1 Ιουλ 2008

Wiki of the day: Τι σημαινει μίζα?

Μίζα σημαίνει ότι αν για μια εργασία, για μια προμήθεια ή για ένα έργο μπορεί να επιτευχθεί έκπτωση 1 ευρώ, 1% ή έστω κάποια εκατομμύρια ευρώ (καλή μας ώρα), αυτή την έκπτωση δεν την καρπούται αυτός (το φυσικό πρόσωπο) ο οποίος τελικά θα πληρώσει αλλά αυτός που θα κλείσει "την δουλειά "ως ειδικός και αρμόδιος!
Δηλαδή,
σε μια ανώνυμη εταιρεία ζημιώνονται οι μέτοχοι της εταιρείας και εμμέσως και οι υπάλληλοι μιας και το κέρδος της εταιρείας θα είναι μικρότερο (ή η ζημιά ακόμη μεγαλύτερη) και ανάλογα θα κινηθούν και οι όποιες ετήσιες αυξήσεις και πριμ.

Σε ένα κράτος όμως...ποιοι ζημιώνονται?

Οι μέτοχοι είναι όλοι ανεξαιρέτως οι Ελλήνες φορολογούμενοι.

Γιατί αν υποθέσουμε ότι οι μίζες μπορεί να αντιστοιχούν στο "απειροελάχιστο" ποσοστό του 1%, αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε ποσά αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος!


Για να το πουμε και λίγο διαφορετικά:
ΌΤΑΝ ένα κόμμα βάζει 1 εκατομμύριο ευρώ στα ταμεία του από μίζες, αυτό το εκατομμύριο το στερεί από τους υπόλοιπους 11 εκατομμύρια Έλληνες, είτε
  • ως επιστροφή φόρου ή ως λιγότερους φόρους, είτε
  • ως αγορά ενός νέου πυροσβεστικού αεροπλάνου (πρό μίζας), είτε
  • ως μία δημιουργία ενός πάρκου, ή ενός σχολείου, ή μίας νοσοκομειακής μονάδος, ή 10 ασθενοφόρων ή εκατοντάδων άλλων μικρών ή μεγάλων αναγκών (για να γίνω και λίγο πιο λαοφιλής), είτε
  • ακόμη και ως επενδυτικό βοήθημα σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις (για να επανέρθω στις πιο ξεκάθαρες φιλελεύθερες αντιλήψεις μου)
  • ή σε διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού ή σε προώθηση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό (και αρα περαιτέρω μεγιστοποίηση των Εσοδων του Κράτους)
  • ή απλά σε μείωση του Εθνικού μας χρέους και των αντίστοιχων τόκων που θα καλεστούν να πληρώσουν μέχρι και τα δισέγγονά μας.

Εαν βέβαι μετά από όλες αυτες τις "συνταρακτικές" αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών η πλειοψηφία του λαού συνεχίζει να υποστηρίζει αυτό το κόμμα ή αυτά τα κόμματα, αυτό σημαίνει ή ότι αυτά τα κόμματα έχουν εξαγοράσει την συνείδηση μεγάλου μέρους του λαού (με την μορφή παροχών, προσλήψεων στο Δημόσιο ή απλών...υποσχέσεων) ή ότι μέρος του λαού είναι παντελώς αποβλακωμένο!
Δεν θέλω να πιστέψω ούτε την μία εκδοχή ούτε την άλλη.

Αλλά από την άλλη δεν με βοηθάτε και σεις βρε πατριώτες να σκεφτώ και άλλη εκδοχή!

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και για να συμπληρώσουμε τον ορισμό:
"Μίζα επίσης είναι και η ηλεκτρική συσκευή ενάρξεως λειτουργίας του κινητήρα των αυτοκινήτων, συνδεόμενη με τον συσσωρευτή (μπαταρία).":p

philos είπε...

Πολύ καλά έκανες και το πρόσθεσες sid_iron. Σε λίγο καιρό θα ψάχνεις στο google και δεν θα βρίσκεις στις πρώτες 100 αναζητήσεις την αρχική έννοια της λέξης!

bbchris είπε...

Μίζα είναι το εξάρτημα του αυτοκινήτου με το οποίο παίρνει εμπρός. Η μεταφορά είναι οφθαλμοφανής.

Άλλο πράγμα το να λέμε, πίνοντας μπύρες στο καφενείο, «όλοι τα παίρνουν» γενικά και αόριστα και άλλο αυτό που συμβαίνει εδώ.

Εδώ η ιστορία έχει ονοματεπώνυμα. Ο Α τα πήρε από τον Β, μέσω του Γ. Ξεκάθαρα πράγματα.
Ας ξεκινήσουμε να στέλνουμε στην φυλακή αυτούς να λειτουργούν παραδειγματικά και μετά πάμε και στα μικρά κόμματα αν αξίζουν της προσοχής μας.

Τα οποία επειδή είναι μικρά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και αθώα. Ο Συν έχει να παρουσιάσει ισολογισμό εδώ και 10 χρόνια, παράδειγμα...

Το ζήτημα δεν είναι να διαλύσουμε την υπάρχουσα νομεκλατούρα και να φτιάξουμε μια άλλη πιο σύγχρονη. Το ζήτημα είναι να μην υπάρχει καμία νομενκλατούρα.
Να ξέρει ο Χ βουλευτής ή υπουργός ανεξαρτήτως κόμματος ότι η δεξίωση στην Εκάλη και ο Κορυδαλός είναι διπλανές πόρτες και δεν ξέρεις, πότε θα μπεις στη μία και πότε στην άλλη.

Και για να μην τρελλαθούμε τελείως, την διάβρωση της Δημόσιας Διοίκησης την θέλουν όσοι έχουν κέρδος από αυτό και δεν είναι άλλοι απ' τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ας αφήσουμε τον κοσμάκη έξω, με την ευχή να αγριέψει κάποια στιγμή και να τους φάει τα λαρύγγια...

PN είπε...

Για να σε βοηθήσω λίγο, είναι και τα δυο εκ ίσου, αλλά νομίζω ότι η ζυγαριά γέρνει προς το δεύτερο!!!

Για να δούμε αν το σκηνικό αλλάξει μετά από τα τελευταία ταρακουνήματα!!!

philos είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Χρήστο. "Το ζήτημα είναι να μην υπάρχει καμία νομενκλατούρα. "

vk, απλα κάποιοι πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για ξαναμοίρασμα της πίτας. Το θέμα είναι να καταλάβει ο απλός κόσμος ότι το θέμα είναι να αλλάξουν ριζικά νοοτροπίες. ΌΛΟΙ ΜΑΣ.

Kwlogria είπε...

Γιατί όταν διαβάζω τέτοια μου έρχεται εμετός;; Απορώ... με τα λαμόγια, τους ξεφτίλες, τους σιχαμένους!!!!

fpboy είπε...

Φίλε δεν είναι αποβλακωμένοι.
Βολεμένοι είναι.

Klearchos είπε...

Εγώ νομίζω ότι το ξεκινάς λάθος... Μίζα είναι όταν μια δουλειά που μπορεί να γίνει με 10 δραχμές γίνεται τελικά με 15 για να μπορούν να μοιραστούν τα 5 παραπάνω οι εμπλεκόμενοι... Έτσι όπως έχουμε γίνει, αν ήταν να τρώνε μόνο την έκπτωση, δεν γαμιέται χαλάλι τους!

Ανώνυμος είπε...

Αρκετοί από εκείνους που συνεχίζουν να στηρίζουν τα μεγάλα κόμματα απλά προσδοκούν το δικό τους μερίδιο από τη μίζα. Είτε αυτό είναι ένας διορισμός, είτε μια διευκόλυνση.

Klearchos είπε...

Είναι γνωστό αυτό... Άλλωστε το λέει και το ρητό: "Θέλω λιγότερη διαφθορά ή περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχω" :)

philos είπε...

Καλώς ήρθα και ας άργησα!

kvlogria, το θέμα δεν είναι απλά να εξαγριωνόμαστε. Αλλά να μην χάνουμε την λογική μας.

fpboy, αν είναι βόλεμα ένας μισθός σε μια οικογένεια και να χάνεις από τους φόρους και την μη ανάπτυξη περισσότερα εγω το βλέπω σαν βλακεία!
Εκτός και αν υπάρχουν και οικογένειες που βολεύονται όλα τα μέλη τους!
;))

Κλέαρχε ξέρω πολύ καλά πόσο συμφωνούμε!
;)

esp0ir, νομίζω ότι η ατάκα του Κλέαρχου (από το μη Πατάτε τον Τοιχό?) είναι αφοπλιστική.

philos είπε...

Σήμερα το πρωί άκουγα Γιαννούτσο-Θεοδωράκη στον best να λένε ότι το δωράκι σε έναν άνθρωπο δεν είναι και κάτι τόσο επιλήψιμο, με αφορμή το ταξίδι του Λιάπη στην Γερμανία με τα έξοδα της siemens. Ενώ τα λεφτά λέγανε ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό.
Και αυτά τώρα τα λέγανε δύο άτομα που σε γενικές γραμμές έχουν πιο προχωρημένες και σοβαρές θέσεις και απόψεις από τον μέσο όρο στα media.

Λες και το δώρο δεν είναι μίζα. Το δώρο δεν βγαίνει από το ίδιο ταμείο και δεν επιβαρύνει την τιμή του τελικού προϊόντος.

Ο κόσμος έχει πάψει να σκέφτεται μόνος του και ακούει ότι ευφυολόγημα πλασσάρεται από τα ΜΜΕ.

Όλα αυτά τα Ιατρικά Συνέδρια που πάνε οι γιατροί με έξοδα των φαρμακευτικών εταιρειών δεν είναι άραγε μίζες που τις πληρώνουμε εμείς οι τελικοί καταναλωτές?

Μίζα είναι οτιδήποτε, είτε λεφτα είτε δώρα, είτε ακόμη υποσχέσεις με σκοπό να κινήσει μια διαδικασία, μια αγορά, μια συμφωνία, οπως πολύ σωστα είπε και ο φιλος chris.

Και εδώ στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε ακούσει μια φορά την λέξη παραίτηση...

Sophia είπε...

Κοίτα, εγώ ψηφίζω την κουρτίνα με την πλήρη αποβλάκωση...

philos είπε...

Η ψήφος σας καταμετρήθηκε!
;)