18 Οκτ 2006

Where the f**k is Lesotho?

Ήταν η πρώτη αντίδραση Ελληνοαμερικανού συναδέρφου όταν του διάβασα την είδηση ότι η Impregilo η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Ιταλίας, καταδικάστηκε για διαφθορά όχι κάπου στην Ευρώπη, αλλά στο μακρινό και εξωτικό Λέσοθο ή για να είμαστε πιο ακριβείς στο Βασίλειο του Λέσοθο!

Και διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο βλέπουμε ότι δεν ήταν και οι μόνοι. Καναδοί, Γάλλοι, Γερμανοί προηγηθήκανε. 8 Δις $ έργο χρηματοδοτούμενο από Ε.Ε. και Παγκόσμια Τράπεζα.
Είναι πολλά τα λεφτά για να μην πέσουν στον πειρασμό όλοι οι παραπάνω....
Το θέμα είναι όμως ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αναφερθεί ποτέ στην Ευρώπη. Οι ίδιες εταιρείες παίρνουν έργα και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

'Αρα το επιχείρημα ότι είμαστε χειρότεροι από Ουγκάντα εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξει και να γίνει ότι όλη η Ε.Ε. είμαστε χειρότεροι από το Βασίλειο του ΛΕΣΟΘΟ (ένα κρατίδιο 30.000 τετρ.χλμ, με ούτε 2 εκ. πληθυσμό, 2.113$ κατά κεφαλήν εισόδημα και 29% του πληθυσμού προσβεβλημένο από τον ιό του AIDS!΄)

Μια μικρή εξαίρεση ας κάνουμε για την Ολλανδία η οποία δεν δίστασε να ξεσκεπάσει το καρτέλ για την άσφαλτο και να οδηγήσει σε πρόστιμα ακόμη και δικές της εταιρείες, όπως την Shell και την BP. Διαβάστε παρακάτω το απόσπασμα από το International Construction Magazine, issue October 2006:


Και στην Ελλάδα ακόμη παιδεύεται ο ιδιοκτήτης της μπύρας "Βεργίνα" εδώ και σχεδόν 10 χρόνια να αποκαλύψει και να καταγγείλει το μονοπώλιο της Heineken στο χώρο της μπύρας, για το οποίο όλος ο κόσμος το έχει τούμπανο και οι κυβερνήσεις κρυφό καμάρι....
Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο Βήμα.

Εγώ που εργασιακά είμαι εντελώς εκτός από αυτό τον χώρο, όλα όσα γράφονται στο άρθρο του Βήματος και άλλα τόσα ακόμη έχω ακούσει από πρώτο χέρι από ανθρώπους που δουλεύουν σε μπυραρίες εδώ και 5 χρόνια.

2 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Το Λεσότο έχει και καταπληκτικά γραμματόσημα δείγματα πολιτισμού, το ότι όμως τα κολλάνε στο κούτελο των πονηρών διεφθαρμένων σημαίνει ότι κάποια αρετή δουλεύει εκεί που απανταται ενίοτε και αλλαχού, ας την αναζητήσουμε όλοι

philos είπε...

Πραγματικά με εκπλήσσει και με συγκινεί ταυτόχρονα οταν βλέπω καποιον να αφήνει σχόλιο σε ένα ποστ που έγραψα 5 μήνες πριν.
Και έπιασες μία ακόμη πτυχή την οποία εγώ αγνοούσα!