10 Νοε 2006

Roberto Saviano: Ένας ακόμη "ήρως" της εποχής μας!

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις έναν νέο άνθρωπο (27 ετών), ο οποίος ζει στη Νάπολι και δεν διστάζει να τα βάλει με την Μαφία δημόσια, εκδίδοντας ένα ολόκληρο βιβλίο, όπου αποκαλύπτει πρόσωπα, τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της Καμόρρα στην πόλη του!


Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι ο Saviano "Κινδυνεύει ... να γίνει παρελθόν επειδή είχε το κουράγιο και την απερισκεψία (recklessness στο πρωτότυπο)να αποκαλύψει πολλά πράγματα για την Καμόρα, τη Μαφία της Νάπολι."

Φαίνεται ότι η σημερινη εποχή χαρακτηρίζει ως απερισκεψία το να κάνεις μια κίνηση, να αρθρώσεις έναν λόγο, που ίσως προκύψει ότι θα τον πληρώσεις με την ίδια σου την ζωή.

Σήμερα δεν χαρακτηρίζουμε ως ήρωες όσους τολμούν και βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή, για τα πιστεύω τους, για την αλήθεια, για την ελευθερία και συνεπώς για όλα τα αγαθά που απολαμβάνουμε όλοι οι υπόλοιποι στις σύγχρονες "δημοκρατίες" που ζούμε.
Όσους θυσιάζουν την άνετη και πολυτελή σύγχρονη δυτική ζωή τους για να δώσουν βοήθεια ή ένα πιάτο φαί σε συνανθρώπους τους στην άλλη άκρη του κόσμου.
Τους χαρακτηρίζουμε ως απερίσκεπτους ή τρελλούς...
Ίσως τελικά να είναι και έτσι...
Αλλά δεν παύει αυτή η στάση ζωής, να τους κάνει ήρωες στα δικά μου τα μάτια και σε πολλών άλλων που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

Υπάρχουν σύγχρονοι ήρωες.

Και πεθαίνουν δυστυχώς συχνά για τα ιδανικά και τα πιστεύω τους.

Ας τους αναγνωρίσουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι ως ήρωες, ως ανθρώπους που θυσιάζονται για την δική μας ευημερία, πρόοδο, δημοκρατία.


Και να τους ενισχύουμε όποτε και όπως μπορούμε.
Έστω και απλά προβάλλοντας το έργο τους, τους αγώνες τους, τις οργανώσεις για τις οποίες εργάζονται.


Δυστυχώς το κείμενο δεν υπάρχει στην δικτυακή έκδοση του Βήματος της 29.10.06, γιατί είναι μετάφραση άρθρου της εφημερίδας Indepedent, και για να το διαβάσει κάποιος στο πρωτότυπο, πρέπει είτε να είναι συνδρομητής της εφημερίδας είτε να πληρώσει 1λίρα!

Εσείς μπορείτε να το διαβάστε το από την σκαναρισμένη φωτογραφία.
(Οδηγίες για αρχάριους:Πατήστε πάνω στην φωτογραφία, σώστε τη και μεγεθύνετε όσο χρειάζεστε κατά το άνοιγμα της στον υπολογιστή σας)

4 σχόλια:

CyberEddie είπε...

I linked you, you link me!!

Πολύ καλή δουλειά, χαιρετισμούς από κέρκυρα

Ανδρέας

Ανώνυμος είπε...

Έκανες πολύ καλά και κάνεις αναφορά στο θέμα, αλλά και που αναδημοσιεύεις (σε αυτή την μορφή) το άρθρο. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να δείχνουμε την συμπαράσταση μας με κάθε τρόπο σε τόσο γενναίους ανθρώπους.

Debby είπε...

Ok... αυτοί κάτι προσπαθούν να κάνουν. Κάτι περισσότερο από όλους μας. Ομως το ερωτημα είναι...Εμείς όλοι οι άλλοι τι κάνουμε? Μαθαίνουμε κάτι τουλάχιστον από αυτήν την ιστορία ή περνά στο ντούκου?
Λυπάμαι αλλά νομίζω ότι περνά στο ντούκου...

philos είπε...

Καλως σε βρήκα Ανδρέα.
Το σημαντικότερο δεν είναι τόσο να σε κάνω Link, αλλά να σε βάλω στην Google Reader λίστα μου, και το δεύτερο το έκανα με μεγαλη χαρά, για το δικό σου blog!
Συμφωνώ απόλυτα ipodcrates και μάλιστα πιστεύω ότι κάποια στιγμή και στην δική μας ταπεινή ζωή, θα δοθούν ευκαιρίες να δείξουμε λίγο θάρρος παραπάνω από τα καθιερωμένα και όσο υπάρχουν ήδη άνθρωποι που το κάνουν ήδη, και πραδειγματιζόμαστε από αυτούς, μπορεί και εμεις να αντιδράσουμε αντίστοιχα αν χρειαστεί.
Νομίζω Debby σου απάντησα έτσι ότι τίποτε δεν περνά στο ντούκου. Αντίθετα κρατάμε ενεργοποιημένες τις κεραίες μας.