28 Μαΐ 2008

Η γενιά των αποτυχημένων γονέων!

Στα εκατοντάδες ποστς για την γενιά των 700ευρώ γίνονται αναφορές σε δεκάδες αιτίες που φταινε για την σημερινή τους κατάσταση.

"Φταίνε οι κυβερνήσεις", "φταίνε οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές", "η παγκοσμιοποίηση", "η ακρίβεια" .... τα παντα φταίνε εκτός από τους νέους με τους μισθούς των 700 ευρώ.
Και θα συμφωνήσω στο τελευταίο.

Δεν φταίει μία νέα γενιά που μόλις ενηλικιώθηκε.

Αυτή η γενιά εκπαιδεύτηκε από κάποιους ανθρώπους και κυρίως από τους γονείς τους.

  • Εκπαιδεύτηκε να ξοδεύει χωρίς να συγκρίνει τιμές... γιατί έτσι κάνανε και οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να μένει με τους γονείς της ... γιατί έτσι επιθυμούν οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να πετάει το τσιγάρο από το ανοιχτο παράθυρο στο αμάξι... γιατί έτσι κάνανε και οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να αναζητάει για μια θέση στο Δημόσιο... γιατί έτσι τους γαλουχήσαν οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να παίρνει δάνεια για να αγοράσουν αυτοκίνητο (και όχι για να ανοίξουν επιχείρηση) ... γιατί έτσι κάνουν και οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να μην αλλάζει εύκολα δουλειές και να βολεύεται σε μια θεσούλα των 700 ευρώ ... γιατί έτσι την συμβουλεύουν οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να ψηφίζει τρία κόμματα ... γιατί τα ίδια ψηφίζουν και οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να μην δέχεται την αξιολόγηση και τον ανταγωνισμό ... γιατί το ίδιο δεν δεχονται και οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να δέχεται την επετηρίδα σε κάθε της μορφή... γιατί έτσι την δεχτήκαν και οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να εκπαιδεύεται σε βρώμικα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια με γεμάτους από συνθήματα και αφίσες τοίχους ... γιατί έτσι της τα παραδώσανε και οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να κάνει κοπάνες από την δουλειά ... γιατί έτσι κάνανε και οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να διαδηλώνει με συνθήματα και ντουντούκες ...γιατί έτσι κάνανε οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να συζητάει μόνο για τα δικαιωματά της και όχι τις υποχρεώσεις της... γιατί έτσι κάνανε οι γονείς της.
  • Εκπαιδεύτηκε να γκρινιάζει και όχι να προτείνει ... γιατί έτσι γκρινιάζαν και δεν προτείναν οι γονείς της.
....
Και τώρα οι γονείς της γενιάς αυτής, που βγάζουν τα πολλαπλάσια από τα παιδιά τους βγαίνουν υποκριτικά στα media και μιλάνε για την απελπισμένη γενιά των G700.
  • Είναι οι ίδιοι οι γονείς, που δεν δέχονται έναν άνθρωπο 40 ετών να διοικεί μια επιχείρηση ή να κυβερνά γιατί δεν έχει την πείρα τους και την ωριμότητά τους.
  • Είναι οι ίδιοι που αρνούνται να πάρουν σύνταξη από τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις των επιχειρησεών τους αν δεν τους βγάλουν ξαπλωτους από εκεί μέσα.
  • Είναι οι ίδιοι οι γονείς τους που δεν παίρνουν στην δουλειά που προϊστανται μία άτεκνη παντρεμένη κοπέλα 25-35 ετών με τον φόβο ότι θα μείνει έγκυος και θα λείψει από την εταιρεία.
  • Είναι οι ίδιοι γονείς που επιμένουν στα φακελλάκια για να κάνουν την δουλειά τους ή να εγχειριστούν γρηγορότερα.
  • Είναι οι ίδιοι γονείς που παρακαλανε λυτούς και δεμένους και ξεροσταλιάζουν ημερες ολόκληρες έξω από πολιτικά γραφεία για ένα βύσμα στο στρατό, στον ΑΣΕΠ ή και σε μια ιδιωτική εταιρεία.
  • Είναι οι ίδιοι οι γονείς που δεν αποποιούνται των προνομίων τους ενάντια στο κοινωνικό σύνολο.
  • Είναι οι ίδιοι οι γονείς που χτίζουν αυθαιρετα μες τα δάση.
  • Είναι οι ίδιοι οι γονείς που δεν αποσύρουν το μολυσμένο ηλιέλαιο από τις δικές τους επιχειρήσεις εστίασης και αρνούνται να συμμορφωθουν με τις κρατικές οδηγίες.
  • Είναι οι ίδιοι που εκλέγουν βουλευτές και τα παιδιά των παλαιών βουλευτών που ψηφίζαν επί τετραετίες.
  • Είναι οι ίδιοι γονείς που φοροδιαφεύγουν συστηματικά αναγκάζοντας το κράτος να δανείζεται.

Αν αυτή η γενιά δεν καταλάβει αρχικά ποιος πραγματικά φταίει για την σημερινή τους κατάσταση, και παράλληλα δεν αλλάξει τις συνήθειες που της κληρονομήσαν οι γονείς της, έχω ισχυρή την αίσθηση ότι και οι νέοι αυτής της γενιάς δεν θα εκπαιδεύσουν καλύτερα τις επόμενες γενιές, και η μόνιμη γκρίνια και μοιρολατρία θα συνεχίσει να διαιωνίζεται ως γνήσιο χαρακτηριστικό της φυλής μας.

Και τότε δεν θα φταίνε οι γονείς τους...



ps. Σκέψεις και παρόμοιους προβληματισμούς μπορείτε να διαβάσετε και στην Σοφία, στην Πηνελόπη Τρουλλινού και στον Μιλτιάδη Θαλασσινό.

Πολύ ενδιαφέροντες σκέψεις και συμπεράσματα διάβασα επίσης και στο ποστ του Αλέξανδρου

Και τα σχετικά κείμενα δεν έχουν τέλος. Διαβάστε και ένα ενδιαφέρον γράμμα που έστειλε μία κοπέλα στον Gazmend Kapllani.



45 σχόλια:

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Εξαιρετικό!!!

Ανώνυμος είπε...

Απο τα καλύτερα post που έχω διαβάσει ever!!!

pinelopi t. είπε...

einai mia polu kali analusi. allwste kata tous biologous-genetistes, eimaste oi goneis mas.
Wstoso polles fores skeftomai oti kai oi dikoi mas goneis diaforopoiithikan apo tous dikous tous goneis.
auto ofeiloume na kanoume ki emeis. Na paroume to diko mas dromo, na orisoume tis dikes mas aksies, na diekdikisoume ta dika mas oneira.
Tha sugkroustoume me tous goneis mas to kserw.. auto omws einai to ugies ki oxi i arrwstimeni apathei se oti mas krataei kollimenous sti mizeria mas.

Ανώνυμος είπε...

Phile έγραψες καταπληκτικό post. Συμφωνώ με κάθε πρόταση

Γκρινιάρης είπε...

Συμφωνώ! Βέβαια αυτό δε λέει κάτι, γιατί μπορεί να συμφωνούν μαζί σου και τα 11 εκατομμύρια αυτού του τόπου, αλλά έχουμε το χούι να συμφωνούμε όταν ακούμε κάτι σωστό αλλά να το ξεχνάμε την άλλη στιγμή, και ειδικά όταν είναι να πάρουμε αποφάσεις, όταν είναι να ασχοληθούμε με την real life.

Αλλά συμφωνώ, οπότε το λεώ.

Ανώνυμος είπε...

Τα είπαν όλα οι προηγούμενοι: πρόκειται για ένα από τα καλύτερα posts που περιγράφουν τη σύγχρονη Ελλάδα. Συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να δεχτώ ότι ως ένα σημείο φταίνε οι γονείς.

Πλην όμως οι γονείς δεν γίνεται να φταίνε για πάντα.

Κάποτε και αυτή η περιβόητη γενιά πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

Γιατί το θέμα μας δεν είναι τις πταίει. Το θέμα μας είναι να τα φτιάξουμε τα πράγματα.

bbchris είπε...

Σωστές διαπιστώσεις μεν, παντελώς άσχετες με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας δε.

Άλλο πράγμα οι καταναλωτικές συνήθειες του οποιουδήποτε, και άλλο πράγμα οι συνθήκες γαλέρας που προσπαθούν [και εν τέλει το έχουν καταφέρει] να επιβάλουν οι εργοδότες, στο όνομα μιας ανάπτυξης που ποτέ δεν [αυτο]χρηματοδοτούν. Το αντίθετο μάλιστα. Μετατρέπουν τα [υπερ]κέρδη σε Καγιέν - σκάφη - βίλες στη Μύκονο.

Η γενιά των 700 εούρος είναι θύμα εκβιασμού μιας συγκεκριμένης κάστας. Των εργοδοτών εν προκειμένω. Αυτό δεν έχει να κάνει με την ανατροφή που πήραν απ' το σπίτι τους.
Μην μπερδεύουμε τις καταστάσεις. ;)

Kwlogria είπε...

Πες τα χρυσόστομε!!!!! :))))))))))))

Ανώνυμος είπε...

Κάθε πρωί που περνάω από σημεία με μαζεμένες καφετέριες, αναρωτιέμαι πάντα το ίδιο πράγμα. Ποιος "ταίζει" όλο αυτόν τον κόσμο των ηλικιών 25-35 που πίνουν αραχτοί καφεδάκι και παίζουν τάβλι(σκεφτόμουν μέρες να κάνω ένα ποστ γι αυτό) στο όνομα της ανεργίας.

Χτες απόγευμα, ρώτησα έναν φίλο μου 38 χρονών, γιατί μένει με τους γονείς του και μου απάντησε ότι ολες οι γυναίκες είμαστε κομπλεξικές και γιατί να πληρώνει τζάμπα λεφτά αφού μπορεί να το αποφύγει.

Πριν δύο μήνες προσπαθούσα να πείσω τον ξαδερφό μου (28 ετών) ή καλύτερα να τον καταλάβω, γιατί πρέπει να εκβιάζει στην κυριολεξία τον πατέρα του, να του βρει βύσμα να τον μεταφέρει από νοσοκομείο της Αθήνας σε συγκεκριμένη περιοχή που ήθελε και τελικά του βρήκε.

Πριν δύο χρόνια, προσπαθούσα να δίνω εξηγήσεις στο σόι, γιατί ο αδερφός μου δεν ήθελε με τίποτα να μεσολαβήσει οικογενειακός φίλος να υπηρετήσει αεροπορία και ήταν τόσο μαλάκας που προτίμησε να πάει στον Εβρο.

Ακόμα προσπαθώ να πείσω, γιατί δεν προσπάθησα ποτε να μπω στο δημόσιο και παιδεύομαι μόνη μου να στείσω κάτι επιχειρηματικά αβέβαιο για το αύριο, αφού κάλλιστα είχα όλα τα προσόντα και τις ικανότητες να το κάνω σχετικά εύκολα.

Πέρα του ότι συχνά αναρωτιέμαι μήπως είμαι ψυχασθενής, η εξήγηση που συνήθως δίνω, είναι γιατί από τα δέκα μου άκουγα τον πατέρα μου να μου λέει "να μην έχεις κανέναν πούστη ανάγκη. Οποιος αξίζει και δουλεύει θα βρει τον δρόμο του".

Εχω αναρωτηθεί χιλιάδες φορές, αν έκανα καλά που ποτέ δεν είχα σε κανένα επίπεδο στήριξη σε εκείνον τον "πούστη" και ειλικρινά όσες δυσκολίες κι αν αντιμετώπισα ΔΕΝ το μετανιώνω στιγμή.

Ομως...

για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, θα συμφωνήσω με τον b b chris ότι ο τρόπος που λειτουργεί η παιδεία, η υγεία ή η αγορά ειναι άλλη ιστορία.

Αλλά και πάλι, ένα τεράστιο ΟΜΩΣ με προβληματίζει. Δεν είμαστε υπεύθυνοι γονείς και μη, για τους ανθρώπους που επιλέγουμε να μας βουλιάζουν στο βούρκο; Οπότε έρχομαι πάλι να συμφωνήσω ότι είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι και δεν αρκεί να μετατοπίζουμε μόνο ευθύνες.

Χρήστο συγχαρητήρια για την ποιότητα και περιεκτικότητα του λόγου και συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου.

philos είπε...

Philosofos, internetakias, porcupine, κωλογρια σας ευχαριστώ. ;)

dealsend, σε ευχαριστώ δις για το προμόσιον!
;D

Διαβάζοντας τα υπόλοιπα σχόλια καταλαβαίνω ότι ο καθένας πιάνεται από κάποιο σημείο της ανάλυσης και όντως οι απόψεις του δεν είναι μακρυά από τις δικές μου.
Στο ποστ αυτό δεν θέλω να κρίνω ούτε τους νέους, ούτε τόσο την πρακτική των εργοδοτών.
Θέλω να κρίνω τα μυαλά των κρατούντων. Αυτών που έχουν φτιάξει ή συντηρήσει ή βελτιώσει το σύστημα στο οποίο σήμερα όλοι ζούμε.
Και θα πω ξεκάθαρα ότι αποτύχαν, γιατί δεν πιάσαν κάν τους στόχους που είχαν θέσει.
Γενιά του Πολυτεχνείου, της Αλλαγής του Ανδρέα, της Μεταπολίτευσης.
Μόλις πιάσαν τα πόστα που είχαν οι δικοί τους γονείς γίνανε χειρότεροι.
Όλο το ποστ ξεκίνησε εδώ και μία εβδομάδα σαν ιδέα στο μυαλό μου.
Αιτία μια φράση του "αριστερού" σε πολιτικές αντιλήψεις αφεντικού μου!
Του είχε κάνει εντύπωση γιατί στην μεγαλύτερη στον κόσμο κατασκευαστική εταιρεία είναι διευθυνων ένας 40ρης. Έβγαλε μάλιστα την ετυμηγορία ότι θα έχει κληρονομήσει την θέση.
Το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία πάει από το καλό στο καλύτερο, οι μηχανικοί της είναι απίστευτα ικανοποιημένοι και καλοπληρωμένοι και τα έργα της από τα πιο διάσημα και καλοφτιαγμένα δεν του λένε κάτι για τις ικανότητες του 40ρη.
Ευρωπαϊκή εταιρεία να συμπληρώσω.

Μετά σκέφθηκα συζητώντας με ένα συνάδερφο γιατί δεν αποσύρουν το ηλιέλαιο οι ίδιοι οι μαγαζάτορες? Αυτοί δεν τρώνε από τα φαγητά τους? Δεν τους νοιάζει?

Μετά θυμήθηκα κάποιους κυβερνώντες που πέτυχα κάπου πρόσφατα και αυτά που λέγανε για το περιβάλλον και τις επιχειρήσεις... (και μόνο που τα σκέφτομαι εξοργίζομαι...)

Αυτά τα μυαλά και τις αντιλήψεις είναι που πρέπει να αλλάξει η νέα γενιά.

Και εκεί είναι που σκέφτομαι με τι βάσεις και παιδεία να αλλάξει αυτή γενιά και να γίνει καλύτερη?
Δέχομαι αυτά που λες Χρήστο ότι φταίνε οι εργοδότες που κοιτάνε να βγάλουν από την μύγα ξίγκι. Αλλά εγώ έμαθα από τους γονείς μου να διεκδικώ. Με ήρεμο, σοβαρό και πάντα με επιχειρήματα τρόπο. Και πέτυχα να παίρνω πολλαπλάσια του 700 και γω και οι συνεργάτες μου (μάρτυρας μου ο Κλέαρχος).
Και το ίδιο θέλω να δω να κάνει μια ολόκληρη γενιά.
Να μάθει να απαιτεί και παράλληλα να σταματήσει να επαιτεί για χαζομάρες ζητήματα σαν αυτά που λέει η freedula.

Θα συμφωνήσω με σένα Πηνελοπη, που λες ότι το να συγκρουστούμε με τους γονείς μας είναι υγιές και όχι η αρρωστημένη μας απάθεια!

Εμείς που δείχνουμε να διαφοροποιουμαστε από τον μέσο όρο της γενιάς μας σε σκέψεις και δυναμική, ας κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας.

Πιστέψτε με ότι και μόνο με το να εκθέτεις επιχειρήματα σε αυτή την γενιά των εχόντων και κατεχόντων, περνάς άλλες αντιλήψεις.
Αλλάζεις τρόπους σκέψεις. Γεννάς αμφιβολίες. Και καμια φορά πετυχαίνεις και θάυματακια μικρά.

philos είπε...

Διάβαζα τα ποστς του Μαυρου Γάτου και της Σοφίας από το digital-era.
Και σίγουρα δεν είναι σκοπος αυτου του ποστ όπως φαίνεται και από τον επιλογο να γλύψει τα αυτιά των νέων.
Αλλά βλέπω γκρινιάρη και σοφία ότι επιλέξατε και πολύ καλά κάνατε να δουλέψετε στην Αγγλία.

Ίσως αν είχατε μπάρμπα στην Κορώνη, έτοιμη δουλειά στην Ελλάδα να μην δραπετεύατε προς τα έξω. ή πάλι να προτιμήσατε να ανταγωνιστείτε σε ένα πιο υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον που ανταμείβει τις προσπάθειες και το μυαλό.

Αυτό θέλω να μάθει η γενιά αυτή να κάνει.
Να αγωνίζεται ακόμη και αν αυτό την ωθεί εκτός Ελλάδος.
Στο κάτω κάτω οι νεα κάστα των Καγιέν και της Μυκόνου να κάτσει μόνη της σε αυτή την χώρα και να πληρώνει 2 ευρώ το λίτρο την βενζίνη και 200 ευρώ το δωματιάκι στη χώρα της Μυκόνου.

Η Ελλάδα είμαστε εμείς όλοι που δεν το βάζουμε κάτω. Που θέλουμε να αλλάξουμε πράματα και που αγαπάμε τον τόπο αυτό όπου και αν βρισκόμαστε.
Και η αγάπη θέλει πάντα απτές αποδείξεις και χωρίς πάντα να παίρνεις άμεσα ανταλλάγματα.

Run Boy Run είπε...

Καλημέρα,

Διαφορετικό (και ριζοσπαστικό) point of view. Αν ψάξω να βρω μια λέξη για χαρακτηρισμό αυτή θσ είναι... : ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

ds είπε...

Φταίνε οι νέοι, φταίνε και οι γονείς. Γενικά πιστεύω πως φταίνε αποκλειστικά οι (νεο)Έλληνες ως φυλή.

Σοφία είπε...

Εμένα ρε γμτ οι γονείς μου σε ποια χώρα μεγάλωσαν;

philos είπε...

Καλημέρα.

run boy run, σε ευχαριστώ!
Είναι όντως διαφορετικό το κείμενό μου γιατί το έχω ξαναπεί αν κάποιο άλλο κείμενο που έχω διαβάσει με εκφράζει πολύ σπάνια γράφω μετά και εγώ πάνω κάτω την ίδια άποψη. Υπάρχουν bloggers που γράφουν πολύ καλύτερα και πιο απλά από εμένα και απλά τους κάνω λινκ δίπλα στα shared.

dynx, μπορούμε να κάνουμε τους νέους νεοΈλληνες καλύτερους και να μιλάμε με περηφάνεια για την νοοτροπία και τα έργα τους? Ναι μπορούμε πιστεύω. (είναι θέμα άλλου ποστ αυτό, το οποίο το έχω κάνει ήδη draft)

Σοφία και 40% να είμαστε που σκεφτόμαστε έτσι σαν και σένα και τους γονείς σου, υπάρχει ένα 60% που βιώνει εντελώς διαφορετικές καταστάσεις από εμάς.
Δεν είχες την "τύχη" να πας στρατό και να γνωρίσεις και την "άλλη Ελλάδα".

Unknown είπε...

εξαιρετικό!

Ανώνυμος είπε...

Μου άρεσε πολύ το κείμενο σου και παρατηρώ ότι το θέμα άσχετα με τις θέσεις του καθενός πονάει και αγγίζει όλους μας.

Η δική μου άποψη είναι ότι είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης.
Είμαστε όλοι ένα οικονομικό προϊόν (φθηνό από ότι φαίνεται στη χώρα μας)και πορευόμαστε προσδοκώντας το καλύτερο!...προσδοκώντας?? Ατυχής λέξη μάλλον ονειρευόμαστε το καλύτερο. Κάποιοι από μας το πέτυχαν ή θα το πετύχουν και κάποιοι όχι.

Θαυμάζω αυτούς που την "έκαναν" και διάλεξαν να ζήσουν και κυρίως να εργαστούν αλλού . Νομίζω ότι αυτό είναι ένα είδος επανάστασης αν μη τι άλλο σε σχέση με αυτο που χρόνια μαθαίνουμε: Την υπομονή και μετά το βόλεμα.
Τους γονείς δε θα τους μπλέξω (αν και συμφωνώ σε όλα όσα λες) καθώς νομίζω ότι παρόλα αυτά έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν ή νόμιζαν ότι μπορούσαν

philos είπε...

Edo, σε ευχαριστώ για το σχολιό σου.
Δεν αμφιβάλλει ότι οι γονείς ότι κάνουν το κάνουν με τις καλύτερες των προθέσεων και με πολύ αγάπη.
Πολλές φορές όμως η αγάπη χωρίς όρια... κακομαθαίνει.
Όποιος αγαπάει πρέπει και να παιδεύει. Με την αρχαιοελληνική έννοια!
;)

Μαύρος Γάτος είπε...

Φίλε μου, εξαιρετικό. Με μια μόνο αντίρρηση. Η γενιά που περιγράφεις δεν έχει σχέση με διαδηλώσεις και ντουντούκες. Αν είχε, αν συμμετείχε στα κοινά, έστω και για λάθος λόγους, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
Όσο για εκείνους που επέλεξαν να φύγουν: σε προσωπικό επίπεδο, είναι ίσως σωτηρία, αν και είναι σκληρός δρόμος, τουλάχιστον στην αρχή. Ας διαλέξουμε όμως να μείνουμε. Και να βάλουμε ο καθένας μας έστω ένα μικρό λιθαράκι, να πάει κάποτε αυτός ο τόπος μπροστά. Όχι όσο θα ζούμε εμείς, δεν θα προλάβουμε μεγάλες αλλαγές. Αλλά οι μεγάλες αλλαγές γίνονται σιγά σιγά. Όσο θα ζούμε την νεοελληνική πραγματικότητα που περιέγραψες, ας επιλέγουμε "μέσα στη μέση της κόλασης, ό, τι δεν είναι κόλαση", κι ας "του δίνουμε διάρκεια!" (Ίταλο Καλβίνο, "Οι Αόρατες Πόλεις")

G700 είπε...

είναι εξαιρετικό το άρθρο, διότι με πολύ απλές διαπιστώσες και διατυπώσεις προσθέτει τη διάσταση που λείπει πολλές φορές από τη συζήτηση για το θέμα της γενιάς των 700 ευρώ: το ρόλο των γονi;vν, ουσιαστικά τη διαγενεακή διάσταση και την αναπαραγωγή στερεοτύπων και κανόνων συμπεριφοράς από τη μία γενιά στην άλλη. Θα βάλουμε και σχετικό link.

philos είπε...

Μαύρε Γάτε, συγνώμη για την καθυστέρηση να απαντήσω στο σχόλιό σου.
Όταν περιγράφω για ντουντούκες και διαδηλώσεις, το λέω με την λογική ότι οι όποιες αντιδράσεις γίνονται έχουν μόνο τέτοιο χαρακτήρα. Δεν έχει εξελιχθεί αυτή η γενιά στην διαμαρτυρία της.
Κάτι πιο μαζικό πάει να γίνει τα τελευταία 2 χρόνια μεσω blogs και δράσεων σαν της G700 αλλά έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο όταν λες ότι δεν συμμετέχει. Είναι ελάχιστοι αυτοί οι νέοι που νοιάζονται για το κοινό συμφέρον και τα κοινά γενικότερα χωρίς να αποβλέπουν σε ένα διορισμό ή μια καλή διασύνδεση...
Με χαλάει να βλέπω μια γενιά χωρίς φαντασία, που να έχει καταθέσει τα όπλα, να μην υψώνει ένα σύγχρονο λόγο και άρα να κάνει ελκυστικότερη τη φωνή της και τα επιχειρήματά της στους νέους αλλά και στους μεγαλύτερους.
Μήπως τελικά μόνο κάποιοι λίγοι βλέπουμε την κόλαση γιατί δεν λέμε να την συνηθίσουμε φίλε Μιλτιάδη?
Από την άλλη εμείς

philos είπε...

Εχεις δίκιο g700, πολλές φορές στις σκέψεις, τις κρίσεις και τις αναλύσεις μας λείπει αυτή η άλλη διάσταση.
Και αν δεν μπορούμε να εντοπίσουμε όλες τις διαστάσεις ενός προβλήματος δεν μπορούμε να το λύσουμε τουλάχιστον ικανοποιητικά!

Επίσης πιστεύω ότι πίσω από κάθε συνειδητοποιημένο άνθρωπο, με ενδιαφέρον για τα κοινά, για το περιβάλλον, για τους συνανθρώπους του κρύβεται πάντα ένας γονιός ή ένας δάσκαλος που έκανε σωστά την δουλειά του.

philos είπε...

Να ευχαριστήσω τέλος και τον Μαύρο Γατο και την G700 όχι μόνο για τα καλά σας λόγια εδώ, αλλά κυρίως για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε και την ευαισθητοποίηση που προσφέρετε μέσα από τα blogs σας και τις διάφορες δράσεις σας.

Ανώνυμος είπε...

είναι το πρώτο άρθρο που διαβάζω...απλά εύστοχο!
πέρασα κι εγώ 3 χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής ως γενιά των 680€ (για να είμαστε ακριβείς...!) τώρα έχω κάτι παραπάνω, αλλά σίγουρα καλύτερα...όμως ,θα ήθελα να εκφραστεί και η "δική" μας άποψη, που τα έχουμε ίσως λίγο πιο πρόσφατα...
με αριστερούς γονείς και μάλιστα πολύ χωμένους… μπαμπάς γενικός γραμματέας της ΚΝΕ και μαμά πρόεδρο του συνδικαλιστικού κινήματος στα νοσοκομεία, σίγουρα έχω απόψεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν άκρως ριζοσπαστικές… επηρεασμένη από τις συναυλίες της ΚΝΕ κάθε χρόνο, από τις πορείες που με έτρεχαν οι δικοί μου ντυμένη στα κόκκινα (δεν είχε σημασία που ακόμα δεν περπατούσα…!!!!), αποφάσισα κι εγώ να ενταχθώ ως φοιτήτρια στην «Πανσπουδαστική»… αποτέλεσμα;;;… μια τεράστια απορία… μα καλά… για αυτό εδώ το χάλι οι δικοί μου τρέχανε, αγωνιζόντουσαν, έχασαν πράγματα…?? Τελικά η απάντηση ήρθε μόνη της στο πέρασμα του χρόνου (μακριά βέβαια από ΠΣΚ , ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και λοιπές φοιτητικές οργανώσεις…)… κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου πολιτικών πεποιθήσεων παλεύει για κάτι… και οι δικοί μου πάλεψαν για το δικό τους «κάτι» το οποίο πότε δεν έμαθα και ούτε με ενδιαφέρει να μάθω.. αυτό που ενδιαφέρει να εκφράσω είναι το δικό μου «κάτι»…. Επειδή κι εγώ κάθισα αραχτή να πίνω το καφεδάκι μου και να παίζω τάβλι, επειδή οι «οι μορφωμένοι, μεγάλοι και φυσικά πιο ώριμοι από εμάς» καθηγητές της σχολής μου είχαν αποφασίσει να μην έρθουν για μάθημα και εγώ ξαναείχα μάθημα μετά από 2 ώρες και δεν ήθελα να φύγω..
επειδή κι εγώ θέλησα να δώσω σε γιατρό φακελάκι, αλλά όχι για να γίνει γρηγορότερα η εγχείρηση, αλλά γιατί ο γιατρός προσπαθεί να αποφύγει την εγχείρηση, γιατί έμεινα 2 βδομάδες πριν το Πάσχα και άλλες 2 μετά στο νοσοκομείο με υπομονή και περίμενα στην ουρά για να φτιάξω τα χαρτιά, και η μητέρα μου περίμενε όρθια έξω από το ακτινολογικό υποφέροντας από του πόνους και τελικά τα νέα ήταν καλά… από την χαρά μου λοιπόν ήθελα να δώσω «φακελάκι»…αφού είχαν τελειώσει όλα…σαν ένα ευχαριστώ που μας γλίτωσαν από τα χειρότερα…
επειδή αναλαμβάνω τις ευθύνες των πράξεων μου σε όποια μαλακία κι αν αποφασίσω να κάνω…
επειδή κι εγώ έβαλα μέσο για να μπω στην δουλειά που είμαι τώρα.. όμως προσπαθώ να κάνω την δουλειά μου… έμαθα να δουλεύω… έμαθα να ζητάω αυτό που αξίζω….
Τι θέλω να πώ με όλα αυτά;;;…. η νέα γενιά δεν είναι έτσι όπως οι πολύ νομίζουν… αγωνίζεται… όμως με έναν δικό της τρόπο… σιωπηλό, χωρίς φανφάρες, χωρίς να κρύβεται πίσω από «κόμματα που αναζητούν το καλό των νέων»….
Παλεύει η νέα γενια, όπως παλεύουν όλοι…
Ας μην τους κατηγορούμε άλλο λοιπόν….
Ας σταθούμε δίπλα τους, ας τους κρατήσουμε σφιχτά το χέρι και ας παλέψουμε κι εμείς μαζί τους… ο καθένας για το δικό του «κάτι»!!!
Ας παλέψουμε όλοι…. Όχι για τα παραπάνω από τα 700€… αλλά για την σωτηρία της ψυχης…!!!!!

philos είπε...

Μάρθα έχεις πολλά ακόμη να πεις. Είμαι σίγουρος.
Ελπίζω να σε δω σύντομα με το δικό σου blog.
Αν όχι θα χαίρομαι ιδιαίτερα να έρχεσαι συχνά από εδώ και να αποτυπώνεις τις σκέψεις σου.

Πάντως, για αποφυγή παρεξηγήσεων όταν αναφέρω την γενιά των γονέων δεν εννοώ τους γονείς του καθενός προσωπικά αλλά την ευρύτερη γενια του καθενός. Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς είχαν πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσουν απέναντι σε ένα κοινωνικό σύνολο που σε αποξενώνει και σε περιθωριοποιεί όταν τολμάς και βλέπεις και κυρίως να διατυπώνεις τα πράματα με άλλη άποψη που εύκολα χαρακτηρίζεται από τους πολλούς ως αιρετική και μολυσματική!

Φωφώ, Θεομήτωρ της Ελλάδος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Φωφώ, Θεομήτωρ της Ελλάδος είπε...

ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ

Μπα, είπατε μεν σωστά πράγματα, αλλά με πολυλογίες.
Την συμπεριφορά, νοοτροπία, τρόπο σκέψης, modus operandi κλπ των γονέων, καθώς και των παιδιών (Γενιά των 700), χαρακτηρίζει και καλύπτει εξ ολοκλήρου ΜΙΑ ΛΕΞΗ:

Λ Α Ϊ Κ Ι Σ Μ Ο Σ:

- Ενα δημόσιο ψέμα με ιδιωτικά οφέλη

- Η πελατειακή σχέση

- Η οδός της ήσσονος αντιστάσεως, the path of least resistence

- Ο εμετικός εθνικισμός

- Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

- Η δια της ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΗΣ, ΣΟΦΙΣΤΕΙΩΝ και ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ μετάθεση των ευθυνών σε άλλους (όταν βρέχει στην Ελλάδα φταίει η Τουρκία, η CIA, ο Kissinger, κοκ )

- Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΛΟΓΙΚΗΣ

- H ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ με καθιέρωση επετηρίδας (όλοι οι δικαστές γίνονται αρεοπαγίτες και όλοι οι αξιωματικοί στρατηγοί), των μορίων

OΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΙ σε μιά λέξη, ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, την οποία λάτρεψε η ελεεινότερη γενιά της Ελλάδας, Γενιά του Πολυτεχνείου

Ici Manhattan. Bonjour a tous.

Φωφώ, Θεομήτωρ της Ελλάδος είπε...

ΚΑΙ ένας άλλος ΜΥΘΟΣ. Η Γενιά 700, δεν είναι η πιό μορφωμένη όπως θαρρούν πολλοί. Tout au contraire, είναι οι πιό αγράμματοι Ελληνες που γνώρισα στη ζωή μου.

Αυτό που ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ, όμως, και πρέπει να λέγεται είναι ότι ένα 1-5% της σημερινής Ελληνικής Νεολαίας είναι

WORLD CLASS CREME de la CREME

Φωφώ, Θεομήτωρ της Ελλάδος είπε...

@ martha
κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου
πολιτικών πεποιθήσεων

Aνεξαρτήτου indeed
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Juanita La Quejica είπε...

Σωστό!
Πρέπει όμως να βρεθεί τρόπος να κοπεί ο ομφάλιος λώρος. Αυτό είναι ευθύνη των παιδιών που έγιναν ενήλικες. Πώς θα το καταφέρουν; Δεν ξέρω. Ο θεσμός της οικογένειας στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε ένα ευρύτερο βραχνά...

philos είπε...

Διαβάζω τα σχολιά σας, αλλά λόγω φόρτου εργασίας θα απαντήσω λίγο αργότερα.
;)

Unknown είπε...

δεν ξέρω αν είναι η πιο μορφωμένη...προσπαθεί όμως να γίνει....

philos είπε...

Αγαπητή Φώφω,
Εγώ πιστεύω ότι η κάθε γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Και η γενιά του Πολυτεχνείου ακόμη ήταν καλύτερη από την προηγούμενη, αλλά όλοι είχαν μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτή.
Απλά όταν η γενιά του Πολυτεχνείου ήρθε σε επαφή με το Χρήμα, δεν έδειξε τα αντανακλαστικά που θα περίμενε ο καθένας...

Με παρόμοια λογική θα πω ότι και η σημερινή γενιά είναι πιο μορφωμένη από τις προηγούμενες. Μπορεί να φαίνεται ότι κάνει πιο πολλά λάθη ορθογραφικά ή συντακτικά από την προηγούμενη, αλλά δεν σταματάει να μορφώνεται και να διαβάζει.
Και να βελτιώνεται.
ίσως όχι όσο θα μπορούσε? Μπορεί.
Αλλά ποια γενιά τελευταία το πέτυχε αυτό.
Είναι εύκολο να κρίνουμε τις άλλες γενιές και να μην κοιτάμε τι έκανε η δική μας ή τι κάνουμε εμείς για να βελτιώσουμε τα πράματα για το μέλλον.
Για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

philos είπε...

Juanita,
είναι οι γονείς που πρέπει να κόψουν τον ομφάλιο λώρο. Με τρόπο όμορφο, δίνοντας όραμα, ελπίδα και αποφασιστικότητα στους νέους.

Δεν καταλαβαίνουμε ένα πράμα.
Ότι τα παιδιά είναι μιμητικά όντα. Είναι στην διαδικασία της εξέλιξης να μιμούμαστε.
Για αυτό και λέω ότι εμείς που αντιλαμβανόμαστε το καθήκον μας προς τις νέες γενιές πρέπει να προσέχουμε τις δικές μας πράξεις και συνήθειες αν θέλουμε όι επόμενες γενιές να αλλάξουν τα πράματα.
Και αυτό να το αντιληφθούν με την σειρά τους και οι επόμενες γενιές όταν έρθει η ώρα να εκπαιδεύσουν τις επόμενες γενιές.

fotini είπε...

εε νομιζω πως προσέγγισες τη ρίζα του προβλήματος.. ας ελπίσουμε να έχει ήδη αφυπνίσει τη σημερινή γενιά,ή μέρος αυτής, γιατί σωστα όσα λες για τα λάθη των γονιών μας όμως δεν μπορούμε να γεράσουμε ρίχνοντας κάπου τις ευθύνες..ώρα για δράση!!

philos είπε...

fotini,
Το τελευταίο που είχα στο μυαλό μου ήταν να ρίξω ευθύνες αλλού.
Και συμφωνώ ότι ο καθένας απο εμάς να δράσει και το αποτέλεσμα θα είναι σύντομα ορατό.

Η ευθύνη του καθενός μας είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τα λάθη των γονιών μας και να μεγαλώσουμε με λιγότερα λάθη τα παιδιά μας αν δεν είναι δυνατό να τα αποφύγουμε εντελώς.
Να πράξουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας όταν έρθει η ώρα του καθενός μας και ας μην συμβαδίζει αυτό το καλό με την επικρατούσα κοινωνική αντίληψη για το καλύτερο...

Γενικά...
Βλέπω με χαρά μου ότι άνοιξε και άλλο η κουβέντα και πολλά επιχειρήματα πέφτουν στο τραπέζι γύρω από μια νέα οπτική που πρόσφερα με το κείμενό μου.

Και σε ευχαριστώ Φωτεινή που ήρθες ως εδώ να αφήσεις σχόλιο.

louiza είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
louiza είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

xaireto me ti seira oli tin parea kai paratheto ti skepsi mou:
de diafono pos diamorfothikame kirios mesa sto oikogeneiako mas periballon kai pos i genia ton gonion euthinetai kata kirio logo gia tin katastasi pou klironomisame ostoso den adilambanomai os pros ti oli auti i gkrinia, oigoneis mas kanan ton diko tous kiklo ksekinisan se mia epoxi m eliga oikonomika mesa kai mesa apo ton moxtho tous kataferan n apogeiosoun tin poiotita zois tous, mporei na min diaxeiristikan auti tin katastasi me ton kalitero tropo, mporei na min parigagan politismo mporei na mas klironomisan mono xrei kai problimata to thema omos den einai i progioumeni genia alla i dikia mas pou to mono pou kanei einai na paramenei adranis kai na griniazei kai akoma den katalabaino to logo...isos pio xrisimo apo to n analioume tis aities einai na ksekinisoume epitelous to diko mas taksidi!

philos είπε...

Δεν νομίζω ότι διαφωνώ μαζί σου Λουίζα ότι πρέπει να σταματήσουμε την γκρίνια να αρχίσουμε να πράττουμε.
Άλλωστε εγώ σπάνια γκρινιάζω εδώ πέρα.
Απλά συστήνω ότι αιτία τις γκρίνιας μας είναι το ότι δεν παίρνουμε αποφάσεις και δεν κάνουμε πράξεις.
Εστω και με λάθη...
;)

louiza είπε...

simfono kai epauksano apla pisteuo pos einai pio ousiastiko sto na epikedrosoume ton dialogo mas stin praksi, oxi omnos genika kai aorista alla siggekrimena kai eidika etsi oste na diekdikisoume n allaksoume kai epitelous na anabathmisoume auti tin xora

philos είπε...

Αλλάζουμε και αναβαθμιζόμαστε εμείς. Και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλοι.
Εγώ προσωπικά ποτέ δεν έπαψα να προτείνω θέσεις και λύσεις όσο ασχολούμαι με πολιτικά θέματα και προσπαθώ να εντοπίζω τις "κακές"¨μου συνήθειες ώστε να βελτιώνω την ζωή μου και την ζωή των γύρω μου!

Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε σήμερα τι πρέπει και τι δεν πρέπει και το τι μπορούμε να κάνουμε.
Ας το κάνουμε και να μιλήσουμε και στους γύρω μας για να βρουνε και αυτοί την δύναμη να αλλάξουν!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το κείμενο για τα χαρακτηριστικά της προηγούμενης Γενιάς τα οποία ξέρουμε πολύ καλά. Είμαστε και εμείς όμως σε μια ηλικία που πρέπει να αποφασίσουμε τι χαρακτηριστικά θα δώσουμε στη δικιά μας Γενιά. Διαβάστε αν θέλετε την άποψή μου για την G700 και πώς πρέπει να κινηθεί στο άμεσο μέλλον. Περιμένω σχόλιά σας.

http://zandros3.blogspot.com/2008/05/g700.html

philos είπε...

alex313, πάρα πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου.
Το κάνω Link στο δικό μου κείμενο και θα σχολιάσω εκεί!