13 Αυγ 2007

Πολιτισμός είναι...

Να είσαι σε ένα εστιατόριο,

σε ανοιχτό χώρο,

να θες να καπνίσεις,

να κοιτάς τριγύρω σου αν υπάρχουν άτομα ευαίσθητα στον καπνό σου,

και όταν συνειδητοποιείς ότι από πίσω σου είναι ένα μικρό παιδί που τρώει,

και πριν καν ανάψεις το τσιγάρο σου,

να σηκώνεσαι και να αλλάζεις θέση με κάποιον άλλον στο τραπέζι που κάθεσαι,

ώστε να μην ενοχλήσεις με τον καπνό σου!




Το μάθημα αυτό πολιτισμού το έδωσαν δύο ζευγάρια Ιταλών στην ταβερνίτσα που καθίσαμε να φάμε σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Ναυπλίου.

Grazie!

13 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Κανονικα ολοι οι καπνιστες αυτο θα επρεπε να κανουν σε αναλογες περιπτωσεις αλλα τελος παντων...

Ανώνυμος είπε...

Πολιτισμός ειναι να εισαι σε ενα ανοιχτο εστιατοριο να εισαι παιδι, να θες να παιξεις να κοιταξεις δεξια αριστερα κι αν δεις καποιον που θελει να καπνισει να πεις στους γονεις σου να σε κλειδωσουν στο αυτοκινητο.

Κανενα Ιταλακι δεν εχω δει να το κανει αυτο!!!

Λευτεριά στους Καπνιστές!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα philos (όμορφο blog-ενδιαφέρουσες απόψεις!)

πολιτισμός είναι να σέβεσαι την ελευθερία του άλλου!! κοινότυπο?? ναι ίσως!! Ομως έτσι είναι!! Ακόμα και στο δικό σου τραπέζι ρωτάς "σας πειράζει να ανάψω τσιγάρο" δεν είναι κακό, ουτε ντροπή ... καπνιστρια είμαι αλλα δεν γίνεται να μη σέβεσαι αυτούς που δεν θέλουν την κάπνα σου!!!
Επίσης πολιτισμός ειναι να μη γκαρίζεις στην παραλία , όπου αλλος έχει παει να χαλαρώσει και να ηρεμήσει... κοκ

ci είπε...

Βαθύ αχ!! Για εμάς εδώ τους ueber-μάγκες, όνειρα θερινής νυκτός.

philos είπε...

αναπνοη έκανες ποστ ιν α ποστ και συμπληρωσες με τον καλύτερο τρόπο το ποστ μου! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χάρηκα που σε είδα από εδω για πρώτη φορά!

πρέζα tv, citronella, αυτό το οποίο με εντυπωσίασε ήταν ότι όλα αυτά γίνανε με νοήματα, χωρίς καν να τους πάρεις χαμπάρι. Και έγινε 2 φορές και από τα δύο ζευγάρια, που ήταν όλοι τους καπνιστές!

Deal, έπρεπε να το είχα καταλαβει ότι ήσουν εσυ τις προάλλες στην πλατεία που κάπνιζες και είχε ερημώσει από παιδάκια! Είδες πολιτισμένα παιδάκια που έχουμε εδω πανω?
;DD

ΓΑΪΔΑΡΑ είπε...

κι εγώ μόνο αλλοδαπούς έχω δει με τέτοιες ευαισθησίες... κάτι λέει αυτό για τον νεοέλληνα...

Ανώνυμος είπε...

Ο Νεοέλληνας δεν έχει χρόνο για ευαισθησίες του τις πηραν οι τράπεζες.

Λευτεριά στον Νεοέλληνα!!

S G είπε...

καλη παρατηρηση.

βεβαια η ερωτηση για μενα ειναι κατα ποσον οι πολιτικες του κρατους (οπως η ερυεια καπνοαπαγορευση στην Ιταλια) επηρεαζουν την συμπεριφορα των ανθρωπων και στους ατυπους θεσμους που δημιουργουν εθελοντικα.

Δηλαδη, αυτοι οι Ιταλοι δεν ηταν υποχρεωμενοι να το κανουν, αλλα εχουν συνηθισει απο την Ιταλια να σεβονται τους μη καπνιστες. αν στην Ιταλια ηταν μπατε σκυλοι αλεστε οπως στην Ελλαδα στο θεμα του καπνου, θα τους περνουσε απτο μυαλο να σκεφτουν το παιδακι?

philos είπε...

γαιδάρα, σίγουρα κάτι λέει και αυτό καταγράφεται...

s g όσο καθόμουν και κοίταζα τα ζευγάρια και σκεφτόμουν, η πρώτη μου σκέψη ήταν αυτή η δική σου. Έχει παίξει ρόλο η απαγόρευση? Και αν ναι πόσο?
Πιστεύω ότι έχει παίξει και ένα ρόλο, όπως και γενικότερα οι πολιτικές του κράτους, όταν αυτές δεν συνοδεύονται ξερά και μαραμένα από ένα νόμο, αλλά συνοδεύονται και από μία σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης, αλλα κατα την γνώμη όχι τόσο σημαντικό ή έστω πρωταρχικό...
Αφενός έχω δουλέψει με Ιταλούς για 3 χρόνια καθημερινά προ απαγορεύσεως. Τότε ήμουν καπνιστής φανατικός και γω, αλλά είδα την ίδια συμπεριφορά από τότε. Και οι Ιταλοί χαιρόντουσαν που εγω πάντα ρώταγα πριν αναψω τσιγάρο στο χώρο τους, άσχετα αν ήταν οι ίδιοι καπνιστές ή μη.
Πιστεύω ότι παίζει ρόλο και η νοοτροπία η γενικότερη ενός λαού να αφομοιώσει κάτι το οποίο το κράτος του συστήνει για το δικό του όφελος.

Τέλος θα σου πω ότι η ζώνη και το κράνος είναι εδώ και 2 δεκαετίες υποχρεωτικά στην Ελλάδα. Εχουν πέσει πρόστιμα και πρόστιμα. Εχουν χαθεί συγγενείς και φίλοι γιατί δεν φορουσαν ζώνη ή κράνος.
Αλλά πόσους βλέπεις να μπαίνουν σε ταξί και να φοράνε ζώνη χωρίς να κινσυνεύουν να παρεξηγηθούν? Κοίτα πόσα πρόστιμα μοιράζουν ακόμη και σήμερα για μη χρήση ζωνης...
Γιατί όλοι οι γνωστοί μου Ευρωπαίοι (είτε Ιταλοί, Σκωτσέζοι ή Γερμανοί), το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη? Πόσοι τσακώνονται σε ένα αυτοκίνητο για να φορέσει ο γονιός τους ζώνη ή το παιδί τους στο πίσω κάθισμα?

Είκοσι χρόνια απαγόρευσης και αρνούμαστε να αλλάξουμε αντιλήψεις!

Είμεθα και παραμένουμε Έλληνες και περηφανευόμεθα δι' αυτω!

Σοφία είπε...

Κάτσε ρε, το παιδάκι βολεύτηκε, αλλά και ο καπνιστής δεν έχει δικαιώματα? :-p

H απαγόρευση για να γίνει συνείδηση πρέπει να εφαρμόζεται. Στην Ελλάδα το κράνος είναι μεν απαραίτητο, αλλά πρέπει να είσαι πολύ άτυχος για να σε σταματήσουν. Στην Αγγλία έτσι και σε δει αστυνομικός χωρίς κράνος, σε πήρε και σε σήκωσε. Συν ότι αν εμπλακείς σε ατύχημα, η ασφάλεια δεν πληρώνει. Τους νόμους δεν έχει αξία να τους έχεις για να τους εφαρμόζεις τρεις φορές το χρόνο στις μεγάλες εξόδους, πρέπει να τους εφαρμόζεις συνέχεια. Αλλιώς είτε τους έχεις, είτε δεν τους έχεις... το ίδιο και το αυτό.

philos είπε...

Κάποτε μου είχε πει ένας μεταναστης στον Καναδά που είχα πάει:
"Για να πάει μπροστά η Ελλάδα, πρέπει να στείλουμε όλους τους Έλληνες για 10 χρόνια στο εξωτερικό."

Καιρός σου Σοφία να επιστρέφεις για να στείλουμε άλλους να πάρουν τα δικά σου μυαλά, γνώση και πολιτισμό!

Σοφία είπε...

Είσαι ν' αλλάξoυμε;

philos είπε...

Χ α λ α ρ ά!
Αν δεχτεί τις απαιτήσεις μου μία γερμανική εταιρεία μπορεί και να γίνουμε και γείτονες στην ίδια πολη!
(η είδηση της ημέρας)