5 Οκτ 2009

Πουουου.... πάμε?

Ξεκινώ παραθέτοντας μερικά στοιχεία από την εκλογική αναμέτρηση για να γίνουν πιο αντιληπτοί παρακάτω μερικοί από τους συλλογισμούς μου.

To Πασοκ κέρδισε 300.000 νέους ψηφοφόρους, δλδ 3% του εκλογικου σώματος.

Αλλά πήρε 6% παραπάνω ποσοστό από τις προηγουμενες εκλογές!

Η ΝΔ με τους ίδιους ψήφους το 2007 πήρε 41,84%, το ΠΑΣΟΚ κοντά 44%!

Η αποχή ανέβηκε! Στην ουσία δίνοντας bonus 2% στα μεγάλα κόμματα (λίγο παραπάνω στο πρώτο, λίγο παρακάτω στο δεύτερο και ένα 0,3% στα μικρά κόμματα).


Οι "Οικολόγοι" του Βεργή πήραν 20.000 ψήφους από 1740 ψήφους το 2007, περίπου 18.000 νέους ψήφους!!! Γιατί εγώ τώρα να μην πιστέψω ότι αυτοι οι νέοι του ψήφοι πηγαίνανε στους ΟΠ αλλα τυχαία βρεθηκανε εκει? Αυτό προς γνώση των ΟΠ γιατι την επομενη φορά μπορεί 20.000 ψήφοι να κάνουν την διαφορά για να μπουνε στην Βουλή. Τωρα χρειαζόντουσαν μόλις 40.000 ψήφους ακόμη. Και αν τις παίρνανε μάλλον τωρα το ΠΑΣΟΚ θα ζητουσε την συνεργασία τους. Άρα δεν θα ήταν ένα ΠΑΣΟΚ τόσο ισχυρό και άρα πολλοι ΝΔτες σήμερα θα ελπίζανε σε σύντομες εκλογές. Αλλά παρόλο που στην πλειοψηφία τους ήταν δυσαρεστημένοι με το Καραμανλή και από την άλλη δεν θέλανε με τίποτα να δούνε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, και διατηρήσανε έτσι τη ΝΔ στο υψηλό 33, 5% αλλά με μια πολύ δυνατή πλειοψηφία! Ετσι κάνανε αυτό που προσπάθησαν να αποφύγουν! Ενισχύσαν το ΠΑΣΟΚ!

Άκυρα και Λευκά μαζί στο 2,4%

Ως Σύμμαχος βλέπω αυτό το ποσοστό και θλίβομαι! Είναι άνθρωποι που δεν βαρέθηκαν να πάνε στην κάλπη. Θα μπορούσαν σε ένα μικρό ποσοστό τους να είχαν ψηφίσει ένα νέο κόμμα ή ένα κόμμα κοντά στο να μπει στην Βουλή όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Και γω που ψήφισα Οικολόγους Πράσινους δεν ειμαι στο 100% του προγραμματος των πρασινων, ίσως ούτε καν στο 10%! Ούτε ποτέ ήμουν 100% κοντά σε ένα κόμμα και ούτε και πρόκειται ποτέ να ειμαι, ακομη και στη ΦΣ. Δημοκρατία έχουμε. Και στην δημοκρατία η σύνθεση των απόψεων ειναι παραπάνω από αναγκαία. Και πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε κόμμα όπως και η Φιλελεύθερη Συμμαχία στην οποία ανήκω πρέπει να είναι ξεκάθαρη και απόλυτη στις θέσεις του. Μόνο έτσι θα εκτελέσει με επιτυχία τον στόχο του να αποτελει απαραίτητο συστατικό μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Και να μπει κάποτε στην Βουλή. Και να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα σε κυβέρνηση, και γιατί όχι και κάποτε να πάρει και την Πρωθυπουργία.

Αλλά για να τα πετύχει όλα αυτά, θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία ο κόσμος. Αν όχι τόσο άμεσα όλοι εκείνοι που μετακινούνται αναμεσα στα 2 μεγάλα κόμματα με διαλείμματα σε κανένα από τα άλλα 3 κοινοβουλευτικά αλλά κυρίως οι οπαδοί του Λευκού και του Άκυρου. Αυτοί που παραπονιούνται ότι δεν βρήκαν αυτό που τους αντιπροσωπεύει ή και πιστεύοντας (λάθος) ότι απλά έτσι δείχνουν την δυσαρέσκειά τους! Αυτοί πρέπει να αλλάξουν άμεσα!

Οι συνεργασίες μεταξύ μεγάλων και μικρών αλλά σοβαρών κομμάτων πρέπει να δουλέψουν . Πρέπει να πάψουν τα κόμματα να γίνονται πολυσυλλεκτικά απαιτώντας την υπεράσπιση της απόλυτης αλήθειας και υπακοή από κάθε τους πολιτευτη. Είναι προτιμότερο όσοι έχουν μια ιδιαίτερη και διαφορετική άποψη να έχουν την δυνατότητα να την καταθέτουν και να την υπερασπίζονται και να την διαμορφώνουν χωρίς τον φόβο της κομματικής ποινής.

Ζούμε σε μια κοινωνία που ενω είναι θεμελιωμένη σε φιλελεύθερες αρχές, το να σε αποκαλούν φιλελεύθερο ακούγεται σα να είσαι μια επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα αλλοδαπή μειονότητα και όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα το στηρίζει σε αριστερές νοοτροπίες που την έχουν αγκυλώσει σε ένα τεράστια αναπτυγμένο και υπερσπάταλο και υπερδανεισμένο κράτος και κάθε προσπάθεια αλλαγής προσκρούει στο "Νόμος είναι το δίκιο της κάθε συντεχνίας"

Ζούμε σε μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται ότι εχει την ανάγκη να γίνει πιο "πράσινη" και οικολογική, αλλά δεν βάζει οικολόγους μες την Βουλή να υπερασπιστούν τα συμφεροντά της.

Ζούμε σε μια παράλογη κοινωνία, που όταν φτάνει η ώρα με την ψήφο μας να την αλλάξουμε, εμείς πάμε και την βυθίζουμε περισσότερο στα προβλήματά της και υπερασπιζόμαστε την δικομματική της παράδοση και νοοτροπία.

Σιχτιρίζουμε που δεν την έχουν αλλάξει οι άλλοι, αλλά δυστυχώς δεν κοιτάμε καθόλου αν αλλάξαμε εμείς οι ίδιοι...έστω το ένα της χιλίοις για αρχή...

11 σχόλια:

Σοφία είπε...

Προσωπικά δεν τραβάω ζόρι με αυτούς που ψηφίζουν ένα κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό, ανεξάρτητα αν με την ψήφο τους ενισχύουν κάποιο άλλο κόμμα. Γιατί κι εγώ αυτό που θέλω να ψηφίσω το ψηφίζω ανεξάρτητα από το αντίκρισμα. Αλλά θεωρώ τα λευκά και τα άκυρα μια θλιβερή και άσκοπη "επανάσταση", ελαφρώς μόνο καλύτερη από την εθελούσια αποχή. Κρίμα.

Vassilis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Vassilis είπε...

Συμφωνώ με τη Σοφία, ποιο το νόημα να πας να ψηφίσεις και να το ρίξεις άκυρο; Έστω λευκό, αυτό μπορώ να το δεχτώ αλλά άκυρο;
Δες και μια ανάρτηση σχετικά με την ωριμότητα των ψηφοφόρων.

http://matiastonkosmo.blogspot.com/2009/10/blog-post_05.html

Unknown είπε...

Θα εξομολογηθώ ότι ήμουν και εγώ πάρα πολύ κοντά στο να ψηφίσω Οικολόγους Πράσινους.

Για την ακρίβεια, το τελευταίο βράδυ έμαθα για κάποιες εκτιμήσεις που ήθελαν τους ΟΠ να μην μπαίνουν στην βουλή. Τότε προβληματίστικα αρκετά, γιατί εάν τους ψήφιζα η ψήφος μου θα κατέληγε στο 1ο κόμμα.

Άλλαξα την ψήφο μου την τελευταία στιγμή μέσα στο παραβάν, γιατί δεν ήθελα να με δουλέψει το εκλογικό σύστημα.

Τώρα, αναρωτιέμαι πόσοι άλλοι σκέφτηκαν έτσι και πόσες τέτοιες ψήφους έχασαν οι ΟΠ. Εάν τώρα επιτρέποταν η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων μέχρι τέλους και έβλεπα το πόσο λίγο ακόμα ήθελαν οι ΟΠ για να μπουν, τότε σίγουρα θα τους ενίσχυα.

Κάπου κέρδισα και κάπου έχασα. Αλλά αυτό το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει και να επιστρέψουμε στην ελαφρώς ενισχυμένη αναλλογική, αν θέλουμε να έχουμε ένα δίκαιο σύστημα.

philos είπε...

Σοφία, όταν ψηφίζεις ένα κόμμα δεν ενισχύεις ένα άλλο. Αυτή είναι η λάθος αντίληψη που έχει ο κόσμος. Ενισχύεις μόνο εκείνο το κόμμα και σίγουρα κόβεις ποσοστά από το κόμμα που δεν συμπαθείς.
Κατα τα άλλα πιστεύω ότι πολλές φορές μπορεί να μην βρίσκεις τι να ψηφίσεις, αλλά αν πιστεύεις ότι η παρουσία μικρών κομμάτων είναι απαραίτητο κομμάτι της δημοκρατίας, τότε μπορείς να βρεις ένα μικρό κομμάτι που να ταιριάξει με τις πεποιθήσεις σου και να το ψηφίσεις.
Το λευκό και το άκυρο είναι κάπως ΑΣΚΟΠΟ, αλλά δεν παύει να είναι επιλογή.

Βασίλη πολύ ωραίο το ποστ που μοιράστηκες! Μπήκε ήδη στο reader μου!
Thanks!

Φαδερ οφ του,
Αυτα που λες ήταν και οι δικές μου πρώτες σκέψεις όταν είδα την απαγόρευση. Δεν υπήρχε περίπτωση όταν ο κόσμος πίστευε κατά 70% ότι θα βγει το ΠΑΣΟΚ να βόλευε την ΝΔ η απαγόρευση των γκαλοπ. Αντιθετα κακό της έκανε, το ίδιο όπως και στους ΟΠ.
Βέβαια θα μου πεις και τα γκάλοπ τέτοιες μέρες "παίζουν" με τα όρια του στατιστικού λάθους... και δε νομίζω ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλανε και 6ο κόμμα στην Βουλή.

Πάντως το γεγονός ότι παιζόντουσαν διπλές εκλογές από την άνοιξη και τελικά έκλεισε η Βουλή από Μαιο, χωρίς να πολυστενοχωρηθεί το ΠΑΣΟΚ, με εκλογες τελικά τον Οκτώβρη, υποχρεώνοντας τα μικρά κόμματα σε διπλή εκλογική αναμέτρηση ήταν κάπως ύπουλο... Γιατί αφενός μεν δεν κατέβηκαν κόμματα που χρηματοδοτούνται μόνο απο αυτους που συμμετέχουν, σαν τη ΔΡΑΣΗ και την ΦΙΣ αλλά και οι ΟΠ μόνο με ένα Χρυσόγελο και ένα Καφετζόπουλο, πόσο να τρέξουν? Αν δεν πας πόρτα πόρτα δουλεια΄δεν γίνεται... και όταν δουλεύεις 10 ώρες την ημέρα δεν αντέχεις να τρέχεις και για να πάρεις ψήφους!

KitsosMitsos είπε...

Πέρα από την σωστή ανάλυση το θέμα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις που τις χρειάζεται η χώρα. Τώρα αν θα το κάνει, είναι άλλο θέμα...

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ, οτι κάποιος πρέπει να στο πει...

Ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή...

Έχεις το ίδιο theme στο blog σου κοντά δύο χρόνια.

Αν μπορούσε κάποιος να γράψει στην σκόνη του, θα έγραφε

"Θέλω άλλαγμα!"

σου προτείνω αυτο

αλλά και πολλά αλλα που έχει η εν λόγω ιστοσελίδα!

Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

http://btemplates.com/2009/09/21/another-undersea/

Ανώνυμος είπε...

Στους υπολογισμούς σου ίσως πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι
α) κάποιοι ψηφοφόροι του 2004 ήταν ηλικιωμένοι και το 2009 δεν ζούσαν ή δεν πήγαν να ψηφίσουν
β) το 2009 έχει ανανεωθεί το σώμα με αρκετούς 18-23 ετών που δεν είχαν τότε δικαίωμα ψήφου
γ) τα ποσοστά της ΝΔ στους ηλικιωμένους είναι ψηλότερα όπως λένε οι δημοσκόποι (γι' αυτό και είναι σχετικά με το αποτέλεσμα τα α+β).

Απορία: γιατί η ΦΣ δεν "τα βρίσκει" με τη ΔΡΑΣΗ;

philos είπε...

esp0ir
Δεν το πάω πολύ μακρυά, αλλά συγκρίνω με τις προηγουμενες εκλογές, μολις 2 χρόνια πριν. Και έχω την αίσθηση ότι οι α+β δεν έχουν πολυ επηρρεάσει το αποτέλεσμα, αν λάβεις υπόωη ότι οι μικροι δεν ψηφίζουν τόσο πολύ σε ποσοστο όσο οι μεγάλοι!

Στο δεύτερο θέμα που λες... ελπίζω ότι ωριμάζει αρκετά η ιδέα της ενοποίησης όλων των φιλελεύθερων από κάθε κόμμα...

Γιατι πολύ απλά αν δεν γίνει θα είμαστε μια μειονότητα που δεν θα ακουγεται πέρα από ένα πεπερασμένο διαδικτυακό χώρο!

Dealsend... καλομελέτα και έρχεται.... ;)

philos είπε...

Kitsosmitsos, αναμένω να περάσει λίγο διάστημα ακομη και ελπίζω ότι τα σχολια μου θα είναι το ίδιο ενθουσιώδη όπως είναι αυτη την στιγμη΄για την νεα κυβέρνηση!
;)