10 Μαρ 2009

Ιατρικό ρεπορτάζ ή ... φαρμακευτικό ρεπορτάζ?

Εδώ και δυο εβδομάδες ταλαιπωρούμε από ίωση. Ξεκίνησε με λίγο πυρετό, τρομερή καταρροή και μετά βήχα... πολύ βήχα να πιάνεται το στήθος μου.
Δεν πήγα γιατρό. Κάθισα σπίτι 2 μέρες, πήρα αντιπυρετικά, αντισταμινικά, καλμάρισε το πράμα και ξαναπήγα δουλειά όπου και διαπίστωσα ότι την δεύτερη μέρα ήμουν και πάλι χάλια...ίσως και χειρότερα από την πρώτη φορά.
Τότε ένιωσα ότι πρέπει να πάω σε γιατρό. Επιμένει το πράμα και δεν δείχνει να είναι απλή ίωση ή γρίπη.
Αλλωστε πέρσι και πρόπερσι είχα τον μικρό και τον αδελφό μου αντίστοιχα με πνευμονία στο νοσοκομείο.
Και καλά έκανα και ρωτησα γιατρό και μου είπε να κάτσω σπίτι τρεις μέρες-ουτε καν να ξεμυτήσω από την πόρτα, να πάρω ένα hi tech σπρέϋ (αξίας 70 ευρώ!!!) και να έχω standby και μια αντιβιωση δυνατή.
Και όλα αυτά γιατί εδώ και εβδομάδες μου λέει "...έρχεται κόσμος που πέρασε μια απλή ιωση και μόλις συνήλθες ξαναβγήκε έξω... ξανακύλισε και μάλιστα με πνευμονία!"
Τρόμαξα και υπάκουσα... και σιγά σιγά φαίνεται να το ξεπερνάω.

Και σήμερα 10-12 μέρες μετά τις συμβουλές του γιατρου διαβάζω τα όσα μου είπε η γιατρός στο in.gr:
Ήπια η φετινή γρίπη, σοβαρότερη η άλλη ίωση της εποχής - Κίνδυνος Επιπλοκών"

«Αντίθετα, αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η αναπνευστική λοίμωξη αυτής της περιόδου, η οποία προκαλεί επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, κ.λπ. αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά....
....Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας τη Δευτέρα, στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων προσέρχονται περισσότερα από 500 παιδιά. Το 70% έχει προσβληθεί από την αναπνευστική λοίμωξη που ενδημεί αυτή την εποχή και το 30% από τον ιό της γρίπης....

Το χαρακτηριστικό της φετινής γρίπης είναι ότι προκαλεί πυρετό για περίπου τρία 24ωρα, ο οποίος στη συνέχεια πέφτει και ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα. Στη συνέχεια όμως ο πυρετός επανεμφανίζεται για άλλες δύο ημέρες."

Αλλα αν θυμάμαι καλά από Οκτώβρη αρχίζανε όλα τα καναλια και οι εφημερίδες και μιλούσανε για τον κίνδυνο για μια επιδημία γρίπης και να προσέχουμε, να κάνουμε εμβόλια σε παιδιά παπούδες κλπ κλπ...
Και δεν λέω καλά συμβουλεύουν τον κόσμο να παει να κάνει εμβόλιο στα παιδια.
Ο γιος μου και ο πατέρας μου φέτος είναι μια χαρά που προλάβανε και κάνανε εμβόλιο.

Αλλά δεν θα έπρεπε αν όχι το κράτος με μια ανακοίνωση, έστω οι δημοσιογράφοι του ιατρικού ρεπορτάζ να κάνουν σχετικό θέμα ένα μήνα πριν και να προειδοποιήσουν για την λοίμωξη που κυκλοφορεί?
Να γλυτώσουν έστω μερικές δεκάδες ανθρώπων που νοσηλευτήκανε με πνευμονία?

Ή μήπως για να δημοσιεύσουν μια είδηση οι δημοσιογράφοι του ιατρικού πρέπει πρώτα να πάρουν δελτίο τύπου από τις φαρμακευτικές εταιρείες μόνο?

Η είδηση δεν είναι μόνο στα κοτέτσια του Βιετνάμ, ούτε στα εργαστήρια και στις έρευνες του κάθε πανεπιστημίου.
Η είδηση είναι πρωτίστως στα νοσοκομεία μας και στην κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, με σκοπό πραγματικά να βοηθήσουμε τους αναγνώστες και συμπολίτες μας και όχι να βοηθάμε τους "χορηγούς" μας να πουλήσουν μεγαλύτερες παρτίδες από την πραμάτεια τους.



ps. Αν το σκεφτεί κανείς οι μόνες ειδήσεις που παρακολουθουμε στα περισσότερα δελτία ειδήσεων από τα διεθνή πέραν από κάποιους λιμους, καταποντισμούς και δυστυχήματα, η πλειοψηφία τους αφορά ιατρικά θέματα ή για να ακριβολογούμε φαρμακευτικά θέματα...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι πως είμαστε ανημέρωτοι σε θέματα υγείας. Μόνον κάποιοι ευαισθητοποιιημένοι γιατροί παθολόγοι ενημερώνουν τους πελάτες τους.
Την πνευμονία την γνώρισα μέσω συγγενικού μου ατόμου που νόσησε κι έτσι έμαθα πως σε αντίθεση με αυτό που πιστεύαμε πως την αρπάζεις αν βραχείς η αν κρυώσεις π΄ροκειται για άλλον έναν ιό ο οποίος μάλιστα μεταδίδεται σε κοινόχρηστους χώρους όταν αυτοί δεν αερίζονται!
Συμφωνώ πως θα έπρεπε μέσω των δελτίων ειδήσεων να παρέχονται σχετικές πληροφορίες για θέματα υγείας την εποχή που εκδηλώνεται κάθε ασθένεια και όχι τότε που πρέπει να πουληθούν τα εμβόλια.
Η προβολή των εμβολίων είναι καθήκον των προμηθευτών ιατροφαρμακευτικών προϊόντων και όχι καθήκον της πολιτείας και των ΜΜΕ.
Πάντως η εμπειρία συγγενικών μου προσώπων που έκαναν χρήση των αντιγριππικών εμβολίων ήταν αρνητική! Δεν τα προστάτεψε!

Σοφία είπε...

Δεν ξέρω τι λένε και τι όχι οι ειδήσεις στην Ελλάδα, πάντως εύχομαι περαστικά!

Vassilis είπε...

Philos,
από εχθές βρίσκομαι στο 2ο κύκλο της ίωσης ή γρίπης ευτυχώς χωρίς πυρετό αυτή τη φορά. Ελπίζω τουλάχιστον εσύ να έχεις αναρρώσει.
Σχετικά με την ανάρτησή σου, δυστυχώς όταν η Υγεία γενικότερα κινείται κατά κύριο λόγο στον άξονα του business και όχι στον άξονα της πρόληψης/προστασίας, τι να περιμένουμε για ενημέρωση;

philos είπε...

dyosmaraki, και έγω έτσι νομιζα μεχρι πρόπερσι που την πάτησε ο αδερφός μου. Πέρσι την πάτησε ο γιος μου ευτυχώς ελαφρια και φέτος στο τσακ γλύτωσα εγώ... γιατί πλέον ήξερα...
Ενα αντιγριππικό δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά φέτος οι γονείς μου και ο γιος μου δεν έχουν κολλήσει κάτι ανησυχητικό...σε αντίθεση με τους υπολοιπους που υποτίθεται ότι είμαστε πιο δυνατοι οργανισμοί.

Σοφία! Περαστικά είναι πλέον! Τα καταφέραμε... λέμε...

Βασίλη, εύχομαι και συ πλεον να έχεις αναρρώσει!
Το θέμα είναι μεγάλο και με απασχολεί έντονα γιατί μου την σπάει η τρομοκράτηση για θεματα που έχουν λιγότερες πιθανότητες να με βρουνε και η πλήρης έλλειψη ενημέρωσης για τα πιο καθημερινά και πολύ πιο πιθανα!