25 Μαρ 2008

Μπλαμπλαμπλά μπλαμπλαμπλαμπλαμπλαμπλά....

μπλαμπλαμπλά μπλαμπλαμπλαμπλαμπλαμπλά μπλαμπλαμπλά Κίνα μπλαμπλαμπλά ολυμπιακή φλόγα μπλαμπλαμπλά μπλαμπλαμπλαμπλαμπλαμπλά μπλαμπλαμπλά επεισόδια μπλαμπλαμπλαμπλάμπλαμπλά μπλαμπλαμπλαμπλά Θιβέτ μπλαμπλαμπλά μπλαμπλαμπλαμπλαμπλά 140 νεκροί μπλαμπλαμπλά μπλαμπλαμπλαμπλάμπλαμπλά μπλαμπλαμπλαμπλά ........ ειρήνη ...

Πηγή in.gr

Προς το τέλος αυτού του μπλαμπλά (γιατί ως μπλαμπλά πρέπει να ήχησε στα αυτιά των περισσοτέρων συμπατριωτών μας) του σχετικου ρεπορτάζ ακουστήκαν και οι δηλώσεις των πολιτικών μας αρχηγών...
Σήμερα ανήμερα της Εθνικής Επετείου για την έναρξη του αγώνα για την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία γίνανε και άλλες τέτοιες πολυφορεμένες, κλασσικές - γραφικές πλέον - δηλώσεις...
... χωρίς βέβαια την παραμικρή αναφορά στο Θιβέτ και τον δικό του πολύχρονο απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στην Κινέζικη κατοχή .

Και εγώ και άλλοι Bloggers, όπως ο Νίκος ή η Magica, και είμαι σίγουρος και αρκετοι ακόμη Έλληνες κάνανε τις ίδιες ΘΛΙΒΕΡΕΣ σκέψεις για το κράτος μας.

"Οι Θιβετιανοί ζουν το δικό τους 1821. Κι εμείς είμαστε σύμμαχοι των δικών τους “Τούρκων”."

"Σήμερα θα ακούσεις όσα θα έπρεπε να ακούγονται χθες στην Ολυμπία."

Αναρωτιέμαι... τι νόημα έχουν να γίνονται όλες αυτές οι παρελάσεις, οι παραστάσεις, οι απαγγελίες των ποιημάτων και της αναγνωσης των κειμένων του Μακρυγιάννη ή του Φεραίου στα σχολεία μας, τι νόημα έχει να περηφανευόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των αγωνιστών του 21 ή των αρχαιών φιλοσόφων και της περιβόητης Αθηναϊκής δημοκρατίας εάν δεν μπορούμε να διδαχθούμε το παραμικρό από όλη αυτή την βαριά κληρονομιά που μας αφήσανε.

Η ειρήνη, η δημοκρατία, η ελευθερία πρέπει να ισχύει για κάθε άνθρωπο αυτού του πλανήτη.
Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν την τύχη να έχουν ζήσει έστω και μιας ώρα ειρήνη, δημοκρατία και ελευθερία εγώ δεν νιώθω ότι μπορώ να εορτάζω ανάλογες επετείους.

(*)

Νιώθω απεριόριστη ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς τους προγόνους μας που θυσιάσαν τις ζωές τους για να μπορώ εγώ τώρα να συλλογίζομαι ελεύθερος αλλά νιωθω παράλληλα ντροπή ως σύγχρονος Έλληνας που δεν βρέθηκε ένας πολιτικός αρχηγός να μιλήσει δημόσια για το πραγματικό νόημα που θα έπρεπε να έχει η χθεσινή τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας ή της σημερινής ημέρας για κάθε σύγχρονο αντίστοιχο "Έλληνα του '21" σε όλο τον κόσμο.... είτε αυτός είναι Θιβετιανός, είτε Παλαιστίνιος, είτε Κούρδος, είτε... είτε... είτε....




(*) Σαν φαρσοκωμωδία παλιας ελληνικής ταινιας με τον Χατζηχρήστο μου φάνηκε και μένα αλλά και του Old-boy όλο αυτό το σκηνικό της σύλληψης του Γάλλου ακτιβιστή στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Και μεις οι χαζοί Νεοέλληνες που αγχωνόμασταν μέχρι τελευταία στιγμή πως θα φανεί ο Κρόνιος Λόφος γυμνός από δέντρα...

update: Για πλήρη ενημέρωση επί του θέματος επισκεφθείτε τον συνήθη ύποπτο της αναλυτικής ενημέρωσης, τον Αστέρη Μασούρα.

4 σχόλια:

Γκρινιάρης είπε...

Την ίδια σκέψη με σένα και τον Old-boy έκανα όταν είδα το βίντεο.

Όσο γι' αυτά που γράφεις θα συμφωνήσω. Είναι πολύ υποκριτκό να μένουμε στα λόγια και τις κενές δηλώσεις για τη σημερινή μέρα και τι τιμούμε, όταν δεν κάνουμε την αντιπαραβολή με το σήμερα και τι εφαρμογή έχουν τα πιστεύω του τότε και τα διδάγματα του παρελθόντος.

Αλήθεια δε βρέθηκε κανείς να μιλήσει;

Και δεν είναι μόνο η συγκυρία της εθνικής μας εορτής. Είναι και οι Ολυμπιακοί αγώνες σαν γεγονός, που προσπαθούν να το απογυμνώσουν και να το αντιμετωπίσουν κάτι σαν απλά και μόνο αθλητικό.

philos είπε...

Συμπλήρωσες πολύ απλά και όμορφα τις σκέψεις μου, γκρινιάρη.

Γενικά πιστεύω ότι πολλοί έχουν σκεφτεί παρόμοια με σένα και με μένα. Αλλά όσο δεν ακούγονται τέτοιες φωνές από πρόσωπα μεγαλύτερης εμβέλειας, ο πολύς κόσμος ακούει στο κεφάλι του ένα ατελείωτο μπλαμπλαμπλα...

ps. Επειδή μένεις Αγγλία και πιθανώς δεν γνωρίζεις, αυτό το μπλαμπλμπλα το εμπνευστηκα από μία σχετική και πολύ πετυχημένη ελληνική διαφήμιση στην τηλεόραση, όπου μιλάει μια γυναίκα και ο τύπος ακούει μόνο 2-3 λέξεις από όλη την κουβέντα.

Ανώνυμος είπε...

Εκπληκτική σκέψη, εικόνα, απόδοση συμπεράσματος.

philos είπε...

freedula, με κάνεις και κοκκινίζω!!!
;p