22 Οκτ 2006

Τελικά το έκανα,

και πήγα και ψήφισα μεταξύ δύο υποψηφίων που αρχικά δεν θα επέλεγα με τίποτα.
Και δεν ψήφισα λευκό ή άκυρο... Για να γίνω σαφής, θα αναλύσω τα δεδομένα και το σκεπτικό της επιλογής μου παρακάτω:
Ζω και ψηφίζω στην τέως κοινότητα και νυν Δήμο Θρακομακεδόνων. Φέτος στην πρώτη Κυριακή είχαμε 6 υποψηφίους. Όλοι χωρίς επίσημη κομματική υποστήριξη, αλλά λίγο πολύ όλοι γνωρίζαν ότι οι επικεφαλής των συνδυασμών προερχόντουσαν 3 από τον χώρο της ΝΔ, 2 από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και μία από τον χώρο της Αριστεράς.
Ο νυν Δήμαρχος προερχόμενος από τον χώρο της ΝΔ, κατάφερε και απέσπασε 40,8%. Στον δεύτερο γύρο τον ακολούθησε ένας υποψήφιος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα υποστηριζόμενος από έναν παλαιότερο Κοινοταρχη, ο οποίος πραγματικά προσέφερε σημαντικό έργο στην Κοινότητα. Και το λέω εγώ αυτό, ο οποίος 17 χρόνια τώρα δεν έχω ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή υποψήφιό του ποτέ και σε καμία εκλογική αναμέτρηση. Για όλα υπάρχει όμως μια πρώτη φορά...
Ο νυν Δήμαρχος, τον οποίο και ψήφισα και εγώ πριν 4 χρόνια, απεδείχθη το λιγότερο ανίκανος. Και το λέω αυτό κρίνοντας από την δράση που είχε στα απλά καθημερινά πράγματα. Μάζεμα σκουπιδιών, καθαρισμό οικοπεδων από μπάζα και πευκοβελόνες, εκχιονισμό των δρόμων στις μεγάλες χιονοπτώσεις του χειμώνα, συντήρηση παιδότοπων, και άλλων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και το βασικότερο πυροπροστασία. Πρώτη φορά επί δημαρχίας του, μας απείλησε φωτιά η οποία και περασε μέσα από τα σπίτια μας.
Παρόλα αυτά είχε το θράσος να δηλώνει στο προεκλογικό του φυλλάδιο, ως έργα του:
  • την διαμόρφωση ενός μεγάλου οικοπέδου απέναντι από την κεντρική πλατεία, ως γήπεδο mini golf (!!! ναι σωστά διαβάσατε!!!) ενώ αν ανέβει κανείς σήμερα στους Θρακομακεδόνες θα δει απλά ότι το μόνο που έχει γίνει είναι ένα ξεχορτάριασμα του οικοπέδου και ένα περιμετρικό πεζοδρόμιο, το οποίο σε πολλά σημεία του είναι ατελείωτο, γιατί ξεκίνησε να κατασκευάζεται μες τον Οκτώβρη και
  • παραμονές εκλογών μοίρασε 5.000 δεντρύλλια πεύκων από πόρτα σε πόρτα για να τα φυτέψουμε εμείς στα οικόπεδά μας, ως αντίμετρο ή αντιπαραβολή στα χιλιάδες μεγάλα πεύκα που κόπηκαν τα τελευταία 4 χρόνια λόγω του ότι ο Δήμος έκλεινε συστηματικά τα μάτια του στην αυθαίρετη και παράνομη υπερκάλυψη των νεόδμητων οικοπέδων που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε στο κόψιμο του 100% των πεύκων των οικοπέδων, δίνοντας χωρίς έλεγχο και ουσιώδη παρέμβαση τις απαραίτητες άδειες. Κάλλιστα θα μπορούσε να μοιράσει - αν όχι να φυτέψει κιόλας - άλλα ,λιγότερο επιρρεπή στις φωτιές, δεντράκια.
Τέλος δεν θα μπω στον κόπο να μεταφέρω τα κουτσομπολιά που κυκλοφορούν για τους τρόπους εξασφάλισης ψήφων, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι έχει το μοναδικό φαρμακείο του Δήμου, ούτε τις και τις φήμες για τις σχέσεις του με τους ντόπιους εργολάβους. Μπορεί να είναι και ψέματα ή υπερβολές των αντιπάλων του.
Εγώ μένω στο έργο του και στην παρουσίαση αυτών που επικαλείται ως έργα του.

Ο Υποψήφιος τον οποίο ψήφισα την προηγουμενη Κυριακή, μαζί με έναν ακόμη υποψήφιο (που δεν προκρίθηκε ούτε αυτός) ήταν για μένα οι μόνοι που παρουσιάσαν ένα πρόγραμμα, που ήρθαν σε ουσιαστική επαφή με τους Δημότες.
Με πείσανε.
Στην απόφαση μου υπερ του ενός συνδυασμού αποφασιστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι στον συνδυασμό που τελικά ψήφισα, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
ήταν ένας γείτονας, ιδιαίτερα μαχητικός και αποτελεσματικός στις ενέργειες και τις δράσεις του.

Ας πάμε τώρα στον δεύτερο υποψήφιο στις σημερινές εκλογές.

Στην προεκλογική περίοδο
δεν με είχε πείσει καθόλου, μπορώ να πω. Ίσως κάτι η φυσιογνωμία του, κάτι το γεγονός ότι δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου κάποιο φυλλάδιο του, για να κρίνω τι έχει στο μυαλό του να κάνει και σίγουρα το γεγονός ότι ποτέ δεν με προσέγγισε προσωπικά στην προεκλογική περίοδο (σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους που παίρνανε 5 τηλέφωνα την ημέρα!) δεν μου έδιναν κανένα περιθώριο για να τον επιλέξω.

Παρόλα αυτά σημερα τον ψήφισα. Και την απόφαση μου την πήρα πολύ γρήγορα και χωρίς δυσκολία, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την πρώτη Κυριακή των εκλογών.
Για δυο λόγους, για δύο κανόνες που έχω στο μυαλό μου:
  1. Γιατί δεν πρέπει να βγάινει ξανά ένας δήμαρχος, ο οποίος αν και δοκιμάστηκε 4 χρόνια δεν έκανε αυτά που θα μπορούσε και το κυριότερο αυτα που υποσχέθηκε ότι θα κάνει, και πολύ περισσότερο όταν δεν διατήρησε ήδη κεκτημένα standards σε υπηρεσίες του Δήμου.
  2. Γιατί δεν είναι κακό να δώσεις σε ένα καινούριο πρόσωπο την ευκαιρία να αποδείξει τι αξίζει. Αν δεν είναι ικανός ούτε και αυτός, τον αλλάζουμε σε 4 χρόνια. Δημαρχο ψηφίζουμε και όχι πλανητάρχη.
Άλλοστε ένας Πασοκτζής υποψήφιος σε μια περιοχή με 60% ΝΔ για να ξαναβγεί στις επόμενες εκλογές, πρέπει να παρουσιάσει πολύ σημαντικό έργο. Αλλιώς δεν έχει καμία πιθανότητα επανεκλογής. Και θέλω να ελπίζω ότι αν τελικά τα καταφέρει και βγει θα έχει αυτή την λογική ριζωμένη μέσα του.

Αν τελικά, όπως δείχνει και πιο πιθανό, βγει ξανά ο νυν Δήμαρχος, τότε θα ήθελα αυτό να γίνει με ένα οριακό ποσοστό επανεκλογής έτσι ώστε να πάρει το μήνυμά του, και δουλέψει λίγο παραπάνω ...

Γιατί αν δεν δουλέψει κανένας τους, θα με αναγκάσουν εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Δήμαρχος σε τέσσερα χρόνια ...
Και αυτό δεν είναι απειλή, είναι υπόσχεση!


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Bravo agori mou !!!!!
Opos ipes kai o idios ligo noritera " i proti fora einai"
Ante kai eis anotera !!!