28 Σεπ 2007

Τι τρώει ο κόσμος?

Ο φωτογράφος Peter Manzel και ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Faith D'Alusio έκαναν μία φωτογραφική έρευνα την οποία δημοσιεύσαν σε βιβλίο με τίτλο HUNGRY PLANET για να αποκαλύψουν τι τρώνε και τι ξοδεύουν για την διατροφή τους 30 οικογένειες σε 24 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Συγκέντρωσαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό απο οικογένειες στο σπίτι τους, στην αγορά, στην κοινότητά τους και τέλος.... βγάλανε ένα πορτραίτο ολόκληρης της κάθε οικογένειας στον χώρο σίτισης (δεν λέω στην κουζίνα ή στο σπίτι τους, γιατί ... απλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις οικογένειες, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω) περικυκλωμένης από τα ψώνια της εβδομάδας και δείχνοντας το κόστος των τροφίμων και αναφέροντας τα αγαπημένα τους φαγητά ή συνταγές!


Πρώτη σε κόστος φαγητού ανα εβδομάδα αναδείχτηκε η γερμανική οικογένεια, η οποία ξοδεύει 500$ την εβδομάδα!
Αγαπημένα τους φαγητά: τηγανιτες πατάτες με κρεμύδια, μπεικον και ...ρεγκα, τηγανιτά noodles με αυγά και τυρί, πίτσα, πουτίγκα βανίλιας! (λουκάνικα δεν βλέπω και μου κάνει εντύπωση αν και στην φωτό είναι τίγκα το τραπέζι στα αλλαντικά!)

Μου την έσπασε το γερμανο-τσογλανάκι στην άκρη που το παίζει και μούρη που το στήσανε να βγάλει φωτογραφία! Προφανώς δεν έχει δει τις παρακάτω φωτογραφίες...


Στην Ιαπωνία...
με 317$ την εβδομάδα γεμίζει η οικογένεια δεκάδες τυποποιημένα σακουλάκια, σάλτσες, και ψαράκια μπολικα!

Αγαπημένα φαγητά το sashimi τα φρουτα, κέικ (?) και ...πατατακια!
Απλα θλιβεροί..... Τόσα λεφτά... και δεν ξέρουν να ζουνε!


Στο Μπουταν όλοι αυτοί που βλέπετε ξοδεύουν λίγο κάτω από 6 δολλάρια την εβδομάδα για την διατροφή τους. Και κάποιοι διατηρούν και το χαμόγελό τους!

Αγαπημένο τους φαγητό? Μανιτάρια, τυρί και χοιρινό (όταν τα βρούνε!)
(Παίζεται το ενδεχόμενο να είναι χαρούμενοι από το γεγονός ότι ο φωτογράφος μπορεί και να τους πλήρωσε τα ψώνια του χρόνου για να στηθούν στην φωτογραφία!)

Μογγολία...
Κόστος οικογενειακής διατροφής ανα εβδομάδα τα 40$.
Αγαπημένη συνταγή τα Mutton Dumplings (κάτι σαν γεμιστά ζυμαρικά με αρνίσιο κρέας, πρέπει να είναι)

Δεν βλέπω κανέναν αδύνατο... αλλά δεν βλέπω και ιδιαίτερα λαχανικά!


Ισημερινός
... ότι βγάζει η μάνα Γή!
Μια οικογένεια με 7 παιδιά την βγάζει με 31,5$ την εβδομάδα.
Αγαπημένη συνταγή... Πατατόσουπα με λάχανα... Τι άλλο? Κρέας δεν βλέπω ούτε για δείγμα!
Βλέπω πολλά χαμόγελα... Είναι αυθεντικά ή στηθήκαν για τις ανάγκες της φωτογράφησης? ή μήπως τελικά όντως ο φακός αποτύπωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι νιώσανε εκείνη την στιγμή?


Αιγυπτος
Με λιγότερο από 70$ μια πολυπληθης οικογένεια έχει στο τραπέζι της όλα τα καλά του Αλλάχ, χωρίς ιδιαίτερες δυτικές συνηθειες...

(βλέπω και 1 sprite, 1 fanta, 1 coke στο τραπέζι! Σε σφηνάκια τα μοιράζονται τα αναψυκτικά ή είναι για ειδικές περιπτώσεις?)


Κίνα ή
για να ακριβολογούμε... η λεγόμενη πλούσια-αστική Κίνα!
Και μάλιστα δεν είναι μια κοινή οικογένεια μιας και βλέπουμε στην οικογένεια να υπάρχουν δύο παιδιά (δίδυμα?) σε αντίθεση με το ένα παιδί το μέγιστο που έχει υποχρεώσει το καθεστώς να έχει η κάθε οικογένεια
Κόστος διατροφής τα 155$ ανα εβδομάδα και δεν υπάρχουν πλεον αγαπημένες συνταγες ... αλλά αγαπημένο φαγητό είναι το sweet n'sour χοιρινό!
Διακρίνω μία πλήρη Δυτικοποίηση σε διατροφικές συνήθειες...
Υποθέτω η παλιά Κίνα θα είναι λίγο χειρότερη από ότι η οικογένεια στην πρωτεύουσα της Μογγολίας

Στην Βόρεια Καρολάϊνα, από ότι καταλαβαίνετε θέλουν και μια αποθήκη για να βάλουν όλες τις προμήθειες της εβδομάδας...

Το κόστος ανέρχεται στα 342$ την εβδομαδα συμπεριλαμβανομένης και της Dominos pizza!


Στην γειτονική μας Ιταλία το τραπέζι έχει πολύυυυυυ ψωμί και φρουτα και λαχανικά και με μέτρο τα αναψυκτικά! Αγαπημένα φαγητά το ψάρι, πάστα με ραγού, χοτ ντογκ και ο Κάπτεν Ιγλο!!!!

Κόστος διατροφής περί τα 260$ την εβδομάδα..

Και πίτσα? Δεν έχει πίτσα? Μάλλον δενπέτυχε τυπική ιταλική οικογένεια ο φιλος μας ο φωτογράφος... Εχουν και πολύ μικρά παιδιά βέβαια και ίσως είναι αυτός ο λόγος!


Κουβεϊτ!
Εκεί που βρίσκεται και ο φίλος μου ο Χρήστος. Πάνω στο τεράααααααστιο τραπέζι βρίσκονται προϊόντα αξίας 222$. Οικονομικούς τους βρίσκω...
Πόσο είπαμε Χρήστο παει το κιλό το μυαλό της μαϊμούς στην παράνομη αγορά? 3000$ το κιλό! Ε τέτοιο μάλλον δεν πήρανε να φάνε εκείνη την εβδομάδα στο Κουβέιτ!

Αγαπημένη οικογενειακή συνταγή το κοτόπουλο biryani με μπασμάτι... Καλό ακούγεται!
(αν διακρίνω καλά στην φωτό... οι κοπελίτσες στα αριστερά πρέπει να είναι υπηρετικό προσωπικό από νοτιοανατολική Ασία. Σωστά Χρήστο?)


Για το τέλος άφησα την Σουδανική προσφυγική οικογένεια από το Νταρφουρ που βρίσκεται σε καταυλισμό στο Τσαντ. Ή τέλος πάντων ότι έχει απομείνει από αυτή... μιας και δεν βλέπω πατέρα στην φωτογραφία.


Με 1,5$ αυτή η οικογένεια προμηθεύθηκε όσπρια, κάτι μικρά σακουλάκια (με ξηρά τροφή?) και λίγο λαδάκι! Αγαπημένο τους φαγητό η σούπα με φρέσκο προβατίσιο κρέας (υποθέτω όταν σερβίρει ο ΟΗΕ)
Αυτή η οικογένεια θέλει 30$ για να ζήσει 20 εβδομάδες... περίπου 4 μήνες.


Αντί περαιτέρω σχολίων...
Στο ELC προχθές ξόδεψα 20€ για αυτό το τελάρο με τα πλαστικά φρούτα μόνο.

Σχεδόν 30$... για να παίξει ο γιος μου 2, 3 άντε το πολύ 5 ημέρες στο σύνολο...


via Time and geekzone

12 σχόλια:

CyberEddie είπε...

Μπράβο βρε Χρήστο, πολύ μου άρεσε! Απίστευτες ιστοριο-εικόνες! Τι μπορεί να συναντήσει κανείς σε όλο τον κόσμο και πόσο διαφορετικές ζωές, ζούμε!

philos είπε...

Ανδρέα ήμουν σίγουρος ότι θα σου άρεσε αυτό το θέμα μου.
Σε έχω μάθει τόσο καιρό!
;D

Το ωραίο είναι ότι μεσα από τέτοιες εικόνες γνωριζεις πολλά πράγματα για τις κουλτούρες των υπολοίπων λαών του κόσμου μας.
Γενικά το σχετικό λεύκωμα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όπως και το προηγουμενο του ίδιου!

CyberEddie είπε...

μου άρεσε τρελά και όταν θα έρθω αθήνα θέλω να πάμε στο barcelonette [μου το υποσχέθηκες] και να μιλήσουμε για οτιδήποτε: από κουλτούρα μέχρι την αρχή του σύμπαντος!

Γιωργος Μανουσακης είπε...

Το δυσάρεστο είναι οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές χώρες!

philos είπε...

Ανδρέα... promise is a promise!
:-)

Το δυσάρεστο Γιωργο είναι ότι τόσα χρόνια δεν έχουμε καταφέρει οι πλούσιες χώρες έστω να προσφέρουμε ικανοποιητική σίτιση, περίθαλψη και παιδεία σε όλες αυτές τις φτωχές χώρες...

ritsmas είπε...

ο,τι πιο εντυπωσιακό για τα μπλογκ μας. Δεν ειναι ότι ψάχνεις, ειναι οτι επιλέγεις αυτά που είναι περισσότερο ελκυστικά και αντέχουν σχολιασμούς.
σε φιλω
ριτς

Μ αρεσουν και οι φωτο του φιλικου ζευγους. ημουν κι εγω χθες σε πολύ κοσμικο γαμο. ολα καλα...τροπος του λέγειν δηλαδή

philos είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε το ποστ μου. Και γω πιστεύω ότι από τέτοιο υλικό μπορεί ο καθένας μας να εμπνευστεί και να κανει πολλές και διάφορες σκεψεις και σχολιασμους.

Όσο για τον γάμο που πηγες... πόσο κοσμικός ήταν? Είχε και την Μπίστικα καλεσμένη?
;)

Για το "...τρόπος του λέγειν" αν και με τρώει η περιέργεια για κουτσομπολιό θα το προσπεράσω και θα σε ρωτήσω αν τελικά μαζί με το δώρο τους έβαλες και κόπιες από τις γελοιογραφίες του New Yorker?

Katerina ante portas είπε...

H αφθονία των αγαθών μας κάνει ευτυχέστερους άραγε;

(Χθες διάβαζα το Σωκράτη, δώρο του Βήμα-τος, που καλλιεργούσε την εγκράτεια, με ότι αντικαταναλωτικό αυτή συνεπάγεται..)

philos είπε...

Κατερίνα... δεν νομίζω ότι διαφωνουμε... αλλά και δεν νομίζω ότι κάνουμε και πολλά πράγματα να διορθωθούμε.
Ο καταναλωτισμος μας προσφέρει διέξοδο σε άλλα μας προβλήματα, αγωνίες και άγχη...

Σοφία είπε...

Πολύ ενδιαφέρον ποστ και οι φωτογραφίες πραγματικά εξαιρετικές. Από τους λαούς που έχω εμπειρία (Βρετανούς, Γερμανούς, Κινέζους) μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι ποικιλίες των φαγητών είναι πολύ αντιπροσωπευτικές. Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους. Πάντως εγώ γιατί λυπάμαι περισσότερο τους δυτικοευρωπαίους και τους Αμερικάνους που τρώνε όλη τη σαβούρα, και όχι τους Αιγύπτιους / Ισημερίνιους / Μογγόλους κ.λπ. που τρώνε πιο νορμάλ πράγματα;

Το βιβλίο το έβαλα ήδη στο wishlist του Amazon. Όσο για τα παιχνιδάκια του γιού σου, αφού έχεις, δίνεις ;-)

philos είπε...

Σοφία, σε ευχαριστώ. Και γω το έβαλα στην wish list μου μαζί και με το άλλο του βιβλίο.

Όσο για το γιο μου και για τα αλλα παιδάκια στην Αφρική και αλλού θέλω όσο έχω να δίνω.

CyberEddie είπε...

Το ξέρω ότι είσαι άνθρωπος που κρατάς το λόγο σου! Και είμαι πολύ...εθισμένος σε τέτοιους!!