23 Οκτ 2007

Το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει την γενιά των 400€

Η Είδηση:
Διαβάζω στην Ελευθεροτυπία της Κυριακής ότι το ΠΑΣΟΚ αναζητά μέσω αγγελίας 5.000 (πεντε χιλιάδες) χειριστές κομπιούτερ για να αναλάβουν την εισαγωγή των στοιχείων στους υπολογιστές την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών!
Αμοιβή: 60 (εξήντα) ευρώ!!!
Για δύο ημέρες απασχόληση... Το Σαββάτο για 2 ώρες και την Κυριακή για 10 ώρες απασχόλησης!


Ο σχολιασμός του philos.
Δίνει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ 60€ αμοιβή για 12 ώρες απασχόλησης ή 5€ την ώρα.
Το ισοδύναμο με το να έδινε αυτά τα λεφτα το ΠΑΣΟΚ σε έναν μισθωτό που δουλεύει 21 μέρες το μήνα μ.ο. και επί 8 ώρες είναι 5€ x 21ημέρες x 8ώρες = 840€ μικτά!
Βγάλε τις εισφορές του ΙΚΑ από μέσα, τα καθαρά στο χέρι είναι γύρω στα 580€ το μήνα!

Η αγγελία εξαπατάει με το να διαχωρίζει την εργασία του Σαββάτου ως ενημέρωση ενώ στην ουσία και αυτή αποτελεί μέρος του αντικειμένου της εργασίας όπως φυσικά και η μετακίνηση από και πρός σε αυτή επι δύο ημέρες αντί μίας. Αφήστε που το ενδεχομενο η δουλειά να τελειώσει ακριβώς με την λήξη της ψηφοφορίας όπως δηλώνεται, δηλαδή στις 19:00, μου φαίνεται απίθανο, με πιο πιθανό να πάρει τουλάχιστον κανα διωράκι παραπάνω.

Γαλαντόμοι οι σύντροφοι (δυο δεκαχίλιαρα για δυο μερίτσες δουλεια)!

Αν τώρα σκεφτουμε ότι το ωρομίσθιο των 5€ αντιστοιχεί σε υπερωριακή απασχόληση προσαυξημένη τουλάχιστον κατά 25% (λόγω ΣΚ) και ότι αφορά χειριστή Η/Υ, επάγγελμα το οποίο στο Δημόσιο και στις διάφορες συλλογικές συμβάσεις εργασίας (που έχουν επεξεργαστεί και διαμορφωθεί από τα συνδικάτα που καθοδηγουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία συνδικαλιστες προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ) παίρνει επίδομα 10% επι του μισθού, το συμπερασμα είναι ότι το επίσημο ΠΑΣΟΚ με τις πράξεις του διαμορφώνει ένα κανονικό ωρομίσθιο για εργασία στα 3,5€ το μέγιστο!!!
Που σημαίνει 588€ το μήνα μικτά ή 405€ καθαρά περίπου.

Και μετά είχανε το θράσος και την υποκρισία να μιλάνε στις προεκλογικές τους ομιλίες για την γενιά των 700€ και πόσο συμπονάνε τους νέους και τα προβλήματά τους?

Μάλλον και τα 700€ πολλά τους φανήκαν εκεί στο ΠΑΣΟΚ, το επιχορηγουμενο σε ετήσια βάση με 20.000.000,00 (είκοσι εκατομμύρια) € από το κράτος.

Αλήθεια όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγραφε πριν λίγο καιρό στο ιστολογιό του ότι η " Η γενιά των 700 ευρώ θέλει πολλές και καλές δουλειές" τέτοιες καλές δουλειές είχε στο μυαλό του ή τα συντρόφια θεωρουν λογικά τέτοια ωρομίσθια όταν βρίσκονται μακρυά από προεκλογικές περιόδους και ειδικά μακρυά από την κυβέρνηση και το κράτος και καλούνται να γίνουν οι ίδιοι αφεντικά?

UPDATE: Το ΠΑΣΟΚ τελικά άλλαξε την αγγελία στις 24.10.07. Δείτε εδω περισσότερα!

11 σχόλια:

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Αγαπητέ φίλε, νομίζω ότι η κριτική που κάνεις είναι αδικαιολόγητα σκληρή. Ο λόγος είναι ότι το κάλεσμα για χειριστές δεν είναι επαγγελματική απασχόληση και το ποσό που αναφέρεις δεν είναι μισθός αλλά αποζημίωση.

Αυτό που κατάλαβα εγώ (και μπορεί να κάνω λάθος) είναι ότι για την συγκεκριμένη διαδικασία το ΠΑΣΟΚ ζητάει απλά εθελοντές, αλλά προσφέρει μία μικρή αποζημίωση (που ίσως να καλύψει κάποια έξοδα μετακίνησης, φαγητό, καφέ κ.λ.). Νομίζω ότι για αυτό τον λόγο, στο xeiristes.pasok.gr δεν αναφέρεται αμοιβή αλλά αποζημίωση.

Επαναλαμβάνω ότι μπορεί να κάνω λάθος, αλλά η αναγωγή που κάνεις μου μοιάζει λίγο τραβηγμένη από τα μαλλιά.

philos είπε...

Φίλε vrypan, ίσως και να χεις δίκιο ότι η κριτική του ποστ είναι σκληρή.
Δεν είναι όμως μόνο δική μου.
Είναι και άλλων φίλων που έτυχε να συζητήσουμε τη συγκεκριμένη αγγελία και ίσως και πολλών ακόμη που δεν έχουν την ευκαιρία να εκφραστουν μέσα από ένα blog και να φτάσει και η δική τους φωνή στα αυτιά του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είχα πει και σε προηγουμενο ποστ μου, δεν "...πρόκειται ποτέ να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ αλλά όσο καλύτερους ηγέτες έχουν τα μεγάλα κόμματα, τόσο καλύτερο και ελπιδοφόρο είναι για την Ελλάδα."
Το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη κόμμα εξουσίας. Και ως τέτοιο κρίνεται αυστηρά και σκληρά και άδικα πολλές φορές από όλους εμάς.
Αλλά σίγουρα όχι αδικαιολόγητα! Γιατί μονοπωλεί το ενδιαφέρον των media και του γενικότερου ενδιαφέροντος των πολιτών ασχέτως πολιτικών προτιμήσεων.
Και όποιος διαβάζει αυτο το blog ξέρει πόσο σκληρά έχω μιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν και για τη ΝΔ αλλα και για άλλους.
;)

Θα επανέλθω για την αναγωγή.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Καλά, φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις ότι η απάντησή μου δεν ήταν για να σε κάνω να ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ! :-)

Το ότι "και άλλοι έτσι το εξέλαβαν", ίσως απλά να δείχνει ότι διάβασαν "αποζημίωση" και κατάλαβαν "αμοιβή". Καλά έκανες και το έγραψες, για να παρουσιάσω και την άλλη ανάγνωση.

Αυτό με τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων που γράφεις, με προκαλεί να σου προτείνω να ψηφίσεις στις εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σκέψου το :-)

Panagiotis Skouris είπε...

Εάν το ζητούμενο ήταν η παροχή εθελοντικής εργασίας, καλύτερο θα ήταν είχε ζητηθεί η συνδρομή των χειριστών ως τέτοια, δηλαδή χωρίς αμοιβή ή αποζημίωση. Να ξέρει σε τελευταία ανάλυση εκείνος που θα την παράσχει ότι το κάνει για το κέφι του ή για να προσφέρει σε έναν πολιτικό χώρο, το οποίο υποστηρίζει και θέλει με τον τρόπο αυτό να το βοηθήσει. Είναι όμως πολύ λάθος να ευτελίζεις την εργασία με τέτοιο τρόπο, ειδικά όταν είσαι κόμμα εξουσίας!!!

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@panagiotis skouris: ως κάποιος που ασχολείσαι με νομικά θέματα και (φαντάζομαι) αναγνωρίζεις την αξία της λεπτομέρειας στην διατύπωση, μου μοιάζει παράδοξο να θεωρείς ότι αποζημίωση και αμοιβή είναι το ίδιο πράγμα.

Από κει και πέρα, όντως, θα μπορούσε να μην υπάρχει η αποζημίωση, αλλά προσωπικά την θεωρώ σωστή κίνηση που απευθύνεται σε όσους ούτε έχουν οικονομική άνεση, ούτε είναι "ταγμένοι" στο κόμμα και θα σκεφτούν, "είπαμε να βοηθήσουμε, να δώσουμε το χρόνο μας, αλλά μην πληρώσουμε και από την τσέπη μας".

Ρε παιδιά, να κατηγορείτε και να ανδεικνύετε τα στραβά, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση...

philos είπε...

Αντιγράφω από το Λεξικό του Τριανταφυλλίδη:
αμοιβή η [amiví] O29 : οτιδήποτε προσφέρεται ως αντάλλαγμα για μια υπηρεσία, εκδούλευση, επίδοση σε κπ. τομέα (χρήματα, βραβείο, παράσημο, έπαινος κτλ.): Yπόσχομαι / προσφέρω ~. Δίκαιη / υλική / ηθική ~. Συμφωνήσατε στην ~;, πληρωμή. Aυτή λοιπόν ήταν η ~ για τους κόπους μας; || (ειρ.): Eίχε την ~ που του άξιζε. [λόγ. < αρχ. ἀμοιβή]

αποζημίωση η [apozimíosi] O33 : η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του αποζημιώνω.

1. υλική και συνήθ. χρηματική επανόρθωση μιας ζημιάς ή μιας βλάβης: Δίνω / παίρνω / καταβάλλω ~. ~ των ιδιοκτητών των οικοπέδων που απαλλοτριώθηκαν. Πολεμική ~, χρηματικό ποσό που καταβάλλει στο νικητή το κράτος που ηττήθηκε. || Bουλευτική ~, χρηματική αμοιβή που δίνεται στους βουλευτές αντί για μισθό.

2. ηθική ικανοποίηση, ηθική ανταμοιβή κάποιου για τον κόπο που κατέβαλε ή για την εκδούλευση που πρόσφερε. [λόγ. αποζημιω- (δες αποζημιώνω) -σις > -ση]


Εάν διαβάσεις και τον Αστικό Κώδικα στο κεφάλαια περί Συμβάσεων Εργασίας και Εργου θα δεις ότι και εκει μιλάει για μισθό και αμοιβή αντίστοιχα και κάθε αναφορά για αποζημίωση συνδεεται με κάποιου ειδους ζημία.
Αποζημίωση οι περισσότεροι εννουν ή την βουλευτική αποζημίωση (μια ακόμη ελληνική πατέντα για να φαίνονται οι βουλευτές ότι ζημιώνονται με την ενασχόληση τους με τα κοινά)και ή την αποζημίωση που επιδικάζει ένα δικαστήριο ή αποφέρει μία αθέτηση σύμβασης ή συμφωνίας.

Αυτό που λέω εγώ vrypan είναι ότι εάν το κείμενο της αναγγελίας δεν περιείχε φράσεις του στυλ:
"...και θέλετε να εργαστείτε..." ή "Το αντικείμενο της εργασίας αφορά..."
ή δεν ξεκινούσε με την φράση:
"ZHTOYNTAI ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ Η/Υ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΕΩΝ"
θα μπορούσατε και να πείσετε για τον ζητούμενο εθελόντισμο εκ μέρους όσων θα έρθουν να παράσχουν εργασία.
Δεν βλέπω να διαφέρει πουθενά η εν λόγω αγγελία σας με μία αγγελία μίας εταιρείας δημοσκοπήσεων που ψάχνει κόσμο για exit polls ας πουμε, δηλαδη για 2 ημέρες εργασία.

Και φυσικά ούτε είδα να την διορθώνετε, για να την κάνετε πιο σαφή και ειλικρινή.

Και κάτι τελευταίο.
Είπες vrypan απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Σκουρή "ως κάποιος που ασχολείσαι με νομικά θέματα και (φαντάζομαι) αναγνωρίζεις την αξία της λεπτομέρειας στην διατύπωση, μου μοιάζει παράδοξο να θεωρείς ..."
Αλήθεια θα έκανες την ίδια διαπίστωση και για τους διαπρεπείς νομικούς και συνταγματολόγους του κόμματος στο οποίο δουλεύεις για το θέμα της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και την επιμονή τους να την κατεβάσουν ώς υποψήφια παρά το αντισυνταγματικό της ενέργειας αυτής του κόμματός σου? Εκεί και αν ήταν ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο άρθρο 56.1 που λέει:
"Τα ανώτερα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία εξελέγησαν, ακόμη και αν παραιτηθούν."

Εν κατακλείδι...
Ως κόμμα εξουσίας πρέπει να δίνετε το καλό παράδειγμα σε όλους τους πολίτες. Σε κάθε σας πράξη και κίνηση.
Και μία συμβουλή προς τους βουλευτες του κομματός σου για να δείξουν ότι κάτι αλλάζουν και προς κάτι διαφέρουν από τους υπόλοιπους εκεί μέσα στην Βουλή.
Ας τους καλέσει ο ΓΑΠ αν όχι μόνοι τους και να πληρώσουν τα χρέη που τους αντιστοιχουν από τις υπερβάσεις των λογαριασμών των τηλεφώνων που κάνανε.
Και αν κάνουνε κάτι τέτοιο θα το κάνω ποστ και θα το αφήσω μία εβδομάδα πρώτο στην blog μου!
Και αυτό είναι δέσμευση!
;)

Zaphod είπε...

!

Aς μην παίζουμε με τις λέξεις..

Είναι (όντως) λίγα τα λεφτά Άρη :-)

Panagiotis Skouris είπε...

Η αποζημίωση και η αμοιβή βεβαίως και έχουν διαφορά. Εγώ πάντως αυτό που είπα είναι ότι εν προκειμένω ευτελίζεται η έννοια της εργασίας και θα ήταν προτιμότερο να μην προσφέρεται κανένα χρηματικό αντάλλαγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική της αξία! Ας καλούνταν οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Όπως και να το κάνουμε πάντως δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας.

bbchris είπε...

Επιβεβαιώνομαι όταν ζητάω να μας πουν, ποιοι είναι, τι θέλουν να κάνουν και κυρίως με ποιους είναι.
Στροφή στην στροφή αριστερά στο τέλος θα βγουν ποιο αριστερά κι απ' την Παπαρήγα, όπως έκανε ο νυν πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση!!!!

Από τίτλους και διατυπώσεις χορτάσαμε. Η ουσία τους παραμένει ανύπαρκτη κι εκεί που υπάρχει είναι λυπηρή.

Σοφία είπε...

Εμένα πάντως όλο αυτό το σκηνικό μου φαίνεται τελείως τραβηγμένο από τα μαλλιά. Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ είδα να αναφέρονται σε "συμβολική αποζημίωση" και σε αυτό το πλαίσιο, τα 60€ μου φαίνονται μια χαρά. Στην τελική, υποθέτω ότι αυτοί που θα ανταποκριθούν σε μια τέτοια αγγελία θα είναι κυρίως άτομα που ενδιαφέρονται να δουν μια άλλη πλευρά της εκλογικής διαδικασίας, όχι ο μέσος οικογενειάρχης που ψάχνει για ένα μισθό. Ο λόγος για την αποζημίωση είναι ότι ζητάνε από τα άτομα αυτά να έχουν και κάποια προσόντα, και συνήθως άτομα με προσόντα δεν δουλεύουν τελείως τζάμπα, ακόμα κι όταν είναι για καλό σκοπό.

Όσο για την παροχή εθελοντικής εργασίας, λέω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους εσάς που θα προσφέρατε αφιλοκερδώς έστω και ένα σ/κ για το κόμμα σας - προσωπικά χωρίς απολαβές, έστω και συμβολικές, δεν θα δούλευα ούτε για τον πατέρα μου (και δεν θα περίμενα ούτε κι από άλλον να το κάνει για μένα). Καλές οι πεποιθήσεις, αλλά όχι και να μπω μέσα για να επωφεληθεί κάποιος από την εθελοντική μου εργασία!

philos είπε...

Η αγγελία άλλαξε από χθες το βραδυ.
Οποτε δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι. Μιλάω στο σχετικό ποστ του update.

Chris, άλλοι ψηφίζουν για Πρόεδρο... άλλοι βγάζουν Πρωθυπουργό. Ήδη ο Βενιζέλος χθες πέταξε κάτι σχετικό, το οποίο το βρήκα εντελώς unfair!

Sofia, ο εθελοντισμός γίνεται για να συνεισφέρεις σε κάτι κοινό καλό. Αν κάποιοι πιστευουν ότι το να προσφέρουν σε ένα κόμμα συνεισφέρουν σε αυτό που πιστευουν εκείνοι ως γενικό καλό, έχει καλώς.

Αλλα στην Ελλάδα ζούμε... πόσοι άραγε θα επιθυμούσαν να γραφτεί το όνομά τους στα τεφτέρια των πολιτικών για πιθανό μελλοντικό ρουσφετάκι ως δείγμα αναγνώρισης των εθελοντικών τους προσφορών? Και δεν μιλάω για τους εθελοντές της αγγελίας... αλλα για όλους εκείνους που ξημεροβραδυαζονται σε τοπικές και κλαδικές όλων των κομματων...