23 Μαΐ 2006

Σύγχρονο Σκλαβοπάζαρο!

Το Dubai αποτελεί ένα όνειρο ζωής για τους πολλούς έλληνες μηχανικούς, κυρίως για το λόγο ότι οι μισθοί εκεί ξεπερνούν το μήνα σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τους μισθούς ενός χρόνου στην Ελλάδα. Ενδεικτικά ένας μεσαίας εμπειρίας μηχανικός μπορεί να κλείσει συμβόλαιο σε ξένη εταιρεία με 100-120.000 Ευρώ ενώ ένας project manager έργου μπορεί να κλείσει συμβόλαιο από 200.000 μέχρι και 400.000 το χρόνο. Και υπάρχουν και συμβόλαια όπου η πληρωμή γίνεται με την ημέρα και οι τιμές ξεκινάνε από 300 Ευρώ και φτάνουν και τα 2.000 ημερησίως! Μιλάμε για μυθικά ποσά, και παράλληλα δεν χρειάζεται να ζεις στη μέση της ερήμου, αλλά σε μια σύγχρονη πόλη που δεν της λείπει τίποτε, ούτε καν χιονοδρομικό κέντρο!
Θα περίμενε κανείς ότι το κόστος των έργων εκεί θα ήταν πολλαπλάσιο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Λάθος. Είναι μεγαλύτερο, άλλα όχι τόσο που να δικαιολογεί τους πολλαπλάσιους μισθούς για τους ευρωπαίους μηχανικούς. Και ο λόγος απλός. Θα πει κάποιος γιατί έχουν χαμηλότερης ποιότητας υλικά. Ούτε για αυτό, το αντίθετο μάλιστα χρησιμοποιούν τα καλύτερα και μάλιστα χρόνια τώρα οι Άραβες προτιμούν και χρησιμοποιούν τις Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές προδιαγραφές σε όλα τα θέματα.
Να μην πολυλογώ άλλο. Οι έμπειροι οικοδόμοι (καλουπατζήδες και σιδεράδες) κερδίζουν 7,6$ ή 6 € την ημέρα, ενώ οι ανειδίκευτοι όχι πάνω από 4$ ή 3,2 € την ημέρα Στην Ελλάδα ο χειρότερος ανειδίκευτος παίρνει γύρω στα 4€ καθαρά την ώρα, συν ΙΚΑ.
Αυτές τις τιμές δεν θα της μαθαίναμε εάν στις 22 Μαρτίου φέτος κάποιοι λίγοι, γύρω στους 2.500 (από όσο ξέρω σε τέτοιες άθλιες συνθήκες δουλεύουν Βιετναμέζοι, Καμποτζιανοί και από το Μπαγκλαντές) από τους συνολικά 300.000 Ασιάτες που δουλεύουν στα ΗΑΕ, βρήκαν το θάρρος και εξεγέρθηκαν και ο Υπουργός εργασίας ευαισθητοποιήθηκε και ανακοίνωσε την ίδρυση σωματείων και συλλογικές συμβάσεις για τους ξένους εργάτες (Πηγή: ICON_May_06).
Παρόμοιες διαμαρτυρίες επαναλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα σε Κατάρ, Ομάν και Κουβέιτ.
Από τις πυραμίδες της Αιγύπτου 4 χιλιάδες χρόνια πριν αλλά δυστυχώς και μέχρι σήμερα, στα σύγχρονα θαύματα της μηχανικής, δεν έχουν πάψει εκατομμύρια εργάτες να έχουν χύσει τον ιδρώτα και το αίμα τους ως σκλάβοι για την επίτευξή τους. Τα γιγαντιαίας κλίμακας έργα θα είχαν υπέρογκο και πολλαπλάσιο κόστος εάν το εργατικό κόστος κάλυπτε τις σύγχρονες μισθολογικές συνθήκες και συνθήκες ασφαλείας. Για αυτό και δεν βλέπουμε πλέον στον δυτικό κόσμο τέτοιου είδους έργα σαν αυτά στις αραβικές χώρες σήμερα.
Στην Σαουδική Αραβία ούτε κατά διάνοια θα τολμούσε κάποιος εργάτης να εξεγερθεί. Ή και να το έχει κάνει αυτή την στιγμή δεν θα υπάρχει για να μας το πει.
Και ο εργάτης από το Βιετνάμ ή το Μπαγκλαντές επειδή έχουν ζήσει τι σημαίνει πραγματική φτώχεια και ανέχεια στις χώρες τους, είναι αρκετά έξυπνοι για να εκτιμούν πολύ περισσότερο από τον καθένα μας την αξία της ανθρώπινης ζωής από ότι ο κάθε καλοζωισμένος αριστοκράτης άραβας που εσχάτως ανακάλυψε τον ιερό πόλεμο και θυσιάζει την ζωή του με αντίτιμο πολλές περισσότερες ζωές άλλων για το καλό του Ισλάμ και για τις παρθένες που θα πάρει προίκα στην επόμενη ζωή του (προφανώς γιατί δεν του φτάνουν οι παρθένες που εισάγει από Ινδία και Ταϊλάνδη, στην τωρινή ζωή του!!!)
Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για ένα άλλο post.

4 σχόλια:

cyrus είπε...

Αυτό με τις "παρθένες" στον παράδεισο είναι από τους πιο αστείους ευφημισμούς που έχω ακούσει ποτέ.

Κι εμείς στο δυτικό κόσμο σκλάβοι είμαστε...

philos είπε...

Δεν το αρνούμαι, αυτό που λες, αν και πιο πολύ σε πόρνες φέρνουμε, μιας και κλείνουμε τα μάτια μας σε όσα βλέπουμε γύρω μας και εξαγοράζουμε τις συνειδήσεις μας.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι σκλαβοι με
μερσεντες και μπενετον

Θου κυριε τι αλλο θα διαβασουμε
ακομα...

philos είπε...

Η σκλαβιά αγαπητέ μου outopia, δεν έχει να κάνει μόνο με την φτώχεια μας, αλλα με το κατα πόσο εμείς οι ίδιοι περιορίζουμε ενίοτε την ελευθερία μας.
Σίγουρα όμως όλοι αυτοι οι σκλάβοι εργαζόμενοι στις Αραβικές χώρες θα προτιμούσαν την δική μας "σκλαβιά" από την δική τους.