13 Φεβ 2007

Πόσο χρήσιμος είναι ένας aggregator?

"Ποια ακριβώς είναι η χρησιμότητα του δικτυακού αυτού τόπου;" ήταν η αφοπλιστική ερώτηση του φίλου antvol αλλά και της eleni63, στο προηγούμενο Post μου για το SYNC.


"Γιατί ρε philos", θα πρόσθετα εγώ, "δείχνεις τόσο ενθουσιασμένος για ένα site το οποίο δεν κάνει δα και κάτι τρομερό και φοβερό.
Ή μήπως εσύ βλέπεις ή ξέρεις κάτι που εμείς οι ... αδαείς, δεν ξέρουμε?"


Πολλές φορές προσπάθησα μέσα από αυτό το blog να γίνω όσο το δυνατόν πιο σαφής σε θέματα web, γιατί έχω κατανοήσει καλά ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν έχουν την διάθεση, τον χρόνο ή τις λίγες αυτές γνώσεις που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν κάθε καινούρια ιδέα, κάθε εφαρμογή και ιστοσελίδα που βγαίνει καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Και πολύ καλά κάνουν.

Αποτελεί σοφία όχι το να ξέρεις τι χρειάζεσαι, αλλά το τι δεν χρειάζεσαι!

Ας έρθουμε λοιπον στο θέμα αυτού του ποστ. Γιατί είναι χρήσιμος ένας aggregator? Και γιατί οι διθύραμβοι για το SYNC?

Ένας aggregator λοιπόν αυτό που κάνει είναι συναθροιζει μια ομάδα blogs, τα οποία επιλέγει ο δημιουργός του και κάθε φορά που δημοσιεύεται ένα καινούριο Post να το δημοσιεύει σε μία λίστα με τα τρέχοντα (τελευταία) Post, από όπου κάποιος μπορεί να το δει μερικώς ή ολόκληρο (ανάλογα τι ρυθμίσεις έχει κάνει ο δημιουργός του aggregator ή του δημοσιευμένου blog). Ως εδώ καλά? Μην διστάσετε να με ρωτήσετε οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.

Κάποιος πιο εμπειρος θα αναρωτηθεί και καλά αυτή την δουλειά την κάνουν εξίσου καλά και το Google Reader ή το bloglines ή κάποιος απλός feeder, τα οποία είναι κάτα κάποιον τρόπο προσωπικές εφαρμογές, τις οποίες και ρυθμίζουμε εμείς ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Τότε γιατί να προτιμήσουμε το SYNC?


1. Γιατί περιέχει για πρώτη φορά το σύνολο όλων των ελληνικών blogs. Σήμερα δείχνει ότι περιέχει 6005 Blogs. Οποιοδήποτε από όλα αυτά τα Blogs δημοσιεύσει κάποιο Post, το SYNC θα το αναρτήσει μέσα σε μερικά λεπτά της ώρας.

2. Γιατί μπορείς δημιουργώντας έναν απλό λογαριασμό με το email σου, να προσθέτεις τα αγαπημένα σου blogs και να παρακολουθείς μόνο αυτά! Δες εδώ κάποια πρώτα δικά μου!

3. Γιατί μπορείς να ψάξεις, βάζοντας λέξεις κλειδιά για κάποιο θέμα που έχει αναφερθεί στα post αυτών των 6005 blogs.

4. Γιατί μπορείς να συνοδεύσεις το blog σου ή το profile σου δίνοντας με λίγα λόγια κάποιες διευκρινήσεις ή το στίγμα σου για σένα σε κάποιον καινούριο σου αναγνώστη, που μπορεί να ενδιαφερθεί.

5. Γιατί ένας ολοκληρωμένος aggregator μπορεί να γίνει το ίδιο απαραίτητος στην καθημερινότητα μας, όσο απαραίτητος είναι σήμερα στους περισσοτέρους μας το in.gr.




Το σημαντικότερο αυτού του νέου δικτυακού τόπου, όμως είναι ότι δείχνει να προσφέρει όλες τις παραπάνω υπηρεσίες σε πολύ καλό επίπεδο, σε ένα απλό περιβάλλον (τουλάχιστον εμένα έτσι μου φαίνεται) και μάλιστα τα παιδιά που το δημιουργησαν φαίνεται να τους ενδιαφέρει και η γνώμη των χρηστών και δεν διστάζουν να λύσουν και απορίες, όπως φαίνεται και από τα σχόλια του προηγούμενου ποστ μου.

Τι σημαίνει αυτό? Επαγγελματισμός και βάθος χρόνου.
Πολλά μπορούν να βελτιωθούν ή να προστεθούν, αλλά η αρχή έγινε πάνω σε σωστές βάσεις.

Και έτσι να παραμείνει, χωρίς περαιτέρω χαρακτηριστικά και λειτουργίες, δεν θα με πειράξει.


Ίσως πιο απλό να κερδίσει πολύ περισσότερο την εμπιστοσύνη του κόσμου και των bloggers ιδιαίτερα.

Παραμένει πάντα ένα καλό σημείο αναφοράς. 'Ενας Χρυσός Οδηγός, στο οποίο δεν είναι ανάγκη να ανατρέξεις κάθε ημέρα, αλλά που να ξέρεις ότι θα βρεις αυτό που ψάχνεις όταν το χρειαστείς.

Μην λησμονούμε ότι σήμερα σύμφωνα με δική μου εκτίμηση, δεν πρέπει να είναι πάνω από 10-20,οοο οι περιστασιακοί αναγνωστες Blogs στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Όταν αυτοί θα γίνουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες, όπως είναι στο εξωτερικό, θα θέλουν να ανατρέξουν σε μία καλή πηγή αναφοράς για να δουν και να συγκρίνουν δυο-τρία πράγματα για κάποιον blogger που μπορεί να τους άρεσε ή να τους κέντρισε το ενδιαφέρον.

Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα, όλα αυτά τα postals, στυλ in.gr, otenet, forthnet, pathfinder, θα έχουν και τέτοιες χρήσεις, όμορφες απλές και λειτουργικές όπως αυτή του SYNC.


Όσο δεν υπάρχουν τέτοια εργαλεία που να προβάλουν στο σύνολό τους τα ελληνικά blogs δεν πρόκειται να αυξηθεί η κίνηση των ελληνικών blogs δραματικά και γρήγορα. Είναι κρίμα να κυκλοφορούν τόσες πρωτοποριακές και προχωρημένες ιδέες στο διαδίκτυο και η κοινωνία απέξω να μην παίρνει χαμπάρι τι γίνεται, τι διαμοφώνεται. Φρέσκα κείμενα, με ώριμες και αντικειμενικές κριτικές, με λογοτεχνικές ανησυχίες. Ερασιτεχνικά αλλά γραμμένα με επαγγελματική ευσυνειδησία και σεβασμό. Αυθεντικά. Επώνυμα και ανώνυμα. Δίπλα το ένα στο άλλο. Ένα κλικ απόσταση.

Την ώρα που οργιάζουν στα ελληνικά κανάλια οι Εισαγγελάτοι, οι Τατιάνες, οι Κλάρες, μια άλλη πολύ μικρή πληθυσμιακά Ελλάδα δίνει τον καλύτερο της εαυτό στα blogs.
Αλλά το ξέρουμε μόνο εμείς.
Φοβόμαστε να το διαδώσουμε?
Δρούμε καλύτερα στο στενό περιβάλλον που λειτουργούμε?
Δεν το πιστεύω.
Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε κάτι να πούμε, κάτι σοβαρό και δημιουργικό. Έχουμε την ανάγκη να φωνάξουμε αλλά και να ακουστούμε.

Η δημοκρατία είναι ένα πολύ όμορφο πράγμα για να την εμπιστευόμαστε μόνο στους επαγγελματίες "δημοκράτες" και εξουσιαστές, όπως είναι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι.

Για αυτό στηριζω κάθε ιδέα και εφαρμογή, όπως είναι αυτή του SYNC, η οποία μπορεί να βελτιώσει το τοπίο των blogs στην Ελλάδα.


Από την άλλη αν το πάρει κάποιος καθαρά τεχνολογικά το θέμα, καλό είναι να ψαχνόμαστε σε συχνή βάση για το αν έχουν βγει νέες εφαρμογές, τεχνολογίες, ιστοσελίδες.
Εννια στις δέκα φορές ίσως να ασχολούμαι και εγώ τσάμπα, που κάθομαι και ψάχνομαι. Αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες οδηγούν με αργά αλλά σταθερά βήματα στις νέες εφαρμογές που θα μπουν στάνταρ στην ζωή μας, στην νέα αυτή ζωή που φτιάχνουμε, την ζωή του homus diadiktious και όσο πιο νωρίς κάνουμε τα πρώτα μας βήματα σε αυτή, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για μας στην νέα πραγματικότητα που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια.
Χωρίς φόβους και χωρίς προκαταλήψεις.

Μην αφήνετε τις νέες εφαρμογές, γιατί θα σας αφήσουν. Ακολουθείτε τις εξελίξεις έστω και στην πιο απλή τους μορφή.

Βλέπω τον antvol και την eleni να προσπαθούν να ακολουθήσουν αυτές τις εξελίξεις μέσα από τα απλά στημένα blog τους και χαίρομαι. Εγώ για να σας καταφέρω να φτάσετε μέχρι αυτό το σημείο έβαλα ένα σωρό γελοιογραφίες από το blaugh. Άλλοι που γράφουν πολύ καλύτερα από μένα δεν έχουν ανάγκη καμία βοήθεια.

Μου αρκεί που υπάρχουν στο δίκτυο και με ένα κλικ μεταφέρομαι στα blog τους να διαβάσω όσα ενδιαφέροντα έχουν να μου πουν. Και αυτοί και άλλοι 200 bloggers, τους οποίους προσπαθώ να παρακολουθώ σε σταθερή βάση. Γιατί αφενός μου δίνεται και μένα η δυνατότητα να διαβάσω τέτοιες απόψεις που πριν μερικά χρόνια δεν θα είχα καν, παρα μόνο γνωρίζοντας τους προσωπικά (που και πάλι αυτό δεν είναι σίγουρο, γιατί και οι δικοί μου φίλοι δεν με αναγνωρίζουν ώρες ώρες από τα γραφόμενα αυτού του blog) αλλά παράλληλα δίνεται και στους ίδιους μια τέτοια πρωτόγνωρη δυνατότητα να μεταφερουν και να μοιραστούν απόψεις με δεκάδες καινούριους φίλους που έκαναν, χωρίς καν να τους γνωρίζουν προσωπικά.


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ BLOGS?

Ας το διαδώσουμε!


υ.γ. Σας απάντησα? Πείτε μου ειλικρινά. Αλλιώς θα προσπαθήσω να απαντήσω πιο λακωνικά!!!

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Elpizo ston filo soy na peis oti to sync exei efarmosei ena protoporiako gia olo ton kosmo sistima axiologisis tin dimofilias ton blog, provalontas ton vrypan poy itan kai aytos poy "dorise" ton kodika gia to feeder.
Yparxoyn kai alla kala na toy peis alla den exei simasia... den tha to kaneis...
Kalimera :)

Ανώνυμος είπε...

ούτε εμείς δε θα μπορούσαμε να τα πούμε καλύτερα :-) Μήπως να πάρουμε copy paste το κείμενο σου και να το βάλουμε στο FAQ μας; thnx!

@lakonas: μακάρι το σύστημα αξιολόγησης που ακολουθούμε να ήταν πρωτοποριακό (θα γίνομασταν πρώτοι μάγκες σε όλο τον κόσμο). Δυστυχώς ερχόμαστε δεύτεροι -τρίτοι, εκατοστοι, χιλιοστοι θα σου έλεγα- και καταιδρωμένοι πίσω απο google, technorati ... :-)

Ανώνυμος είπε...

Απλά ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ανάλυση... ειδικά το κομμάτι Την ώρα που οργιάζουν στα ελληνικά κανάλια οι Εισαγγελάτοι, οι Τατιάνες, οι Κλάρες, μια άλλη πολύ μικρή πληθυσμιακά Ελλάδα δίνει τον καλύτερο της εαυτό στα blogs. κρύβει πολλή ουσία μέσα του... Μπράβο σου :)

philos είπε...

@ lakonas
Εγώ δεν έχω καμια σχέση με τα άτομα του sync ή του nylon ή άλλων aggregators ή με τον vrypan. Ούτε email δεν έχουμε ανταλλάξει αν αυτό μπορεί να σε πείσει ότι έγραψα το παραπάνω post μόνο και μόνο για να απαντήσω στα σχόλια άλλων φίλων μου σε προηγούμενο ποστ .
Από ότι διαπίστωσα πριν λίγο, ο nikos του Nylon έδωσε τις δικές του απαντήσεις στο θέμα που έθεσες. Και μπορείς να ρωτήσεις και να αμφισβητησεις ότι θες εκεί πέρα. Όχι ότι αν το κάνεις εδώ θα με ενοχλήσει... το αντίθετο.
Εμένα με ευχαριστεί το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι του sync δείχνουν να νοιάζονται για όλα τα σχόλια που τους γίνονται. Είτε θετικά είτε αρνητικά. Και αυτό εμένα μου δημιουργεί αισιοδοξία.

@ kostis
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και ελπίζω αν αργότερα γίνω πιο καυστικός και επικριτικός στα σχόλια μου απέναντι να συνεχίσετε να ανταποκρίνεστε με την ίδια διάθεση όπως τώρα. Το σύστημα αξιολόγησης είναι αλήθεια ότι έχει πικράνει και αλλους γιατί δείχνει χαμηλότερα στατιστικά από αυτα που εμείς οι ιδιοι "βλέπουμε" στα blogs μας, αλλά προσωπικα εγώ το βρίσκω λογικό και δικαιολογημένο όπως απάντησε και στο σχετικό του ποστ ο nylon.

Ίσως είναι λάθος ο τίτλος που έχετε δώσει σαν πιο αγαπημένα. Πιο δικτυωμένα? Πιο Διασυνδεδεμένα μήπως?
Για σκεφτείτε το λίγο!

Και εγώ έχω στο πλάι 40 links, αλλά δεν σημαίνει ότι και τα 40 αυτά links μου είναι αγαπημένα, απλά ανταποδίδω τα links που μου έχουν κάνει. Υπάρχουν άλλα 100 links στο reader μου από blogs που παρακολουθώ και πολλά από αυτά τα θεωρώ πιο "αγαπημένα" μπορώ να σου πω.

@nikolakis.
Σε ευχαριστώ. Χαίρομαι που εξέφρασα γνώμες και συναισθήματα και άλλων Bloggers.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

@lakonas: το να κατηγορείς κάποιους ότι μεροληπτούν ή εξαπατούν τους χρήστες τους χωρίς στοιχεία (και με προφανή άγνοια του αντικειμένου) δείχνει (κατά την γνώμη μου) κακοήθεια, βλακεία ή επιπολαιότητα.

Eleni63 είπε...

Eυχαριστώ θερμά για τις πληροφορίες. Ηδη μελετώ το SYNC και καταλαβαίνω περισσότερα. Η βοήθεια σου είναι πάντα πολύτιμη.

antvol είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ που έκανες τον κόπο να απαντήσεις στην ερώτησή μου.

Κι όχι απλά να απαντήσεις, αλλά να παρουσιάσεις μια εξαιρετικά χρήσιμη ανάλυση του θέματος.

Δυστυχώς έχω τόση δουλειά (γι αυτό και μόλις τώρα είδα το κείμενό σου) που δεν προφταίνω να την απολαύσω. Θα το κάνω όμως σύντομα και, αν πάλι έχω απορίες, ξέρω ποιον να ρωτήσω ...

philos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
philos είπε...

Παναγιώτη, εγώ τείνω να πιστέψω ότι κάποιος φίλος, απλά τσαντίστηκε με την κατάταξη των αγαπημένων και για αυτό εξέφρασε αυτή την άποψη,θέλω να πιστευω περισσότερο από επιπολαιότητα μιας και δεν είχε διαβάσει τα σχετικά ποστ των υπεύθυνων του SYNC και με μια μικρή δόση κακοήθειας προς το άτομο σου. έτσι είναι όταν είσαι γνωστός δεν μπορείς να αποφύγεις ούτε τους φανατικούς φίλους αλλά ούτε και τους εχθρούς.

Τεσπα. Εγώ χαίρομαι που βοήθησα την φίλη μου την Ελένη.
Τσακάλι σε έχω κάνει!!!
;))

philos είπε...

Δική μου η ευχαρίστηση Antvol!

PPsilos είπε...

Post & ανάλυση φανταστική. Θα μου επιτρέψετε κυρίες και κύριοι να πω ότι αυτό για το φίλο μας «philos», είναι βούτυρο στο ψωμί του. Τον ξέρω άλλωστε κοντά στα 25 χρόνια. Blogg on boy, blogg on.

PS. Στο είπα και από κοντά. Το blaugh είναι καταπληκτικό!!!!