23 Νοε 2006

Εκλογές στο ΤΕΕ

Εκλογές την Κυριακή 26 Νοεμβρίου και έχω την τιμή να σας ανακοινώσω ότι θα είμαι και εγώ ένας από τους εκατοντάδες υποψήφιους μηχανικούς που καλούνται να ψηφίσουν και εκλέξουν για τα όργανα του Τεχνικού μας Επιμελητηρίου οι γύρω στους 100.000 μηχανικούς που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα .

Και τώρα όσοι από εσάς συνεχίσουν την προσπάθεια να διαβάσουν πέρα από τις πρώτες γραμμές που εμφανίζονται στο monitor, θα φανταστείτε ότι ακόμη ένας που προσπαθεί όπως πολλοί άλλοι που έχουν προηγηθεί με τηλέφωνα και emails, να σας καλέσω και γω και η δική που παράταξη, να μας ψηφίσετε, για να αλλάξουμε το ΤΕΕ, να χαράξουμε νέα πορεία, να δυναμώσουμε την αντίσταση ενάντια στην κυβέρνηση, κλπ κλπ κλπ και ότι άλλο συνηθίζεται να λένε οι παρατάξεις στις κάθε είδους εκλογικές αναμετρήσεις για να δώσουν το στίγμα τους, και να προσελκύσουν τους φιλικά προσκείμενους στο χώρο τους.

Παπ... μάντολες που λέει και ο Γεωργίου speaking.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι και πάλι μια από τα ίδια.

Χιλιάδες μηχανικοί δεν θα προσέλθουν να ψηφίσουν. Γιατί δεν θα πειστούν ότι κάτι θα αλλάξει την επομένη των εκλογών.

Φοβάμαι ότι θα συμφωνήσω και γω, ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν άλλαξε κάτι τα τελευταία 30 χρόνια. Γιατί να αλλάξει τώρα? 30 χρόνια ο ίδιοι άνθρωποι εκλέγονται από λιγότερο από τους μισούς και ούτε εγγεγραμμένους μηχανικούς.

Είμαστε από τα πιο δημιουργικά κομμάτια του πληθυσμού αυτής της χώρας
και δεν μπορούμε καλά καλά να βγάλουμε ένα σοβαρό περιοδικό (Ενημερωτικό Δελτίο το λέμε, δεν βρίσκουμε καν την δύναμη να του αλλάξουμε όνομα και ύφος) και όσον αφορά την ιστοσελίδα μας, θα έλεγα ότι είναι από τα χειρότερα παραδείγματα γούστου και λειτουργικότητας στον ελληνικό διαδίκτυο.

Το δε κτίριο του ΤΕΕ, με μία λέξη, απλά ΑΘΛΙΟ!



Το κτίριο του ΤΣΜΕΔΕ ανακαινίστηκε πρόσφατα, αλλά το προσωπικό μέσα, ανεπαρκές και αρκετές φορές κακότροπο και μη εξυπηρετικό.

Η μόνη καινοτομία που έχω δει τα τελευταία χρόνια είναι τα καινούρια ψηφοδέλτια, τα οποία διαθέτουν barcode, για να γίνεται ηλεκτρονικά η ψηφομέτρηση.
Αλλά και πάλι ο προεκλογικός αγώνας, μια από τα ίδια, λες και τα κόμματα έχουνε μείνει καθηλωμένα στις πρακτικές των χρόνων αμέσως μετά την μεταπολίτευση.

Ένα ΤΕΕ αποκλεισμένο, ανίκανο να δει μπροστά και καθαρά το μέλλον γιατί κυβερνάται από συντεχνίες, και μικροσυμφέροντα, ανίκανο να παρουσιάσει μια καθαρή πρόταση και μια σοβαρή λύση για το ΤΣΜΕΔΕ, που αυτή την στιγμή είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει.
Χρόνια τώρα ακούμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει αποθεματικά 2,5 δις €, οτι έχει αναλογία 1 συνταξιούχο προς 7,2 εργαζομένους, αλλά το οποίο προβλέπει να δώσει συντάξεις μόλις 550 € για τους νέους μηχανικούς (μετά 1993) και δίνει το πολύ 1400€ στους σημερινούς συνταξιούχους.

Φανταστείτε να είχε αυτό το αποθεματικό μία σύγχρονη τράπεζα ή ένας επενδυτικός όμιλος. Θα πρωταγωνιστούσε άνετα στον ελληνικό και όχι μόνο χωρο. Αντ' αυτού χωρίς κανένας να δηλώνει κατι επίσημα, τα λεφτά αυτά βρίσκονται να αραχνιάζουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς με μηδενικές μετά πληθωρισμό αποδόσεις.

Γιατί λοιπόν να πειστούμε ότι θα αλλάξει κάτι τώρα? Γιατί να πάμε να ψηφίσουμε?
Θα αλλάξει ο Philos ή ο Κλέαρχος ή ο οποιοσδήποτε κολλητός μας το ΤΕΕ?

Όχι βέβαια. Από μόνος του κανένας δεν μπορεί να αλλαξει τίποτα.

Το ΤΕΕ μπορούμε να το αλλάξουμε μόνο αν ψηφίσουμε μαζικά. Αν ψηφίσουμε μαζικά αυτούς που έχουμε βάσιμες υποψίες, ότι έχουν όρεξη να περάσουν πολλά απογεύματά τους στο ΤΕΕ για να δώσουν προτάσεις και λύσεις.
Όχι ψηφίζοντας επαγγελματίες υποψηφίους, ούτε κομματικά προτεκτοράτα.
Σε κάθε παράταξη υπάρχουν νέα πρόσωπα, φρέσκοι άνθρωποι, ερασιτέχνες που πιστεύουν ότι αν τους δοθεί μια ευκαιρία μπορεί και να αλλάξουν από κάτι. Που δεν προσδοκούν μια θέση σε μια επιτροπή, αλλά ένα βήμα να παρουσιάσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους, και αν τους δοθεί και η δύναμη των ψήφων και να τις εφαρμόσουν ακόμη.

Δεν βρίσκετε τέτοιους ανθρώπους? Δεν σας πείθω εγώ ή οι υπόλοιποι που βλέπετε στο Δελτίο? Ελάτε να ψηφίσετε και ρίξτε λευκό. Και την επόμενη φορά βάλτε εσείς υποψηφιότητα και καλέστε εμένα να σας ψηφίσω.

Αλλα κινητοποιηθείτε. Μια Κυριακή κάθε τρία χρόνια έχουμε αυτή την δυνατότητα, να αλλάξουμε καταστασεις, καθεστώτα. Και την πετάμε στα σκουπίδια κάθε φορά. Είτε ψηφίζοντας τους ίδιους που δεν κάνανε τίποτε τόσα χρόνια, είτε μη ψηφίζοντας κανένα και άρα έμμεσα ψηφίζοντας και αυξάνοντας το ποσοστό των εκλεγμένων.

  • Θέλετε κάποια στιγμή, να πάψετε να πηγαινοέρχεστε στο κέντρο, σε αυτό το άθλιο κτίριο για να πληρώσετε την συνδρομή σας, ή για να αναζητήσετε κάτι?
  • Θέλετε να νιώσετε σιγουριά και ασφάλεια για το τι πρόκειται να πληρώνεστε ως σύνταξη σε 3ο χρόνια από τώρα?
  • Θέλετε ένα ΤΕΕ δίπλα σας αρωγό σε κάθε σας κίνηση ή σε κάθε σας ερώτημα?
  • Θέλετε ένα ισχυρό συνδικαλιστικό ΤΕΕ που να σας προστατεύει και να σας συμβουλεύει?
  • Θέλετε ένα ΤΕΕ στο οποίο να μπορείτε να κυκλοφορείτε ανάμεσα στα γραφεία και τους χώρους του με την ίδια άνεση που κυκλοφορείτε στο σπίτι σας?
  • Θέλετε ένα ΤΕΕ χωρίς "γενειοφόρους" ή τους άλλους με τις μεγάλες κοιλιές και την ακόμη μεγαλύτερη όρεξη?
  • Θέλετε ένα ΤΕΕ που να νιωθετε περήφανοι για αυτό?
  • Να νιώσετε περήφανοι που είστε μηχανικοί?
  • Να μην νιώθετε αποκλεισμένοι?

Βρείτε τους υποψηφίους ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ που όχι μόνο θα προσπαθήσουν αλλά θα δουλέψουν πραγματικά για εσάς και μόνο και ελάτε να τους ψηφίσετε την Κυριακή.
Δώστε το δικό σας μήνυμα σε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται το ΤΕΕ χρόνια τώρα για του δικούς τους σκοπούς.

ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΤΕΕ που θέλετε και ελάτε να ΤΟ ΑΝΑΝΕΩΣΟΥΜΕ.


Εγώ και ο Κλέαρχος είμαστε υποψήφιοι με την ΔΚΜη-ΔΑΠ. Δεν είμαστε υποψήφιοι με την Νέα Δημοκρατία - έχουμε και οι δυο φύγει χρόνια πολλά από τον χώρο της ΝΔ. Είμαστε υποψήφιοι με μια παράταξη η οποία έχει μια διαφορετική οπτική για το ΤΕΕ. Που κοντράρεται με όποιον είναι ενάντια στα συμφέροντα των μηχανικών, ανεξαρτήτως χρώματος.
Με τους πιο νέους σε ηλικία υποψηφίους, με τους περισσότερους υποψηφίους από τον Ιδιωτικό τομέα, με πολλούς ανθρώπους με φρέσκες ιδέες.
Πριν βιαστείτε να μας κρίνετε θετικά ή αρνητικά, διαβάστε για εμάς, για τις ιδέες μας, για τους αγώνες και τις προσπάθειές μας.
Δείτε τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για το ΤΣΜΕΔΕ και τι αυτό σημαίνει σε νούμερα εισφορών και παροχών!

Αν δεν συμφωνείτε μαζί μας, συνεχίστε το ψάξιμο... όλες οι παρατάξεις παρουσιάζονται εδώ.
Βρείτε τους υποψηφίους ή τις παρατάξεις που σας ταιριάζουν. Και ψηφίστε.


Πιστέψτε το ότι μπορούμε αργά ή γρήγορα να αλλάξουμε κάτι. Αν αλλάξουμε εμείς, σπάσουμε την αποχή και ψηφίσουμε μαζικά, σίγουρα κάτι θα αλλάξουμε.


p.s.
Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα για μένα, μην διστάσει να επικοινωνήσει με email μαζί μου.
Σε επόμενο post θα τονίσω και τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουμε όσοι ψηφίσουμε την Κυριακή (Τόποι, εκλογικά τμήματα, τρόπος σταυρώματος, παρκιγκ, κλπ)
Θα απαντήσω σε κάθε απορία που μπορεί να έχετε όσο πιο γρήγορα μπορώ.

Καλή ψήφο συνάδελφοι και καλά αποτελέσματα σε όλους τους συναδέλφους που οραματίζονται όπως και γω.

7 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

30 χρόνια ο ίδιοι άνθρωποι εκλέγονται...

Καλά κάνεις και το επισημαίνεις αλλά αυτοί οι "ίδιοι άνθρωποι" προέρχονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην αντιπροσωπεία και στις επιτροπές... Άμα ο ίδιος κατεβαίνεις με κομματικό ψηφοδέλτιο (ΔΑΠ) δεν επιτρέπεται να καταγγέλεις ότι βγαίνουν οι ίδιοι... Έπρεπε εσύ που αντιλαμβάνεσαι το πρόβλημα να κάνεις την υπέρβαση και να πας με τους κομματικά αδέσμευτους, ώστε να μην βγουν πάλι "οι ίδοι".

srm1033 είπε...

καλή επιτυχία

philos είπε...

Καλά κάνεις και το επισημαίνεις. Και δεν είναι μόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι και ΚΚΕ και Συνασπισμός.
Η ΔΚΜη-ΔΑΠ δεν είναι κλασσικό κομματικό ψηφοδέλτιο. Το καθαρό κομματικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι η σκέτη ΔΚΜ.
Εγώ έχω απομακρυνθεί χρόνια πολλά για χάρη των φιλελεύθερων ιδεών μου από το κόμμα της ΝΔ, αλλά δεν σημαίνει ότι αν πιστέψω ότι κάποιοι άνθρωποι είτε από τη ΝΔ, είτε από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, είτε από οιοδήποτε ανεξάρτητο χώρο, μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό, δεν θα τους ψηφίσω ή ακόμη και να συνταχθώ μαζί τους.
Δεν έχω δει και πολλά κομματικά ψηφοδέλτια σε όλους τους συνδικαλιστικούς χώρους που να κοντράρονται με το κόμμα τους για ενα νομοσχέδιο. Δεν έχω επίσης δει σε άλλη συνδικαλιστική παράταξη να διαγραφονται από το κόμμα που "υποστηρίζουν" τα δυό ιδρυτικά μέλη της, όπως έγινε με τον Γ. θεοδωράκη και τον Γ. Παπαδόπουλο.
Αν είσαι, όπως ήμουν και εγώ κάποτε στα κόμματα, ξέρεις ότι είναι πολύ πιο δύσκολο το να κάνεις ρήξη μέσα στο ίδιο σου το κόμμα.
Βλέποντας τον αγώνα αυτών των ανθρώπων και την ρήξη με το καθεστώς στο κόμμα τους, συντάχθηκα μαζί τους, κουβαλώντας το δικό μου στίγμα.
Σαφέστατα και δεν θα ήθελα να με απογοητεύσουν, αλλα και αν αυτό ο μη γένοιτο συμβεί, θέλω να νιώθω ότιεγώ προσπάθησα να αλλάξω κάτι. Και δεν είμαι ο μόνος μέσα σε αυτή την παράταξη που σκέφτομαι έτσι.
Πριν 10 χρόνια αν συνέχιζα την κομματική μου πορεία, απλά πειθαρχώντας σε κάθε είδους κομματική εντολή, τώρα θα είχα σίγουρα κάποιο θώκο στην εξουσία και δεν θα είχα την χαρά τώρα να μοιράζομαι τα πιστεύω μου μέσα από το blog μου. Και το λέω αυτό βλέποντας τους φίλους μου τότε, που τώρα άλλος είναι Υπουργός, άλλος βουλευτής, άλλος Γραμματέας κλπ κλπ
Προτίμησα να πάω με τα πιστεύω μου, γιατί φοβάμαι τον απολογισμό με τον εαυτό μου. Αυτόν δεν μπορώ να τον ξεγελάσω.
Περνάω εξίσου όμορφα στον ιδιωτικό τομέα, και απλά θέλω να διατηρήσω την αισιοδοξία μου ότι μπορώ να αλλάξω πραγματα και καταστάσεις.

Ρητό μου είναι ότι αν το πέταγμα μιας πεταλούδας εδώ μπορεί να επιφέρει ένα τυφώνα στην άλλη άκρη του κόσμου, τότε και η παραμικρή ενασχόληση μου με κάτι έχει την δύναμη να παρακινήσει καταστάσεις και να επιφέρει αλλαγές.

Εγώ δεν νιώθω "ίδιος" με τους άλλους. Μπορώ να το ισχυριστώ και για πολλούς ακόμη ανθρώπους που ξέρω, όχι μόνο στην παράταξη με την οποία κατεβαίνω.
Έχω γνωρίσει πολύ καλά παιδιά μες το ΤΕΕ. Αλλά πρέπει να μας δώσουν την δύναμη οι απλοί ψηφοφόροι για να αλλάξουμε τους "ίδιους". Οι "ίδιοι" έχουν κομματικούς μηχανισμούς, πιέζουν...
Εγώ και οι υπόλοιποι "διαφορετικοί" στην παράταξη μου όχι.

Debby είπε...

Δουλεύω σε τεχνική εταιρεία κατασκευής δημοσίων έργων. Αν δεν διάβαζα το post σου δεν θα είχα πάρει χαμπάρι ότι έχετε εκλογές. Όλη μέρα με μηχανικούς και κανένας δεν είπε κουβέντα! Κανείς δεν ασχολείται θα έλεγα.

philos είπε...

Από την άλλη μπορεί να είναι ενημερωμένοι οι μηχανικοί στην εταιρεία σας, αλλά να μην ασχολούνται εν ώρα δουλειάς με υποψηφιότητες και παρατάξεις.

Και εγώ σε κατασκευαστική δουλεύω, και από ότι έχω καταλάβει λόγω του φόρτου δουλειάς που συνήθως έχουμε - εγώ ας πούμε την τελευταία εβδόμάδα τρέχω και δεν φτάνω - δεν βρίσκουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τα ζητήματα που μας αφορούν.
Και σε εμάς μόνο την τελευταία εβδομάδα ενημερωθήκαν οι μηχανικοί και αυτό επειδή κινητοποιηθήκαμε οι 2-3 υποψήφιοι της εταιρείας.

Δεν πράττουμε υπεύθυνα έτσι όμως!
Αυτό είναι που θέλω να αποφύγουμε, την αδιαφορία και την αποχή.

Για ρώτα τους από περιέργεια, θα πάνε να ψηφίσουν?

Debby είπε...

Δυστυχώς δεν κατάφερα να διαβάσω την απάντηση σου εν ώρα εργασίας για να ρωτήσω.
Απλά πήρε το αυτί μου σήμερα να συζητάνε για κάποια πρόθεση ψήφου 2-3 εξ αυτών για το ΔΚΜ! Ποιο από τα δύο δεν ξέρω!

Καλή επιτυχία σας εύχομαι πάντως και εσένα και του Κλέαρχου. Ελπίζω να πάτε καλά!

philos είπε...

Πτου σου,
χάσαμε 3 ψήφους από την Ρόδον!
:)))

Να είσαι καλά και ελπίζω να πάνε καλά όλοι όσοι οραματιζόμαστε ένα καλύτερο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Αν βρω χρόνο, μπορεί να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες από το αντίστοιχο Γαλλικό Επιμελητήριο και να γράψω λίγα λόγια περί αυτού, για να πάρουμε μια ιδέα τι εννοώ...