21 Μαΐ 2008

Αυτή την Κυριακή.

Και όμως αυτή την Κυριακή δεν ξόδεψα πάνω από 1 ώρα στην αναγνωση των Κυριακάτικων φύλλων που αγοράζω, δηλαδή Καθημερινή, Ελευθεροτυπία και Βήμα.
Αλλά ήταν πραγματικά πολλά αυτά που μου κεντρίσαν το ενδιαφέρον.
Πολλά από τα θέματα θα άξιζαν από ένα ξεχωριστό ποστ, αλλά είπα να τα μαζέψω όοοολα σε ένα!

Η φωτογραφία από το Βραχάτι αυτή την Κυριακή
(μετά την ανάγνωση των πρωινών εφημερίδων)

Καραμανλικοί εναντίον Κώστα:
"Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σ. Τσιτουρίδης μιλάει σε κάθε ευκαιρία υπέρ της οικονομικής πολιτικής του Κέινς και διακηρύττει ότι «σε εποχές κρίσης είναι αναγκαία η κρατική παρέμβαση για να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι κι όχι να συσσωρεύουν πλούτη 100 οικογένειες»."
Ο Τσιτουρίδης σε ρόλο Ρομπέν των Δασών! Για εμάς τους αδύναμους λοιπόν δούλευε η επιτροπή Ανταγωνισμού και μεσολαβούσαν οι φίλοι του πρώην Υπουργού!
Φίλοι αντι-νεοφιλελεύθεροι, και γενικώς αντι-φιλελεύθεροι, όταν βλέπετε τον Τσιτουρίδη να υπερασπίζεται το μεγάλο κράτος το βλέπετε ως καλό επιχείρημα απέναντι στον Φιλελευθερισμό?
Άσε που τις πρακτικές αυτής της κυβέρνησης μόνο ως φιλελεύθερες δεν μπορώ να τις χαρακτηρίσω. Πόσο μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση θέλουμε. Να δώσουμε και άλλη δύναμη και επιρροή στους Υπουργούς και τους πολιτικούς μας γενικότερα?


Τα media ασχολούνται επιτέλους με τον σεισμό στην Κίνα ή μάλλον με τους τριγμούς που προκαλεί στο ΚΚΚ. η Βιρμανία δεν πουλάει (μεταφορικά και κυριολεκτικά) και πολύ πλέον...

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις σε σχέση με τα δάνεια:
Στο τέλος του 2003, το σύνολο των καταθέσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ήταν 150,5 δισ. ευρώ και των χορηγήσεων 126,7 δισ. Την ίδια χρονιά, η αξία του ΑΕΠ ήταν 171,3 δισ. ευρώ. Στα νούμερα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταθέσεις και τα δάνεια του κράτους.
Στα τέλη του 2007, οι τραπεζικές καταθέσεις είχαν ανέλθει στα 280,2 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις στα 247,5 δισ., ενώ το ΑΕΠ ανήλθε σε 228,9 δισ. ευρώ.
Ψάχνετε ακόμη να βρείτε γιατί έχουμε ακρίβεια? Υπάρχει ρευστότητα γενικότερα.
Τωρα θα μου πείτε ότι αυτό είναι το χρήμα που δανειζόμαστε μιας και από πρωτογενή ανάπτυξη υστερούμε. Σύμφωνοι. Το θέμα είναι ότι κυκλοφορεί πολύ και ακριβό χρήμα! Και εμείς δεν ξέρουμε να το διαχειριζόμαστε λογικά. Φέτος που έχουν πέσει ραγδαία η έκδοση νέων στεγαστικών δανείων, να δείτε πόσες καταθέσεις και πόσες χορηγήσεις θα έχουμε!


Ποιοι παίρνουν τα κονδύλια?
ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ προς υπουργεία, υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς χτυπάνε κόκκινο: φτάνουν στο 22,1% του συνόλου έναντι 14,4% μέσης αναλογίας στην Ε.Ε.
Τεράστιες είναι και οι αμυντικές δαπάνες που αγγίζουν το 6,6% του ποσού που διαθέτει το κράτος κάθε χρόνο ή το 3,2% του ΑΕΠ (είναι οι πιο μεγάλες στην Ε.Ε. μαζί με αυτές της Βρετανίας που έχει πολύ μεγάλη, ως γνωστόν στρατιωτική δράση).
.....
Κανένα άλλο κράτος δεν δηλώνει ως μοναδικό στόχο τη «δημοσιονομική προσαρμογή». Ολα δίνουν έμφαση έστω σε κάποιους από τους «αναπτυξιακούς» στόχους της αύξησης των επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία, της ενίσχυσης της παιδείας, της υγείας, της καινοτομίας.
Και μετά μιλάμε και έχουμε και Υπουργείο Ανάπτυξης. Ενα υπουργείο Δημοσιών Υπαλλήλων θέλουμε μιας και έτσι αντιλαμβάνεται την Ανάπτυξη το κράτος και η κυβέρνηση.

Πρόστιμα επιβάλλονται αλλά δεν εισπράττονται:
Από τα 125 εκατ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί έχουν πληρωθεί μόνο 10 εκατ. ευρώ
«Με τον αραμπά» γίνεται η είσπραξη των προστίμων που επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις που «πιάστηκαν στα πράσα» για οριζόντιες και κάθετες συμπράξεις, για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους και για ό,τι προβλέπει ο νόμος περί ανταγωνισμού.
Κάτι μας είπαν τώρα!
Αλήθεια εγώ γιατί αν δεν πληρώσω τα πρόστιμα στην Τροχαία, μου έρχονται στο ποσό της εισφοράς στην εφορία ενώ στις εταιρείες δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο?
"Περιζήτητοι οι έλληνες τουρίστες:
Δίνοντας έμφαση σε αυτό που αποκαλούν «η τέχνη να ζεις» (art de vivre), τη γαστρονομία και το καλό κρασί, οι υπεύθυνοι του γαλλικού οργανισμού (Τουρισμού) σχεδιάζουν να ενισχύσουν την εικόνα της Γαλλίας στο ελληνικό κοινό."
Αγαπητε Michel από το La Maison de la France....
Ενταξε με στο σχεδιασμό σας και θα σου φέρνω εγω τους πιο καλοφαγάδες και bon viveuer τουρίστες στη Γαλλία. Ξεκινώντας από εμένα που θα έρχομαι να περνάω τις διακοπες μου εκεί και να φτιάχνω τα πιο όμορφα ποστς για τις ομορφιές της Γαλλίας!


Στα 4 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος των 70 κλειστών επαγγελμάτων:
Υπολογίζεται ότι μόνο η απελευθέρωση 13 κλάδων στον τομέα των υπηρεσιών πριμοδοτεί το ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα, αυξάνει άμεσα τους πραγματικούς μισθούς κατά 0,4%, ενισχύει το επίπεδο ευημερίας (κατανάλωση) κατά 0,3%, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών έως 10,5%. Δηλαδή, τα κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα κοστίζουν κάθε χρόνο 4 δισ. ευρώ, που αναλογούν σε περίπου 1.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Τι θα συμβεί αν απελευθερωθούν οι άδειες φορτηγών - βυτιοφόρων:
Σε περίπτωση πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς (σταδιακή μείωση της αξίας της άδειας μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς) εκτιμάται επίσης ότι θα υποχωρήσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων κατά 2,5%-4,5% ετησίως.
Το σχόλιο μου είναι ένα. Ωραία και καλά. Αρκετοί πολιτικοί καταγγέλουν σε εφημερίδες ή κανάλια πράματα που είναι γνωστά. Μόνο η Φιλελεύθερη Συμμαχία έκανε όμως προσφυγή στην Ε.Ε.:
"Για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη στην οποία θα πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος. Σήμερα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία γνωστοποιεί νέα προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα τη πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των οδικών μεταφορών που θα θέσει οριστικό τέλος στους εκβιασμούς της ελληνικής κοινωνίας από τη συντεχνία των Μεταφορέων Δημόσιας Χρήσης.
Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει τη δυνατότητα των πρατηριούχων λιανοπωλητών να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά καυσίμων προς τα σημεία πώλησης φορτηγά των εταιρειών εμπορίας ή δικά τους, ή τρίτων, ελεύθερα. Επίσης υποστηρίζει και τη δυνατότητα να μπορούν να εισάγουν, οι ίδιοι, πετρελαϊκά προϊόντα. "

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να σας πείσουμε ότι αν και φιλελεύθεροι δεν χρηματοδοτούμαστε από το Κεφάλαιο! Βγάλαμε πανό στην Εθνική!

Τέλος.... ανάμεσα στην καυτή επικαιρότητα για την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, βυτιοφόρων, της ξέφρενης κούρσας των τιμών του πετρελαίου, των ημιτελικών της Eurovision, στην Βουλή περνάει και το παρακάτω.

Αμάρτησαν για το ασυμβίβαστο:

NΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ άφησαν στην άκρη τις ιδεολογικές τους διαφορές και συμφώνησαν για την άρση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου

Αυτό ήταν και το μόνο άρθρο από όσα ψηφίστηκαν το οποίο δικαιολογεί - όσο δικαιολογεί - το αναθεωρητικό εγχείρημα της κυβέρνησης. Μια προσπάθεια που διαφημίστηκε ως μεταρρυθμιστική και κατέληξε σε ήσσονες αλλαγές ησσόνων άρθρων. Η άρση του ασυμβιβάστου, όμως, ένωσε τους βουλευτές. Ορισμένοι μετά βίας κρύβουν ότι ετοιμάζονται, μετά τις 27 Μαΐου, και για την ψήφιση του άρθρου 57 του Συντάγματος να ανοίξουν τα επαγγελματικά τους γραφεία.

Δεν πατάνε, που δεν πατάνε στη Βουλή, θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν και άλλα επαγγέλματα. Αυτό για όσους έχουν την ψευδαίσθηση ότι Συνασπισμός, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ είναι το αντίδοτο στο δικομματισμό και ότι πρεσβεύουν κάτι διαφορετικό.

Τα δικά τους προνόμια πάνω από όλα ...
Και μην μου πει κανένας ότι είχε πάρει χαμπάρι την παραπάνω είδηση!

7 σχόλια:

yannis είπε...

Πολύ ωραία ιδέα για ποστ. Εγώ έχω να κάνω ένα σχόλιο, που ελπίζω να μην ακουστεί πολύ κυνικό. Τρέχω να αγοράσω playmobile.

philos είπε...

Πολλές φορές μου έρχεται αυτό σαν ιδέα, απλά δεν έχουν θέματα που να με κεντρίσουν οι κυριακάτικες.
Κοίτα αν θες μπορούμε την επόμενη blog-οσυνάντηση να την κάνουμε στο playmobil-land στην Κηφισιά και συ να παίξεις με τα παιδιά!
Πέρα από τη πλάκα, όσοι έρχονται στο σπίτι επίσκεψη και βλέπουν την πληθώρα των playmobil κάθονται και παίζουν πολύ ευχάριστα με τον Γιώργο!

Γκρινιάρης είπε...

I love playmobile! Και τώρα μου θύμισες να κάνω post με μία ωραία βιτρίνα που πέτυχα διακοσμημένη με playmobile!

Πάω τώρα να διαβάσω το υπόλοιπο post...

yannis είπε...

Χαχα, δεν πειράζει που θα γίνει η επόμενη blog-οσυνάντηση (στην ανάγκη θα φέρω τα δικά μου playmobil), αρκεί να γίνει, γιατί λυπήθηκα που δεν μπόρεσα να έρθω στην προηγούμενη του dealsend.

philos είπε...

γκρινιάρη, έκλεισες και συ για την μπλογκοσυνάντηση στα playmobil ¨οποτε κατέβεις Αθήνα.

Δεν πειράζει jaywalker. Όλο και κάτι θα κανονίσει ο φίλος μας ο dealsend εν καιρώ.

Ανώνυμος είπε...

Έχω ένα μικρό πρόβλημα με το blog σου: δεν βλέπω κανένα τρόπο για να γυρίσω σε παλαιότερες αναρτήσεις. Μπορείς να το ρυθμίσεις;

philos είπε...

Στο κεντρικο blog, υπάρχει στην δεξια στήλη το αρχείο όλου του blog ανά μήνα.
Αλλιώς αν έχεις χρόνο μπορείς να το δεις όλο το blogΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Ως ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΔΩ