22 Δεκ 2006

Συμβουλές προς Ταξιδιώτες εις Παρισίους!

Ο διάσημος πλέον φίλος κ.Τάκης, που από το Σάββατο θα βρισκεται στο Παρίσι μετά της συζύγου και δύο δεσποινίδων ετών 9, μου ζήτησε κάποια μέρη για βόλτα, φαγητό, shopping.
Οι φίλοι μου θα πάνε στην Ντισνεϋλαντ για 2 ημέρες και μετά θα μείνουν κοντά στην διάσημη Place Pigalle!
  • Βερσαλλίες. Θα χαθεί 1 πρωινό ολόκληρο εκεί. Κουραστική διαδρομή μες στο κτίριο, αλλά θα συνιστούσα σε περίπτωση μη βροχερής ημέρας, να πάρετε το λεωφορειάκι και να πάτε στα θερινά ανακτορα και στο bistro δίπλα στην λιμνούλα. Αν θέλετε μπαίνετε και στην λιμνούλα και τραβάτε κουπί πάνω κάτω. Το τοπίο είναι εξαιρετικό, αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι μιας και είναι χειμώνας και τα φύλλα από τα δέντρα έχουν πέσει ίσως να μην είναι και η καλύτερη επιλογή.
Προς τας Βερσαλλίας!
Στην αίθουσα των νικητών (?)
Προσέξτε τον κυριο που ξαποσταίνει κάτω στο πάτωμα. Συνηθίζεται πολύ αυτό στο Παρίσι και όχι μόνο στα fnac.
Σας θυμίζει κάτι αυτή η εικόνα? Σε κάποιο βιβλίο ιστορίας πρέπει να ήταν!

Αυτή η αίθουσα μου έμεινε πιο πολύ στις Βερσαλλίες.
Μην διστάσετε να πάρετε ηλεκτρονικό ξεναγό σε όποιο Μουσείο ή μεγάλη έκθεση βρεθείτε. Κοστίζει 7-8€ και αξίζει πολύ περισσότερο από κάθε οδηγό που μπορεί να βρείτε.
  • Notre Dame! Μην κάτσετε στα μαγαζιά τριγύρω για φαί ή καφέ. Πανάκριβα, χωρίς λόγο. Εκτός από αυτα που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά όπως κοιτάμε την είσοδο.
  • St. Etienne για βόλτα σε μαγαζιά!
  • Lafayette αν και πέφτουν κορμιά συνήθως...
  • Rue Montaigne (Φάτε μάτια ψάρια). Όλα τα γνωστά μαγαζιά υψηλής ραπτικής και από τα καλύτερα εστιατόρια στο Παρίσι, ακριβά και μη. Στον από κάτω δρόμο (Rue Goujon) είναι και η αντιπροσωπεία με τις Aston Martin. Πίσω από το εκπληκτικό Plaza Athenee, στην είσοδο του οποίου παρκάρουν λιμουζίνες, και μαύρες lamborgini και Ferrari, βρίσκεται ένα ακόμη αριστοκρατικό ξενοδοχείο, το La Tremoille και στην γωνία από κάτω Rue Chambiges και Rue du Boccador βρίσκεται ένα σπίτι, όπου είναι γεμάτο εκπληκτικούς πίνακες, σαν αυτόν από κάτω:
(9 στις 10 φορές που πέρασα είχαν ανοιχτά παντζουρια και κουρτίνες!) Πάρτε λίγο μάτι αξίζει πολύ περισσότερο από ότι φαίνεται στην φωτογραφία.

  • Στην ίδια περιοχή συστήνω για φαί το Chez Andre, γνήσιο γαλλικό μπιστρό με εκπληκτική εξυπηρέτηση. Ζητήστε τα σαλιγκάρια του, τα φιλέτα του, την πάπια του και τώρα που είναι και η εποχή τους ένα πιάτο στρείδια μέχρι εκεί πάνω. Αν ζητήσετε από την σερβιτόρα δύο γλυκα στο τέλος αντί για ένα, που είναι η παράδοση, όπως έκανα εγώ την πρώτη ημέρα που θόλωσε το μάτι μου, θα σας μάθει όλο το μαγαζί, γιατί θα σας δείχνουν όλοι λες και είστε ένας νέος Ovelix! Γενικά στη Γαλλία παραγέλνουμε ένα πιάτο έκαστος. Σαλάτα ή ορεκτικό, κυρίως πιάτο, γλυκό! Αν παραγγείλετε κάτι άλλο, τους βραχυκυκλώσατε!
  • Τα κρασιά είναι όλα εξαιρετικά, οπότε μην δώσετε για κάποιο πάνω από 35€. Εμείς πίναμε το δικό τους, γύρω στα 20-25€ το μπουκάλι! Πολύ καλό και το εστιατόριο ακριβώς διαγώνια απέναντι αλλά και ένα ιταλικό λίγα μέτρα πιο πέρα.
  • Εκεί κοντά βρίσκεται και το καλύτερο Μαροκινό της Γαλλίας,το El Mansour, το οποίο θέλει γύρω στα 80-100€ το άτομο με κρασί, αλλά είναι για γνώστες της κουζίνας. Συνιστώ αρνάκι. Είναι απλά λουκούμι. Μιλάνε άψογα αγγλικά, οπότε μην διστάσετε να τους ρωτήσετε τα πάντα. Μην περιμένετε εκεί belly dancing, αλλά για να φανταστείτε τι σημαίνει γαλλικό savoir vivre, οι κατάλογοι που φέρνουν στις γυναίκες δεν περιέχουν τιμές!
  • Εκπληκτικό Λιβανέζικο στην Avenue Marceau. Νομίζω λέγεται Noura. Ο ιδιοκτήτης μιλάει λίγα ελληνικά και προσφέρει και ελληνικο καφέ στο τέλος. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και το Μουσείο Μόδας του ......Yves Saint Laurent, (το θυμήθηκα)!
  • Palais de Tokyo. Σύγχρονη τέχνη, όμορφο καφέ και εστιατόριο σε ασυνηθιστο, προχωρημένο (δηλαδή σα να λέμε ή σου αρέσει ή έφυγες κατευθείαν!) περιβάλλον. όταν έχει λιακάδα, είναι εκπληκτικό σημειο, γιατί έχεις θέα τον Πύργο του Eiffel ακριβώς μπροστά και εκατοντάδες κόσμου να κάθονται στα σκαλοπάτια του.
  • Rue Faubourg St Honore. Εκτός από την Προεδρική Κατοικία, βρίσκονται πολύ όμορφα μαγαζιά, γκαλλερί, γραφεία και μπιστρό. Εκεί θα βρείτε και την καλύτερη μπαγκεττα για το 2006! Είναι τεράστιος σε μήκος δρόμος, οπότε μην απομακρυνθείτε και τρελλά από το κέντρο. Σε κάποιο σημείο, του φτάνει στην πλατεία μπροστά από τον Λούβρο (από την πίσω είσοδο, όχι εκεί που είναι η πυραμίδα). Εκπληκτικό club restaurant πάνω σε αυτή την πλατεία, το Le Cab! Με τραπεζάκια-κρεβάτια, πριβέ αίθουσες, τραβεστί dj's, μοντέλα αλλά όταν λέμε μοντέλα, εννοούμε αυτά που παίζει από το πρωί ως το βράδυ το Fashion TV. Σε όλα τα club παραγγέλνουμε μπουκάλι και όχι ποτό, γιατί το ποτό τους πίνεται σε υπερβολικα μικρές μεζούρες, όπως δεκαετίες πριν το βερμούτ στην Ελλάδα. Ή πάρτε ποτήρι σαμπάνια. Αυτό συνηθίζεται και περισσότερο. Σε όποιο κλαμπ πάτε αν έχετε το σωστό χαρτονόμισμα στην παλάμη, αέρα και οι άντρες αν φοράτε κουστούμι,μπαίνετε σε όποιο πάρτυ θέλετε όσο πριβέ και αν είναι. Πείτε ότι είστε και έλληνες. Πιάνει!!!
  • Place Madeleine (shopping με πιο λογικές τιμές και όλες τις γνωστές και σε εμάς φίρμες)!
  • Maison du chocolate! πανακριβο, αλλά γεμάτο γιαπωνέζους που ψωνίζουν με το κιλό. Μια καλή εφόρμηση, μπορεί να κοστίσει μέχρι και 200€. Πάρτε σοκολάτα πλάκα γεμάτη ξηρούς καρπούς με το κιλό!!!
  • Maison des arts et Metiers ή αλλιώς το Γαλλικό ΤΕΕ!
  • Boulangerie!!!! (καλές bouangerie όπου έχει μεγάλη ουρά, όπως π.χ. εδώ :La fournée d'Augustine, 96, rue Raymond Losserand, 14th arrondissement)
  • La Defence (δεν έχω πάει αλλά μία βόλτα νομίζω ότι επιβάλλεται)
  • Και πάμε στο κεφάλαιο Le Marais.... Μια κυριακατικη βόλτα από την στάση St Paul μέχρι και την Πλατεία Des Vosgues με τα γραφικά bistrot
Περιμετρικά της Place de Vosgues, βρίσκονται gallery και μπιστρο
Klearchos, philos again στην Place de Vosgues 29/02/04
  • και τις πολύ καλές galleries. Αν θελετε να ψωνίσετε από γκαλερί, μην ξεχάσετε να παζαρέψετε. Άλλη τιμή για πληρωμή με κάρτα με δόσεις, άλλη τιμή για κάρτα cash, άλλη για cash με κανονική απόδειξη και άλλη για cash με μειωμένη απόδειξη!!! Η τιμή έτσι μπορεί να κατέβει και μέχρι 50% από αυτή που αρχικά θα ακούσετε! Αγαπημένες μου στάσεις σε αυτή την διαδρομή, είναι μια στάση στο μαγαζί με τα αρώματα (κερί με άρωμα κέδρου, το αγαπημένο μου), και το Gamin de Paris με την εκπληκτική του ατμόσφαιρα και τις ΦΟΒΕΡΕΣ ΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ!


  • Το εστιατόριο στην κορυφή του Pobideau ( Georges το λένε αν δεν με απατάει η μνήμη μου, είχε ανακηρυχθεί και μες τα 10 πιο ντιζαινάτα εστιατόρια στον κόσμο) καθώς και το Hotel Costes, ανήκουν στην ιδια οικογένεια, και έχουν το ιδιο υψηλό service και ποιότητα. Τα συνιστώ και τα δύο ανεξαιρέτως. Όσοι πάτε στο Costes, αφού βάλετε κάποιον από το ξενοδοχείο που μένετε, να σας κλείσει τραπέζι, γιατί αλλιώς δεν..., όταν φτάσετε ρωτήστε στη ρεσεψιον αν ειναι εκεί η Δέσποινα. Η Δέσποινα είναι μία ελληνίδα που μοιάζει τρομερά με την Μενουνος, και η οποία μόλις αντιληφθεί Έλληνα στο μαγαζί, γίνεται χαλί να την πατήσεις. Να είστε διακριτικοί με τα μοντέλα-σερβιτόρες, και με τους celebrities. Μόνιμος θαμώνας εκεί είναι ο Koustouritsa και o Yves Saint Laurent! Αν είστε εκεί κοντά πεταχτείτε δίπλα στην Place Vendome, να χαζέψτε τα πιο ακριβα κοσμηματοπωλεία, το Ritz Hotel, το μαγαζί του Armani, με τις υπέροχες βιτρίνες του.
  • Κυριακή στο Pobideau, εκτός από το μόνιμο Μουσείο που διαθέτει και τις διαφορες εκπληκτικές εκθέσεις που μονίμως φιλοξενεί, θα χαζέψετε και θα γελάσετε με τα happenings που γίνονται στην πλατεία, αν και τώρα λόγω κρύου, δεν θα δείτε και πολλά. Πολύ ωραία και τα διάφορα καφέ τριγύρω στην περιοχή. Μην παραξενευτείτε αν στην γενικότερη περιοχή γύρω στο βράδυ, βρείτε πολλά gay ζευγάρια.
  • Δημαρχείο (μέχρι το απογεματάκι, γιατί μετά κυκλοφορούν διάφοροι ύποπτοι τύποι εκεί κοντά στο άλσος.)
  • Bόλτα με το πλοίο στον Σηκουάννα. Αξίζει όλο τον χρόνο, και έχει και πολύ καλό φαγητό από όσο μου έχουν πει.
  • Στον πύργο του Eiffel, δεν αξίζει να περιμένετε με τις ώρες και να δώσετε 40€ το άτομο για να ανέβετε τέρμα πάνω. Πηγαίνετε στην Defense, στον πύργο πάνω ή στην Μονμάρτη ή το Pobideau για ωραία θέα.
  • Αξίζει μία βόλτα στην Rue Rivoli από την La Concorde μέχρι το Λουβρο για να χαζέψετε τις διάφορες αντικερί και παλαιοβιβλιοπωλεία.
  • Επίσης MUST η βόλτα στις καλύτερες gallery στο δρόμο από Musee d' Orsay προς Notre Dame. Χωθείτε προς Boulevard Saint Germain. Σε τυχόν ψώνια, ζητάμε επίμονα παζάρια, γιατί έχουν την τάση να γδέρνουν όποιον δεν μιλάει γαλλικά, αλλά και αποδείξεις!!! Οι Γάλλοι έχουν την τάση να μην δίνουν αποδείξεις!!!
  • Στην Μονμάρτη συστήνω Rue Lepic, για να δείτε έναν εκκεντρικό ζωγράφο ANDRE MARTINS DE BARROS, που ζωγραφίζει αλά .....

  • Champs d' Elysee Για οσους γουστάρουν αυτοκίνητα, πηγαίνετε στα μαγαζιά της Renault, Πεζό, Σιτροέν πάνω στην Λεωφόρο. Μπορείτε να μπείτε και να δείτε αντίκες ή concept cars και να απολαύσετε τον καφέ σας ή φαγητό στα εστιατόρια που διαθέτουν. Εκεί θα βρείτε και fnac και Virgin, αλλά θεωρώ ότι είναι λάθος να ξοδέψετε σε αυτά έστω και 5 λεπτά. Απλά μπείτε για να δείτε την Γαλλική νεολαίο πως διαβάζουν ή ακούν μουσική χάμω στο πάτωμα.
  • Αψίδα του Θριάμβου. Κάθε απόγευμα έχουν ένα τελετουργικό με βετεράνους του Πολέμου. Δεν λέει κάτι.
Γενικά τα μαγαζιά δεν είναι πολύ ακριβά στα ρουχα τους. Και στα μεγάλα μαγαζιά θα βρείτε κόσμο να σας εξυπηρετήσει στα αγγλικά. Το ίδιο ισχύει και για τα καλά ξενοδοχεία ή για τα καλά εστιατόρια.
Για αγορά τυριών ή κρασιού, μην διστάσετε να μπείτε στα διάφορα delicatessen ή κάβες και να ζητήσετε την βοήθειά τους. Μην πάρετε ακριβά κρασιά. Και τα φτηνά τους αν δεν είναι σε βιτρίνες, αλλά σκονισμένα στα υπόγειά τους, είναι super!
Γλυκά δοκιμάστε παντού. Είναι κορυφή σε όλα. Μικρή απογοήτευση το μιλφέιγ, το οποίο το φριάχνουν διαφορετικά από εμάς. Πιο λιτά...
Στις Κρέπες είναι κορυφήετσι μου λέει η γυναίκα μου και άλλοι φίλοι, γιατί εγω μία φορά έφαγα μόνο, αλλά αν δείτε μαγαζί εξειδικευμένο μην διστάσετε να δοκιμάσετε.
Αγαπημένη μου πλατεία και η Alma Marceau, όπου το βράδυ στα 5 πρώτα λεπτά κάθε ώρας βλέπεις χωρίς εμπόδια το πύργο του Eiffel σε κοντινή απόσταση να αναβοσβήνει με χιλιάδες φωτάκια! Καθίστε στο γωνιακό μαγαζί, με θέα τον Πύργο και δενθα μετανιώσετε. Δεν είναι ακριβό, και το βράδυ είναι σχεδόν άδειο. Το μεσημέρι είναι γεμάτο όπως και όλα τα γύρω από τριγύρω εργαζόμενους.


Όλα αυτά τα έγραψα επί τροχάδην για να προλάβω την αναχώρηση του κυρ Τάκη. Θα το ανανεώνω συνεχώς και θα το εμπλουτίζω με links, και υποδείξεις που μου γίνουνε.

Links:
www.paris.org Οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε για να συμβουλευτείτε κάθε έκθεση ή γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε ημέρα στο Παρίσι. Οδηγίες για ότι φανταστείτε. Δρομολογια, τηλέφωνα, links.
parisbreakfasts.blogspot.com Για γλυκά, και ωραία μέρη για καφέ
parisdailyphoto.blogspot.com Για όσες μικρές και μεγάλες εκπλήξεις κρύβει το Παρίσι.

(συνεχίζεται...)

3 σχόλια:

ci είπε...

Oh la la!!! (χαίρομαι που συνεχίζεται!! Ο Eric σήμερα είχε μια σπέσιαλ φωτό.)
Χρόνια Πολλά!:))

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Πάρα πολύ ωραία η ξενάγηση στο Παρίσι .Αν και δεν γουστάρω πολύ τους Γάλλους το Παρίσι είναιμιά πρωτέυουσα που θα ήθελα να επισκεφτώ. Πάντως συμπτωματικά φεύγω αύριο για Νις και αν έχω και εγώ υλικό άξιο λόγου μπορεί να το ανεβάσω στην αετοφωλιά την ερχόμενη εβδομάδα με το καλό.
Θα συστήσω και σε άλλους πάντως τον συγκεκριμένο οδηγό.
Καλή σου χρονιά και πάντα καλά ταξίδια

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ τα ίδια πίστευα για τους Γάλλους μέχρι που γνώρισα το Παρίσι και τους ανθρώπους του.
Θέλω να κάνω μία καλοκαιρινή τουρνέ στην Γαλλία με σκοπό να διαπιστώσω αν είναι και οι υπόλοιποι Γάλλοι τόσο καλοί όσο οι Παριζιάνοι!