18 Μαΐ 2010

Αγαπητέ κύριε Ηλία


Μόλις διάβασα το κείμενο σας στο protagon.gr [Χαρίζω τα βιβλία μου] και πραγματικά ένιωσα έκπληξη. 

Είμαι ένας πατέρας δύο μικρών παιδιών, κοντά στα 40 και ένας από τους χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια Έλληνες που ξανά-αγάπησαν με τις εκπομπές σας την Ελλάδα, που γύρισαν το κεφάλι από την καθημερινή μιζέρια και απαξίωση και βρήκαν και πάλι την φωτεινή, ταπεινή αλλά περήφανη Ελλάδα των κειμένων ενός Καραγάτση, ενός Ελύτη, ενός Σαμαράκη ή Καβάφη.

Είναι τόσο μεγάλη η προσφορά σας στην σημερινή Ελλάδα, που ίσως οι Έλληνες ακόμη δεν την έχουν αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει σε όλο της το μέγεθος.  Μόνο μέσα από αυτές τις απλές εκπομπές που κάνατε παλαιότερα στο mega και πιο πρόσφατα στην ΕΤ3.




Και με την κίνηση σας να χαρίσετε τα βιβλία σας, είναι μια ευκαιρία για εμάς που σας αγαπήσαμε, να γνωρίσουμε πως διαμορφώθηκε η σκέψη του Μαμαλάκη ... είναι μια ευκαιρία και για τα παιδιά μας να μάθουν να αγαπάνε τον συνάνθρωπο τους όπου και αν βρίσκεται, σε όποιο σημείο της γης, να εκτιμούν την απλότητα, τις μυρωδιές, την μαγειρική, την ομορφιά στις μικρές απολαύσεις της ζωής, τα ταξίδια, τα βουνά και την θάλασσα, την παράδοση.

Ακόμη και αν ερχόσασταν αύριο σπίτι μου να μου χαρίσετε έστω και ένα βιβλίο από την συλλογή σας δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το αποδεχτώ μόνο για μένα. Τα βιβλία είναι γνώση. Είναι κρίμα τόση πληροφορία να είναι κλεισμένη σε ένα σπίτι για τους λίγους διαμένοντες και τους επισκέπτες τους.
Μακάρι να βρεθεί ένας χώρος που να μπορεί ο κόσμος να επισκέπτεται όλο αυτό τον πλούτο ελεύθερα χωρίς περιορισμούς, αλλά με σεβασμό και με ευγνωμοσύνη και αναγνώριση για την προσφορά αυτή.

Μακάρι σε αυτό τον χώρο να μπορουν να παίζονται και οι εκπομπές σας και απλοί άνθρωποι σαν αυτους που μας γνωρίσατε να μαγειρεύουν τις συνταγές που μάθανε από τις γιαγιάδες τους και τους παππούδες τους (σαν το δικό μου παππού τον Κωνσταντινουπολίτη που έμαθε στη γιαγιά μου ένα σωρό συνταγές!)

Εύχομαι ολόψυχα να βρείτε μια πρόταση που να σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο.

Με ειλικρινή αισθήματα,

Χρήστος


update 21.05.10: O κ. Μαμαλάκης απαντά στους αναγνώστες του και σε όλους αυτούς που ενδιαφέρθηκαν! 

7 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Ελπίζω να του το έστειλες κιόλας. Θα έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τις σκέψεις του...
Καλησπέρα

Michalis Sarafidis είπε...

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έως και συγκινητική πρωτουβουλία από πλευράς Μαμαλάκη, θα έλεγα... Αποσαφήνισε όμως, αν θέλεις, το "διαισθάνομαι κάτι σε αυτή την κίνηση που με λυπει..."

philos είπε...

το έστειλα το γράμμα ακριβώς όπως το βλέπετε (μόνο ένα κόμμα πρόσθεσα εδώ!)
Δεν νομίζω να απαντήσει εφόσον δεν του έκανα κάποια πρόταση, αλλά το δημοσίευσα στην περίπτωση που κάποιος σύλλογος, κάποια παρέα ανθρώπων κάποιοι με πραγματικές δυνατότητες και πραγματικό ενδιαφέρον και θέληση κινηθούν προς την αξιοποίηση της.
Σίγουρα σκέψεις μπορουν να γίνουν πολλές.
Γιατί κάνει μια τέτοια ανοιχτή κίνηση?
Σημαίνει κάτι αυτό για την υγεία του? (χτύπα ξύλο!!!)
Συγγενείς, φίλους δεν έχει?
Ο ίδιος γιατί δεν ψάχνει από μόνος του κάποιον φορέα, ή σύλλογο ή άνθρωπο?

Αλλά τα προσπερνώ όλα.
Μένω μόνο ότι κάποιος "βιβλιοφάγος" θέλει να δώσει τα βιβλία του να διαβαστούν! Να διαδοθούν οι ιδέες που γράφουν! Δωρεάν!

philos είπε...

Θα κάνω και μια ακόμη σκέψη που μου γεννήθηκε με το θέμα μιας δανειστικής βιβλιοθήκης, άσχετη με το κεντρικό θέμα αυτής της ανάρτησης.

Οι δανειστικές βιβλιοθήκες περιέχουν πνευματικά έργα άλλων ανθρώπων. Πρόσφατα αλλά και παλαιότερα. Λειτουργούν δωρεάν.
Οι δημόσιες βιβλιοθήκες χρηματοδοτούνται από δήμους, ιδρύματα κλπ κλπ...
Για να προβάλουν-διανέμουν έστω και με δανειστική μορφή πνευματικά έργα άλλων ανθρώπων.

Γιατί δεν υπάρχει και δανειστική βιβλιοθήκη για μουσική ή για ταινίες? Παρά ακόμη και το να παίξεις ένα μουσικό κομμάτι ή μία ταινία σε κάποιους φίλους ή να δανείσεις ένα cd να θεωρείται πειρατεία?

Food for thought for another post!

Kwlogria είπε...

Ωραία πράγματα!!!!!

ipodcrates είπε...

@philos:Στην Σουηδία μπορείς να δανειστείς, μουσικά CD και DVD ταινίες, για περιορισμένο χρόνο και αριθμό Π.χ. 5 CD την φορά και για μια βδομάδα και 2 DVD για 3 ημέρες και φυσικά όχι τις νέες κυκλοφορίες που μόλις βγαίνουν στην αγορά. Οι ταινίες DVD είναι επιλεγμένες με ποιοτικά κριτήρια κλασικές αλλά και νέες παραγωγές (μπορείς να βρεις να δανεισθείς π.χ. το Pulp Fiction καθώς ο Ταραντίνο θεωρείτε ποιοτικός σκηνοθέτης, αλλά όχι το Die Hard). Τα πνευματικά δικαιώματα τα πληρώνει φυσικά ο δήμος, όπου ανήκουν οι δημοτικές βιβλιοθήκες, μέσα απο ένα σύστημα, εφάμιλλο με αυτό για τα τραγούδια που παίζονται στο ραδιόφωνο. Δηλαδή κάποιο μικροποσό ανα δανεισμό, που πάει στους δημιουργούς μέσω ενός κεντρικού οργανισμού, που προστατεύει τα δικαιώματα τους.

"Γιατρός" είπε...

Πριν διαβάσω το κείμενο σας διάβασα τον κύριο Μαμαλάκη. Με μια αδημονία σκέφτηκα ότι αν μπορούσα να χωθώ εκεί μέσα και να βλέπω μέρες εικόνες και επιλογές του, λαχτάρησα πως το λένε!

Κι αμέσως μετά σκέφτηκα που θα ήθελα εγώ να δώσω τα ταπεινά μου βιβλία αν. Και σκέφτηκα κάπου που θα τα αγαπούν. Και κανείς δεν θα αγαπήσει τίποτα όσο τα παιδιά.

Κι ευχήθηκα να βρεθεί κάποιος χώρος του Ηλία να τα τα φιλοξενήσει. Οχι απάισιες βιβλιοθήκες, όχι τρόποι διαχείρισης όπως σε υατό το κράτος που όπως όλα τα αγνοεί. Οχι αξίζει ένας χώρος του Ηλία.

Και μετά σε διάβασα. Και χαμογέλασα. Που είμαστε δυο, ίσως και λίγοι ακόμα...