29 Οκτ 2008

Ακλόνητες!

Σήμερα στην Πρώτη Γραμμή στη ΝΕΤ είχε και πάλι θέμα για τα κτηματομεσιτικά και για την αγορά κατοικίας. Μάλιστα εμφανίστηκε και ένας εκπρόσωπος των κατασκευαστών κατοικιών (λέγε με εργολάβος) για να βάλει "τα πράματα στην θέση τους".
Οι τιμές - έγραφε από κάτω η λεζάντα - παραμενουν ακλόνητες στην Ελλάδα.
Γιατί το κόστος είναι υψηλό, όπως μας εξήγησε ο κυριος εκπρόσωπος αλλά και γιατί ο Ελληνας κατασκευαστής δεν έχει το πρόβλημα του ξένου κατασκευαστή που αναγκάζεται και πουλάει κάτω του κόστους γιατί δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, μιας και έχει ζημιές και πρόβλημα ρευστότητας!

Είπε επίσης ότι ένα οικόπεδο στο Μαρούσι έχει 1-1,5 εκατομύριο το στρέμμα (με όλα τα έξοδα μέσα) και με 1 στρέμμα χτίζεις 800 τετραγωνικά. Άρα χοντρικά είπε το κόστος ανα τετραγωνικό είναι 2 χιλιαρικα. Και μετά είπε ότι το χτισιμο κοστίζει 1000 με 1200 το τετραγωνικό. Φτάνουμε στα 3.200 μαξιμουμ.
Αρχίζουν τώρα οι παρατηρήσεις μου.
Μέχρι τα 3.500 το τετραγωνικό που είναι το μινιμουμ που βρίσκεις έξω για νέοδμητη κατοικία στο Μαρούσι είναι 300 € το τετραγωνικό κέρδος. Στα 800 τετραγωνικά, υπάρχει ένα μινιμουμ κέρδος 240.000€. Χώρια η πώληση χώρων πάρκιγκ και αποθηκών, τα οποία ο κύριος κατασκευαστής είπε ότι τώρα τα δίνουν μαζί με το διαμέρισμα ως προσφορά.
Αν σε ένα οικόπεδο έχουν και αντιπαροχή 45%-50% αυτό σημαίνει ότι χτίζουν 800 τετραγωνικά με 1200€ κόστος και πουλάνε τα 400 τετραγωνικά με 3.500€
Κέρδος: 440.000€.
Και όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο!
Και όπως είπε και ο κύριος Εκπρόσωπος, οι εργολάβοι στην Ελλάδα είναι οικογενειακές επιχειρήσεις κοντά στον άνθρωπο.
Αλλά μην περιμένετε μείωση τιμών γιατί δεν βγαίνουν οι άνθρωποι με 300 και 400 χιλιαρικά κέρδος το χρόνο!
Εμένα δεν με πειράζει να βγάζουν κέρδος οι άνθρωποι. Εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν με αυτά τα λεφτά καλά κάνουν και διατηρούν παράλληλα χιλιάδες ανθρώπους να έχουν δουλειά στις οικοδομές.
Με πειράζει όμως πως σε μια περίοδο που όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει ύφεση στην οικονομία παγκοσμίως, βγαίνουν τέτοιοι άνθρωποι στα κανάλια και στην ουσία ως άλλα παπαγαλάκια της εποχής του κραχ του ελληνικού χρηματιστηρίου, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να αγοράσει σήμερα μιας και δεν θα πέσουν οι τιμές πιο κάτω. Και μάλιστα να νουθετούν ότι τώρα είναι στο χαμηλότερο σημείο η αξία των οικοδομών! Ευκαιρία!
Τα ίδια θα λένε και του χρόνου.
Αλλά του χρόνου θα υπάρχουν κάποιες χιλιάδες συνανθρωποι μας, οι περισσότεροι απο αυτους νέα ζευγάρια, που θα έχουν αγοράσει ένα τριαράκι, δουλεύοντας και δυο δουλειές ο καθένας για να ξεπληρώθει το δάνειο ενώ θα βλέπουν τις τιμές στα διαμερίσματα να έχουν πέσει και άλλο...
ή μάλλον ήδη υπάρχουν από φέτος...

5 σχόλια:

Unknown είπε...

άλλο είναι το πόσα ζητούν στις αγγελίες άλλο το ποσό που γίνονται (εφόσον γίνονται) τελικώς οι μεταβιβάσεις. αυτό να μην το λησμονούμε...

philos είπε...

Σε ευχαριστώ για την πάσα Ελένη,
Εδω μίλησα για τα μινιμουμ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κύριου εκπροσωπου.
Και οικόπεδο μπορείς να βρεις με 1 εκατομύριο και τιμή γύρω στα 3.200 μπορεις να βρεις και αυτή να πέσει και άλλο αν κάνεις σκληρό παζάρι. Και σου έχω πει εδώ και καιρό από πρώτο χέρι το κόστος που έχει ένας κατασκευαστής για να χτίσει κάτι για κάποιον άλλο με το κέρδος του μέσα.
Ο οποίος κατασκευαστής για να επανέλθουμε δεν μίλησε όση ώρα άκουσα για τις 200.000 απουλητες νεοδμητες κατοικίες.
Ο οποίος με άλλα λόγια είπε ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε λόγο να ρίξουμε τιμές μιας και όλα αυτά τα χρόνια με τα κέρδη που βγάλαμε μπορούμε να συντηρηθούμε μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.
Και βασικα όλα αυτά τα είπε για να μην δώσει στον καταναλωτή και υποψήφιο αγοραστή την υποψία του να περιμένει και άλλο προκειμένου να πέσουν οι τιμές προτού αγοράσει.

Η οικονομική κρίση ξεκίνησε από τα ακίνητα και την τεράστια φουσκα γύρω απο αυτά. Αν δεν σπάσει και τώρα... πότε θα σπάσει?

bbchris είπε...

Ο μάστορας καλά κάνει και βγάζει και 400.000 από κάθε σπίτι.
Ας γινόμασταν κι εμείς μαστόρια να τα κονομήσουμε... :)))))

Το θέμα είναι το νεαρό ζευγαράκι που «ανοίγει σπιτικό» χωρίς να ξέρει τίποτα από οικoγενειακή οικονομία και δίνει την δυνατότητα στον μάστορα να κάνει και να λέει ότι θέλει.

Ανώνυμος είπε...

A!Τον κακό τον άνθρωπο τον κατασκευαστή!!Πως μας εκμεταλλεύεται έτσι!?? Ακου εκεί 400 χιλιάδες ευρώ!!Τι θα τις κάνει;;

Μήπως θα πληρώσει εφορία 20%;Μήπως θα πληρώσει 5 με 10 υπαλλήλους για ένα χρόνο που έχει στο γραφείο;
Στο κόστος κατασκευής είναι υπολογισμένα ήδη 100 και πλεόν επαγγέλματα αλλά όχι η λειτουργία της επιχείρησης του κατασκευαστή και η έκδοση της αδείας...Λες να δώσει και στους κτηματομεσίτες;;Λες να πληρώσει και διαφήμιση;;

Κοίτα να δεις!!Για 800 μέτρα σπίτια έχει διαθέσει παραπάνω από 2.500.000 με μεγάλο ρίσκο να γίνει κάποιου είδους φυσική ή οικονομική καταστροφή και του έχουν αποδόσει λιγότερα από 10% κέρδος! Σε ομόλογα θα του έδιναν περισσότερα!

Αν έχει πάρει δάνειο από τράπεζα πάει και αυτό! Εμενε με ένα μισθο και αυτος να ζήσει την οικογενειά του..Μήπως είναι σε λάθος επάγγελμα; Μήπως να πάει υπάλληλος και να βρίζει το καταραμένο το Κεφάλαιο;Αυτόν γιατι τον κατηγοράνε όλοι;;

Καλύτερα θα ήταν να διαλέξει κάποιο άλλο επάγγελμα ή μια επιχείρηση με μεγαλύτερη απόδοση και να παραμερήσει για να έρθουν εκείνες οι εταιρίες οι μεγάλες να πλήττονται από τις ταρζανιές των hedge funds και να παρουμε και εμείς φτηνότερα τρεηλερ σπιτάκια!

Ο κύριος που υποτιμητικά χαρακτηρίζεις εργολάβο - και ο εργολάβος είναι ένα σεβαστό και τίμιο επάγγελμα- είναι ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των κατασκευστών ο οποίος τυγχάνει να είναι και οικονομολογός νομίζω.

Επειδή βγήκε να μιλήσει και να εκφράσει τον κλάδο του τον κακοχαρακτηρίζεις;; Εκείνος το πρόβλημα πάντως το ζει πιο έντονα από εσένα που απλά γράφεις τα επικαιρα. Και αφού δε ξέρεις ποιος είναι γιατί εκφράζεσαι μειοτικά για το προσωπό του;;

Εντάξει, είσαι νεοέλληνας! Συγχωρήσε για την μικροπρέπεια! Η γκρίνια και απαξίωση είναι στο αίμα σου! Σαρεσει να ανακατεύεσαι και ας μη ξέρεις το αντικείμενο! Κι γώ τα ίδια είμαι!

Αλλά η νεοελληνική κατοικία τη σχέση έχει με το νεοελληνικό χρηματιστήριο του 2001;;; Τη μετοχή την κατοικείς;; Κοιμάσαι μέσα σε αυτή;;

Η κρίση δεν ξεκίνησε από τα νεοελληνικά ακίνητα - με τα οποία έχεις προφανώς τα νεύρα σου- αλλά από την αμερικάνικη πολιτική και μεγάλα κεφάλαια ιδιωτικά με μεγάλο ρίσκο και μεγάλη απόδοση..ναι!εκείνα που παίζουν και στο Ελληνικό χρηματιστήριο η μάλλον παίζουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο!

Υπάρχεις αλλά δε σκέφτεσαι!Μήπως είσαι εσύ παπαγαλάκι της κρίσης και της ύφεσης! Το εχεις σκεφτεί αυτό;

Ναι! Ερχεται ύφεση!!Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τίποτα! Αλλά τι θες να κάνουμε;;Να πεθάνουμε;;

Η να στο πω αμερικάνικα
Roll over and die silly puppy

Μη κάνεις το κόπο να ανταπαντήσεις! θα της βρεις την εξυπνάδα να τη πεις! Εγω δε πρόκειται να σε ξαναεπισκεπτώ. Τυχαίο ήταν

Και να με συμπαθας αλλά έχω τα νεύρα μου με κάτι τύπους στη δουλεία που έρχονται και μου ζητάνε σπίτια 30% κάτω από το κόστος και με βρίζουν και με εκβιάζουν ψυχολογικά και με καταριούνται

Αλλά εγώ δε σπούδασα οικονομικά ή φιλοσοφία...Σπούδασα μηχανικός και δε ξέρω άλλη δουλειά να κάνω.

Μάστορας είμαι...Σπίτια φτιάχνω..Με συγχωρείτε

philos είπε...

Και έλεγα πότε θα με επισκεφθείς και μένα "τυχαία" φίλε ανώνυμε! Σε είχα ξαναπετύχει και στο σπιτόσκυλο νομίζω...
;)
Θα απαντήσω σε ότι λες όταν βρω λίγο χρόνο.