21 Ιαν 2009

Είναι ειρωνία...

Διαβάζω στην σημερινή Καθημερινή αλλά και στην (πολύ ενδιαφέρουσα και ευαισθητοποιημένη) ιστοσελίδα του Γ.Α.Παπανδρέου:


Αναμένεται «βροχή» προσφυγών

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται ήδη οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δεδομένο κύμα προσφυγών από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς τόσο αναφορικά με τη χρήση βομβών φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές, όσο και για τον βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας. Hδη η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε χθες ότι ο ισραηλινός στρατός παραβίασε τη διεθνή νομιμότητα, κάνοντας χρήση βομβών φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές. «Η χρήση του συγκεκριμένου όπλου επιτρέπεται μόνο στο πεδίο της μάχης», τόνισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ντονατέλα Ροβέρα. «Πρόκειται για όπλο που μπορεί να προκαλέσει μαζικούς θανάτους και η ρίψη του σε κατοικημένη περιοχή συνιστά έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε η ίδια. Το Ισραήλ, πάντως, επιμένει ότι χρησιμοποίησε τις βόμβες φωσφόρου μόνο ως παραπέτασμα καπνού προκειμένου να διευκολύνει τις κινήσεις των στρατιωτών του.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εις βάρος κτιρίων του Oργανισμού και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες για το μακελειό στο σχολείο της Γάζας. «Οι επιθέσεις εις βάρος κτιρίων των Ηνωμένων Εθνών αποτελούν εξοργιστικό και συνάμα απαράδεκτο γεγονός», δήλωσε. «Πρέπει να διεξαχθούν πλήρεις έρευνες και η ανάγκη απόδοσης ευθυνών μέσω ενός αμερόληπτου δικαστικού συστήματος είναι προφανής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια, τέλος, δεσμεύθηκε ότι θα ερευνήσει την καταγγελία του Αραβικού Συνδέσμου ότι ο ισραηλινός στρατός έκανε χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Λωρίδα της Γάζας.


Και σκέφτομαι...

Να έχουν σκοτωθεί άμεσα 1300 άτομα,

χιλιάδες ακομη να είναι τραυματίες σοβαρά,

να έχουν χαθεί ολόκληρες οικογένειες με μία και μόνο ρίψη βόμβας

ένας λαός και μία γενιά παιδιών με το τραύμα του πολέμου να παραμένει για όλη τους την ζωή ανεπουλωτο και να...

... λέμε όλοι μας ότι το έγκλημα πολέμου είναι η ρίψη βομβών λευκού φωσφόρου... μόνο... το βρίσκω υποκριτικό τουλάχιστον.




Όλος ο πόλεμος είναι ένα έγκλημα.

Κάθε πόλεμος είναι ένα έγκλημα.

Η αφαίρεση κάθε ζωής είναι ένα έγκλημα.

Είτε αυτή γίνεται με τρόπο ακαριαίο, είτε με τρόπο πιο μακροπρόθεσμο και λιγότερο άμεσο και φανταχτερο...


All photos via TheBoston.com

13 σχόλια:

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Η ΝΕΤ (ίσως ΕΡΤ2 τότε) είχε δείξει κάποτε μια αγγλική μίνι σειρά “Lipstick on your collar”, με έναν πολύ νεαρό Ewan McGregor. Η σειρά διαδραματιζόταν σε ένα γραφείο στρατηγικής με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς την εποχή της κρίσης του Σουέζ. Η σειρά ήταν πολύ καλή, με το χαρακτηριστικό ότι συχνά η πλοκή διακοπτόταν και μετατρεπόταν σε video clip τραγουδιών της εποχής (φίφτις), με τους πρωταγωνιστές να τραγουδούν και να χορεύουν. Πάντα τα λόγια του κομματιού ήταν σχετικά με την πλοκή.

Γιατί το αναφέρω τώρα; Με αφορμή το σχόλιο του ΓΓ του ΟΗΕ και το τι είναι απαράδεκτο. Όταν στη σειρά έπρεπε το γραφείο να πείσει τη Βουλή των Λόρδων πως η Μ.Βρετανία έπρεπε να δράσει στην περιοχή, ένας από τους αξιωματικούς εξήγησε για τα συμφέροντα της χώρας που επλήγησαν από την κρίση, και λίαν συντόμως χόρευε και τραγουδούσε το αρμόζον “You can do anything but keep off my blue suede shoe”.

(Εκεί ήθελα να καταλήξω).

philos είπε...

Εγω τζωτζιου λέω ότι καλά κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ και μιλάει για τις βόμβες φωσφόρου ή για τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα εγκλήματα σε ένα πόλεμο.

Και η βόμβα που έσκασε σε ένα κτίριο-καταφυγιο με 100 παλαιστίνους άμαχους είναι και αυτό ένα περαιτέρω έγκλημα.
Όπως και το να εκδικείσαι αυτόν που επιτίθεται πετώντας ρουκέτες στην δική του οικογένεια είναι και αυτό ένα περαιτέρω έγκλημα.

Δεν θέλω διαβάθμιση στα εγκλήματα. Φρικιαστικό, επαχθές, απάνθρωπο, πολέμου ή ότιδήποτε άλλο.
Το έγκλημα είναι έγκλημα. Ο πόλεμος ειναι έγκλημα.

Και κατά τη γνώμη μου όταν αμύνεσαι σε ένα έγκλημα που γίνεται εις βάρος σου αν δεν θες να στιγματιστείς και συ ως εγκληματίας κατά την γνώμη μου πρέπει να επιτίθεσαι-αμύνεσαι άμεσα σε αυτόν που σου επιτίθεται και όχι σε αυτους που μένουν πίσω.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Λιγα λόγια και σταράτα. Το σημερινό Ισραήλ ηγεσία και στρατός αποτελεί διεθνή τρομοκράτη κατά της ανθρωπότητος και οφείλουν να λογοδοτήσουν ενώπιον της ανθρωπότητος. Αν ο ΟΗΕ μετά τις επιθέσεις εναντίον του δεν υπερασπίσει τη χάρτα δικαιωμάτων του 1948 και την συμφωνία του Οσλο του 2003 για το Παλαιστηνιακό, έχει αυτοκαταστραφεί.

paraxeno είπε...

δες δες... τι σου αφησε μια παραξενη φίλη...

http://paraxenies.blogspot.com/2009/01/proximidade.html

philos είπε...

Διόνυσος, δυστυχώς ο ΟΗΕ δεν είναι κάτι παραπάνω απο ευχολόγια και καταδίκες στα λόγια. Δεν έχει ίχνος επιρροής και παρέμβασης εδώ και χρόνια!

Χριστίνα, κάτι τέτοια κάνεις και με κάνεις και κοκκινίζω!
Δεν είσαι καθόλου παράξενη, αλλά μία πολύ αγαπημένη φίλη που ποτέ δεν παραλείπω να διαβάζω και να θαυμάζω το κουράγιο της να δραστηριοποιείται για το σύνολο, για τον συνανθρωπό της!

triantara είπε...

ένας φόνος (ή πολλοί) είναι "έγκλημα" μόνο όταν οι δυνατότεροι το κυνηγήσουν.
δε πάνε να κάνουν άλλες 215 συνθήκες και συνόδους; στην συγκεκριμένη περίπτωση τα "εγκλήματα" που λαμβάνουν μέρος εδώ και δεκαετίες σ'αυτήν την άμοιρη περιοχή είναι προγραμματισμένα και εφόσον βοηθούν δυνατά συμφέροντα, δεν πρόκειται να σταματήσουν... κι ας φιλοσοφούν όσο θέλουν ο ΟΗΕ και η κοινή γνώμη...

Unknown είπε...

ΤΙ ΝΑ ΠΩ! ΕΧΕΙς ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ!

philos είπε...

@triantara σωστα my dear! Απλά έτσι προσπαθουν να δείξουν ότι έχουν ακόμη σκοπό ύπαρξης. Στο να ξεχωρίζουν και να κυνηγουν αυτά που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις ως εγκλήματα πολέμου.

Vassilis είπε...

Συμφωνώ με το πνεύμα της ανάρτησής σου και την οργή που μπορώ να διακρίνω. Για να έχουμε και μία εικόνα από τα αποτελέσματα του άσπρου φωσφόρου (εωσφόρου θα ήταν η πιο κατάλληλη λέξη) παραθέτω το link με φωτογραφία από τις πληγές ενός 15χρονου παλαιστίνιου
http://www.flickr.com/photos/ismpalestine/3210017706/
No comments

philos είπε...

Vassili, δυστυχώς τα έχω δει και πληροφορηθεί. Τα θραυσματα από τις βόμβες λευκου φωσφόρου δεν σταματάνε όσο βρίσκουν οξυγόνο και συνήθως ανοιγουνε πληγές μέχρι τα κόκκαλα.
Αλλά εχω δει και κάτι άλλα πτώματα που σιγοκαίγονταν μες τα ερείπια. Και στις δύο περιπτώσεις είναι εγκλήματα.
Ο πόλεμος μέσα σε μια πόλη είναι ένα έγκλημα γιατί δεν μπορούν να αποφευχθούν θύματα από άμαχο πληθυσμό!

CyberEddie είπε...

και μόνο που βομβάρδισαν σχολεία και δεν εχουν αυτοκτονήσει, μου λέει ότι απλά δεν εχουμε δει τα χειρότερα ...

fpboy είπε...

Δεν υπάρχει λύση παιδιά.
30 χρόνια τα ίδια απο το Ισραήλ
αλλά και απο τους Παλαιστήνιους.
Πολύ μίσος, πολύ φανατισμός,
δεν βγαίνει άκρη.

philos είπε...

Φίλοι μου Cybereddie και fpboy δεν μπορώ να μην συμφωνήσω ότι όλο αυτό το μίσος και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής μόνο απορία για το μέλλον με γεμίζει...