11 Σεπ 2008

European Union Travel Agency

Γράφει ο e-lawyer :
"κάθε ευρωβουλευτής έχει δικαίωμα να κάλεσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 1.000 άτομα, με καλυμμένα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής από την κοινοτική επιχορήγηση της κοινοβουλευτικής του Ομάδας, με πλήρη ελευθερία επιλογής προσώπων"
Σε απλή μετάφραση:
Υπάρχουν 785 ευρωβουλευτές

επί 1.000 άτομα προσκεκλημένα μας κάνουν 785.000 προσκεκλημένοι σε μια πενταετία.

Εαν υποθέσουμε ότι το κάθε ταξιδάκι κοστίζει αλλα χιλια ευρώ (εισητήρια, πουλμαν, ξενοδοχεία, διατροφή και η εξυπηρέτηση από τους κοινοτικούς υπαλλήλους) φτάνουμε αισίως σε ένα κονδύλι 785.000.000,00 € ανα πενταετία.

Κανονικό Ταξιδιωτικό Πρακτορείο!
Αν είχε και ομορφότερους προορισμούς να κλείναμε και μεις...

7 σχόλια:

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

To do:

1. Να γίνω κολλητός με κάποιον ευρωβουλευτή

2. Να οργανώσω lobby ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να αλλάξει έδρα και να πάει Κρήτη ή Μαδέρα ή Ριβιέρα ή…

Thanks for the tip!

philos είπε...

Το πρώτο δεν ξέρω αν είναι 100% απαραίτητο. Θελω να διευκρινήσω αν δίνουν λεφτά αυτόνομα σε ομάδες 20-45 ατόμων που θα μετάβουν με συγγκεκριμένη θεματολογία.

Αλλά παράλληλα συμφωνώ με το lobbying

ή για αρχή να κάνουμε ένα group στο facebook και για μεταφορά του Ευρωκοινοβουλίου στην Ίμπιθα!

Unknown είπε...

Χρήστο δεν έχεις δίκαιο πιστεύω. Η Ενωση έχει επιλέξει αυτό τον τρόπο εδώ και χρόνια για την εξοικίωση που απαιτείται με τους θεσμούς της και τους πολίτες. Πράγματι δεν υπάρχουν κριτήρια. Οποιος θέλει καλεί όποιον θέλει. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Δεν πρόκειται για μεγάλα έργα και συμβάσεις ώστε να επιβάλλει διαδικασίες επιλογής. Παρότι δεν έχω πάει ποτέ ως προσκεκλημένη πιστεύω ότι υπάρχει όφελος. Εκτός και αν διαφωνεί κανείς με την ΕΕ ως ιδέα και πολιτική πράξη.

philos είπε...

Ελένη, νομίζω ξεχνάς τι σου έχω πει για την ευρωπαϊκή μου αντίληψη και πεποιθήσεις.
Δεν επέλεξα τυχαία την κατάληξη .eu στο μπλογκ τουτο.
Απο 20 χρονώ φρόντισα να ενημερωθώ από μόνος μου για όλα τα θέματα και τις λειτουργίες της Ε.Ε.
Ως φοιτητής λειτουργούσα εθελοντικά γραφείο με άλλους λίγους φοιτητές που έδινε πληροφορίες για κάθε είδους θέμα περί της Ε.Ε. και ειδικότερα για θέματα ανταλλαγής φοιτητών σαν τα Erasmus τότε ... δεκαεφτα χρόνια πριν.
Θεωρώ ότι πρέπει όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι και εξοικιωμένοι με τους θεσμους και τις δυνατότητες που έχουμε.
Δεν είμαστε μόνο Έλληνες πολίτες.
Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες.
Και αυτό είναι ένα επίτευγμα των μέγιστων για μένα οραματιστών στον 20 αιώνα. Του Σουμαν, του Μονέ και όσων ακόμη ηγετών οδηγήσαν τις χώρες τους στην Ε.Ε.
Χωρίς αυτους η Ευρώπη θα είχε εντελώς διαφορετική εικόνα σήμερα.

Δεν κατακρίνω την ενημέρωση. Αλλά αυτό που γίνεται με τα δικά μας λεφτά δεν το βλέπω ως ανοιχτή ενημέρωση. Και ως αποτέλεσμα δεν το κρίνω και πολύ πετυχημένο. Κοιτα γύρω σου να δεις πόσοι είναι ενημερωμένοι.
Μπορεί σαν ιδέα να ξεκίνησε με αγνές προθέσεις αλλά μήπως έχει καταντήσει ένας τρόπος για επιρροή ομάδων, επιβραβευση κομματικών στελεχών και εξυπηρετηση πελατειακών ψηφοθηρικών σχέσεων.
Και άντε στην πρόσφατη περίπτωση θα ξεστραβωθουν και καμια εκατοστή ακόμη αναγνώστες του κάθε blogger που πήγε εκεί, αλλά στο σύνολο των επισκέψεων?
Και ποιες είναι αυτές? Δεν θα πρεπε να γνωρίζουμε?
Δεν θα ήταν προτιμότερο να πηγαίνανε σχολεία και φοιτητές? Που ξέρω ότι σημαντικό μέρος των επισκέψεων είναι από σχολεία και πανεπιστημια.

Ή δεν θα μπορούσε ο κάθε ευρωβουλευτης να κανει ένα όμορφο blog με βιντεάκια, σχεδιαγραμματα, faqs, και να ενημερώνει με τρόπο συγχρονο και σίγουρα πιο μαζικό τους πολίτες που αγνοούν?
Γιατί δεν έχουμε φαντασία πλέον?

Μέχρι να βρούμε συγχρονες ιδέες και λύσεις και προτάσεις, εγω θα διερωτώμαι γιατί να πηγαίνουμε μόνο Βρυξέλλες? Και μια Σκωτία δεν θα με χάλαγε!

e-Lawyer είπε...

Δεν κοστίζει 1000 ευρώ το άτομο, γιατί εξαρτάται από το πόσες μέρες θα μείνει. Η ΕΕ έχει διαπραγματευτική ισχύ και μπορεί να ρίξει αρκετά τα εισιτήρια, ιδίως όταν τα αγοράζει από την Ολυμπιακή που είναι γνωστό ότι την έχει στη μπούκα.

Δικός μου υπολογισμός:
Αεροπορικά εισιτήρια:
250 ευρώ
2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4* = 200 ευρώ
ένα γεύμα στο Adelaide = 100 ευρώ
= 550 ευρώ το κεφάλι.

Και που να δεις τι λεφτά πάνε σε φυλλάδια και χαρτούρα στα οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι επί του βελγικού κράτους, ενώ θα αρκούσε ένα καλύτερο σύστημα των ιστοσελίδων.

Μην υπερβάλλουμε λοιπόν. Οι επισκέψεις είναι αναγκαίες σε μια δημοκρατική κοινωνία.

philos είπε...

e-lawyer, στο κείμενο αυτό κάνω ένα είδος σάτιρας, όπως προνοησα και έκανα tag από το ξεκίνημα της ανάρτησης. Η υπερβολή καμιά φορά είναι στοιχείο της σάτιρας.
Όπως εξήγησα και στην Ελένη πιστευω απόλυτα στην ενημέρωση.
Δεν θα κάνω debate στην κοστολόγηση και ας είναι ο τομέας μου! ;)

Με μια πρόχειρη εκτίμηση που έκανα πάλι από στοιχεία ισολογισμών πιστεύω ότι αυτά τα ταξίδια μπορεί να κοστίζουν γύρω στα 100εκ. ευρώ το χρόνο και να προσκαλούνται λιγότερα άτομα

Κανονικά θα έπρεπε κάπου όλα αυτά τα στοιχεία να είναι ανηρτημένα, αλλά ακόμη οι βουλευτες μας δεν έχουν εκπαιδευτεί στην απόλυτη διαφάνεια.
Ίσως μέσα από την 4Δ και την οργάνωση για την Διεθνή Διαφάνεια (στην οποία μετέχεις και σύ αν έχω καταλάβει καλά και μπράβο σου) μπορεί να αλλάξουν νοοτροπία και να μην καθόμαστε να κάνουμε εκτιμήσεις για κάθε δημόσιο έξοδο.
Καλή σου ημέρα!

e-Lawyer είπε...

Συμφωνώ!