7 Απρ 2006

Συνέντευξη του Joseph E. Stiglitz

Νομίζω ότι στο πρωτο άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου Tζότζεφ Στίγκλιτζ (Joseph E. Stiglitz) φαίνεται το προφανές. Ότι δεν πρέπει να υπολογίζουμε τα πάντα με γενικούς οικονομικούς όρους. Πρέπει πάντα να κοιτάμε κάτω από το χαλί, για να δούμε την αλήθεια. "...το αποτέλεσμα μιας οικονομίας πρέπει να κριθεί και από το τι φτάνει τελικά στον πολίτη αλλά και τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των οικονομικών επιδόσεων."

Κρατάω επίσης και την παρακάτω φράση, γιατί νομίζω ότι αντανακλά έντονα και την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα:
"Στις HΠA, τονίζει, η αύξηση του AEΠ συνοδεύτηκε από αύξηση της φτώχειας, ενώ ακόμη και η μεσαία τάξη βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική θέση. Oι πραγματικοί μισθοί (δηλαδή βγάζοντας τον πληθωρισμό) έχουν παγώσει και θα είχαν υποχωρήσει αν οι Aμερικανοί δεν εργάζονταν όλο και περισσότερο. «Aυτό έχει τεράστιο κόστος για την οικογένεια, τεράστιο κοινωνικό κόστος και ενδεχομένως αντανακλάται και στο υψηλό επίπεδο βίας και εγκληματικότητας στις HΠA, που είναι δέκα φορές υψηλότερο από την Eυρώπη».

Επειδή έχω μείνει για διάστημα 2 μηνών στην Αμερική και μάλιστα σε μικρή ηλικία στα sweet 16, που λένε και κεί, ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο ποτέ δεν θα σκεφθόμουν το ενδεχόμενο να μείνω μόνιμα στις ΗΠΑ, ακόμη και στον Καναδά, είναι η εγκληματικότητα. Ελπίζω να μην παρατηρηθεί και στην χώρα μας μετά από κάποιο διάστημα αυτό το φαινόμενο της εγκληματικότητας, ως έμμεσο αποτέλεσμα της υπερβολικής εργασίας, για διατήρηση της αγοραστικής δύναμης και ξεχρέωμα των δανείων μας. Γιατί αυτό θα σημαίνει παράλληλα ότι θα έχουμε αμερικανοποιηθεί πλήρως!!!

Το δεύτερο άρθρο είναι απλά μια ομολογία ενός συμβούλου του Κλίντον. Δεν νομίζω να το αμφισβητεί κανείς?

Προσθέτω και μια ακόμη συνέντευξη του Τζόζεφ Στίγκλιτζ και αυτή την φορά στην Κυριακάτικη Καθημερινή:
Αναφέρει ένα απλό συμπέρασμα για τον πόλεμο του Ιράκ, το οποίο για να το εξάγει κάποιος δεν πρέπει να έχει πάρει και νόμπελ:
"Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι τελικά οι μόνοι που επωφελήθηκαν από τον πόλεμο, οι ουσιαστικοί νικητές του πολέμου, δεν είναι άλλοι από τις πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες των οποίων τα κέρδη αυξήθηκαν ιλιγγιωδώς."

Δεν υπάρχουν σχόλια: