4 Σεπ 2008

Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα

Μια νέα πρωτοβουλία πολιτών δημοσιοποιήθηκε χθες μέσω του διαδικτύου.
Η πρωτοβουλία Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα.
Το επίσημο κείμενο με το οποίο σκοπεύεται να διαδοθούν οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας, το δημοσιεύω και εγώ παρακάτω. Η πρωτοβουλία αυτή είναι για ένα αγαθό το οποίο δυστυχώς δεν θα έπρεπε να ζητάμε στην σημερινή εποχή αλλά που προβλέπω ότι αν δεν το ζητήσουμε δυναμικά από σήμερα δεν νομίζω ότι θα επιτευχθεί ποτέ σε αυτή την χώρα η άμεση πρόσβαση στην Δημόσια Πληροφορία με το πάτημα ΜΙΑΣ και ΜΟΝΟ διεύθυνσης στο διαδίκτυο, χωρίς περιορισμούς και πάνω από όλα ΔΩΡΕΑΝ. Το δωρεάν βέβαια είναι σχετικό μιας και ήδη πληρώνονται ένα σωρο υπηρεσίες και οργανισμοί από το κράτος και την Ε.Ε. για να μας παρέχουν πληροφορίες την στιγμή που θα μπορούσε όλα να αποθηκεύονται ολα σε μια ιστοσελίδα και όσοι δεν έχουν πρόσβαση να πηγαίνουν σε ένα γραφείο τύπου ΚΕΠ και να παίρνουν απο εκεί την όποια πληροφορία θέλουν επίσης δωρεάν.

Όλα ξεκίνησαν μέσα από ένα πραγματικά ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ διάλογο που έλαβε χώρα μέσω του διαδικτύου (εγω τον διάλογο στα σχετικά ποστς δεν το πήρα χαμπάρι τότε μιας και ήμουν υπο καθεστώς μετακόμισης και χωρίς δίκτυο σπίτι).
Την κουβέντα τολμώ να πώ ότι την ξεκίνησε ο vrypan με το άρθρο του "Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να γνωρίζουμε τους νόμους (;)", το οποίου οι προβληματισμοί εκεί με εκφράζουν πλήρως αλλά όπου τότε για να είμαι ειλικρινής το πρώτο σχόλιο που μου ήρθε να του κάνω (αλλά το απέφυγα γιατί δεν είχα την δυνατότητα και τον χρόνο τότε να παρακολουθήσω σχόλια) ήταν γιατί δεν ρώτησε μιας και δουλεύει για το Πασοκ τους Υπουργούς που διατελέσαν Υπουργοί Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης ή τον ίδιο τον Παπανδρέου γιατί δεν έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο στα είκοσι χρόνια διακυβέρνησης ενός σοσιαλιστικού" κόμματος στην Ελλάδα ή αν είναι μες τους άμεσους στόχους του ΠΑΣΟΚ αν και όταν θα ξανακυβερνήσει?

Μετά ακολούθησε ένα πολύ ενδιαφέρον ποστ του Σπύρου Ντόβα στο Nylon και την φυτιλιά την έριξε ο Νίκος μέσω ενός άλλου του ποστ που ακολούθησε τις προσεχείς ημέρες.
Και ο διάλογος ξεκίνησε, αλλά αυτή την φορά πήραν σάρκα και οστά οι ιδέες και μέσω ενός wiki όπως ενημερώνει εδώ και ο Νίκος. Προσκαλέστηκα και εγώ μέσω του Σπύρου τρεις μέρες πριν αλλά δεν μπόρεσα να συνεισφέρω στο παραμικρό... ακόμη.

Διαβάστε το παρακάτω κείμενο, και όπου διαφωνείτε ή πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί ή να προτείνετε κάτι καινούριο, μην διστάσετε να το κάνετε εδώ ή στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας, την publicdata.gr.
Και ελπίζω να σας πείσει και να συνυπογράψετε την σχετική καμπάνια, όπως έχουν ήδη κάνει 132 συμπολίτες μας σε μία μόλις ημέρα.


Ο Δημόσιος Τομέας (κρατικοί οργανισμοί, ΟΤΑ, ρυθμιστικές αρχές) σήμερα συλλέγει, παράγει, αναπαράγει και μεταδίδει ένα μεγάλο εύρος από πληροφορίες σε πολλούς τομείς της δημόσιας κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής δραστηριότητας. Ο τεράστιος όγκος των δεδομένων αυτών, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, είτε δεν είναι προσβάσιμος από τους πολίτες, είτε διατίθεται με τρόπους που δεν ευνοούν ή εμποδίζουν την επεξεργασία του.

Η πρωτοβουλία 4Δ (Δημόσια Δεδομένα, Δικά μας Δεδομένα) φιλοδοξεί να αναδείξει την αναγκαιότητα παροχής από τους Δημόσιους φορείς πλήρους πρόβασης στα δεδομένα που διαθέτουν και να κινητοποιήσει πολίτες και πολιτικό προσωπικό για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Τέτοια δεδομένα ενδεικτικά είναι:

  • Ισχύοντες νόμοι και εγκύκλιοι
  • Δημόσιες Δαπάνες (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΟΤΑ)
  • Πηγές Δημόσιων Εσόδων
  • Στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας
  • Στοιχεία παραβατικότητας / εγκληματικότητας
  • Εκπαιδευτικά δεδομένα (συμμετοχή στα επίπεδα της εκπαίδευσης, απόφοιτοι ανά κλάδο, διδακτικές ώρες ανά σχολείο, στατιστικά μαθητικής απόδοσης)
  • Πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα από έρευνες που διενεργούν Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς επίσης και από εκείνες που διεξάγουν εταιρίες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό του δημοσίου.
  • Στοιχεία για την δικαστική λειτουργία (αριθμός δικών, αναβολές, χρόνος μέχρι την τελεσιδικία, καταδικές-προς-αθωώσεις, αδικήματα, προφυλακίσεις, αναστολές)
  • Στοιχεία σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία (εισαγωγές, ασθένειες, πληρότητες κοινών κλινών και κλινών εντατικής θεραπείας, θνησιμότητες, διαμεταγωγές, κλήσεις ΕΚΑΒ, χρόνοι απόκρισης κλπ)
  • Στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές
  • Φωτογραφικά ή άλλα ιστορικά αρχεία τα οποία μπορούν να διατεθούν στο κοινό χωρίς περιορισμούς copyright.

Η διαθεσιμότητα των δεδομένων για πρόσβαση και επεξεργασία από τον καθένα, δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, αλλά συνεπάγεται σημαντικότατες ωφέλειες:

  • Απαντάται με αποτελεσματικό τρόπο το αίτημα για Διαφάνεια το οποίο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας
  • Διευκολύνεται και προάγεται η Έρευνα
  • Δημουργούνται συνθήκες για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και την δημιουργία υπηρεσιών που απαντούν στις ανάγκες των πολιτών
  • Διευκολύνεται ο έλεγχος της εξουσίας από τους πολίτες και αρχίζει να παράγεται πολιτική “από-τα-κάτω” (grassroots)

Η ευρωπαϊκή ένωση με την οδηγία της 2003/98/EC προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν προς την κατεύθυνση αυτή, και ήδη η Βρετανία δίνει το παράδειγμα με ενδιαφέρουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Οδηγία:

Οι πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα είναι ένα σημαντικό πρωτεύον υλικό για προϊόντα και υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου και θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό με τη σταδιακή ανάπτυξη ασύρματων υπηρεσιών περιεχομένου. Mε την ελεύθερη διάθεση και επαναχρησιμοποίηση των Δημόσιων Δεδομένων θα έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες οι οποίες -μεταξύ άλλων- θα επιτρέψουν στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εκμεταλλευθούν αυτές τις δυνατότητες, και να συμβάλουν σε μεγαλύτερη οικονομική πρόοδο και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για την Ελλάδα, ειδικά σήμερα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του προγράμματος “Κοινωνία της Πληροφορίας” για τον εκσυχρονισμό της πληροφορικής υποδομής των δημοσίων φορέων, το αίτημα για την προσβασιμότητα και δυνατότητα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των Δημόσιων δεδομένων από τους πολίτες, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.

Σας καλούμε να συνδράμετε τον στόχο αυτό με κάθε πρόσφορο τρόπο, ώστε να γίνουν τα Δημόσια Δεδομένα πραγματικά Δικά μας Δεδομένα.

Υπογράψτε την καμπάνια στην αντίστοιχη σελίδα ή/και διαδώστε την αναδημοσιεύοντας το παρόν κείμενο



QUICK UPDATE:
To ΠΑΣΟΚ μέσω του papandreou.gr απάντησε γρήγορα και άμεσα στους προβληματισμούς που διατύπωσε η πρωτοβουλία 4Δ πιο πάνω και μάλιστα προχώρησε και δεν δίστασε να δημοσιοποιήσει και τις δικές μου προσωπικές απόψεις ατόφιες, όσο και αν περιείχαν αντίπαλες θέσεις προς το κόμμα!
Η εκπληξή αυτή που ένιωσα δεν ήταν μόνο ευχάριστη αλλά μου έστειλε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μελλον της πολιτικής στην Ελλάδα.
Θα επανέλθω αναλυτικότερα.

Τέλος υιοθετώ το παρακάτω FAQ από το πολύ ενδιαφέρον αντίστοιχο ποστ του dealsend:

Γιατί κάνεις αυτό το post, τόσα έχουν γίνει;

Αν έχεις blog κάνε και εσύ ένα post, είναι σαν να ρωτάς γιατί πας σε αυτή τη διαδήλωση, πολλοί έχουν πάει. Ο καθένας μας σαν μονάδα είναι αδύναμος, όλοι μαζί όμως μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα, πίστεψε λοιπόν στην δύναμη σου.

5 σχόλια:

Klearchos είπε...

Εγώ θα τολμήσω να πω ότι ανάλογη "ρύθμιση" υπάρχει και στο πρόγραμμα μου για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από εμένα... :D

no.7

philos είπε...

Κλέαρχε νομίζω αρκετός κόσμος θα ήθελε κάτι ανάλογο από το να ψάχνει δεξια και αριστερά να βρει έναν νόμο που πρέπει να γνωρίζει ούτως ή άλλως.
Είναι παραλογισμός αυτό που συμβαίνει με τους νόμους στην Ελλάδα.

Ψήφισες στο δημοψήφισμα?

diva είπε...

...Εντυπωσιακό το update...

Unknown είπε...

βρε παιδιά γιατί δεν λέτε μια κουβέντα να το δω νωρίτερα?

philos είπε...

ελένη, ποτέ δεν είναι αργά. Η πρωτοβουλία δεν σταμάτησε και μπορείς να λάβεις μέρος αν θες. Θα έρθω και γω σε επικοινωνία να δουμε που πραγματικά μπορούμε να βοηθήσουμε.