20 Δεκ 2006

Digg the greek podcasters!


Εάν αγνοείτε ακόμη τι είναι το Digg, πηγαίνετε μία βόλτα να πάρετε μία γεύση, σε προηγούμενο post μου. Όσο εύκολα ή δύσκολα μάθαμε όλοι να χειριζόμαστε ένα blog, ή να παρακολουθούμε το Monitor και να κάνουμε ένα Linkblog, άλλο τόσο εύκολο είναι να ανοίξουμε ένα λογαριασμό στο digg και να αναδείξουμε παγκοσμίως όχι μόνο τα αγαπημένα μας post ή videos, αλλά πλέον και τα αγαπημένα μας podcasts.

Digg Pasok/Radio!

Όσοι με ξέρετε έστω και λίγο, γνωρίζετε ότι ένα από τα τελευταία πράγματα που θα έκανα σε αυτό τον κόσμο είναι να ψηφίσω Πασοκ. Αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω στον Γιώργο Παπανδρέου, ότι είναι ήδη μία ανάσα πίσω από τις τεχνολογικές και επικοινωνιακές εξελίξεις, και ότι με τον Βρυώνη στο πλευρό του, θα αποτελούν ο ίδιος και ο κόμμα του την εξέλιξη τουλάχιστον στον ελληνικό χώρο.
Φυσικά και το να ξέρεις να χρησιμοποιείς computer ή να φτιαχνεις blog δεν σε κάνει αυτόματα καλό συγγραφέα, ή καλό Podcaster ή στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ καλό πολιτικό ή καλό κόμμα, αλλά αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι κάποιος/κάποιοι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουν ανοιχτές κεραίες, πιάνουν τα μηνύματα των καιρών, και μάλιστα σε ένα τομέα που η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην Ευρώπη, το διαδίκτυο.

Εγώ σαν απλός, μη φανατισμένος, αλλά σκεπτόμενος πολίτης, αναγνωρίζω ότι αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα αλλάξει, και ότι θα ξεκολλήσει από τον πάτο των τεχνολογικών εξελίξεων, προσφέροντας έδαφος για την αναπτυξη νέων πρωτοποριακών επιχειρήσεων σε τεχνολογίες αιχμής, θα πρέπει τουλάχιστον όλοι οι Έλληνες πολιτευτές, να δείξουν ότι είναι οι ίδιοι πρωτοπόροι και καινοτόμοι και να ασχολούνται σε μόνιμη βάση με τα blogs, τα podcasts, τα δικτυακά video, για να αφουγκραστούν όπως κάνουν ήδη ο ΓΑΠ ή ο Βενιζέλος (και κάποιοι λίγοι ακόμη) όλους εμάς, αλλά και να μπορούμε και εμείς να επιλέξουμε για πρώτη φορά αν όχι τον καλύτερο, τον καταλληλότερο να μας οδηγήσει στις εξελίξεις.

Θέλω να μπορώ να βρω την θέση του καθενός πολιτικού πριν τον ψηφίσω σε όποιο ζήτημα έχω απορία και όχι να κατεβαίνω στην κάλπη να ψηφίσω αυτόν που μου έστειλε το πιο όμορφο ιλλουστρασιόν φυλλάδιο ή αυτόν που με προσκάλεσε στα περισσότερα πάρτυ και μου υποσχέθηκε με σλόγκαν και ρουσφέτια.

Να ξέρω ότι δεν θα περάσουν πάλι 5 χρόνια για να φτάσει η Ελλάδα, αν όχι στο επίπεδο μίας Κορέας και Ια πωνίας, τουλάχιστον στο επίπεδο του Μ.Ο. της Ε.Ε. σε θέματα ευρυζωνικών συνδέσεων...

Εγώ ψήφισα προς το παρόν.
Μία ψήφος στο Παναγιώτη Βρυώνη και μία στο Πασόκ.
Εσείς?


p.s. Προς ΓΑΠ και άλλους πολιτευτές γενικότερα. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι περνάμε στην πραγματική δημοκρατία, στην δημοκρατία του διαδικτύου. Είστε έτοιμοι να δείτε το δικομματικό μας σύστημα να κατακρημνίζεται και να αντικαθίσταται από κάτι καινούριο? Τέτοιες εξελίξεις συνήθως γινονται ραγδαία, χωρίς ιδιαίτερη και εμφανή προειδοποίηση, και κυρίως χωρίς την δυνατότητα να τις ελέγξεις και να τις καθοδηγήσεις...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κόψε κάτι περί πραγματικής δημοκρατίας του διαδικτύου που θα διαλύσει τον δικομματισμό. Μην υπερβάλουμε κιόλας. Μην δίνουμε διαστάσεις σε κάτι που δεν τις έχει.

philos είπε...

Κατ΄αρχήν να σου πω ότι χάρηκα για την γνωριμία, γιατί δεν γνώριζα το blog σου και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
Ακούγεται και είναι τόσο υπερβολικό, όσο ακουγόταν και ήταν υπερβολικό 20 χρόνια από σήμερα και το ότι θα μπορούσε να κατερρεύσει το Σοβιετικό Σύστημα.
Αυτό που λέω μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια από τώρα, αλλά μπορεί να μη γίνει και ποτέ. Δεν διαφωνώ. Δεν έχει ακόμη το διαδίκτυο στην Ελλάδα τις διαστάσεις που χρειάζεται για να παίξει ένα τέτοιο ρόλο σε εξελίξεις.
Αλλά σήμερα έχει περισσότερες πιθανότητες απο άλλοτε, να ξεκινήσει μία τέτοια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, γιατί και τον κόσμο πλέον δεν τον εκφράζει ο δικομματισμός όπως κάποτε και όταν οι νεοι τρόποι επικοινωνίας εισβάλλουν στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας του κόσμου, όπως ήδη γίνεται σε Γαλλία, Αγγλία και αλλού, οι πολιτευτές δεν θα είναι παρόντες μόνο προεκλογικά, αλλά καθημερινά θα δίνουν εξετάσεις και θα κρίνονται μέσα από τα blogs τα δικά τους και των υπολοίπων απλών ανθρώπων.
Σήμερα, ποιος από όλους όσους είναι ήδη στην Βουλή, γνωρίζουμε με τι ασχολείται καθημερινά? Τι έχει καταφέρει, τι θέσεις έχει. Τι ψηφίζει και πότε? Κατα τα άλλα όμως απαιτεί να πληρώνεται ως manager πολυεθνικής εταιρείας.
Σίγουρα από εμάς εξαρτάται αν θα γίνουμε κάποτε απαιτητικοί με αυτούς που πληρώνουμε.
Τα blogs είναι ένα εργαλείο, που αν και ακόμη είναι στο ξεκίνημα του, μπορεί να εξελιχθεί στο πιο δυνατό μέσο και να αποκτήσει τις απαραίτητες διαστάσεις για να συντελέσει σε μια καλύτερη δημοκρατία.

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγε ότι δεν αλλάζουν τα πράγματα. Απλώς διαφωνώ ότι τα social media μπορούν να παίξουν τέτοιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Σίγουρα βοηθάνε. Αλλά μην τα θεοποιούμε κιόλας.

Τους πολιτικούς όποιος το ψάχνει βρίσκει και τι κάνουν και τι λένε. Δεν χρειάζεται να περιμένεις από το blog τους. Το θέμα είναι να θες να την ψάξεις. Και πες μου πόσος κόσμος την ψάχνει πολιτικά. Εκτός από το να γκρινιάζει για τους άχρηστους πολιτικούς που πάει και ψηφίζει όμως μετά.

Για να λειτουργήσουν τα social media ανατρεπτικά θέλουν και κόσμο που να σκέφτεται ανατρεπτικά. Χρειάζεται αυτή η προϋπόθεση. Και η ανατρεπτική σκέψη και πράξη έρχεται με άλλες διαδικασίες.

Επίσης έχουμε και μια εμπειρία. Η ιδιωτική TV και radio π.χ. πόσο ανατρεπτική ήταν? Το αντίθετο μάλιστα.

Το Internet που είναι πολύ πιο διαδεδομένο στις ΗΠΑ και άλλες προηγμένες χώρες, πόσο ανατρεπτικό υπήρξε για τα εκεί πολιτικά συστήματα? Οι ΗΠΑ έχουν τον πιο άγριο δικομματισμό και δεν φαίνεται να κλονίζεται ιδιαίτερα.

Αυτό που θέλω να πω στην τελική είναι ότι το σύστημα ξέρει να εκμεταλεύεται προς όφελός του τα πάντα. Ξέρει να ελίσσεται. Μην νομίζεις ότι είναι ηλίθιοι. Λες π.χ. ο Παπανδρέου να θέλει το κακό του? Πάει να εκμεταλευτεί κάποια πράγματα.

Και τι νομίζεις? Ότι αν είναι να σου πουν ψέματα δεν θα σου τα πουν στο blog τους ή στο podcast? Θα μπορέσεις να τους κρίνεις καλύτερα τώρα? Επειδή χρησιμοποιούν άλλο μέσο? Δεν νομίζω. Το θέμα είναι να ξέρεις να κρίνεις και να αμφισβητείς. Για την πλειοψηφία του κόσμου δεν νομίζω πως είναι σε θέση να το κάνει αυτό.

Εδώ τάζουν δουλειές σε 8μηνα, stage κλπ και ο κόσμος μόνο άγιους δεν τους κάνει. Στα 1.000.000 OLPC θα κολλήσει? :-) Κυριαρχεί πολύ μοιρολατρία φίλε μου. Όλοι ψάχνουν σωτήρες που θα τους σώσουν.

philos είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο ότι δεν πρέπει να θεοποιούμε τίποτα. Και εγώ καθημερινά προσπαθώ να καταλάβω εως που θα φτάσουν τα social media όπως σωστά τα αναφέρεις. Θα παραμείνουν μία μόδα? ή θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας? ή το social δείχνει εκτός από τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και ένα φρεσκο δημοκρατικό χαρακτήρα?
Ο λόγος που έχουν αυτή την μαζική εξάπλωση είναι η ευρυζωνικότητα και η απλότητα στην χρήση τους.
Τώρα για πρώτην φορά, ξέρω πως σκέφτεσαι εσύ, ο Α, ο Β ή ακόμη και ο κολλητός μου, που ανακαλύπτω ότι μέχρι σήμερα δεν τον ήξερα και τόσο καλά όσο νόμιζα.
Είναι τεράστια ευκολία για κάποιον εκτός συστήματος με ένα click να προσεγγίσει αυτόν που τον ενδιαφέρει.
Το βλέπω σε μένα.
Τον τελευταίο χρόνο ξύπνησα το μυαλό μου από τον λήθαργο που βρισκόταν εδώ και χρόνια. Εκφράζομαι καλύτερα, διεκδικώ, εκτονώνομαι, ελπίζω και πάλι. Αν αυτό γίνει μαζικά, ο καθένας θα νιώσει την δύναμη που του δίνει το 1 click away. Αν όχι η δική μας γενιά, σίγουρα η επόμενη.
Οι πολιτικοί είναι πανέξυπνοι, αλλά όχι πάντα διορατικοί. Ξέρουν το καλύτερο για τον εαυτό τους, έχουν συμβούλους, αλλά δεν σημαίνει ότι πράττουν πάντα το καλύτερο για αυτούς. ήμουν κοντά σε κέντρα εξουσίας, για μεγάλο διάστημα της ζωής μου και έχω άπειρες εμπειρίες που συνηγορούν στα λεγόμενά σου.
Κινδυνεύουν μόνο από κάποιον που είναι έξω από το σύστημά τους και τον οποίο δεν μπορούν να ελέγξουν. Από κανέναν άλλο.
Τέλος για τον δικομματισμό στις ΗΠΑ, υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ.
Δες αυτό το άρθρο των NYT, αναδημοσιευμένο από την Καθημερινή, και την δράση του Al Gore στα θέματα οικολογίας, για να καταλάβεις τι εννοώ.

Θα κλείσω και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
"Το θέμα είναι να ξέρεις να κρίνεις και να αμφισβητείς. Για την πλειοψηφία του κόσμου δεν νομίζω πως είναι σε θέση να το κάνει αυτό."
Πρέπει να μάθουμε τουλάχιστον στα παιδιά μας να κρίνουν και να ψάχνουν. Για πάντα.
Η αλήθεια κρύβεται στην αναζήτησή της και μόνο.

philos είπε...

Κοίτα φίλε Rocean τι μου στείλανε με email πριν λίγο!!!
άρθρο της Καθημερινής από Έρευνα
"Τα κόμματα δεν απαντούν στα email των πολιτών"
Θέλουν πολύ δουλειά ακόμη τα πράγματα!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ αφοριστική αυτή η έρευνα και αμφισβητίσημη. Κι εμένα προσωπικά δεν μου λέει τίποτα το που και πόσο απαντάνε με emails τα κόμματα. Μπορεί κάποιο κόμμα να είναι π.χ. τέλεια οργανωμένο ηλεκτρονικά και να έχει και να πληρώνει και καμιά 20αρια άτομα να απαντάνε σε emails και σε blogs και από την άλλη να είναι εξαφανισμένο από την κοινωνία και την πραγματική ζωή. Ή το αντίθετο.

Κι από την άλλη ας μας πει η ίδια η Καθημερινή στο αν αυτή απαντάει στα πάντα. Έχω δουλέψει σε τέτοια θέση και ξέρω τι παίζει.

Δουλειά των Κομμάτων δεν είναι ούτε να απαντάνε σε τηλέφωνα, ούτε σε mails, ούτε σε γράμματα. Μπορούν να παίρνουν υπόψιν τους όλες τις απόψεις που έρχονται με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν χρειάζεται και δεν μπορούν να απαντούν στα πάντα.

philos είπε...

Τα κόμματα αν θέλουν μπορούν να ασχοληθούν και με το να απαντάνε σε mails και γράμματα. Είναι υποχρέωσή τους, εφόσον διεκδικούν την εξουσία, και θέλουν να έχουν θέση για κάθε θέμα. Και πρέπει αυτη να την γνωρίζουμε. Να κάτσουν να οργανωθούν και να σταματήσουν να σπαταλούν λεφτά για τις Τ.Ο. τους, συγκεντρώσεις και αφίσες και να ασχοληθούν με την ουσία των πραγμάτων.
Αν δεν είσαι εξαφανισμένος από την κοινωνία και την πραγματική ζωή, τότε μπορείς να έχεις θέση για τα πάντα και να απαντήσεις σε κάθε ερώτημα. Αλλά εδώ τους βλέπεις και δεν απαντάνε στη Βουλή, θα απαντήσουν σε απλούς πολίτες?

Ανώνυμος είπε...

Εγώ θα συμφωνήσω με το πνεύμα της υπερβολής του ”philos” για την επιρροή που έχουν αλλά και θα έχουν στο μέλλον οι νέες τεχνολογίες και το Ιντερνέτ στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια. Φυσικά είναι πολύ σωστό και αυτό που γράφει ο rocean , ότι χρειάζεται να υπάρχουν και οι άνθρωποι πίσω από τα ”πληκτρολόγια” που σκέφτονται…διαφορετικά.(ανατρεπτικά) και να μπορούν να κρίνουν. Η τεχνολογία από μόνη της δεν πρόκειται να φέρει αλλαγές, αυτό πιστεύω είναι αυτονόητο. Δεν έχω καιρό να αναπτύξω τις σκέψεις μου περαιτέρω, αλλά έχουμε πολλά πρόσφατα παραδείγματα όπου η τεχνολογία βοήθησε και έφερε ανατροπές. Θα αναφέρω την ανατροπή της Ισπανικής κυβέρνησης πριν μερικά χρόνια, όπου μέσα σε λίγα λεπτά χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκε σε ένα SMS που τους καλούσε να βρεθούν έξω από την Βουλή και να απαιτήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης, κάτι που όντως έγινε μέσα σε λίγες ώρες και ονομάστηκε από κάποιους η επανάσταση του SMS. (τότε με τις βομβιστικές ενέργειες, που κατηγόρησε την ΕΤΑ παρότι είχε άλλες πληροφορίες). Ακόμη παλαιότερα, είναι γνωστό ότι οι επί χρόνια προπαγανδιστικές εκπομπές του ραδιοφώνου η «Φωνή της Αμερικής» προς τις χώρες του τότε «υπαρκτού σοσιαλισμού», έπαιξαν καθαριστικό ρόλο στην «διάβρωση» των συνειδήσεων των πολιτών των χωρών αυτών και μάλιστα μέσω της ροκ μουσικής που ήταν απαγορευμένη στις χώρες αυτές. Μην υποτιμάμε λοιπόν τον ρόλο που παίζουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στο πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι.