πρόσωπο της επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ, όπως έχω δηλώσει και εδώ παλαιότερα.

Αλλά και πάλι δεν θα ήθελα να χάσω μία ευκαιρία να υποβάλλω, εγώ ως απλός πολίτης, μία ερώτηση σε ένα τέτοιου βεληνεκούς πολιτικό, που καλώς ή κακώς η μέχρι σήμερα πορεία της χώρας έχει επιδείξει ότι διατηρεί μεγάλες πιθανότητες κάποια στιγμή και να κυβερνήσει την χώρα μας.

Εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως, να αλλάξουν οι παρωχημένοι πολιτικοί θεσμοί για τα κοινά που επικρατούν στην σημερινή ελληνική κοινωνία.
Καλοί και χρυσοί και φίλοι μας οι δημοσιογράφοι, αλλά γιατί να κλωτσάμε την δυνατότητα που
μας δίνεται για πρώτη φορά στις μέρες μας, να ρωτάμε οι ίδιοι, με τρόπο ίσως απλοϊκό και μη επιτηδευμένο αλλά σίγουρα απαλλαγμένο από την ξύλινη γλώσσα που δημιουργουν τα ΜΜΕ.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας! (ακόμη και αν είστε δημοσιογράφοι!)

p.s.
Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω διαβάσει ή παρακολουθήσει στην τηλεόραση καμία συνέντευξη κανενός από τους υποψηφίους. Οπότε αν κάποια ερώτηση που τεθεί εδώ εχει τεθεί και κάπου αλλού, δεν μπορώ να το ξέρω.

Εγώ θα προσπαθήσω προσωπικά να αναπτύξω μια δυο ερωτήσεις πέρα από τα καθιερωμένα και συμφωνα με το πνεύμα που τέθηκε.
π.χ.Δεν θα κάνω δηλαδή κάποια ερώτηση του στυλ, "τι θα κάνετε για το ασφαλιστικό την επόμενη ημέρα της εκλογής?", αλλά ίσως μια ερώτηση του στυλ, "η πρόταση για το ασφαλιστικό που θα καταθέσετε μετά την εκλογή σας, αν είναι σκληρή για κάποια μερίδα του πληθυσμού, θα την καταθέτατε σε ένα δημοψήφισμα μεταξύ των μελών ή των φίλων του κόμματός σας?"

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aν μπορείς άλλαξε το nmpardakis.gr με το neolaia.gr/wordpress. Eυχαριστώ φίλε μου!

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Μίλησα πριν από λίγη ώρα με την υπεύθυνη τύπου του Βαγγέλη Βενιζέλου, κυρία Σοφία Μπέλμπα. Μου ανακοίνωσε ότι η συνάντηση του, με τους bloggers, θα γίνει, τελικά, την Πέμπτη το απόγευμα στη καφετέρια του βιβλιοπωλείου "Ιανός". Περισσότερα εδώ.
Θα γίνει τελικά η συνάντηση με τον Βενιζέλο.

philos είπε...

Το άλλαξα και από ότι είδα στο νεολαία.gr έχουν μαζευτεί πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, φίλε μου!
Μπράβο!

Παναγιώτη, δεν έχω πάει σε ένα σωρό blog-oσυναντήσεις που με έχουν καλέσει. Άσε που αν είναι να κατέβω κέντρο θα το έκανα για να περάσω να δω και να συνεργαστώ με τους Φιλελεύθερους Σύμμαχους που τους έχω "γράψει" μετά τις εκλογές!

Unknown είπε...

Πού πας και μπλέκεις βρε Χρήστο!!!
Προσωπικά δεν έχω καμία ερώτηση! αλλά δεν καταλαβαίνω και το σκοπό αυτών των διαδικασιών ... Εσύ ξέρεις καλύτερα.

philos είπε...

Ελένη, την πολιτική και τους πολιτικους τους έχω γνωρίσει από πολύ μικρή ηλικία και τους έχω απομυθοποιήσει από νωρίς.
Για αυτό και πιστεύω ότι με τέτοιες διαδικασίες και καθημερινή χαλαρή τριβή με τα πολιτικά θέματα ο καθένας από εμάς μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς πρέπει να ζητάει να βρίσκει στους πολιτικούς και σιγά σιγά να αρχίσει και να το απαιτεί.
Δεν ξέρω εγώ καλύτερα.
Απλά πειραματίζομαι, χωρίς να έχω κάτι να χάσω εκτός από τον χρόνο που διέθετα ούτως ή άλλως στην παρακολούθηση του διαδικτύου.

CyberEddie είπε...

Θέλω να τον ρωτήσω: γιατί εμμένει τόσο στην αρχηγία, από τη στιγμή που έχει αποτύχει ήδη 2 φορές και αν πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός που μπορεί, μέσω συκεκριμένων αλλαγών να μάθει πράγματα που δεν έχει αυτή τη στιγμή. Π.χ. οργάνωση.

bbchris είπε...

Αν ρώταγα κάτι, θα ήταν αυτό:
Μετά απ' όλη αυτή την παρλάτα που παίχτηκε από το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα και που σίγουρα θα συνεχιστεί, με τι μούτρα θα έρθουν στις επόμενες εκλογές να ζητήσουν την ψήφο μας;

Unknown είπε...

"Απάντησα κατ'αρχάς θετικά γιατί θεωρώ ότι κάθε παρόμοια πρωτοβουλία, που δίνει την δυνατότητα στον καθένα που έχει μία σύνδεση στο διαδίκτυο να θέτει ερωτήματα σε ένα πολιτικό πρέπει να προβάλλεται και να ενισχύεται με κάθε τρόπο, αν θέλουμε κάποτε επιτέλους η δημοκρατία μας να αρχίσει να γίνεται και ουσιαστικά ανοιχτή για όλους"
Aυτά γράφεις αγαπητέ Φίλε στο ποστ σου αλλά δεν ξέρω αν εσύ τα πιστεύεις ή αν αυτά που τέλος πάντως επισημαίνεις (με όχι σωστή χρήση του "κατ΄αρχάς")εκφαίρονται από τον ίδιο άνθρωπο που σχολίαζε στο τελευταίο ποστ του ΝΕΤPEN της 30/9 με τίτλο 30 Σεπτέμβριος 2007
"Οι bloggers ως μονάδες ελεύθερης σκέψης και το καπέλωμά τους"
Μοιάζει να βγαίνουν από στόμα άλλου ανθρώπου τα όσα λες σήμερα.
Κολακεύτηκες τάχα από τον Βρυώνη ή μήπως άλλαξες γνώμη και πιστεύεις ότι ο ΓΑΠ προτίθεται να έχει ευάκοον ους στα ερωτήματά σου?

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
philos είπε...

Ελένη, έχεις δίκιο στο κατ'αρχάς.
Είναι "κατ'αρχήν" όπως και το "ευάκοον" "εύηκοον". Μας έχει φάει η ταχύτητα!
;)

Για να το πω έτσι απλά.
Ο ΓΑΠ κάνει κάτι το οποίο θα ήθελα να το δω να το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί και ήδη το κάνει μέσω της συστηματικής χρήσης του διαδικτύου μόνο η ΦΣ.
Δεν νιώθω μαϊντανός ή άλλοθι κανενός γιατί απλα δεν βλέπω ότι αυτή η κίνηση γίνεται για τα μάτια της τηλεόρασης ή κάποιου πιο διαδεδομένου μέσου. Γίνεται εδώ και δεν πρόκειται να κουνηθώ από την πολυθρόνα μου.

Όσο για το αν κολακεύτηκα από τον Βρυώνη, λίγο δύσκολο, γιατί απλα δεν προσκαλέστηκα από αυτόν αλλά από κάποιους άλλους bloggers.

Και τέλος γιατί θέλω να δω αν πραγματικά ο ΓΑΠ έχει την διάθεση να απαντήσει σε ερωτήσεις και πόσο ειλικρινά και αυθόρμητα θα το κάνει σαν και αυτές του CHRIS και του Ανδρεα πιο πάνω.

CyberEddie είπε...

Το θέμα για το αν σε καπελώσει κάποιος ή όχι , είναι υποκειμενικό και έγκειται σε ένα ρίσκο που ηθελημένα το παίρνεις, έχωντας εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Από την άλλη και ο άλλος [ο υποτιθέμενος που πάει να σε καπελώσει] κρίνεται γιατί απλούστατα όσα θα πει είναι σε κοινή θέα. Και είναι καλό να είναι τα πράγματα σε κοινή θέα για να αποκτήσουμε παιδεία και να μπορούμε να κρίνουμε [κάτι που θεωρω ότι υπάρχει σε έλλειψη: η γενική παιδεία]. Αν το κάνει κι άλλος στο μέλλον, θα υπάρχει αναφορά από ήδη πεπραγμένο, οπότε μπορείς να να δείς που θα πάει όλο αυτό. Και εν κατακλείδι, γιατί μια συζήτηση οποιαςδήποτε μορφής είναι κακή? Το να βγαίνεις σε ένα μπαλκόνι και να μιλάς είναι καλύτερο? Εκει δεν σου απαντάει κανένας ...

philos είπε...

Ανδρέα συμπλήρωσες τις σκέψεις και το σκεπτικό μου.
Απλά και γω είμαι της άποψης ότι από εβδομάδα (να χω και γω λίγο χρόνο, γιατί όλη μου η σκέψη αυτές τις ημέρες είναι σε κάποια θέματα στην δουλειά) θα κρίνουμε και θα κριθούμε.

Η Ελένη που είναι πολύ καλή μου φίλη και με αγαπάει - για αυτό και ασχολείται μαζί μου τόσο στα διαλείμματα της έντονης επαγγελματικής της ενασχόλησης - τα όσα λέει τα λέει γιατί στα μάτια της φαίνομαι να αντιφάσκω με παλαιότερες δηλώσεις μου όσον αφορά τους bloggers και την χρήση που επιδιώκουν διάφοροι πολιτικοί όπως ο Βενιζέλος.
Εγώ πάλι αν διαγνώσω ότι χρησιμοποιήθηκα για το παιχνίδι κάποιων θα το καταγγείλω από εδώ. Έχω αποδείξει πιστεύω ότι έχω το θάρρος της γνώμης μου και δεν ντρέπομαι να παραδεχθω και τα λάθη μου.
Προς το παρόν είμαι καλόπιστος.

:-)

Unknown είπε...

Επιβεβαιώνω εγκάρδια τη θέση του Χρήστου ότι είμαι πολύ καλή του φίλη και τον αγαπώ πολύ. Αυτός είναι και ο λόγος της έκπληξής μου με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία που είναι καλή και άγια για τους λοιπούς αλλά είναι εντελώς παράδοξη στα μάτια μου για το Χρήστο και την εικόνα που έχω για εκείνον.
Να γίνω σαφής σημειώνοντας ότι το χώρο των μπλόγκερς τον ξέρω λίγο.
Βρήκα λοιπόν στον ένα από τους μπλόγκερς που πήραν την πρωτοβουλία αυτό:

"Νοε 2007
Συνέντευξη Παπανδρέου σε blogs

Την προηγούμενη εβδομάδα μία ομάδα από (ετερόκλητα, θα έλεγα, ως προς τις πολιτικές προσεγγίσεις τους) blogs έστειλαν ένα email στον Παπανδρέου ζητώντας του μία "διαδυκτιακή συνέντευξη". Η συνέντευξη θα είναι "ασύγχρονη" με την έννοια ότι τα blogs θα αναρτήσουν τα video με τις ερωτήσεις τους και ο Παπανδρέου θα απαντήσει με την σειρά του με video που θα δημοσιευθεί στο internet.

Τα blogs είναι:

g700.blogspot.com
krogias.blogspot.com
www.neolaia.gr
www.politikoblog.gr
sandbox.cs.uchicago.edu/blog_el/
sotiris-koukios.blogspot.com
www.ophilos.eu
www.221.gr

Μου ανατέθηκε να στείλω την απάντηση, την οποία και παραθέτω ωστε να έχετε εικόνα για τις λεπτομέρειες. (Απευθύνεται στον Στέφανο Παπανώτα που έστειλε εκ μέρους των υπολοίπων το email για την συνέντευξη)

Περισσότερα στο blog του Παναγιώτη Βρυώνη"

Έριξα μια ματιά στα μπλογκ που πήραν την πρωτοβουλία. Ολα εκτός από του Χρήστου ήταν grosso modo πολιτικά. Και με θέσεις σαφής. Είναι παράλογο να αναρωτιέμαι τι ρόλο έχει ένας σκεπτόμενος συναισθηματικός χαζομπαμπάς φιλελεύθερος και με άποψη με αυτή την πρωτοβουλία που πάντως δεν προκάλεσε ο ΓΑΠ?
Δεν με έπεισαν οι εξηγήσεις που μου έδωσε και συνεχίζω να βλέπω αντίφαση στα λεγόμενά του από τις 30/9. Νομίζω ότι ο καθένας μας πρέπει να αποφασίσει για τη στάση και τις θέσεις του συνολικά κάποτε και να μην φάσκει και αντιφάσκει.
Οσο για το ευάκοον δεν ήταν ταχύτητα. Ηταν νεύρα!
Και για να τελειώνουμε, δεν προτίθεμαι να επανέλθω διόλου στο ζήτημα είναι απόφασή σου και δικαίωμά σου! Ομως πες μου Χρήστο:
πώς εκτιμάς το γεγονός ότι η συνέντευξη προκλήθηκε από μπλόγκερς?
πώς εκτιμάς ότι και άλλοι μπλόγκερς παρακαλούν για μια συνάντηση το Βενιζέλο?

philos είπε...

Προς το παρόν δεν κάνω εκτιμήσεις Ελένη.
Θα περιμένω μέχρι το Σάββατο αν όχι μέχρι την Δευτέρα και θα επανέλθω.

Και δεν θέλω νεύρα! Εμείς να είμαστε καλά!
;)