16 Ιαν 2007

Τα θυμάται κανένας τα Velosolex?

Περιδιαβαινοντας πριν λίγο το αγαπημένο μου Παριζιάνικο blog του Eric, είδα ότι το σημερινό post ήταν αφιερωμένο στα μοτοποδήλατα Velosolex.


Ήταν αρχές της δεκαετίας του '80 όταν οι περισσότεροι φίλοι και συμαθητές μου - τότε στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου - αγοράζαμε τα πρώτα μας αγωνιστικά ποδήλατα. Τρεις μάρκες θυμάμαι τότε έκαναν θραύση. Τα Rayleigh, τα Peugeot και μακράν πιο δημοφιλη από όλα τα Velosolex (Βελοσόλεξ τα προφέραμε τότε, λες και ήταν αγγλική μάρκα). Ειδικά τα γυναικεία μοντέλα της Βελοσόλεξ ήταν τρομερά δημοφιλή και οι περισσότερες φίλες μου διέθεταν από ένα.

Αν κάτσω να γράψω κάτω όλα αυτά που θυμήθηκα, τους συνειρμούς που μου γεννήθηκαν, δεν θα σταματήσω να γράφω μέχρι αύριο.
Το ποδήλατο ήταν σημαντικό μέρος της ζωής μου στα εφηβικά μου χρόνια.

Το γεγονός ότι μεγάλωσα σε ένα ήρεμο προάστειο, όπως ήταν τότε ο Παράδεισος Αμαρουσίου και το Πολύδροσο, έδωσε την ευκαιρία σε μένα αλλά και σε όλα τα παιδιά που μεγαλώσαμε εκεί τότε, να κάνουμε άπειρα χιλιόμετρα με τα ποδήλατά μας. Πολλοί δε φίλοι διακριθήκαν σε Πανελλήνια πρωταθλήματα και άλλους αγώνες.


Πολλά κεφάλια ανοίξαμε, πολλά χέρια και πόδια σκίσαμε, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε ποτέ κανένα άσχημο ατύχημα, που να μας αφήσει κάποιο εμφανές κουσούρι.

Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, λαμπάδα πρέπει να πάμε να ανάψουμε όλοι εμείς που τρεχαμε με τα ποδήλατά μας από το πρωί ως το βράδυ και με όλες αυτές τις ... ουκ ολίγες ανοησίες που κάναμε.

Όσο σκέφτομαι την Αμαρουσίου Χαλανδρίου...
... αλλά αυτό είναι θέμα για ένα άλλο ποστ!

  • Εγώ επί τη ευκαιρία και για να ευχαριστήσω τον Eric για όλα αυτά τα ανεπανάληπτα ποστ που έχει χαρίσει σε όλους εμάς τους εραστές του Παρισίου, θα καλέσω όσους πιστούς, να προσέλθουν και να ψηφίσουν για το καλύτερο γαλλικό blog στην κατηγορία photos, εδώ.

22 σχόλια:

Klearchos είπε...

Τι μου θύμησες τώρα!!!

philos είπε...

Α, ρε Κλέαρχε.
Γέροι είμαστε εδώ μέσα. Μόνο οι δυό μας τα θυμόμαστε τα Velosolex!

Klearchos είπε...

Εγώ έχω ακόμα ένα στο σπίτι... Βέβαια είναι ακίνητο 10 χρόνια τώρα...

Eleni63 είπε...

Eξοχο και ενημρωτικό. Το ποδήλατο σημαίνει κάτι για όσους είχαν παιδική ηλικία.

philos είπε...

Και όχι μόνο παιδική ηλικία Eleni, αλλά και ελεύθερους χώρους και ήρεμους δρόμους για να κυκλοφορήσουν!

Ανώνυμος είπε...

εχω ενα ποδηλατο velosolex
ιδιο με το κοκκινο τηs foto
εχω την απορια αν αξιζει
κανειs σημερα να ασχοληθει
μαζι του (εξω απο συναισθηματικουs δεσμουs)για να το χρησιμοποιησει η να προβει
στην αγορα καποιου νεου
ποδηλατου
αν γνωριζει κανειs θα ηθελα
την απαντηση του

philos είπε...

ανώνυμε, την ίδια απορία έχω και γω για το δικό μου το Peugeot. Αλλά από όσο θυμάμαι παλιά που ασχολιόμουν, αν πας να χτίσεις από την αρχή ένα αγωνιστικό, μπορείς να βάλεις από καλά ακριβά ανταλλακτικά και πάλι να σου στοιχίσει φθηνότερο από ολοκληρωμένο.
Εκτός και αν πας σε μια λύση αγορας ενός noname.

George είπε...

Παιδιά και εγώ εχω ένα ολόιδιο ποδήλατο και οι μόνες αλλαγές που έκανα ήταν οι ρόδες και οι πίσω ταχύτητες στις οποίες πρόσθεσα άλλη μια! Εχω να σας πω ότι αξίζει να δώσεις κάποια χρήματα γι αυτό το ποδήλατο προσωπικα έδωσα 150€ για όλα αυτα και πλέον πετάει φλόγες το στολίδι μου! Αυτα τα ποδήλατα δεν αξίζει να μένουν στο ράφι είναι φτιαγμένα για τρέξιμο!

George είπε...

Επίσης το εχω τρία χρόνια και είμαι 20 χρόνων τα ανταλλακτικά είναι απο κατάστημα ποδηλάτων και δεν είναι no name

TASOS είπε...

Φίλε μου μας έφερες πολλές παλλιές αναμνήσεις.Υπέροχα παιδικά χρόνια τρέχοντας με τα ποδήλατα.Σέ ευχαριστούμε για αυτό.

babagau είπε...

Προχθές που σουλάτσαρα εδώ Βόλο, βρήκα ένα αγωνιστικό στα σκουπίδια. Με τη μία μου γυάλισε (πολύ ωραίο design) και το έσωσα απ' τα παλιοσίδερα. Στην αυλή μου, εκεί που το περιεργαζόμουν βλέπω κάτι made in France και τέτοια, κοιτάω το μισοσβησμένο όνομα... Velosolex, και να' μαι κι εγώ στο blog! Δε την ήξερα τη μάρκα, 28 χρονών είμαι και τριγυρνούσα με ένα αγωνιστικό "Eurosport" του πατέρα μου, σήμερα ξεκινώ επιδιορθώσεις Velosolex! :-)

philos είπε...

Πολλές και καλές βόλτες σου εύχομαι babagau!
Ο Βόλος έχει μεγάλη ιστορία με τα ποδήλατα! Μακάρι να είχανε κρατήσει και το ποδήλατο του παππού μου με το οποίο πηγαινοερχότανε στο Βόλο από το χωριό το 50! ;)

Ανώνυμος είπε...

γεια χαρα κ γω μεγαλωσα στα ιδια μερη με σενα,πολυδροσο,αλανα,τσαρκες κ αλητεια.ετσι μεγαλωσαμε...κ γω μενα velosolex κυκλοφορω...αθανατα.παρολο μικροτερος

velox21 είπε...

viva polydroso,κατοχος velosolex mistal,ειμαστε οντως τυχεροι καθως ζησαμε σε μια περιοχη που τουλαχιστον μεχρι το 2000 περικυκλωνοταν απο αλανες(σκατα στην αττικη οδο).(φυσικα υπαρχει κ το ρεμα).οποτε τα παιδικα μας χρονια μυριζουν χωμα κ αλητεια.συγχαρητηρια για το σαιτ.

Ανώνυμος είπε...

Όλοι οι πολυδροσιώτες εδώ; Κοιτάζω να αναπαλαιώσω το παλιό μου Velosolex και βρήκα το blog. Άγιος Θανάσης, ρέμα, Ριζάρειος, αλάνες, Μπαρμπαλιάς... τι θυμήθηκα! Όλη μέρα έξω τη βγάζαμε, ειδικά το καλοκαίρι (δεκαετία ΄80).

philos είπε...

Πολύ χαίρομαι που ένωσα τόσους Πολυδροσιώτες εδώ. Και γω τρίτο Γυμνάσιο στην Φραγκοκκλησιάς πηγαινα και πηγαινοερχόμασταν με το ποδήλατο κάθε μέρα.
Ακόμη και σήμερα περνάω σχεδόν καθημερινά από το ρέμα και τον Αγιο ΑΘανάσιο και πάντα νιώθω σαν το σπίτι μου.
Σε ευχαριστώ velox21 για τα καλά σου λόγια!

velosolexgr είπε...

Σύντομα κοντά σας...

Velosolex
«Ο μύθος του ποδηλάτου που κινείται μόνο του!»
Αιγαίου 68
Θεσσαλονίκη 55133
Καλαμαριά,Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Τηλ.: +30 2310 425005
Fax: +30 2310 425015
www.velosolex.com.gr
velosolexgr@hotmail.com
Facebook: Velo Solex Greece

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας και απο μενα...

Γιωργος απο Βεροια γενημενος το 1968..
Ηταν αρχες δεκαετιας του 80 που πηραμε και εμεις τα πρωτα μας αγωνιστικα ποδηλατα και τρεχαμε στους μαχαλαδες απο πρωι εως το βραδυ...ειδικα το καλοκαιρι...ακομα και τα ψωνια απο το σουπερ μαρκετ που μας εστελνε η μανα μας το πρωι πριν βγουμε στην γυρα , με το ποδηλατο πηγαιναμε και τα παιρναμε...και να κρεμαμε τις πλαστικες σακουλες στο τιμονι και να πηγαινει το ποδηλατο οπου ναναι...στην Βεροια τοτε μονο τα πλουσιοπαιδα μπορουσαν να αγορασουν velosolex....τοτε εβγαιναν δυο μοντελα....το concorde με δεκα ταχυτητες...ειχε ερθει Αθηναιος γιος αξιωματικου με μεταθεση και ειχε ενα concorde..το βλεπαμε και μας ετρεχαν τα σαλια....το δευτερο μοντελο και το κορυφαιο ηταν το mistral με δωδεκα ταχυτητες πραγμα φοβερο για την εποχη μιας και ολες οι μαρκες αγωνιστικων ηταν δεκαταχυτες......το βλεπαμε απο μακρια σκουντουσε ο ενας τον αλλον και λεγαμε "ερχεται ο ταδε με το velosolex mistral..."

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και απο μένα παιδιά ,
Μου έπεσε στα χέρια και εμένα ένα velosolex Concorde αλλα ειναι σε άσχημη κατάσταση .
Το οτι θα το φτιάξω ειναι σίγουρο αυτο που δεν ξέρω ειναι αν θα το ανακατασκευασω ή θα φτιάξω με τον σκελετο του ένα φιξακι που έχω μεράκι να κάνω

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα παιδια,
τις τελευταιες μερες εχει ερθει στα χερια μου ενας σκελετος velosolex concorde ,
το θεμα μου ειναι αν θα τον ανακατασκευασω ωστε να βγει μια κουρσα οπως παλια,
η αν θα τον χρησιμοποιησω για να φτιαξω ενα sιngle speed που τοσο καιρο θελω

Ανώνυμος είπε...

καλημερα παιδια εγω ειμαι γενημενος το 1974 βεβαια ειχα ποδηλατο σαν μικρο παιδι αλλα δεν το εχω δυστηχως και λογω της οικονομικης κρισης συνεχιζω να σκεφτομαι την μετακινηση μου με ποδηλατο μεσα στην πολη..και μιας και ειστε αρκετα γνωστες με το ποδηλατο και κυριως με το velosex που εγω δεν το γνωριζω ποσο ποιοτικο ειναι εχει παρει το ματι μου ενα εγκατελειμενο κουρσακι με τα διακριτικα VS ....λετε αξιζει να ενδιαφερθω και να το επισκευασω η να παρω ενα παρω ενα καινουριο....

Ανώνυμος είπε...

γεια σας ... με λένε Κώστα ... είμαι του 68 και εχω μεγαλωσει παρεα με το Velosolex Concorde. θέλω να το ξαναφτιαξω (έστω για τα παιδια μου). Θα ήθελα κάποιος να μου δώσει τις διαστάσεις της Μεσαιας τριβής. Please can anybody help me?