27 Απρ 2010

Les miserables!

Οι εκλογές στο ΤΕΕ είναι παρελθόν.
Από όσο μαθαίνω 41.000 μηχανικοί από τους σχεδόν 120.000 μηχανικούς σε όλη την Ελλάδα ψηφίσανε. 1 στους 3 πήγαμε και εκλέξαμε αυτούς τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία δεν πιστεύουν, δεν εμπιστεύονται για να τους εκπροσωπούν. Και η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει άδικο.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Τι νόημα έχει να ψηφίζουν οι 1 στους 3 για αυτούς που θα φαίνεται ότι  εκπροσωπούν 3 στους 3? Αν αύριο γινόντουσαν βουλευτικές εκλογές θα δεχόμασταν ως πρωθυπουργό κάποιον ο οποίος πήρε το 30% του 33%, δλδ το 10% αυτών που έχουν εκλογικό δικαίωμα? (αν φυσικά βγει ο υποψήφιος του πρώτου κόμματος, κάτι το οποίο σπάνια γίνεται!).
Και όμως αυτό γίνεται στο ΤΕΕ γενιές τώρα και δεν το δέχονται μόνο αυτοί που ψηφίζουν. Το δέχονται όλοι οι μηχανικοί με τη στάση τους.

Είμαστε έξυπνοι άνθρωποι όλοι οι μηχανικοί. Δίνουμε λύσεις καθημερινά σε ποικίλα προβλήματα και καταστάσεις, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για σε τεράστια και πολύπλοκα έργα ή τεχνικά ζητήματα. Δημιουργούμε καινοτομίες, ξενυχτάμε για να επιδιορθώσουμε βλάβες ή να βρούμε τρόπους να βελτιστοποιήσουμε αποδόσεις μηχανών και ανθρώπων.
Και όμως είμαστε ανίκανοι να βρούμε λύσεις στα πιο απλοϊκά ζητήματα. 
Δεχόμαστε μια κατάσταση την οποία έχουμε παραλάβει εδώ και χρόνια, από μια γενιά που δεν είχε ούτε υπολογιστές, ούτε καθημερινή επαφή με το εξωτερικό και τις εξελίξεις, με επιχειρήσεις και μηχανικούς στο εξωτερικό προκειμένου να συγκρίνει και να αφομοιώνει άλλες αντιλήψεις και μεθόδους.
Τι σόι βόλεμα είναι αυτό που δεν βλέπουμε ότι τα πράγματα θα γινόντουσαν πολύ καλύτερα αν τα 50€ που πληρώνουμε συνδρομή κάθε χρόνο 120.000 μηχανικοι δινόντουσαν οχι για να δίνουν χαρτζηλίκια σε επιστημονικές και άλλες επιτροπες, αλλά για να εκσυγχρονίσουμε σοβαρά έστω την ιστοσελίδα μας, ή το κτίριο μας.





Πόση μεγαλύτερη συμμετοχή θα είχαμε αν γινόντουσαν αυτές οι εκλογές ηλεκτρονικά από το σπίτι?
Αν ψηφίζαμε ηλεκτρονικά όποτε χρειαζόταν να αποφασίσουμε για κάτι σημαντικό.
Για τυχόν προτάσεις επιστημονικών επιτροπών ή άλλων μονιμων επιτροπών.
Όλη η ευφυΐα των μηχανικών εξαντλείται σε συνθήματα φοιτητικού επιπέδου.
Όλοι γκρινιάζουν εναντίον άλλων κομμάτων, της κυβέρνησης και των κυβερνώντων του ΤΕΕ. Δεκάδες κομματα, εκατοντάδες υποψήφιοι, καμία πρόταση.

Αλήθεια τι θέλουμε από το ΤΕΕ? Τι ζητάμε? Τι κάνουν τα ΤΕΕ στις άλλες χώρες της Ε.Ε. ή στις ΗΠΑ?
Εψαξε ποτέ κανένας από τους διοικούντες στο ΤΕΕ? Τι προτείνει το ΤΕΕ για τα επόμενα χρόνια? Ποιες θα ειναι οι τεχνολογικές εξελίξεις ανα ειδικότητα και ανά κλάδο απασχόλησης?
Δεν θέλουμε πολλά. Γρήγορος σύμβουλος και άμεση ενημέρωση.
Να είναι εκεί στα μικρά και στα καθημερινά μας. Να επικοινωνούμε μέσα από αυτό. Ανοιχτά και σύγχρονα. Μέσω διαδικτύου και όχι μέσω δελτίου.
Απλές μικρες καθημερινές σύγχρονες συνήθειες ενημέρωσης όπως ένα twitter, ένα facebook page, ένα rss τέλος πάντων είναι άγνωστες έννοιες για τους εκλεγμένους του ΤΕΕ.

Για να μην μιλήσω για το Παρίσι όπου στο Γαλλικό ΤΕΕ χρόνια κλείσαμε μία αίθουσα για την δουλειά που είχαμε συν άλλες δυο αίθουσες για να παίρνουμε μεσημεριανό που έφτιαχνε το εστιατόριο του ΤΕΕ!
Όπως πληροφορηθήκαμε τις ίδιες αίθουσες κλείνουν συχνά Γάλλοι μηχανικοί για να δώσουν μια διάλεξη ή να οργανώσουν ένα σεμινάριο ή ακόμη και για να καλέσουν φίλους για προσωπική τους εορτή!

Εδώ ακόμη θυμόμαστε το ΤΕΕ κάθε εκλογές, για να γκρινιάξουμε και να δούμε κανά παλιό φίλο την ώρα που του πασάρουμε το ψηφοδέλτιο με την "γραμμή".


Σα να έχει κολλήσει πάνω μας ανεξίτηλα αυτή η μιζέρια των φοιτητικών μας χρόνων στο Πολυτεχνείο και δεν μπορούμε να την απαλλαχθούμε με τίποτα!

5 σχόλια:

Sophia είπε...

Άμα σου πω ότι την ίδια ακριβώς συζήτηση είχαμε over coffee με έναν φίλο που ήρθε από Πάτρα για Κυριακή και γέλαγε όταν τον ρώτησα πως και δεν έχουνε δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου στο ΤΕΕ δεδομένου ότι είναι ακριβώς και το αντικείμενο τέτοιο... Μιλάμε, έριξε τρελό γέλιο, και το άλλο ήταν με την συζήτηση για τους συνδικαλιστές του κλάδου!!!

Ανώνυμος είπε...

Αναζητείται ρόλος ΤΕΕ. Πολύ σωστά τα λες.
Την Κυριακή δεν πήγα. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο και το ότι ήταν σχετικά μακρυά μου κ' το τραίνο κομμένο - αν και, κακά τα ψέμματα, αν *ήθελα* να ψηφίσω θα πήγαινα.
Επίσης χρωστάω κάμποσα πενηντάρικα στο μαγαζί. Και δεν ξέρω αν, πότε, και με ποια αφορμή θα αξιωθώ να τα πληρώσω.
Καταλαβαίνεις κατάσταση...
Την καλημέρα μου αδελφέ, φιλιά στην οικογένεια.

philos είπε...

Sophia,
μόνο για γέλια και για κλάματα είναι η όλη κατάσταση! Και το περίεργο είναι ότι δεν το συνειδητοποιούν καν πόσο παρωχημένοι είναι όσοι ασχολούνται μες το ΤΕΕ.

mpampakis,
Σε καταλαβαίνω απόλυτα.
Και γω ήμουν υποψήφιος τελευταίας στιγμής για να κλείσω το ψηφοδέλτιο κάποιων φίλων. Αλλά μέχρι εκει.

Πέρασα από το ΤΕΕ πριν μερικά χρόνια, πήρα εμπειρία τα χαλια μας και όταν παρω συνταξη σε 30 χρόνια και δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα (πολύ πιθανό!!!), μπορεί να ξανασχοληθώ πιο σοβαρά και επίμονα μπας και αλλάξει κάτι!
;)

Dimitris Giannitsaros είπε...

"Ας είμαστε ρεαλιστές. Τι νόημα έχει να ψηφίζουν οι 1 στους 3 για αυτούς που θα φαίνεται ότι εκπροσωπούν 3 στους 3?"

Όσο κι αν ενοχλεί η σκέψη, με το 33% των ψηφοφόρων το αποτέλεσμα είναι ίδιο με το να ψήφιζε το 100%. Στις βουλευτικές εκλογές με ένα exit poll μερικών εκατοντάδων ανθρώπων έχεις το αποτέλεσμα με πολύ μικρή απόκλιση...

Άσχετα με αυτό, συμφωνώ με το πνεύμα του post...

philos είπε...

Κατ' αρχήν, να ζητήσω συγνώμη που δεν απάντησα τόσες μέρες στο σχόλιο σου Δημήτρη.

Επειδή έχω κάνει και δημοσκοπήσεις και exit polls δε νομίζω ότι αποτυπώνεται το αποτέλεσμα με μικρή απόκλιση, οπότε καλό είναι μια στο τόσο να κάνουμε εκλογές και όχι απλά να αποτυπώνουμε τάσεις.

Τωρα όσον αφορά την ουσία του θέματος η άποψή μου γενικότερα είναι ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν φτάνει να πιστέψει κανείς στην δυναμική της συμμετοχής του. Αποψή μου είναι ότι σε αυτό το 66% που δεν συμμετέχει υπάρχουν άνθρωποι σε ένα ποσοστό καλό που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Φτάνει να πιστέψουν οι ίδιοι ότι μπορούν να τα αλλάξουν...
;)