26 Ιουν 2008

Τα Χιουι που είναι?

12 χρόνια πριν που υπηρετούσα την θητεία μου στο Στεφανοβίκειο και θυμάμαι που το καλοκαίρι τα περισσότερα πληρώματα πηγαίναν για Δασοπυρόσβεση.
Μάλιστα όλοι υποχρεωτικά οι χειριστές έκαναν και εκείνη την περίφημη δοκιμή με τον κάδο πυρόσβεσης, πριν φύγουν για διάφορους προορισμούς ανα την Ελλάδα.
Και από όσο θυμάμαι πρέπει να διαθέταμε τότε καμια 300ρια ετοιμοπόλεμα Χιούι (μπορεί να κάνω και λάθος στο νούμερο, ή σημερα να έχει μειωθεί δραματικά ή να έχουν αντικατασταθεί, δεν έχω χρόνο να το ψάξω).
Πάντως σήμερα εγώ από όσο παρακολουθώ από τις Ειδήσεις, δεν ακούω πουθενά για την παρουσία Χιουι στην κατάσβεση των πυρκαγιών και δεν γνωρίζω αν χρησιμοποιούνται πλέον έστω και για τις ανάγκες παρατήρησης και πρόληψης πυρκαγιών δασικών εκτάσεων.
Και έρχομαι στο ζητούμενο...

Αν τα Χιούι είναι ακόμη αξιόπιστα γιατί δεν χρησιμοποιουνται σε πυρκαγιές? Που από όσο γνωρίζω αν τους αλλάζεις ανταλλακτικά και τα επιθεωρείς σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι αθάνατα.

Αν ακόμη αποστέλλονται το καλοκαίρι χειριστές και ελικόπτερα για δασοπυρόσβεση, ποιο είναι το πραγματικό όφελος που αποκομίζουμε? Πέρσι όλοι διαμαρτύρονταν για τις εκατοντάδες εστίες και την μη ύπαρξη μέσων, να κατασβήσουν τις πρώτες εστίες. Τα Χιουι πιστεύω ότι θα μπορουσα να βοηθήσουν στην επιτήρηση δύσβατων περιοχών και με ένα κάδο φορτωμένα θα μπορούσαν να σταματήσουν κάποια φωτιά στο ξεκίνημά της.

Αν δεν χρησιμοποιούνται πλέον τα Χιούι, δεν είναι κρίμα να έχουμε τόσες εκατοντάδες χειριστές στο Στρατό αλλά και πολλούς ακόμη αποστρατους σε μικρές σχετικά ηλικίες (κάτω των 50) που να μην χρησιμοποιούνται για σκοπούς πυροσβεσης έστω και σε άλλα μέσα, οχι μόνο του Στρατού?

Και στο κάτω κάτω της γραφής γιατί να μην αντικατασταθεί μέρος των Χιουι με άλλα ελικόπτερα έστω και για καθαρά πυροσβεστικούς λόγους. Ας αλλάξει λίγο δόγμα το Όπλο... Με τα Χιούι θα "αποτρέψουμε" τους εχθρούς μας?

Ας γίνουμε επιτέλους ρεαλιστές σε αυτή την χώρα, για να πάψουν να αποτελούν εφιάλτες για τα καλοκαίρια στην Ελλάδα οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές.

9 σχόλια:

philos είπε...

To post αυτό ξεγλίστρησε μέσα από τα drafts και αναρτήθηκε παρόλο που δεν το διόρθωσα όπως θα ήθελα.
Τωρα δεν εχω χρόνο να αλλάξω κάτι, οποτε και το αφήνω ως έχει.

Sophia είπε...

Πάντως, τα Χιούι που είδα στο Στεβανοβίκειο είναι σε ένα υπόστεγο και φωτογραφίζονται τα πιτσιρίκια στις κοπές της πίτας! Πάντως, σε αυτές τις λογικές απορίες, δεν πιστεύω να περιμένεις λογικές απαντήσεις!!
;-D

philos είπε...

sophia, και όμως αυτά που είδες πετάνε!
Εγω μια φορά τις απορίες μου τις είπα!
Αλήθεια είχες κάνει καθηγήτρια εκεί κοντά?

Sophia είπε...

Όχι, αλλά έχω καλούς φίλους και συγγενείς εκεί.

philos είπε...

Λες να βγούμε και συγγενείς?
Το χωριό του πατέρα μου είναι εκεί!
:D

Το επωνυμό μου φαίνεται πατώντας στο twitter δίπλα!

Kwlogria είπε...

Να σου πω κάτι που δεν ξέρεις; Ο Χιούι (και όχι ΤΑ χιούι)κάνει παρέα με το Λούι και το Ντιούι σ'αυτή τη χώρα και δεν έχουν χρόνο για τέτοια. Κατάλαβες αγαπητέ; Σκατά.

philos είπε...

meeeeeerd που λέμε και μεις στο χωριό μου!

Sophia είπε...

ΧΑΧΑ, είναι απίστευτο το πόσο μικρός είναι ο κόσμος πάντως!! Έχουμε κοινούς γνωστούς στο twitter.

philos είπε...

Αρα πέρα από τους κοινούς γνωστούς στο twitter, να υποθέσω ότι δεν έχουμε καμιά άλλη σχέση λόγω Στεφανοβικείου!
;)))