5 Οκτ 2007

Αυθαίρετος ή άσχετος?

Υποθέτω ότι οι περισσότεροι έχετε μάθει τι έχει γίνει με την οικοδομή του Σουφλιά στην Ανάβυσσο....
...που ενώ δεν ίσχυε η οικοδομική άδεια (γιατί δεν είχε έγκριθεί η αναθέωρηση που έκανε το 2005) συνέχιζε να ολοκληρώνει την οικοδομή του... και που βγήκε ο Τάσος Τέλλογλου στον ΣΚΑΙ και αποκάλυψε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης?

"Είναι γνωστό το ήθος και η ακεραιότητα του κ. Σουφλιά" μας θυμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έτσι όπως και ο υπουργός επισημαίνει "...το Φεβρουάριο του 2005 κατατέθηκε αίτηση για αναθεώρηση της άδειας, ωστόσο, για λόγους που ο ίδιος δεν γνωρίζει, η Πολεοδομία καθυστέρησε την έκδοσή της. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, ο μηχανικός δεν ενημέρωσε τον κ. Σουφλιά για την ανεξήγητη -όπως την χαρακτηρίζει- καθυστέρηση της πολεοδομίας."

Το πληρες τηλεοπτικό ρεπορτάζ της όλης υποθεσης βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ, μαζί και τα έγγραφα από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου και την Νομαρχία Αθηνών.

Εγώ μια απορία έχω...

Ο Σουφλιάς είναι πολιτικός μηχανικός.
Είναι και ο αρμόδιος υπουργός για θέματα πολεοδομίας.
Έχει υπογράψει και καμποσα σχετικα διατάγματα για πολεοδομικα θέματα.

Και άντε το προσπερνάω ότι πήγε να χτίσει σε περιοχή εκτός σχεδίου, ένας τότε wannabe Υπουργός Περιβάλλοντος. Αλλά να δηλώνει ότι δεν είχε ιδέα ότι λειτουργουσε χωρίς άδεια και ότι φταίει για αυτό ο μηχανικός του μόνο?

Κυριε Υπουργέ... για διαβάστε παρακατω τον ΓΟΚ, στο άρθρο 335:

"ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ 1. Για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών επιβάλλεται η θεώρηση της άδειας από το οικείο αστυνομικό τμήμα.
2. Με την έναρξη των οικοδομικών εργασιών τοποθετείται σε εμφανές σημείο του εργοταξίου πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 30 εκατοστά χ 40 εκατοστά με τον αριθμό και τη χρονολογία έκδοσης της οικοδομικής άδειας, σύμφωνα με την οποία εκτελούνται οι οικοδομικές εργασίες στο οικόπεδο.
Επιβάλλεται επίσης να βρίσκεται στο εργοτάξιο, φωτοαντίγραφο της άδειας της οικοδομής που φέρει την υπογραφή και σφραγίδα του μηχανικού, όταν εκτελούνται οι οικοδομικές εργασίες
. Αν έστω και ένα από τα παραπάνω στοιχεία παραλειφθεί διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες από την υπηρεσία που διαπιστώνει την παράβαση (αστυνομία, πολεοδομική υπηρεσία), η οποία τις επιτρέπει μετά τη συμπλήρωσή τους. Αν η παράβαση διαπιστώνεται από την αστυνομία εκτός από την επιβολή της διακοπής των οικοδομικών εργασιών, ειδοποιείται αμέσως η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία για την επιβολή του προστίμου που προβλέπεται από την παρ. 13 του άρθ-382, για την περίπτωση μη τοποθέτησης πινακίδας.
3. Ο έλεγχος των οικοδομικών εργασιών γίνεται οποτεδήποτε από τις πολεοδομικές υπηρεσίες.
4. Αν κατά τον επιτόπου έλεγχο (αυτοψία) διαπιστωθεί ότι η κατασκευή δεν συμφωνεί με τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας και η ασυμφωνία δεν εμπίπτει στις περιπτ.α και β της παρ.4 του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζεται το Αρθ-381 παρ.1. ( Κάθε κατασκευή που εκτελείται: α) χωρίς την άδεια του Αρθ-329 παρ.1 ή β) καθ' υπέρβαση της άδειας ή γ) με βάση άδεια που ανακλήθηκε ή δ) κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων είναι αυθαίρετη και υπάγεται στις σχετικές για τα αυθαίρετα διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.
Η αρχικη άδεια προεβλεπε 2 χτίσματα των 61τμ έκαστο.


Τι συμπεραίνουμε κυριε Υπουργε?
  • Πήγατε να θεωρήσετε την άδεια από το οικείο αστυνομικό τμήμα? Όχι!
  • Είδατε αναρτημένη σε ταμπέλα την αναθεωρημένη άδεια στην Οικοδομή σας? Όχι!
  • Χτιζόταν επί δύο χρόνια η οικοδομή χωρίς άδεια? Ναι!
  • Η πολεοδομία προφανώς επί δύο χρόνια δεν είχε προσέξει την έλλειψη της ταμπέλας με τον αριθμό Αδείας στην οικοδομή? Ναι!
  • Πληρώνατε τον μηχανικό σας επί δύο χρόνια για να συνεχίζει το χτίσιμο? Ναι!
  • Είναι λάθος να ισχυρίζεται ο μηχανικός σας ότι κακώς αποκαλούν τα ΜΜΕ την οικοδομή αυθαίρετη? Σαφεστατα και είναι ΛΑΘΟΣ!
Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε την δική σας οικοδομή αν είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ή όχι, κε Σουφλιά και σας φταίει μόνο ο μηχανικός σας τότε πως θα σας εμπιστευτουμε ότι μπορείτε να ελέγξετε τα χιλιάδες χτίσματα ανα την Ελλάδα αν είναι συννομα ή απλά αυθαίρετα?

Πως συνεχίζει και σας δίνει η Κυβέρνηση την δικαιοδοσία
ως Υπουργός να ελέγχετε, να κρίνετε και να αποφασίζετε για εκατοντάδες Αιτήσεις Θεραπείας πολύ μεγαλύτερης δυσκολίας και πολυπλοκότητας από το θέμα μίας απλής άδειας οικοδομής, όταν δεν μπορούσατε επί δύο χρόνια να κάνετε μία απλή ερώτηση στον μηχανικό σας, και να τον ρωτήσετε αν έχει βγει η Αναθεώρηση της Αδείας, ενώ παράλληλα συνεχίσατε να τον πληρώνατε να συνεχίσει τις οικοδομικές εργασίες?
Ήμήπως τώρα βγείτε - ως άλλος Ανδρέας - και μας πείτε ότι ο μηχανικός πληρωνε μόνος του τις εκτελεσθείσες εργασίες
και ότι επι δυο χρόνια δεν είχατε επισκεφθεί την οικοδομή να δείτε τι φτιάχνει και άρα δεν προσέξατε καν ότι δεν υπήρχαν καν τα αναθεωρημένα σχέδια στην αναγειρόμενη οικοδομή?

Κανατε ένα λάθος. Παραδεχτείτε το και αν είστε και μάγκας, παραιτηθείτε...
Έτσι ως απλή ένδειξη τιμιότητας απέναντι σε όλους αυτους τους ψηφοφόρους σας που σας τιμήσανε για το "γνωστό σας ήθος και ακεραιότητα".

Για να μην σας κρίνει η ιστορία ως παράνομο και ανήθικο. Να σας κρίνει απλά ως μη ικανό και επαρκή για μία τέτοια σοβαρή θέση, σαν και αυτή του Υπουργου ΠΕριβάλλοντος ΧΩροταξίας και Δημοσίων Εργων.

15 σχόλια:

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

χμ.. δεν ξέρω τι έγινε με το Σουφλια , αλλά που να δεις τι γίνεται χρόόόνια τωρα με αυθαιρετα-αυθαίρετα , στο νησί μου, οπου όχι ανανέωση άδειας δεν έχουν , ουτε καν οικοπεδα δεν είναι!! Και χτίζουν κατι βιλάρες στη μεση του πουθενά .... μουρλια!!

Αχ ποτε θα βάλουμε μυαλό... Πότε θα γίνουμε άνθρωποι δεν ξέρω!! Υπουργοι τε και απλοί πολίται!!

(την καλησπέρα μας)

ritsmas είπε...

Το αυθαιρετο του Σουφλια μας μαρανε , αδελφέ μου. Κι εχεις κατι λεπτομέρειες! Πώς φαίνεσαι ότι εισαι του μεγαλου οικοδομικού συναφιού !
Αντε, σε πειράζω, ποσώς με ενδιαφερει, μπροστά στα δεκαδες χιλιαδες αυθαιρετα της Ελλάδας. Και να σκεφθείς οτι η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ και σε τίποτα αυθαίρετη, το αντιθετο.
Σου εχω ανεβασει ενα ποστακι αντιφιλελευθερο... μμουτς , θα με πνίξεις
σε φιλω
πώς παει το εμβρυον ;

Rodia είπε...

E, άμα ο υπερπροϊστάμενος των πολεοδομικών γραφείων χτίζει αυθαίρετα, τι να ζητάμε από τον κοσμάκη που παίρνει παράδειγμα από αυτόν; να χτίζει νόμιμα..? ε..? τσ τσ τσ τσ τσ τσ

philos είπε...

Σαφέστατα και μας μάρανε.. ο Σουφλιάς Ρίτσα.
Είναι θέμα αρχών.
Κάποτε στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσουν οι πολιτικοί μας να έχουν ευθιξία.
Αν αύριο σου έρθει η πολεοδομία πες της τις δικαιολογίες που είπε ο Σουφλιας και ο μηχανικός του στο δικαστήριο. Να δεις τι αντιμετώπιση θα έχεις.
Θέλω να πιστεύω ότι οι λεπτομέρειες που θέτω είναι απλές και κατανοητές σε μεγάλο βαθμό.

Δεν σου κρατάω κακία για το ποστάκι σου. Είναι τόσο ευχάριστα τα νέα από το έμβρυον, πού καιρός για κακίες...
;D

Το έμβρυον αναπτύσσεται κανονικά... Μαθαμε και φύλο. Η απάντηση στο στατιστικό ...κουίζ στο twitter στην διπλανή στήλη!!!

Οικολογουντες αυτός θα έπρεπε να είναι ο πρώτος λόγος που θα έπρεπε ο υπουργός να παραιτηθεί. Που τόσα χρόνια και αφήνει την αυθαιρεσία και αναπτύσσεται.


Ροδιά, ως συναδέλφισσα, τι παραπάνω να προσθέσω... Αν δε είχε μαθευτεί προεκλογικά αυτό το πράγμα θα έδινε και περισσότερους ψήφους στην ΝΔ, γιατί όλοι θα έλεγαν "ΝΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΣ!!!"

ritsmas είπε...

Μα Κρις, ο τζερτζελες γινεται για να παραιτηθεί ο παρανομών. Γιατί λες να γίνεται ;
Θα μου πεις τωρα τί ειναι το μπέιμπι ; Κοριτσακι θελω, μωρέ.

Απαντησα στο ΛΑΟΣ για το ποστάκι. Εχεις ακουσει που λενε μπερδεψα τα μπούτια μου...κι αυτό γιατί καθαρίζω, σφουγγαρίζω, ποστάρω, μαγειρευω, χτενίζομαι, βαυκαλίζομαι, ξεφυλλιζω βιβλία, μιλάω με το μικρό μου γιό..α , ναι μιλαω στο τελεφωνο και ποτίζω.... Στο παρα πέντε του εγκεφαλικου δηλαδή...

Ανώνυμος είπε...

Αν το αυθαίρετο (περί αυθαιρέτου μιλάμε) ήταν του Λαλιώτη, τι θα γινόταν;

Υπάρχει κάτι περίεργο. Στους ΠΑΣΟΚους φορτώνουμε τα μύρια όσα (ακόμη κι αν χτίζουν με άδεια κανονικά: βλέπε σκανδαλολγία για το σπίτι του Πρωτόππαπα) ενώ στα στελέχη αυτής της ηθικολογούσας κυβέρνησης πρέπει να δεχθούμε τον λόγο του κυβερνητικού εκπροσώπου (ο οποιος μάλιστα μας φορτώνει κατά καιρούς μύρια ψέμματα) για το "γνωστό ήθος Σουφλιά".

Απαξιώσαμε πολιτικά τον δεκάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχοντας απλές υποψίες. Ακόμη κι όταν δικαιώνονται από τα δικαστήρια (π.χ. Νεονάκης Πάχτας) συνεχίζουμε να τους απαξιώνουμε.

Σ' αυτή την κυβέρνηση έχουμε τον ΥΠΕΧΩΔΕ "να μην ξέρει ότι το σπίτι του δεν έχει άδεια", με τον Τσιτουρίδη "να μην ξέρει ότι όλο το περιβάλλον του είναι διεφθαρμένο", με τον πρωθυπουργο "να μην ξέρει γενικώς τίποτε".

Γιατί αυτή η ηθική πολλών ταχυτήτων; Και γιατί ο συμψηφισμός με τους χιλιάδες αυθαίρετους;

Γιωργος Μανουσακης είπε...

η πολεοδομία επέβαλε πρόστιμο στον κ. Σουφλιά;

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Kαι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο μεγάλο έγκλημα που κάνει ο Σουφλιάς στο Eλληνικό. Έχετε πάρει είδηση την ιστορία με το πάρκο στο Eλληνικό και τα ψέματα που γράφονται.

Rodia είπε...

Ο κ. Σουφλιάς, απλώς, συναγωνίζεται τους συναδέλφους του. Τι το επιλήψιμον..?

..αν θες συγκρίσεις, ο αξέχαστος Αντώνης Τρίτσης ούτε κεραμίδι δεν είχε χτίσει για τη πάρτη του και ο Φίλιππος Πετσάλνικος όταν ήταν υπουργός Παιδείας έστελνε τα παιδιά του σε δημόσιο σχολείο..

philos είπε...

Ασπα, ο Σημίτης κάποτε έλεγχε τα μηντια με τον ΣΔΟΕ.
Προς το τέλος μόνο είχε χάσει τον έλεγχο και ακουστηκαν τα διαφορα σκάνδαλα. Σήμερα τα σκάνδαλα ακουγονται από την πρώτη ημέρα, αλλα δεν ιδρώνει κανενός αυτί.

ΔΜΡ, περιμένω να δω κάτι τελικό για να κρίνω. Αν και γνωρίζοντας τον Σουφλιά, τελικό για αυτόν σημαίνει ότι δεν αλλάζει που να χτυπιέσαι κάτω... Αγυριστο κεφάλι!

Ροδιά, ο Τρίτσης ήταν περίπτωση... ΔΥΣΤΥΧΏΣ δεν τον εκμεταλλευτηκαμε όσο έπρεπε.
Όσο για έναν Υπουργό Παιδείας δεν μου κάνει κακή εντύπωση αν στέλνει τα παιδιά του στο Κολλέγιο, φτάνει να αποδείξει ότι προσπαθεί να κάνει τα Δημόσια σχολεία Κολλέγιο.

philos είπε...

Γιωργο Μανουσακη, από ότι δείχνουν τα δημοσιεύματα η Πολεοδομία του επέβαλε πρόστιμο. Τωρα πόσο είναι και αν το πλήρωσε ο κυριος Υπουργός μας, ελπίζω να μας το πει σε επόμενη έρευνα ο Τάσος Τέλλογλου!

Τωρα που το θυμηθηκα...
Το καλοκαίρι ήμουν σε ένα στενό του Χαλανδρίου Σαββατιάτικα προσπαθώντας να παρκάρω.
Εκεί στα 5μέτρα βλέπω έναν άνθρωπο να κάνει βήμα από το πεζοδρόμιο να περάσει κάθετα στον δρόμο. Με το που αντιλαμβανεται το αυτοκινητό μου ξανακάνει απότομα πίσω. Εγώ είχα ήδη σταματήσει και του έκανα νόημα να περάσει.
Τότε αντιλήφθηκα ότι ήταν ο Τάσος Τέλλογλου.
Ενας από τους αγαπημένους μου δημοσιογράφους στην "Κ", από τον καιρο΄που έγραφε ανταποκρίσεις από το Βερολίνο!

philos είπε...

Ρίτσα, δεν μου αρέσει να αποκαλύψω έτσι άμεσα το φύλο... Άλλωστε ο γιατρός μας έδωσε και ένα 5% να μην είναι το φύλο που μας είπε...

Για δούλεψε το αυτό που έγραψα δίπλα στο twitter!

Όσο για το Multitasking, κάπως παρόμοια συμβαινει και σε μένα την ημέρα τα ΣΚ. Αν και σήμερα η μέρα εξελίχθηκε πολύ περίεργα...

Klearchos είπε...

Ήθελε να γραφτεί η χώρα στα ρεκόρ Γκίνες... Η μόνη χώρα στην οποία κατεδάφισαν το σπίτι του υπουργού δημοσίων έργων

philos είπε...

Καταγραφηκε στο Γκίνες, σαν η μόνη χώρα που Υπουργός πιάστηκε να παρανομεί και δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός ούτε καν του ζήτησε κάτι τέτοιο.

Η ευθιξία και η αξιοπρέπεια στην Ελλαδα περνάνε δύσκολες ώρες τα τελευταία χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Η μη θεώρηση της οικοδομικής άδειας είναι πλημμέλημα ή πταίσμα ή διοικητική πα΄ράβαση