7 Ιουν 2009

Συγχαρητήρια ... κερδίσατε!

Για μια ακόμη φορά με το τέλος των εκλoγών διαπιστώνουμε ότι όλοι κερδίσανε:

To ΠΑΣΟΚ επιτέλους κέρδισε και ξεπέρασε την ΝΔ με 4 μονάδες. Ναι αυτό είναι το ζητουμενο να είσαι απλά έστω και λίγο καλύτερος απο τον αντιπαλό σου. Τωρα αν κέρδισε και πάλι 8 έδρες στην Ευρωβουλή όπως και 5 χρόνια πριν και μάλιστα με 300.000 ψηφους λιγότερες από τότε είναι σε δεύτερη μοιρα. Όπως στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική, σκοπός αποτελεί η νίκη και όχι αν αυτή επετευχθη με πέναλτυ στο 90'!

Η ΝΔ κέρδισε και δεν έχασε με διαφορά πάνω από 3 μονάδες. Τεράστια επιτυχία αναλογιζόμενη το βάρος των σκανδάλων, της ανεπάρκειας της κυβέρνησης σε πλήθος τομέων, με ένα δημόσιο χρέος να εκτοξεύεται μήνα με μήνα και με ένα πρωθυπουργό που δηλωνε κουρασμενος 3 μηνες πριν. Με 3 λιγότερες έδρες και με 1.300.000 λιγότερες ψήφους δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία για τους οπαδούς της που προτιμήσανε το μπανάκι σημερα. Το Πασοκ δεν θα είναι αύριο κυβέρνηση και αυτό είναι το μόνο που μετράει για το κόμμα και οσους θα το ψηφίσουν και στις επόμενες εκλογές προκειμένου να μην πάρουν την εξουσία οι "μισητοί" αντίπαλοι!



Το ΚΚΕ κέρδισε. Πάντα κερδίζει. Το τέλος του καπιταλισμού ήρθε ακομη ένα βήμα πιο κοντά. Αλλά μη βιάζεστε ακομη... κρατήστε τις μετοχές σας σύντροφοι, θα ανέβει και άλλο ο Γερμανός. Απο αύριο προβλέπεται να ψάξουν να βρουν που χαθηκανε οι 200.000 ψήφοι από την τελευταία εκλογικη αναμετρηση και φυσικά θα υπάρξει προβληματισμός μιας και τα έσοδα στο κόμμα θα μειωθουν κατά ένα μισθο ευρωβουλευτη...

Ο Σύριζα κέρδισε. Μπορεί να μην κέρδισε με το σκορ που ηθελε αλλά είναι ακόμη στο παιχνιδι του ολιγοκομματικου ελληνικού πολιτικού συστηματος. Και αυτό είναι σημαντικό για ένα κόμμα που κόντεψε να βγει από το παιχνίδι παλαιότερα. "Χάσαμε τους συντρόφους στην κάλπη θα τους βρούμε στους αγώνες..." ειπε ο Πρόεδρος. Μάλλον θα εννοει αυτους τους εσωκομματικούς αγώνες που αρχίζουν από αύριο μεσα στο κόμμα ... γιατι μέχρι τον Σεπτέμβριο που επιστρέφουν μαθητές και φοιτητές από τις διακοπές ... οι "άλλοι" αγώνες είναι στον πάγο...

Το ΛΑΟΣ κέρδισε. Ξεκάθαρα. Δηλαδή είχε κέρδος σε σχέση με το παρελθον. Μια έδρα plus και ανεβασμένα ποσοστά για να μπορεί να κοκορεύεται αλλά και να διαπραγματεύεται καλύτερα... Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους καναλάρχες που φροντίζουν να προβαλουν τον ολιγομελή θίασο του κόμματος 8 το πρωί και 8 το βραδυ, 7 μερες την εβδομάδα ...
11-12 το βράδυ που πέφτει η κίνηση κάποια απο αυτά τα κανάλια μια φορά το διμηνο, δείχνουν και κανα ντοκιμαντέρ για τους μετανάστες, για να ακουμε και την άλλη άποψη...


Και οι Οικολόγοι Πράσινοι κερδίσανε. Με έδρα στην Ευρωβουλή. Τελικά η αναβαθμισμένη οικολογική συνειδηση των Ελλήνων αρχισε να βρίσκει διέξοδο και σε ένα κομμα μη επαγγελματιών πολιτικών. Θα ακολουθήσουν και άλλα? Προς το παρόν ας διατηρηθουν ως οντότητα, ως ένας διαφορετικός πόλος. Αν μετεξελιχθουν σε έναν απο τους υπάρχοντες πόλους μάλλον θα ξαναχαθούν από το προσκήνιο και πάλι.

Τέλος τα μικρά κόμματα κερδίσανε. Καλοί, κακοί, μικρότεροι, μεγαλυτεροι, γραφικοί και μη, ακροαριστεροι, ακροδεξιοί, ρεαλιστές, φιλελεύθεροι και ...κυνηγοί... αυξησανε ποσοστά στο σύνολο. Κερδίσανε εμπειρίες, κερδίσανε δημοσιότητα μιας ώρας όλοι μαζί στα κανάλια κάθε μέρα. Κερδίσανε τη συμπόνοια μας αλλά και την ψήφο μου για ακόμη μια φορά! Αφήστε που κέρδισε η πολιτική και τον Μαρκουλάκη, ο οποίος τώρα θα αναμένει τις μεταγραφικές κινήσεις των μεγάλων κομμάτων ενόψει των επομένων βουλευτικών ή δημοτικών εκλογών.


Και ο κυρίαρχος λαός κέρδισε ... μια υπέροχη ημέρα στις παραλίες.

Ας είναι καλά οι παππούδες που δεν παύουν να ασκουν το δικαιωμα της ψηφου ... γιατι κάποτε τους στερήσανε και δεν έχουν πάψει να το σέβονται και δεν δείξανε την πραγματική αποχή του κόσμου στις δημιουργικές και παραγωγικες ηλικίες. Αυτές τις νεαρές ηλικίες των οποίων τα προβλήματα θα καλεστεί να λύσει η Ε.Ε. και γενικοτερα οι πολιτικοι μας τα επόμενα χρόνια. Συνταξιοδοτικό, περιβάλλον, ανεργία, ανταγωνιστικότητα, δημόσιο χρέος.

Φέτος πέσανε και τα τελευταία προσχήματα.
Την έχουμε χεσμένη την Ε.Ε.
Εδω στην Ελλαδίτσα μας να βγάζουμε το βουλευτη που θα μας βολέψει και δε πα να αποφασίζουν οτι θέλουν στις Βρυξέλλες. Ακομη μια φορά ξοδευτηκαν εκατομύρια σε διαφημίσεις με παπαγαλάκια χωρίς να μάθουμε έστω και ένα πράγμα για το τί γίνεται σε αυτη την ρημάδα την Ε.Ε? Τι προβλήματα καλείται να επιλύσει τα επόμενα χρόνια. Τι δυνατότητες και δικαιώματα μας δίνει πέρα από τις λογης λογής μικρο-επιχορηγήσεις και επιμορφώσεις.


Οι εκλογές τελείωσαν. Τα πάνελ έκλεισαν και τελικά απο τις σημερινές εκλογες το μόνο ουσιαστικό που θα μου μείνει στη μνήμη είναι το σκηνικό στο Εκλογικό Κέντρο που ψηφισα, όπου στην εφορευτική ήταν ένας μπαμπάς με τρία παιδια κατω των 10 ετων να κάνουν τις δουλειές της εφορευτικής από το πρωί μέχρι το κλείσιμο της κάλπης ... λόγω των πολλών απουσιών μελών της εφορευτικής!!!

Ευρωεκλογές 2009 τέλος... και πολύ ασχοληθήκαμε!!!



Οι φωτογραφιες είναι όλες απο το European Parliament

7 σχόλια:

Klearchos είπε...

Η διαφορά ξεπέρασε τελικά το 4% (4,3)

athinovio είπε...

και πάλι λίγο αν σκεφτούμε την ειδησεογραφία του τελευταίου έτους.

Vassilis είπε...

καλά τα αποτυπώνεις, τελικά αν όλοι κέρδισαν ποιος άραγε να έχασε και να ετοιμάζεται να πληρώσει το λογαριασμό;

J95 είπε...

"Ας είναι καλά οι παππούδες που δεν παύουν να ασκουν το δικαιωμα της ψηφου ... γιατι κάποτε τους στερήσανε και δεν έχουν πάψει να το σέβονται"

Δεν το κάνουνε γι' αυτό, το κάνουνε επειδή είναι κομματόσκυλα και φανατισμένοι.

philos είπε...

Κλεαρχε, athinovio,
tο θέμα δεν είναι ποια είναι η διαφορά. Ειδικά σε αυτές τις εκλογές που δεν σχηματίζει κανείς κυβέρνηση.
Αν κοιτάμε την διαφορά είναι σα να αποδεχόμαστε το επιχείρημα των μεγάλων κομμάτων ότι αυτές οι εκλογές είναι δημοψήφισμα.
Και έτσι να είναι όλοι μαζί δε ξεπεράσαν το 50% του ελληνικού λαού.

Βασίλη,
τo κείμενο όπως θα έχετε καταλάβει είναι ολίγον ειρωνικό. Στις εκλογές θέτεις στόχους και είτε τους πετυχαίνεις είτε όχι. Δεν είναι νίκη ή ήττα. Με αυτή την έννοια μόνο το ΛΑΟΣ και ΟΠ βλέπω νικητές, άντε και κανα μικρό κόμμα σαν τους κυνηγούς που το παλεύουν χρόνια τώρα.

Αλλά σίγουρα όλα μαζί τα κόμματα αποτύχανε να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει το πόσο σημαντική είναι η Ε.Ε. για την ζωή μας, και το πόσο σημαντικό είναι το δικαίωμα της ψήφου που εμείς το χαραμίζουμε με αιτιολογία ένα μπάνιο.

J95, σίγουρα ούτε αυτό που είπα δεν είναι απόλυτο, ούτε αυτο που λες εσυ επίσης.
Κομματόσκυλα και φανατισμένοι υπάρχουν σε καθε ηλικία και το χειρότερο εγώ βρίσκω όταν είναι νέοι άνθρωποι.
όπως επίσης υπάρχουν και παππούδες που για χρόνια εξαργυρώνουν ότι τους προσφέρανε τα 2 μεγαλα κομματα και ούτε καν σκέφτονται το δικαίωμα της ψήφου αυτό καθαυτό γιατί μπορεί εκείνα τα χρόνια της Χούντας να ήταν μια χαρά βολεμένοι.

philos είπε...

Και να προσθέσω και μια ιδέα.
Δικαίωμα του καθενός να μην ψηφίζει.
Ας το δηλώνει λοιπον και να παραιτείται μιας δια παντός του δικαιώματός του.
Ή αν δεν έχει κάποια σοβαρή δικαιολογία να προβάλλει για την αποχή του, τότε να θεωρείται αυτόματα ότι έχει παραιτηθεί του δικαιώματος της ψήφου, τουλάχιστον για τις 3 επόμενες φορές.

Το πολύ πολύ την τρίτη φορά που δεν θα μπορεί να ψηφίσει να βαράει το κεφάλι του στον τοίχο που θα είναι το ΛΑΟΣ πρώτο κόμμα στην Βουλή...

KitsosMitsos είπε...

Ειδικά το τελευταίο καλομελέτα και έρχεται...