29 Ιουν 2006

Και τώρα ... σπαζοκεφαλιές!




Είπα να αλαφρύνω λίγο το ύφος από το προηγούμενο post, με μια έξυπνη σπαζοκεφαλιά:

Είστε ο κυβερνήτης μιας μεσαιωνικής αυτοκρατορίας και αύριο είναι ο μεγάλος εορτασμός της αυτοκρατορίας. Ο εορτασμός που ετοιμάζετε είναι το σημαντικότερο πάρτυ που θα έχει γίνει ποτέ (ναι, είστε και ο εφευρέτης των πάρτυ επίσης!!!).

Έχετε 1000 μπουκάλια από ένα συγκεκριμένο τύπο κρασιού που προγραμματίζατε να ανοίξετε κατά τον εορτασμό, αλλά φτάνει η πληροφορία από τους κατασκόπους σας ότι σε ένα από αυτά προλάβανε οι επαναστάτες (βλέπετε τότε ακόμη δεν τους λέγανε τρομοκράτες) και το νοθεύσανε με δηλητήριο. Το δηλητήριο δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα μέχρι το θάνατο. Ο θάνατος εμφανίζεται μέσα σε δέκα έως είκοσι ώρες από την κατανάλωση ακόμη και με την μικρότερη δόση ποτού.

Έχετε χιλιάδες φυλακισμένους στην διάθεσή σας (γιατί άραγε? - είπαμε άλλωστε ότι έχετε ολόκληρη αυτοκρατορία!) των οποίων η παραμονή τους στην ζωή είναι ένα από τα τελευταία ζητήματα που σας απασχολεί και ακριβώς μέσα σε 24 ώρες πρέπει να βρείτε ποιο μπουκάλι περιέχει το δηλητήριο, για να γλιτώσετε το οικονομικό κραχ που θα προκαλούσε ένα τέτοιο "επαναστατικό" χτύπημα στην ήδη ευαίσθητη οικονομία σας.
Στέλνετε λοιπόν στις φυλακές κυβερνητικό εκπρόσωπο, ε ε τελάλη ήθελα να πω, και τους ανακοινώνετε ότι ο μεγαλόκαρδος βασιλιάς τους αποφάσισε λόγω της αυριανής γιορτής να τους κεράσει και αυτούς από ένα σφηνάκι από το αγαπημένο του κρασί!
Σκηνές άπειρης χαράς και πανηγυριού ξεχειλίζουν από τα χιλιάδες κελιά και μπουντρούμια που απαρτίζουν την Αυτοκρατορική Φυλακή, μέχρι την στιγμή, που καταφτάνουν κάποια κάρα στην φυλακή και μεταφέρουν έναν αριθμό Χ άδειων φέρετρων (δεν το γλίτωσα πάλι το μακάβριο στοιχείο, σορρυ!) και τότε όλοι μένουν κάγκελο!

Επειδή δεν είστε τόσο κακός, όσο κάποιοι υπήκοοι σας θέλουν να φαίνεστε και επειδή έστω και λίγο νοιάζεστε για την ανθρώπινη ζωή, το ερώτημα είναι το παρακάτω:
Ποιος είναι ο μικρότερος αριθμός φυλακισμένων που πρέπει να πρέπει να πιούνε από τα μπουκάλια για να βρείτε το δηλητηριασμένο μπουκάλι κρασί και να σώσετε την ηρεμία της αυτοκρατορίας σας?





Στύψτε τα κεφάλια σας και σε 24 ώρες θα βάλω και την απάντηση από κάτω!














Η λύση

Η απάντηση είναι 10 και βασίζεται στο μέγιστο αριθμό συνδυασμών μεταξύ 10 ανθρώπων που είναι 2 εις την δεκάτη ή 1024!
Δηλαδή:
Χρησιμοποιώντας 10 ανθρώπους μπορώ να κάνω 1024 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ συνδυασμούς μεταξύ τους - έτσι λένε οι νόμοι της στατιστικής, άρα σε κάθε μπουκάλι αντιστοιχώ ένα συνδυασμό και θα μου μείνουν και 24 αδιάθετοι συνδυασμοί στο τέλος.
Ανάλογα με το ποιος συνδυασμός προσώπων θα πεθάνει θα βρούμε το μπουκάλι με το δηλητήριο.
Το πρώτο μπουκάλι δεν το δίνω σε κανέναν φυλακισμένο, το δεύτερο το δίνω στον Α, το τρίτο στον Β, ..., το ενδέκατο στον Κ, το δωδέκατο στον ΑΒ, το δέκατο τρίτο στον ΑΓ, μέχρι να φτάσω στο χιλιοστό συνδυασμό ΑΒΓΔΕΖΗΘΙ, όπου χρησιμοποιώ 9 φυλακισμένους. Ο 1024ος συνδυασμός που χρησιμοποιώ και τους 10 φυλακισμένους δεν μου χρειάζεται.
Άρα ο μέγιστος αριθμός φυλακισμένων που μπορεί να αποδημήσει εις κύριον είναι 9! Αλλά η σπαζοκεφαλιά δεν ζητάει αυτό! 9 είναι τα φέρετρα που μεταφέρονται στην φυλακή για παν ενδεχόμενο!

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που ήδη έχουν αναρωτηθεί πολλοί είναι πως αν ο κάθε κρατούμενος πιει από ένα σφηνάκι ή μια γουλιά τέλος πάντων από κάθε μπουκάλι δεν θα περισσέψει τίποτε για τους καλεσμένους. Ή και να τα πιούνε, τότε ο κάθε κρατούμενος θα έχει πιει περίπου 500 σφηνάκια, πράγμα αδύνατο ακόμη και για τους πιο γερούς πότες που έχω γνωρίσει.... Και είναι πολλοί αυτοί!!!
Για αυτό και ο "σοφός" αυτοκράτορας σκέφτηκε να δώσει από 1ml στον καθένα (ναι είχε εφεύρει και την σύριγγα, έχουμε κανά πρόβλημα?) και άρα στο τέλος οι μελλοθάνατοι είχαν κατεβάσει από 500ml ο καθένας και το κάθε μπουκάλι θα έχει αδειάσει μόνο κατά 9ml. Pas mal. Pas du tout, για να εξασκήσω και λίγο τα ελάχιστα γαλλικά που ξέρω.

Τώρα και η δική μου άποψη συμπίπτει με αυτή του πρώτου ανώνυμου στα comments που λέει ότι αν είσαι πραγματικός αυτοκράτορας στον μεσαίωνα, η σωστή απάντηση είναι 999 φυλακισμένοι και ένα φέρετρο. Που να κάθεσαι τώρα να υπολογίζεις..., αλλά πάλι μην ξεχνάμε ότι και σήμερα οι βασιλιάδες είναι ολίγον εκκεντρικοί και επειδή δεν έχουν και πολλά να κάνουν το ρίχνουν σε τέτοιες εξυπνάδες.

Τέλος δεν πιστεύω κανένας να προτιμούσε να παραθέσω ένα ξερό μαθηματικό πρόβλημα, από αυτή την μικρή ιστορία με τις διάφορες ενδιαφέρουσες κοινωνικές προεκτάσεις και τις ενδιαφέρουσες φιγούρες από το παιχνίδι GUILLOTINE !!!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να πιούνε 1000 άνθρωποι ένα σφηνάκι, ανοίγοντας τα 1000 μπουκάλια. Το πολύ σε 20 ώρες, θα πεθάνει 1 άνθρωπος. Σε κάθε μπουκάλι έχουμε γράψει φυσικά (από κάτω κατά προτίμηση) το όνομα ή αριθμό του φυλακισμένου. Επίσης θέλουμε 1 φέρετρο.

Και να επιστρέψεις τα Χ-1 φέρετρα πίσω. Ρεμούλα μου μυρίζει. Ποτέ δε θα πεθάνουμε, κουφ_λα νεκροθάφτη...

philos είπε...

Είπαμε, είστε ολίγον "καθίκι" και δεν μπορείτε να χωνέψετε εύκολα ότι θα δώσετε σε χίλιους φυλακισμένους την ευκαιρία να δοκιμάσουν το καταπληκτικό κρασί σας!
Και τέλος πάντων εγώ σας δίνω 2 μπουκάλια κρασί προμήθεια, για να μην μιλήσετε!

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ξεκινησω παρατηρώντας ότι ο "καλός" αυτοκράτορας, σύμφωνα με τη διατύπωση της ερώτησης, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει των αριθμό των φυλακισμένων που θα ΠΙΟΥΝΕ κρασί, όχι τον αριθμό αυτών που θα πεθάνουν - φιλανθρωπος? δε νομίζω.
Ορίστε λοιπόν: Για να εντοπίσουμε το μπουκάλι με το δηλητήριο, πρέπει να ανοίξουμε τα 999 μπουκάλια. Αν δεν πεθάνει κανείς, το δηλητήριο είναι στο χιλιοστό, που δεν ανοίχτηκε. Τα υπόλοιπα 999 τα χωρίζουμε σε 333 ομάδες των 3 μπουκαλιών. Σε κάθε τριάδα βάζουμε δύο φυλακισμένους: ο ένας πίνει από το πρώτο και το δεύτερο, ενώ ο άλλος από το δεύτερο και το τρίτο. Αν σε μια τριάδα πεθάνει ο πρώτος, το δηλητήριο είναι στο πρώτο μπουκάλι της τριάδας, άν πεθάνει ο δεύτερος είναι στο τρίτο μπουκάλι, ενώ αν πεθάνουν και οι δύο ειναι στο δεύτερο. Βουαλά: βρήκαμε το μπουκάλι χρησιμοποιώντας 666 (?!?!) φυλακισμένους και θα έχουμε δύο, έναν ή κανέναν νεκρό.

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζω και τσαντίζομαι με εσάς...

Η λύση σου μας δίνει το εξής: Οι 666 φυλακισμένοι θα πιούν από 2 σφηνάκια ή όποια άλλη μικρότερη δόση. Τουτέστιν 1332 σφηνάκια χασούρα. Στη περίπτωση ανοίγματος 1000 μπουκαλιών έχουμε μόνο 1000 σφηνάκια χασούρα.

Τι με νοιάζει πόσοι λιγότεροι θα πιούνε. Τι κόλλημα είναι αυτό; Εγώ, το κρασί θέλω να κονομήσω. Εξάλλου, το ερώτημα για τον ελάχιστο αριθμό φυλακισμένων, δε γίνεται από κόλλημα. Γίνεται για την εξοικονόμηση του κρασιού...!!! Νομίζω;;;

Το κέρατο μου... Από τους φίλους του philos, εγώ είμαι ο μόνος έμπορος εδώ μέσα;

Και που 'σαι philos... Δε θα μας πιάσεις και το πισινό, με τα 2 μπουκαλάκια προμήθεια. Αντισταθμιστικό όφελος το λες εσύ αυτό; Μια μ...κία και μισή είναι. Εγώ θα ξεσκεπάσω τη ρεμούλα με τα φέρετρα. Θα τα βγάλω όλα στη φόρα, σε δικό μου blog, στο μεσαιωνικό αβακικό internet. Θα χτυπήσω ανελέητα το ανάλγητο κράτος του Louis XVI.

Τσου ρε Λάκη XVI...

philos είπε...

Κατ' αρχάς να πω ότι χαίρομαι που βλέπω ότι αρκετοί "στύψανε" το μυαλό τους, να βρούνε απάντηση. Μέχρι και τηλέφωνο με πήρατε να μάθετε νούμερο!
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι καθαρά μαθηματικό και αρκετά δύσκολο στην επίλυση του. Απλά έβαλα όλη αυτή την σάλτσα με τον καλό αυτοκράτορα (such a thing does not exist!) για να το κάνω πιο χαβαλετζίδικο και να πετύχω και αντιδράσεις, που από ότι βλέπω τα ψιλοκατάφερα.
Θα περιμένετε λίγο ακόμη, γιατί απλούστατα δεν έχω βρει χρόνο να γράψω την απάντηση, όπως θα ήθελα.
Αν δεν αντέχετε να περιμένετε, στείλτε e-mail ή πάρτε τηλέφωνο οι επώνυμοι αλλά και οι ... ανώνυμοι!!!
:-))

philos είπε...

Ως αυτοκράτωρ αρκετά ανέχτηκα τον αγενή ανώνυμο που θα τολμήσει να τα βάλει με "το ανάλγητο κράτος του Louis XVI". Διατάσσω να συλληφθεί αμέσως και συμπεριληφθεί στην δεκάδα των φυλακισμένων - δοκιμαστών!
Άλλος κανείς καμια απορία?

Ανώνυμος είπε...

Πω πω... Και γαμώ τη λύση.

Για να εφαρμοστεί ο φαινομενικά απλός συνδυασμός του 2 εις τη 10η που μας κάνει 1024, χρειάζονται 24 εις τη 10η ώρες (διότι με φυλακισμένους έχεις να κάνεις, όχι με καλόγριες).
Όχι πάρτυ δε θα προλάβεις, ούτε φέρτη δε μπορείς.

24 εις τη 10η σημαίνει, 63.403.380.965.376 ώρες, δηλαδή 2.642.807.540.224 μέρες, δηλαδή 88.060.251.341 μήνες, δηλαδή 7.338.354.278 χρόνια κ.ο.κ.

Πίπες. Το πολύ σε 500 χρονάκια (από το μεσαίωνα), θα έχει εφευρεθεί το PC και θα γίνονται οι υπολογισμοί μόνοι τους σχεδόν! Άσε που θα γράφουμε και καμμιά μαλ.κία στο internet να περνάει η ώρα...

Άντε υγειά μας...

Χικ...