11 Αυγ 2014

a human of Corfu

Μετά τα 85 ο άνθρωπος πρέπει να πεθαίνει. Να μην ταλαιπωρείται. Τι ζωή είναι αυτή γεμάτη πόνους. ...
... Ακούω άλλους παππούδες να κλαίνε που πρόκειται να πεθάνουν. Εγώ το περιμένω να πεθάνω χωρίς κλάματα και στενοχώρια, γιατί έτσι πρέπει να γίνει.
... Κανένας στην ηλικία μου δεν είναι με τα καλά του. Μπορεί να θυμάμαι τα πάντα από τα νιάτα μου, αλλά δεν είμαι αυτός που ήμουν.
... Βλέπω κτίρια να μαραζώνουν και να μην τα πουλάνε. Να αγοράζουν δήμοι παλιά αρχοντικά και να τα κάνουν πολιτιστικά κέντρα και μετά από λίγα χρόνια να σαπίζουν. Να τα πουλήσουν όλα αν δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Να τα αγοράσουν ξένοι και να φέρνουν αυτοί τους τουρίστες να τα δούν. Ρώτα πόσοι Κερκυραίοι έχουνε δει το Αέτωμα της Γοργούς στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ελάχιστοι. Αλλά αν πάνε να το πουλήσουν όλοι θα ξεσηκωθούν για να μην πωληθεί το μουσείο.
... 40 χρόνια πριν είχε έρθει με πτήση πρωινή δντης του μουσείου του Βερολίνου για να το δει και έφυγε την ίδια μέρα με άλλη πτήση. Μου ζήτησε να ξυπνήσω τον Έφορο Αρχαιολογίας 8 το πρωί να του ανοίξει το μουσείο. Κι εδώ δεν κάνουμε τίποτα να φέρουμε κόσμο να δει το μουσείο. Ακόμη το φτιάχνουνε...
... Και αυτός ο φόρος ακινήτων τι είναι; Είναι δυνατόν να ζητάνε από κόσμο να πληρώνει φόρο για κάτι που έτυχαν να κληρονομησουν και από το οποίο δεν βγάζουν εισόδημα. Να πουλήσουν τα ακίνητα τους για να πληρώσουν το φόρο, ενώ πλέον δεν θα έχουν αυτό για το οποιο πλήρωσαν φόρο; Και μάλιστα σε ξεφτυλιστική τιμή; Τόσο αδαείς είναι;
... Εγώ ήμουν τυχερός και έβγαλα λεφτά στην ζωή μου. Τα νέα παιδιά όμως; Πρέπει να ξενιτευτούν για να βγάλουν λεφτά. Μισθοί είναι αυτοί που παίρνουν;

Γιατί θες να με τραβήξεις φωτογραφία; Ο Τομ Κρουζ είμαι;

Κύριος Γιώργος, 89 ετών, πρώην ταξιδιωτικός πράκτορας, κάτοικος Κέρκυρας. Μόλις κατέβηκε τις σκάλες από το σπίτι του και κάθισε δίπλα μου στο παγκάκι για να ξαποστάσει γιατί πλέον τον κουράζουν τα αρθριτικά του. 

(Και είπε και άλλα πολλά. Με λογική κι επιχειρήματα. Επιδιώκοντας διάλογο. Πάντα κόσμια. Μιλώντας μου μόνο στον πληθυντικό.
Του εύχομαι να τα κατοστήσει. Χωρίς πόνους. Γιατί το μυαλό και η ψυχή του φαίνεται να μην έχουν γεράσει καθόλου!)

3 σχόλια:

TzinaVarotsi είπε...

Από τους ανθρώπους που περνούν τυχαία κάποια στιγμή από την καθημερινότητά σου και αφήνουν το στίγμα τους!

lemon είπε...

Τι ωραία!

Dimitra•Counting SΜiLES είπε...

Τόση σοφία....τόσες αλήθειες....

Οι ηλικιωμένοι που ζουν εκτός Αθήνας είναι πιο ευτυχισμένοι και καλοζωισμένοι. Έχουν ακόμα μεσα τους ενέργεια και το μυαλό τους δουλεύει ξουράφι!
Φέτος γνώρισα ενα παππού στην Πάρο, ετων 101 που είχε τόσο μπρίο και διαύγεια που έβαζε κάτω 50άρη!