2 Σεπ 2009

Επιστολή προς Εκλογολάτρεις!

Εχω εκνευριστεί με όλη αυτη την αιώνια εκλογολογία στην Ελλάδα.
Ουδεν πρωτότυπον so far.
Δεν με εκνευρίζει το γεγονός ότι βλέπω συνέχεια στην tv να ασχολουνται με τις εκλογές γιατι ειδήσεις βλέπω συνήθως νωρίς το πρωί ή αργα το βραδυ που δεν υπάρχουν παράθυρα. Στις εφημερίδες προσπερνώ τάχιστα τις σελίδες με τα σενάρια εκλογών και ανασχηματισμών. Για τον ίδιο λόγο που ποτέ δεν αγόρασα αθλητική εφημερίδα σε μεταγραφική περίοδο! Ακους 50 σενάρια, βγαίνει ενίοτε ένα από αυτά και μετά ο δημοσιογράφος και η εφημερίδα καυχιέται για καμια 5ετία για την επιτυχία τους παραβλέποντας ότι τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου δεν επαληθευθήκαν οι "αποκλειστικές πληροφορίες που είχαν με ανθρώπους της κυβέρνησης"
Καμία διαφορά δεν έχει ο τηλεθεατής των 8 το βράδυ με τα πέντε μάστερ σπουδών και που ομιλει αρίστως τρεις ξένες γλώσσες με την τηλεθεάτρια των πρωινάδικων και μεσημεριάδικων. Και οι δυο γουστάρουν κουτσομπολιό. Αγωνιούν για το αν αυριο θα είναι στη θέση τους ο Σπηλιωτόπουλος ή η Μανωλίδου πολύ περισσότερο από το αν αυριο θα έχουν οι ίδιοι δουλειά...

Με εκνευρίζει λοιπόν ότι έχοντας ένα πολιτικο παρασκήνιο πολύ έντονο στο παρελθόν, πολλοι φίλοι και γνωστοί ακομη όταν επικοινωνούμε τις τελευταίες ημέρες με ρωτάνε για το πότε θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός και ούτε ένας δεν συζητησε για τις πρόβλημα των πυρκαγιών.
Αν δεν συζητήσεις καν για ένα πρόβλημα που στην κυριολεξία καίει, πως θα αναζητήσεις λύσεις? Πως θα τις επιβάλεις?
Με εκνευρίζει γιατί με ένα πέρασμα και από τα social media φαίνεται ότι και εκει αρκετός κόσμος μεταξύ σοβαρου και αστείου ασχολείται με τις εκλογές.

Ο κόσμος όλος αυτό τους μάθανε τα ΜΜΕ να τους ενδιαφέρει, αυτό τους ενδιαφέρει. Το πολιτικό παρασκήνιο και οι φήμες.
Και σταματάνε να σκέφτονται γενικώς.

Δεν σκέφτονται...

... ότι οι στατιστικές λένε ότι δεν έχει βγει ο ίδιος πρωθυπουργός στην Ελλάδα πάνω από 2 τετραετίες.
...ότι για ποιο λόγο να κάνει ένας πολιτικός εκλογές αν ξέρει (και τα γκάλοπ αν διαβαστουν σωστά δεν λένε ψέματα, για τον απλούστατο λόγο ότι θα τα είχαν σταματήσει τα κομματα), αν ξέρει ότι θα τις χάσει? Και ειδικά όταν βλέπει την εξουσία όχι ως προσφορά στη χώρα αλλα ως βόλεμα και εξυπηρέτηση συμφερόντων ιδίων και γνωστών του?
... ότι σε εξι μήνες είναι δεδομένο ότι θα πάμε εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία και άρα γιατί να επιταχύνει τις εξελίξεις?
... ότι και μόνο η σκέψη για ανασχηματισμό 6 μόλις μήνες πριν από μια βέβαιη εκλογική αναμέτρηση είναι ότι πιο οδυνηρό για την διακυβέρνηση μιας χώρας. Κανένας υπουργός δεν προλαβαίνει να μάθει το νέο του υπουργείο, αφήνει στην μέση τα πλάνα (αν ποτε υπήρχαν) που ξεκίνησε μερικούς μήνες πριν και με ποια λογική ένας υπουργός που δεν πέτυχε κάποια πράματα σε ένα υπουργειο να θεωρείται ικανός να πετύχει σε ένα άλλο. Φταίει ο προπονητής (aka Πρωθυπουργός) που δεν τον έβαλε σε σωστή θέση ή ο ίδιος ο υπουργός δεν είναι ικανός? Και αν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα που αλλάζουν απο υπουργείο σε υπουργείο τι σημαίνει για όλα τα υπόλοιπα 100δες στελέχη ενός κόμματος? ότι είναι λιγότερο ικανά? Μαυρο φίδι που μας έφαγε...

Είναι δεδομένο.
όλη αυτή η κατάσταση στην εξουσία της Ελλάδας οφείλεται σε εμάς.
Εμείς εκλέγουμε χωρίς να σκεφτόμαστε.
Δεχόμαστε μοιρολατρικα το υπάρχον σύστημα και status.
Αρνούμαστε να δουμε ότι υπάρχουν λύσεις στα προβληματά μας αλλα προτιμάμε να ζούμε με τα προβληματά μας και πολύ δε περισσότερο να γκρινιάζουμε για τα προβλήματά μας.

Δεν παραδειγματιζόμαστε
Στα μαθηματικά υπάρχουν ακομη δεκάδες θεωρήματα που δεν έχουν αποδειχθει. Και όμως χιλιάδες εκπληκτικά μαθηματικά μυαλά ξοδεύουν χρόνια απο τη ζωή τους εδώ και δεκαετίες, εκατονταετίες πολλες φορές προσπαθώντας να βρουνε λύσεις. Χωρίς να παίρνουν στο ελάχιστο τα λεφτά που θα βγάλει ένας πολιτικός σε μια καριέρας τετραετίας μόνο.

Στις φωτιές όλοι μείνανε στο γεγονός ότι η υπέροχη λίμνη του Μαραθώνα έμεινε με καμμένα δέντρα και χάλασε η όμορφη θέα που είχανε όσοι την επισκέπτονταν.
Ποιος μίλησε για το ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μια τέτοια οικολογική καταστροφή αν εκμεταλλευομασταν αυτή την τεράστια λίμνη για να φτιάξουμε ένα σύστημα πυρόσβεσης με αυτόματα περιστρεφόμενα κανονάκια μες το δάσος εκεί που είναι αδύνατον να φτάσουν άλλα πυροσβεστικά μέσα.
Μπορεί να στοίχιζε και λιγότερο από όλη αυτή την κινητοποίηση με πυροσβεστικά μέσα που έγινε στην πρόσφατη πυρκαγιά.

Ποιος Δήμος της Αττικής από όλους αυτους που τώρα ωρύονται ότι θα αλλάξει το κλίμα της Αττικής άμεσα τα επόμενα χρόνια θα έκοβε στο μισό τους προϋπολογισμούς του απο τα Καλοκαιρινα Πολιτιστικά Δρώμενα προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια αναδάσωση ή ακομη πιο σημαντικό ένα αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης σε ένα δάσος της Αττικής?

Αλλα πιο πολύ από όλα με εκνευρίζει ότι παρόλο που δεν ακους εύκολα αντίλογο σε τέτοιες σκέψεις στην πλειοψηφία αυτών που θα ακούσουν ή θα διαβάσουν τις σκέψεις αυτές, ειναι ελάχιστοι ακομη και ανάμεσα στο οικογενειακό ή στο άμεσα φιλικό μου περιβάλλον που θα αρχίσουν να σκέπτονται και να γίνονται λίγο πιο απαιτητικοί από αυτους που επέλεξαν ως επαγγελμά τους να μας "κυβερνάνε".

ps.
Το λέω και το ξαναλέω συνέχεια χρόνια τώρα...
Όταν κάνει 2-3 συνεχόμενες ήττες η ομάδα μας, αλλα και μία ήττα μονο καμια φορά, αρχίζουμε όλοι τις γκρίνιες. Φταίει ο Πρόεδρος, ο προπονητής, οι παίχτες, ο διαιτητής... και ΟΟΟΟΟΛΟΙ απαιτουνε αλλαγες στην ενδεκάδα, στον προπονητή ή και τον Πρόεδρο αλλα σίγουρα νέες μεταγραφές.
Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να αλλάξεις το κόμμα (όχι και ακατόρθωτο, εγω τα κατάφερα!) όπως και ομάδα... αλλά γιατί δεν κάνουμε το ίδιο εύκολο να αλλάζουμε πρόσωπα μες το ίδιο μας το κόμμα... από Πρόεδρο μέχρι παίχτες όταν αυτοι αποδεικνύονται "λίγοι" να πετύχουν τους στόχους μας.

Εκτός και αν στόχος όλων δεν είναι μια καλύτερη χώρα για να ζούμε αλλα μόνο η κατάκτηση του πρωταθλήματος (aka εκλογών) ...

ε τότε σταματείστε την γκρίνια και την μοιρολατρία και απολαύστε τα τρόπαια των "πρωταθλημάτων" που κατέκτησε το αγαπημένο σας κόμμα... είναι ότι καλύτερο μπορείτε να προσδοκάτε από τις μίζερες ζωές σας.

3 σχόλια:

Vassilis είπε...

Philo καλά τα λες.
Και η δική μου λογική λέει ότι ένας αργηγός, διοικητής, πρωθυπουργός, ΔΣ, στρατηγός, Γενικός Δ/ντης ξέρω εγώ τι άλλο, θεωρεί ότι πως οι ενέργειές του δεν φέρνουν αποτελέσματα, τότε "αναλαμβάνει την καραμέλα" (εννοώ την περιβόητη ευθύνη) και αφήνει τη θέση του σε κάποιον άλλο. Δεν διαλύει την ομάδα, το στράτευμα, την εταιρεία ή τη χώρα.
Αλλά όπως πολύ σωστά είπες, ίσως τελικά ο στόχος να είναι το πρωτάθλημα και όχι όλοι να απολαμβάνουν καλύτερο ποδόσφαιρο.

bbchris είπε...

Wellcome back συνονόματε. :)

1] O αήμνηστος έχει «βγει» τρεις φορές. Όχι συνεχόμενες φυσικά. Την τρίτη αν θυμάμαι καλά δεν ολοκλήρωσε γιατί αποδήμησε εις κύριον. Ο θείος του σημερινού, σίγουρα παραπάνω.

2] Το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης στα δάση δεν λειτουργεί αν δεν είναι καθαρισμένα από πευκοβελόνες, ξερόχορτα και και λοιπή βιομάζα.
Γι' αυτό κάηκε η αρχ. Ολυμπία πριν δύο χρόνια. Πολύ απλά κάηκαν τα μπεκ.

3] Στην Αττική δεν υπάρχουν δάση, με την έννοια της δημόσιας γης όπως είναι η Βάλια Κάλντα πχ. Όσα δεν είναι αναγνωρισμένες ιδιοκτησίες, είναι διεκδικούμενα. Μια βόλτα από τα μέρη, θα διαπιστώσει και ο πλέον ανύποπτος ότι κάτι τρέχει με τις τόσες ταμπέλες «ιδιοκτησία του οικοδομικού συνεταιρισμού τάδε» σε δασικές εκτάσεις...

4] Προσωπική άποψη, όσο γρηγορότερα εξαφανιστούν απ' την διακυβέρνηση του τόπου και την πολιτική ζωή εν γένει, οι σημερίνοι κυβερνώντες τόσο καλύτερα για τον τόπο.

philos είπε...

Δυστυχώς δεν αποφύγαμε τα χειρότερα. Η παραίτηση είναι άγνωστη λέξη σε αυτη την χωρα. Εδώ τους "παραιτουνε" και δεν λένε να φύγουν! Ξαναβάζουν υποψήφιοι στις εκλογές!

Καλώς σε βρήκα και πάλι συνωνόματε! :D

1) Πάντα για συνεχόμενες φορές μιλάμε. Ασε που και οι δυο ήταν μεγάλες ηγετικές μορφές.

2) Δεν μιλάω για το σύστημα των μπεκ αλλα για τα περιστρεφομενα κανονάκια. Κάνουν δουλειά πιστεψέ με. Αλλα το θέμα ειναι να λειτουργουν στο ξεκίνημα κάθε φωτιάς και πολύ πριν φτάσει ένα μέτωπο χιλιομέτρων με 20 μέτρα φλόγες για να προλάβει να βρέξει καλά το δάσος και τα ξερά στο έδαφος.

3) Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα! Το θέμα είναι ότι όσοι επιλέξανε να ζουνε στο δάσος πρέπει να καταλάβουν ότι ειναι υποχρεωμένοι να το προστατεύουν όχι μονο για δική τους προστασία αλλα γιατί το κάθε δέντρο είναι χρήσιμο για όλη την κοινωνία!

4) Το πρώτο εύκολα, το δεύτερο πολύ δύσκολα, αν και η αποψή μου για τον ΚΚ είναι ότι μάλλον θα εξαφανιστεί γρήγορα. Ίσως για αυτο να προκηρυξε τόσο συντομα. Αλλα είναι απο πίσω πολλοι, παρα πολλοι...