13 Ιουν 2007

Εσείς θα αγοράσετε bluetooth?

Υποθέτω ότι οι περισσότεροι έχετε ακούσει ότι σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ κατά την οδήγηση η χρήση κινητού χωρίς bluetooth (ούτε καν με χρήση handsfree) τιμωρείται με 200 € πρόστιμο και 1 (έναν ολόκληρο!) μήνα αφαίρεση του διπλώματος!

Ούτε η γυναίκα μου το ήξερε, αλλά φρόντισε να της το μάθει ο ευγενικός πράγματι Ζητάς που την σταμάτησε την Κυριακή που μας πέρασε στην Εθνική Οδό (όταν προσπερνώντας την παρατήρησε ότι η γυναίκα μου μιλούσε στο κινητό της και της έκανε νόημα να σταματήσει στην άκρη!)
Το θέμα δεν είναι οικονομικό μόνο. Ένας μήνας αφαίρεση διπλώματος στην Αθήνα είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό, και ειδικά όταν μένεις σε μια περιοχή που δεν είναι καθόλου εύκολο να μετακινηθείς με τα ΜΜΜ, όπως η γυναίκα μου και γω.

Άρα η λύση μοιάζει προφανής. Αγορά Bluetooth. Και όταν μάλιστα οι δυο μπακατέλες που έχουμε για κινητά δεν διαθέτουν Bluetooth, μάλλον θα πάμε και για αγορά νέου πιο σύγχρονου κινητού...

ή μήπως πάλι όχι....

Είναι σίγουρο ότι ήδη χιλιάδες συνανθρώποι μας θα κινηθούν να αποκτήσουν bluetooth, ακούγοντας τα νέα να διαδίδονται και βλέποντας πόσο πιο αυστηροι γινανε οι τροχαιοι μας το τελευταίο διάστημα.

Άρα με μια σχετική βεβαιότητα, ο τζίρος για την αγορά κινητών και εξαρτημάτων τους θα σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο στους προσεχείς μήνες. Και επειδή η αγορά και οι μηχανισμοί της μόνο για αγνωμοσύνη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, σίγουρα θα ξέρουν πολύ καλά ποιος θα είναι ο ευεργέτης τους.
Το Υπουργειο Μεταφορών και το Υπουργειο Δημοσίας Τάξης.
Ή για να ακριβολογούμε οι Υπουργοί τους.
Που τυγχάνουν μες τους επόμενους μήνες να ειναι και ξανα υποψήφιοι στις Βουλευτικές Εκλογές.
Ο κ. Λιάπης και ο κ. Πολύδωρας.

Αυτάααα.

Με τι καρδιά να πας να πάρεις τώρα bluetooth?


p.s.1
Εκτός από την Debby, παρατηρώ ότι και ο Μανδραβέλης κάνει παρόμοιες σκέψεις με τις δικές μου, μόνο που θεωρεί δεδομένο ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αγοράς και νομοθετών. Εγώ πάλι δεν το θεωρώ και τόσο δεδομένο... Σε αρκετές περιπτώσεις και σε ένα βαθμό μπορεί να είναι και απολύτως νόμιμο.

p.s.2
Σήμερα στην κίνηση παρατηρούσα ένα σωρό τύπους που είχαν το ένα χέρι στο τσιγάρο και αρκετοι έξω από το παράθυρο, λες και τους κρεμόταν, ενώ άλλοι ψάχνανε ραδιοφωνικό σταθμό. Και αναρωτιέμαι γιατί αυτές οι δύο πολύ διαδεδομένες συνήθειες δεν αποτελούν παράγοντα μη ασφαλούς οδήγησης, όπως η οδήγηση με το κινητό. Ξέρω τουλάχιστον 3 περιπτώσεις που γνωστοί μου τρακάραν επειδή ψάχνανε κάτι στο αυτοκίνητο ή οδηγούσαν με το ένα χέρι.
Λοιπόν γιατί δεν βγάζουν και οι εταιρείες ραδιοφωνα που να έχουν μόνο φωνητικές οδηγίες, έτσι ώστε να μην παίρνουμε τα χέρια καθόλου από το τιμόνι? Και στην επόμενη αναθεώρηση του ΚΟΚ, θυμηθείτε ποιος σας το πρωτοπρότεινε αγαπητές εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών!
Για το τσιγάρο δεν μου έρχεται καμια καλύτερη ιδέα εκτός του να το κόψουν παντελώς στην οδήγηση, αλλά τότε θα τα βάζανε με τις καπνοβιομηχανίες.... Άσε που όλοι οι δρόμοι είναι τίγκα στις διαφημίσεις τσιγάρων! Γιατί αραγες?

p.s.3.
Πριν λίγο που ερχόμουν στην δουλειά άλλος Ζητάς σταμάτησε ένα αυτοκίνητο για κινητό! Προσοχή στα καθρεφτάκια λοιπόν!

και τέλος....

.... και πιο σοβαρό από όλα....

.... θέλω να δω να παίρνουν από όλους τους άνω των 70 τα διπλώματα και σίγουρα μετά τα 60 να δίνουν εξετάσεις όλοι ανεξαιρέτως οι οδηγοί κάθε χρόνο.
Και ας τους τσεκάρουν μόνο για ένα πράγμα...
... να τσεκάρουν συνέχεια τα καθρεφτάκια τους και την πορεία τους στους δρόμους διπλής κατεύθυνσης.

15 σχόλια:

.liketobite είπε...

Είναι συνήθης τακτική η ψήφιση ενός νόμου για να αναθερμανθεί η αγορά. Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Στο συγκεκριμένο θέμα όμως θα σου πω πως χρησιμοποιώ bluetooth 2 χρόνια τώρα αποκλειστικά στην οδήγηση. Ο λόγος που δεν χρησιμοποίησα ποτέ hands free είναι ότι το θεωρώ πιο επικίνδυνο καθώς με τα καλώδια μπορείς πολύ εύκολα να γίνεις αστακομακαρονάδα άσε που κάθε φορά που το χρειάζεσαι πρέπει να ξετυλίγεις το κοκορέτσι. Η χρήση του ραδιοφώνου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο επικίνδυνη αφού ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσεις είναι διακεκομμένος και ελάχιστος, και τα νέα αυτοκίνητα έχουν χειριστήριο στο τιμόνι. Γενικότερα όμως, αν κάποιος όπως λες προκαλέσει ατύχημα επειδή έψαχνε κάτι, τι να πω; Είναι σαν να οδηγείς και να διαβάζεις εφημερίδα! Από την αρχή πάντως αυτής της ιστορίας, η θέση μου είναι υπέρ των σκληρών εισπρακτικών μέτρων του ΚΟΚ αφού έστω κι έτσι μπορεί να σωθούν μερικοί.

srm1033 είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
srm1033 είπε...

Καλημέρα, συμφωνώ με το Υστερόγραφο 2 και 3 καθώς και με το σχόλιο του LikeToBite . Δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι ο σκοπός , με ενδιαφέρει να μην τρέμει το φιλοκάρδι μου κάθε μέρα απο τον καθένα που μιλάει στο κινητό και αδιαφορεί για τους άλλους γύρω του. Χρησημοποιώ bluetooth κάποιους μήνες στο αυτοκίνητο και έχω βρει την ησυχία μου. Επίσης άσχετο αλλά ισχύει δεν δέχεται το κεφάλι μου καθόλου ακτινοβολία. Δοκίμασε το και θα δεις την διαφορά.

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου φαίνεται καθαρή υπερβολή ο υπαινιγμός σου! Πίσω απ' όλα πρέπει να βρίσκεται ένα υποχθόνιο συμφέρον? Δεν είναι σωστό το μέτρο? Αποκλείεται να μην συμφωνείς με το μέτρο. Τώρα το ότι ωφελούνται κάποιοι απ' αυτό, τι να κάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα πρόσεξα και τον δωροθέτη σου! Τι είναι αυτό? Και πήγα και πάτησα? Νόμιζα ότι ήταν δικό σου Poll. Ενημέρωσε το κοινό σου :-)

ci είπε...

Εγώ προτείνω να απαγορεύεται και το bluetooth. Αν πια είναι τόσο επείγον κάνε 2 λεπτά στην άκρη. Όσο και να μην απασχολείς τα χέρια σου ή να μην είναι μες στο αυτί, ε η προσοχή σου αποσπάται.
Ακόμα και μες στην πόλη, αλλά πολύ περισσότερο σε μεγαλύτερες διαδρομές πχ σε εθνικές κλπ.

.liketobite είπε...

Εγώ πάλι θα διαφωνήσω. Αν η προσοχή μας αποσπάται τόσο πολύ καλό θα ήταν να μην συνομιλούμε και με τους συνεπιβάτες μας!

CyberEddie είπε...

σκοπευα να αγοράσω άσχετα με τον ΚΟΚ! Μιλαω πολλές ώρες και είναι κακό χωρίς μπλέ δόντι. Αλλα περιμένω γιατι θέλω να πάρω το iphone ...

CyberEddie είπε...

Citronella, είμαι όλη μέρα στο δρόμο και από visita σε visita! Δεν μπορώ να στματάω κάθε λίγο, είναι αδύνατον γιατι το κινητό μου χτυπά συνέχεια. Τι να κάνω?

ci είπε...

Ναι ξέρω πόσο υπερβολικό σάς φαίνεται αλλά αν ταξιδέψετε επι ένα μήνα με το ΚΤΕΛ ίσως το δείτε αλλιώς..

ci είπε...

ή και με ΙΧ αλλά ειδικά με ΚΤΕΛ κλπ μεταφέρεις και κόσμο.
Αλλά όταν σε ταξίδι δύο ωρών σε ενδιαφέρει περισσότερο να κανονίσεις την βραδυνή έξοδο πχ, δε νομίζω πως είναι τόσο επείγον.
(Φυσικά όπως ξαναείπα ο καθένας κρίνει με βάση και τις εμπειρίες του)

Σοφία είπε...

Εγώ πάντως μάλλον συμφωνώ με την Citronella. Δηλαδή πριν που δεν είχαμε κινητά πώς τα καταφέρναμε;

Για να απαντήσω στην αρχική ερώτηση, προσωπικά απλά θα σταματούσα να χρησιμοποιώ κινητό την ώρα της οδήγησης.

Debby είπε...

Αναρωτήθηκα και εγώ γιατί μου φάνηκε απίστευτα τραβηγμένο. Ένα hands free στερεωμένο όμορφα στο αυτί μας και στο μπλουζάκι μας δεν νομίζω ότι μπορεί να σε κάνει να μπλεχτείς επικίνδυνα!

Άσε που εγώ προσωπικά βρίσκω πολύ πιο καλή την στάση της Σοφίας.
Τι θα πάθει δηλαδή το σύμπαν αν δεν απαντήσω για μία ώρα στο τηλέφωνο? Αν είναι κάτι επείγον, σταματάω σε μια άκρη και μιλάω.

philos είπε...

Χάρηκα που είδα τόσες και διαφορετικές γνώμες.
Σίγουρα ο κάθε οδηγός είναι διαφορετικός από τον άλλο. έχω δει ανθρώπους να βγαίνουν εκτός πορείας ψάχνοντας στο ραδιόφωνο και άλλους να στέλνουν μηνύματα και να τρακάρουν, ενώ άλλοι να διαθέτουν απίστευτα ρηφλέξ και προσήλωση στο δρόμο, άσχετα το τι άλλο κάνουν.
Αλλά το να δεχτώ ότι το bluetooth είναι καλό ενώ το handsfree όχι με προσβάλει!
Η γυναίκα μου όταν μπαίνει στο αμάξι στερεώνει το handsfree της χρόνια τώρα και μιλάει κανονικότατα χωρίς να μπερδεύεται.
Από την άλλη όταν ανάβεις ένα τσιγάρο στο αμάξι, δεν απασχολείς το ένα σου χέρι ή όταν τρως κάτι μες το αμάξι? Μην σου πω αν ψάχνεις για αναπτήρα ή για πετσέτα να σκουπιστείς.
Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, ο οδηγός δεν πρέπει να κάνει καμία άλλη δραστηριότητα η οποία θα απασχολεί το ένα του χέρι ή την προσηλωσή του από το δρόμο. Δλδ αν ακούς μουσική ή τον αγαπημένο σου ραδιοφωνικό παραγωγό είσαι προσηλωμένος 100% στον δρόμο? Γιατί δεν έχει γίνει έρευνα αντίστοιχη? Δική μου πεποίθηση ότι μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνο το ραδιόφωνο όταν γίνεται κακή του χρήση. Αλλά δεν υπάρχει κάποιο εμπορικό συμφέρον από πίσω για να χρηματοδοτήσει μία τέτοια έρευνα...
Γιατί δεν το κάνει λοιπόν το κράτος που τόσο νοιάζεται για την ασφάλειά μας? Γιατί δεν δημοσιεύει το κράτος βάσει ποιων ερευνών οδηγήθηκε στις νέες ρυθμίσεις του ΚΟΚ?

Jaywalker, έχω μιλήσει για τον δωροθέτη αυτό σε παλαιότερο ποστ μου! Μέχρις στιγμής, σε σχεδόν 6 μήνες μου έχει αποφέρει 3 ολόκληρα δολάρια! Όταν γίνουν 50 και μπορώ να τα σηκώσω θα σας το ανακοινώσω για να κανονίσουμε να βγούμε για μπύρες! (τα υπόλοιπα θα τα συνεισφέρω εγώ!) Βέβαια με αυτούς τους ρυθμούς μην περιμένετε κέρασμα πριν το 2012!
;D

Ανώνυμος είπε...

Lol! Κατάλαβα! δεν ξέρω γιατί το πρόσεξα τώρα... Ok! 3 δολαριάκια δεν είναι και τόσο άσχημα... ! Άμα είναι να κλικάρω και άλλες φορές.