9 Σεπ 2009

H λίμνη (και το δάσος!) στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Πέρασε κιόλας σχεδόν ένας μήνας από τότε που πήγαμε στα ξαφνικά, στην λίμνη της Ιπποκράτειου Πολιτείας.
Χρόνια ολόκληρα ακούγαμε για την υπαρξή της, αλλά δεν κάτσαμε ποτέ να ψάξουμε που βρίσκεται και να πάμε να την δούμε.
Ευτυχώς που τα παιδιά μας δίνουν ένα έξτρα κίνητρο να τους μάθουμε πράγματα και έτσι τωρα που μεγαλώνουν αρχίζουν οι εκπαιδευτικές εκδρομές.

Φωτογραφίες βλέπετε εδώ: https://www.flickr.com/photos/ophilos/sets/72157622100740626/

Είχα πει κάποιες εντυπώσεις μου σε προηγούμενο ποστ για την λίμνη.
Δυστυχώς βρήκα αρκετά σκουπίδια την προηγουμενη φορά που πήγα και είναι κρίμα μιας και αυτοι οι λίγοι που αποφασίζουν να πάνε και να την επισκεφθουν δεν παίρνουν και μια σακουλα να μαζεύουν τα σκουπίδια τους ή δεν περπατάνε ως το μεγάλο κάδο στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Στην παρουσίαση που βλέπετε διάλεξα τις πιο όμορφες εικόνες.
Ενα πανέμορφο δάσος και τοπίο, τις πονηρές πάπιες και την χήνα που είδαμε, τα ψάρια που τα ταίζαμε με το ψωμι που προνοήσαμε να έχουμε και μία χελώνα...

Είναι ένα ωραίο μέρος, που πρέπει να το προστατέψουμε όλοι μας, ανεξάρτητα το που μένουμε.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να πηγαίνουμε συχνά στο δάσος.
Να περπατήσουμε όχι μονο εκεί αλλά σε όλο αυτό το υπέροχο δάσος που εκτείνεται από την Βαρυμπομπη μέχρι τον Αγιο Μερκουριο και το οποίο έχει πολλους διαμορφωμένους χώρους και μονοπάτια προκειμένου να το εξερευνήσει κάποιος.
Να το αγαπήσουμε εμείς αλλά κυρίως τα παιδιά μας και να μάθουν πραγματικά να το προστατεύουν αντί να γκρινιάζουν μόνο για τους χαμένους πνεύμονες κάθε φορά που καίγεται ένα δάσος.

Δεν χρειάζεται να δείχνουμε την αγάπη μας για το δάσος μόνο με την αναδάσωση αλλά κυρίως όσο αυτό είναι ζωντανό και χρειάζεται την συστηματική βοηθεια όλων μας, λίγο ή πολύ.

ps. Πατώντας στο link θα δείτε ένας χάρτη με όλη την διαδρομή (google map) για το πως να φθάσετε στην λίμνη χωρίς να χαθείτε ερχόμενοι από Εθνική Οδό και στρίβοντας προς Αφιδνες (Κιούρκα). Μπορείτε να έρθετε και από τον παράδρομο της Εθνικής ή για ακομη πιο όμορφη διαδρομή μέσα από Βαρυμπόμπη, αλλα θα δυσκολευτείτε πολύ να το βρείτε χωρις χάρτη ή GPS.
Οταν βρεθείτε στην Αγιας Τριάδος στρίβετε στην Οδό Κίρκης (έχει και μία μικρή ταμπέλα που δείχνει προς λίμνη και παιδική χαρά)

update 2012:
Όμορφη περιγραφή για την λίμνη Κιθάρα όπως τελευταία ακούμε να λέγεται η τεχνητή αυτή λίμνη στην Ιπποκράτειο Πολιτεία θα βρείτε και σε αυτό το ποστ με τίτλο: ε-ε-έρχεται

14 σχόλια:

bbchris είπε...

Όταν με το καλό θ' αρχίσεις το MTB με τους μικρούς εκεί δίπλα σας στο «Πάρκο Che Guevara» και θ' αγοράσεις κάτι τέτοιο όπως σωστά λές ότι χρειάζεται, ζήτησέ μου να σου δώσω το αρχείο μου με τα gpx των διαδρομών και της υπόλοιπης Αττικής.
Δεν θα πιστεύεις τι μέρη υπάρχουν δίπλα μας.

Ισχύουν και για την πεζοπορία απλά εγώ είμαι ποδηλατόφιλος. :)

philos είπε...

Ξεκινάμε σιγά σιγα με το μεγάλο.
Όσο για τις διαδρομές πεζοπορίας τις ξέρουν πολύ καλα δυο κολλητοι απο την παλιοπαρέα του σχολείου στο Χαλάνδρι που κάναμε ποδηλασία τότε στον συλλογο του Παραδεισου και οι οποιοι δεν έχουν σταματησει από τότε!
Ευκαιρία να φτιάξω και γω το αγωνιστικό ποδηλατο που είχα από τότε και να πάρω ταυτόχρονα κανα MTB!

Αν σε φέρει από τα μέρη μας, κερνάω καφέ σπίτι στο τέλος της ημέρας!
:D

Vassilis είπε...

πολύ ωραίες οι φωτογραφίες, έχουμε "ψηθεί" για τη λίμνη :)

philos είπε...

Χαίρομαι γιατί ακουω ότι έχετε "ψηθεί" και σεις αλλά και άλλοι! ;)

KitsosMitsos είπε...

Νομίζω ότι το'χω ξαναπεί, αλλά η επαφή με τη φύση είναι ό,τι καλύτερο για όλους μας - πόσο μάλλον για τα παιδιά. Μαθαίνουν πάρα πολλά πράγματα, ίσως περισσότερα απ'ό,τι περιλαμβάνουν τα βιβλία.
Οι μεγαλύτεροι μάλλον το έχουμε ξεχάσει αυτό...

maya είπε...

πανέμορφο μέρος!
να μαζεύουμε ιδέες για βόλτες!

ολα θα πανε καλα... είπε...

είδες τι μαθαίνει κανείς;Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία έχω πάει μερικές φορές,περαστική,αλλά δεν είχα ιδέα περί λίμνης!Φαίνεται ωραία.

Ανώνυμος είπε...

Σκουπίδια πολλά στη λίμνη και στον οικισμό των καταπατητών!!

anna.75 είπε...

...όχι μόνο σκουπίδια, πήγα πριν ένα μήνα και οι κούνιες είναι εντελώς κατεστραμμένες, και τα υπόλοιπα της παιδικής χαράς τελείως ασυντήρητα. Κρίμα, γιατί είχα πάει με μεγάλες προσδοκίες!

anna.75 είπε...

Σκουπίδια και όχι μόνο! Όλες οι κούνιες κατεστραμένες και τα υπόλοιπα της παιδικής χαράς εντελώς ασυντήρητα!!! Πολύ κρίμα γιατί είχα μεγάλες προσδοκίες...

philos είπε...

Άννα έχεις απόλυτο δίκιο. Πήγαμε ξανά χθες Πρωτομαγιάτικα που είχε απίστευτο κόσμο.
Θέλει ένα γερό lifting ο χώρος, θέσεις πάρκιγκ από τον κάτω δρόμο, και φυσικά συνεχή καθαρισμό των κάδων απορριμάτων!
Ευτυχώς είδα πολύ κόσμο με σακούλες με τα σκουπίδια του να ψάχνει να βρει μεγάλους κάδους (δεν ξέρω αν θα τα κουβαλούσαν και στο πορτ-μπαγκάζ) αλλά είδα και κάφρους να πετάνε γόπες από τσιγάρο μες την λίμνη ή ακόμη και μουχλιασμένη φρατζόλα ψωμί μαζί με τα παιδιά τους!
Πάντως μια καθημερινή είναι καλύτερα ειδικά τώρα που η μέρα μεγαλώνει και για παιδική χαρά μάλλον θα πρέπει να κατευθυνθεί κάποιος νοτιότερα.
Άλλωστε αρκεί και ένας περίπατος γύρω από την λίμνη και προς το βουνό!

Ανώνυμος είπε...

Μαίρη
Χαίρομαι που σας αρέσει η λίμνη και που θέλετε να την επισκεφθείτε, όμως πραγματικά , το θέαμα μετά από μιά μαζική επίσκεψη είναι δραματικό......
Η λίμνη και το κάθε μέρος,είτε είναι δάσος, είτε είναι θάλασσα έχει ένα δικό του οικοσύστημα που πρέπει να το σεβόμαστε και να το φροντίζουμε. Οι κάτοικοι της Ιπποκρ.Πολιτείας συμμετέχουν συχνά σε τέτοιες εκκαθαριστικές πρωτοβουλίες, όπως επίσης έρχονται πολλές φορές σε ρήξη με επισκέπτες που δεν μπορούν να καταλάβουν, πως πρέπει να φέρονται σε μιά ανάλογη περιοχή και πως πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους στη λογική αυτή.Καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά τι περνάει η χώρα μας σήμερα και δεν ξέρουμε ακόμα τι μας ξημερώνει .., το θέμα της καθαριότητας είναι καθοριστικό και θα πρέπει να το περιφρουρήσουμε και στην πόλη και στην εξοχή... Οσο για αυτά που λέει ο κ. ανώνυμος, εν μέρει μπορεί να έχει δίκιο (στο αν έπρεπε να έχει δοθεί η όχι η περιοχή)αλλά στο θέμα της καταπάτησης της γης, έχει απόλυτο άδικο μια και η περιοχή είναι στο σχέδιο και όλα τα σπίτια με νόμιμες οικοδομικές άδειες.

philos είπε...

Πολύ χαίρομαι για την επέμβαση σου Μαίρη, πολύ σωστή!
Και πιστεύω ότι αν δεκαετίες πριν είχανε μπει στο σχέδιο παρόμοιες δασικές περιοχές σε όλη την Αττική θα είχαμε γλυτώσει από δεκάδες καταστροφικές πυρκαγιές από αυτούς που θέλανε να τις εντάξουν στο σχέδιο με το ζόρι και θα μαθαιναν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι να σέβονται και να προστατεύουν τα δάση μας.

Unknown είπε...

αγια τριαδα και λιμνη πηγαινω 30 χρονια σε αυτα τα μερη τα εχω περπατησει με ανθρωπους που δεν ειναι ποια στην ζωη και ξαφνικα αυτο το ασπρο εκκλησακιτο εντυσαν με πανακριβη πετρα εφτιαξαν παρτερια εφτιαξαν fake πηγαδια και ενα συφερτα απο δηθενιες,γιατι αραγε??για να εξιλεωθουν για τα δεντρα που σκοτωσαν για τα πολυτελη σπιτια τους??ταυτοχρονα ξηλωσαν κατω απο τα δεντρα ολα τα παγκακια με τα τραοεζια που υπηρχαν ετσι για να διωξουν τον κοσμο προφανος τους χαλαγε την αισθητικη αλλα και παλι εμεις εκει ειμασταν κατω στην γη μετα αρχισαν η παρατηρησεις μην αναβεις κερακι μην πατας τα πλακακια μην παρκαρεις εδω μην τρως μην κλανεις να σας πω κατι να πατε να γα#$%^τε οταν χαλαγατε την περιοχη δεν με ρωτησατε εκει ειμουν δυο φορες τον μηνα γιατι δεν το φτιαξατε το μερος το χαλασατε...και για να μην λετε μαλ*&^%$ιες σεβομαι το περιβαλων γιατι ειμαι ολα μου τα χρονια ελευθερος κατασκηνωτης με αυτοκινουμενο τροχοσπιτο