3 Οκτ 2008

Μια εξυπηρέτηση ... Πρωθυπουργέ!

Δήλωσε χθες ο Καραμανλής στο συντομο υπουργικό συμβούλιο:

"... ότι πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση της κοινωνίας όχι μόνο για το έργο που προωθείται αλλά και για τους λόγους που διαμορφώνουν τις σχετικές αποφάσεις, λέγοντας ότι όλα τα νομοσχέδια και οι αποφάσεις θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

...ο πρωθυπουργός ζήτησε απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για το κυβερνητικό έργο, ζητώντας από τους υπουργούς να δοθούν αυστηρές οδηγίες στις υπηρεσίες των υπουργείων τους και των εποπτευόμενων φορέων τους να απαντούν άμεσα και εγγράφως και σε βασικές επισημάνσεις των πολιτών.

Κάλεσε τους υπουργούς να δώσουν εντολές στους υφισταμένους τους, λέγοντας ότι έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις αυτές για να εξυπηρετούν τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον."

Καλή η δημόσια δήλωση αποτυχίας της κυβέρνησης να υπηρετήσει τους στόχους που είχε θέση για εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά αν δεν θες να αποχωρήσεις και συ σαν τον προηγουμενο "καταλληλότερο" υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων, ευκαιρία είναι να κάνεις και κανα έργο να σε θυμόμαστε.

Μην πας μακρυά.
Δεν λες στους Υπουργούς σου ως πρώτο βήμα να υιοθετήσουν ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ τις προτάσεις της πρωτοβουλίας πολιτών 4Δ και να αποδείξουν ότι όχι μόνο διευκολύνουν την Έρευνα, την Καινοτομία, αλλά και τον έλεγχο της εξουσίας από τους πολίτες, αλλά κυρίως ότι έχουν γρήγορα αντανακλαστικά και ακούν αλλά και ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών. (Τα αυτονόητα λέω, αλλά εδώ μέχρι και συ Πρωθυπουργέ, τα αυτονόητα πάλι είπες στο χθεσινό σου μήνυμα)


Απλά πράματα τα οποία δεν απέχουν παρά ελάχιστα από την πραγματοποιήσή τους, μιας και είναι θέμα πολιτικής βούλησης κυρίως:

Δηλαδή να παρέχουν όλοι οι Δημόσιοι φορείς πλήρη, άμεση (just one click away) και διαχειρίσιμη πρόσβαση στα δεδομένα που διαθέτουν, τα δικά μας ούτως ή άλλως Δεδομένα.

Τέτοια δεδομένα ενδεικτικά είναι:

  • Ισχύοντες νόμοι και εγκύκλιοι
  • Δημόσιες Δαπάνες (στενός και ευρύτερος δημόσιος τομέας, ΟΤΑ)
  • Πηγές Δημόσιων Εσόδων
  • Στοιχεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας
  • Στοιχεία παραβατικότητας / εγκληματικότητας
  • Εκπαιδευτικά δεδομένα (συμμετοχή στα επίπεδα της εκπαίδευσης, απόφοιτοι ανά κλάδο, διδακτικές ώρες ανά σχολείο, στατιστικά μαθητικής απόδοσης)
  • Πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα από έρευνες που διενεργούν Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς επίσης και από εκείνες που διεξάγουν εταιρίες δημοσκοπήσεων για λογαριασμό του δημοσίου.
  • Στοιχεία για την δικαστική λειτουργία (αριθμός δικών, αναβολές, χρόνος μέχρι την τελεσιδικία, καταδικές-προς-αθωώσεις, αδικήματα, προφυλακίσεις, αναστολές)
  • Στοιχεία σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία (εισαγωγές, ασθένειες, πληρότητες κοινών κλινών και κλινών εντατικής θεραπείας, θνησιμότητες, διαμεταγωγές, κλήσεις ΕΚΑΒ, χρόνοι απόκρισης κλπ)
  • Στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές
  • Φωτογραφικά ή άλλα ιστορικά αρχεία τα οποία μπορούν να διατεθούν στο κοινό χωρίς περιορισμούς copyright.
Και έτσι και συ Πρωθυπουργε να μπορέσεις να καταλάβεις πιο εύκολα αν κάποιος Υπουργός ή Προιστάμενος κάποιου Δημόσιου Φορέα πραγματικά δουλεύει και αφήνει έργο ή μόνο γεμίζει με ψηφοφόρους τον τομέα του, και απλά αυξάνοντας - χωρίς αντίστοιχο έργο - το Δημόσιο χρέος.

4 σχόλια:

PN είπε...

Άντε στο καλό...και έλεγα τι φταίει; Ααααα γεια σου!!!! Δεν είναι ότι δεν έχει η κυβέρνηση κυβερνητικό έργο, απλά εγώ δεν το μαθαίνω. Εεεεε μα τώρα μπαίνουν όλα στη θέση τους.

Συγνώμη φανταστικέ πρωθυπουργέ μου!!!! Δεν θα το ξανακάνω, στον κόσμο και των αιώνα της πληροφόρησης.

Τελικά μάλλον παίζουν με τη νοημοσύνη μας!!!!

philos είπε...

Σήμερα στην νέα του ομιλία μόνο που δεν μας μάλωσε που τολμάμε και τον αμφισβητουμε...

ritsmas είπε...

νομιζω ότι το πήρες στα σοβαρά το θέμα και ανησυχώ.

philos είπε...

Λες....
Εχουμε και συνέδριο σε λίγες ημέρες... εκεί να δεις πόσο σοβαρά έχουμε πάρει κάποια πράματα!