8 Φεβ 2011

Το κοινό καλό.

Πόσες φορές πιάνω τον εαυτό μου να θέλω να γράψω για ένα θέμα και μετά να βρίσκω ότι κάποιος το έγραψε και εκφράστηκε ακριβώς κάποιες από τις σκέψεις μου.
Θέλω να προσθέτω μια νέα άποψη ή φωνή και όχι να επαναλαμβάνω. 
Και ας νιώθω μειονότητα ως φωνή για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου. Χρόνια τώρα.
Σε κάθε καινούριο θέμα. Άνθρωποι που είχαμε ίδιους προβληματισμούς σε κάτι άλλο παλαιότερα, να είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι σε ένα θέμα τώρα και σε λίγο καιρό πάλι μπορεί να ενώνουμε τις φωνές μας.
Αυτά συμβαίνουν μες το μυαλό του philos και κλείνει εδώ ο πρόλογος γιατί είναι τόσα αυτά που περιτριγυρίζουν το μυαλό μου για το θέμα των τζαμπατζήδων.

Κατ'αρχήν μία απλή ερώτηση που έχω στο μυαλό μου:
Eίναι δικαίωμα το να μην πληρώνεις για κάτι που θέλεις να χρησιμοποιήσεις?
Η άποψή μου είναι πως όχι. Εκτός και αν σαν κοινωνία αυτο-οργανωθούμε και πούμε ότι πρώτα θα χρησιμοποιούμε μια υπηρεσία και μετά θα πληρώνουμε ότι πιστεύουμε εμείς ότι άξιζε.. σε καμια 100στη χρόνια από τώρα...(είμαι αισιόδοξος!)

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πληρώνουμε και αν δεν μείνουμε ικανοποιημένοι να αξιώνουμε. Πλήρωσα λεωφορείο και δεν είχε a/c το καλοκαίρι... θέλω τα λεφτά μου πίσω στο 10πλάσιο ή πλήρωσα Εθνική Οδό και πάτησα πεθαμένο ζώο ή δεν είχε τουαλέτα ανά 10 χλμ πχ που αναφέρουν οι προδιαγραφές ή είχε να καθαριστεί 2 μέρες.... 100-πλάσια τα λεφτά μου πίσω. Πόσο δε μάλλον αν πάθει ζημιά το αυτοκίνητο από τον κακοσυντηρημένο δρόμο...ή αν δεν έχω παράδρομο για να γλιτώσω το κόστος των διοδίων (λογικότατο!).


Υπάρχει συνήγορος του Καταναλωτή.
Και αν δεν δουλεύει το σύστημα του συνηγόρου, τότε το κίνημα δεν πληρώνω, δεν πληρώνω απέδειξε ότι μπορεί να συντονιστούν οι πολίτες μεταξυ τους... έστω και με την στήριξη (μην πω χορηγία) επιδοτούμενων από το κράτος κομμάτων, που διαθετουν και επιχειρήσεις... (αλλά αυτούς δεν μας πειράζει που τους πληρώνουμε...έχουν πάντα διαθέσιμο κόσμο την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουμε, να πηγαίνουν και να καλούν τον κόσμο σε απεργίες και "επαναστάσεις".)

Και φυσικά από σήμερα που βγήκε η φήμη ότι 600δις Ελληνικά Ευρώ είναι κατατεθειμένα σε Ελβετία, θα έρθουν όλο και περισσότεροι να πούνε γιατί να πληρώσω εγώ φόρους και εισιτήρια και διόδια αφού δεν πληρώνουν αυτοί. 

  • Δεν θα πει κανένας πως μπορούμε και οι υπόλοιποι ιθαγενείς εδώ να κάνουμε κάτι και να βγαλουμε άλλα 600 δις € με τίμιο τρόπο
  • Δεν θα απαιτήσει κανένας να δεσμευτεί η περιουσία των μεγάλων φοροφυγάδων μας και να μην ξαναγυρίσουν Ελλάδα όσοι ήδη έχουν διαφύγει έξω.
  • Δεν θα τολμήσει κανένας παλι στις εκλογές να μην ψηφίσει τα ίδια κόμματα και οικογένειες. Και οι υπόλοιποι που θα τολμήσουν θα απέχουν... είτε συνειδητά γκρινιάζοντας είτε ασυνείδητα (στην συντριπτική πλειοψηφία) αδιαφορώντας.

Θέλουμε απλά να κάνουμε τους βαρύ-μάγκες, σαν και αυτές τις φιγούρες που βλέπαμε στις παλιες ασπρόμαυρες ταινίες που γέρνανε από την πολύ μαγκιά, και μετά να έχουμε λεφτά να ξοδεύουμε για το μεγαλύτερο και γρηγορότερο SUV και για τις μεγαλύτερες ίντσες της TV και το νέο μας πανάκριβο κινητό!

Δεν μας νοιάζει αν όλα τα αποδεικτικά του πλούτου και της καλοζωϊας μας είναι αγαθά που κατασκευάζονται εκτός Ελλάδος ενώ τα διόδια και τα εισιτήρια είναι λεφτά που μένουν εντός Ελλάδος και η πλειοψηφία τους πάνε σε ελληνικά εργατικά χέρια.

Συνειδητοποιήστε ότι δεν υπάρχει τίποτε τζάμπα σε αυτή την ζωή. Αν δεν πληρώνουμε για κάτι είναι γιατί κάποιος άλλος το έχει πληρώσει για εμάς. Τι πιο δίκαιο να πληρώνει ο καθένας για τις υπηρεσίες και τα αγαθα που επιλέγει και μόνο.

Αν αγαπάμε αληθινά αυτό τον τόπο και όσους ζούνε σε αυτόν ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε.
Να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε όχι άλλα νέα δάνεια για διορισμούς και κρατικές δαπάνες. 
Να ξεχρεώσουμε όσο μπορούμε και στο μέλλον να ξανα-δανειστούμε μόνο για επενδύσεις.... σε δρόμους? σε λιμάνια? αεροδρόμια? εργαλεία για την παιδεία?

Τα θέλετε κρατικά? Τα θέλετε ιδιωτικά? Διαλέξτε το πιο συμφέρον για εσάς και ψηφίστε την κυβέρνηση που θα πραγματοποιήσει την θέλησή σας. Και αν δεν τα καταφέρει έστω και σε μικρό ποσοστό? επόμενη κυβέρνηση, άλλα πρόσωπα, άλλες πολιτικές. πιο τίμιες και πιο αποδοτικές.
όχι δεξιές, αριστερές και κεντρώες...
απελευθερωθείτε επιτέλους από τις εμμονές των παππούδων και των πατεράδων μας

Απελευθερωθείτε από τους βαρύμαγκες κάθε είδους!
ps. Τελευταίο..
Το εισιτήριο στα ΜΜΜ της Αθήνας πήγε 1,40€ από 1€. 
Έχει γίνει κάποια έρευνα που να λέει πόσο θα έπρεπε να κοστίζει το εισιτήριο αν δεν υπήρχανε χρέη?
Γιατί υπάρχουν χρέη?
Με πόσους υπαλλήλους θα μπορούσε να λειτουργήσει το κάθε μέσο για να είναι εξυπηρετικότατο και σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης και πόσο αυτό θα κόστιζε?
Αμφιβάλλω.
Ξεκίνησε η ηγεσία των ΜΜΜ να κάνει μια τέτοια έρευνα? Αν ναι πότε με το καλό τα αποτελέσματα?
Αν όχι... ξήλωμα! όχι απο εμάς... από την κυβέρνηση. Αν δεν το συνειδητοποιεί ή απλά αδιαφορεί η κυβέρνηση... τότε μαύρισμα.

Μέχρι να αποδείξει έμπρακτα η κυβέρνηση καταδικάζοντας άμεσα ενέργειες σαν αυτή της Υφυπουργού που προκειμένου να μην πληρώσει 30 ευρώ καφέδες εκκίνησε ολόκληρη κυβερνητική διαδικασία (και κάποιες εργατοώρες με πολλαπλάσιο κόστος του λογαριασμού του καφέ !)  και μέχρι η Βουλή και τα υπόλοιπα Υπουργεία να μειώσουν και άλλο τα υπέρογκα κόστη τους, θα έλεγα να μην αυξηθεί και άλλο το εισιτήριο από το 1€.
Έτσι σαν ποινή...
Να επικαλεστούμε τον Σωκράτη και αφενός εμείς να συνεχίσουμε να δεχόμαστε τους νόμους του κράτους όσο άδικοι και αν είναι, εφόσον έχουν την στήριξη της πλειοψηφίας, και ας επικαλεστεί και αυτό το κράτος τον Σωκράτη δίνοντας το καλό παράδειγμα και κόβοντας πρώτη κάθε της προνόμιο... 

Ως απόγονοι του Σωκράτη ας αντιληφθούμε και ας ενδιαφερθούμε για μια και μόνο φορά ποιο είναι το κοινό καλό! Κυβέρνηση και πολίτες... χωρις τους επαγγελματίες συνδικαλιστές!

3 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Το κοινό καλό είναι σαν την κοινή λογική. Όλοι κατανοούμε και τα θέλουμε, όταν καθόμαστε όμως να κουβεντιάσουμε ο καθένας εννοεί κάτι διαφορετικό, πολλές φορές και αντίθετο.
Τα καλά της δημοκρατίας, λέμε τώρα...

xristin είπε...

Σήμερα εγώ αρνήθηκα εισιτήριο που μου πρόσφερε ηλικιωμένος κύριος στον σταθμό του Συντάγματος και ξαφνιάστηκε ο άνθρωπος.
Γιατί δεν το θέλετε;-με ρώτησε ξαφνιασμένος.
-Γιατί θεωρώ οτι δεν είναι μαγκιά να κάνω τσάρκες με το μετρό τζάμπα,γιατί αν δεν πληρώσω εγώ και εσείς δεν θα πληρωθούν οι φωνακλάδες εργαζόμενοι των ΜΜΜ και θα είναι αδύνατον να έχουμε ΜΜΜ.
Αν δεν το σκέφτονται οι εργαζόμενοι γιατί θεωρούν οτι χάνουν κεκτημένα δικαιώματα το σκέφτομαι εγώ και καλό θα ήταν να το σκεφτείται και εσείς που και μεγαλύτερος μου είστε και πείρα έχετε.Ασε που ζήσατε καταστάσεις που εμείς δεν έχουμε ζήσει και φαντάζομαι δεν θέλετε να ξαναζήσουμε.
Η ανυπακοή δεν είναι λύση κύριε.
Η προσπάθεια να πείσεις είναι λύση κύριε.
Και αν δεν πείσεις ,τι να κάνουμε.Αυτή είναι η δημοκρατία που όλοι πιπιλάμε και κανείς δεν λέει να εφαρμόσει.
Στο κάτω,κάτω κανείς δεν σου αφαιρεί το δικαίωμα να αγωνιστείς με όποιον τρόπο θέλεις(εκτός απο την χρήση βίας)και μέχρι να δικαιωθείς.
Είμουνα τυχερή γιατί έπεσα σε άνθρωπο ήπιο και καλοσυνάτο και δεν με έστειλε στον δ....ο και παραπέρα κατα το γνωστό ελληνικό στυλάκι.

philos είπε...

Xristin, "η προσπάθεια να πείσεις είναι λύση" είναι μια πολύ εμπνευσμένη θέση.
Την οποία θα έπρεπε να ακουμε και απο την κυβέρνηση.
Δυστυχώς όλοι μιλάνε όλο και λιγότερο.
Και ευτυχώς για όλους μας η ανυπακοή δεν ειναι ακόμη πλειοψηφία και ούτε και θα γίνει. Είναι αυτοκτονία.