5 Φεβ 2008

Τι είναι η πατρίδα?

"Πατρίδα είναι οι έντονες όμορφες μνήμες της παιδικής μας ηλικίας.

Μπορεί εμένα η πατρίδα μου να είναι η Αλβανία, αλλά για τα παιδιά μας που γεννηθήκαν και μεγάλωσαν εδώ στην Ελλάδα, πατρίδα τους είναι η Ελλάδα. "
Τα λόγια αυτά που σας μεταφέρω είναι τα λόγια μίας Αλβανής μετανάστριας, που πήρε τον λόγο στην προχθεσινή εκδήλωση που παρευρέθηκα για την "Ευρωπαϊκή Ταυτότητα - Πρόσφυγες - Μετανάστευση - Πολιτικές ΕΕ".

No human being is illegal (via myla kent)


Ελέχθησαν και άλλα ενδιαφέροντα που εγώ δεν γνώριζα, από διάφορους φορείς αλλά κυρίως από μετανάστες σαν την Άννα Πάντιτς από την Σερβία και τον Μιχάλη από την Νιγηρία και τον πάντα ενδιαφέρoντα Γκάζι Καπλάνι.

Και μεταφέρω την προτροπή της αμφιτρύωνος της εκδήλωσης, της Ελένης Τροβά, να μην ξεχάσουν οι επόμενες γενεές, τα παιδιά του Μιχάλη, της Άννας και κάθε άλλου μετανάστη...

Despair : These (boats) are sailed from Haiti to The Bahamas, stuffed to the gunwales with illegal immigrants/refugees. (via GloriousFool)

... όπως ξεχάσαμε και όλοι εμείς οι πρόσφυγες τρίτης γενιάς από την Μικρή Ασία και επιτρέπουμε να έχουμε ένα κράτος τόσο κοινωνικά ανάλγητο και οπισθοδρομικό που δυσκολεύεται να δεχτεί ως Έλληνα πολίτη όποιον πολίτη έχει γεννηθεί, μεγαλώσει και σπουδάσει σε ελληνικό σχολείο, όποιον μετανάστη νιώθει Έλληνας και πατρίδα του την Ελλάδα και εν αντιθέσει τους προκαλεί τόσα και τόσα προβλήματα και ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον τους σε αυτό τον τόπο που επέλεξαν για να ζήσουν...

όπως έκαναν πριν απο αυτούς γενεές και γενεές μεταναστών από τα αρχαία χρόνια!

Sans papiers à la Bastille n°21 (via glucozze)

"We may have all come on different ships, but we're in the same boat now."
King Jr. Martin Luther



Water can for use by Mexican immigrants entering the US by walking across the Anza-Borrego desert. (via Robin Dude)

9 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Δυστυχως φιλε μου οι Ελληνες παρολο που ξερουν τη σημαινει ξενιτια...τις περισσοτερες φορες ξεχνανε λογω συμφεροντων...
Τωρα τι συμφεροντα εχουν να χωρισουν Ελληνες και Αλβανοι μεταξυ τους...δεν ξερω...
Παρολα αυτα καποιες φορες ντρεπομαι πραγματικα που ειναι Ελληνας για την σταση των αλλων Ελληναραδων προς τους αλλοδαπους που ζουν στη χωρα μας...

Unknown είπε...

Η εκδήλωση του σαββάτου με γέμισε συγκίνηση. Το είδες. Σήμερα με ξέκανες. Κυριολεκτικά.
Βρε Χρίστο τι να πω.
Σε ευχαριστώ για όλα. Και ευχαριστώ τη μπλογκόσφαιρα που μου έστειλε έναν τέτοιο φίλο.
Ενημερωτικά: στην εκδήλωση ήταν κάποιοι δικαστές. Από αυτούς που δικάζουν απελάσεις. Συζητούν το ενδεχόμενο μιας εκδήλωσης μόνον για δικαστές.
Κάτι κινείται!

philos είπε...

Φίλε Πρέζα ΤV, δυστυχώς δεν είναι μόνο οι Έλληνες. Είναι ο πλούτος μαζί με την αμάθεια, είναι ότι μας έχουν κάνει να νιώθουμε ότι έξω από τα σύνορά μας υπάρχουν μόνο εχθροι και όχι άλλα ανθρώπινα όντα.

Ελένη, χαίρομαι που όντως κάτι κινείται. ίσως αυτά είναι τα πιο ωραία νέα!
Η μπλογκόσφαιρα προς το παρόν μας έχει φερθεί πολύ καλά!
;D

vasilis tsiknakos (philosofos) είπε...

Φίλες philos θα σου γράψω ότι είχα γράψει και σε ένα ανάλογο post στο blog του Νίκου Δήμου "Αγαπώ τον τόπο που γεννήθηκα, που μεγάλωσα, που αγάπησα, που έκανα τα πρώτα μου όνειρα. Μου έλειψε πάρα πολύ η πατρίδα μου όταν έζησα στο εξωτερικό και γι’ αυτό ξαναγύρισα. Δεν θα πω ποτέ όμως ότι αυτός ο τόπος είναι ο διαλεχτός και το κέντρο της γης. Δεν θα τολμήσω ποτέ να ισχυριστώ ότι οι κάτοικοι της είναι ανώτεροι. Θα φωνάζω πάντα δεν μου χρωστάει κανείς τίποτα και δεν χρωστάω τίποτα σε κανένα." Για εμένα δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να βλέπω ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, θρησκείες και πολιτισμούς να συνυπάρχουν αρμονικά και να συνεργάζονται.

philos είπε...

Φίλε philosophos, δεν θα διαφωνήσω σε τίποτε από όσα λες.

Νομίζω ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι αν θέλουν σε κάτι να διαφέρουν από το γεμάτο πολέμους και μίση παρελθόν τους έτσι πρέπει να αισθάνονται και να σκέφτονται!

Ανώνυμος είπε...

επειδη υπαρχουμε για να σκεφτομαστε σου στελνω εναν δεσμο που μπορει και να σε ενδιαφερει.

http://www.photojournalism.org/2007%20images/web/contest/singles/source/spot_news1.htm

philos είπε...

Ανώνυμε, το είδα και συγκλονίστηκα...
ΣΚ... όταν βλέπεις τέτοιες εικόνες, δεν μπορείς να μην σκεφτείς... δεν μπορείς να γυρίσεις το κεφάλι στις αδικίες του κόσμου.

Σοφία είπε...

Έτσι είναι... εκεί που περνάς τα παιδικά σου χρόνια, εκεί είναι η πατρίδα σου. Καλό είναι να μην το ξεχνάμε αυτό και αντί να τρωγόμαστε αποκλειστικά με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της διασποράς, να κάνουμε κάτι παραπάνω για τη σωστή αφομοίωση των "ξένων" Ελλήνων που ήδη ζουν ανάμεσά μας (σας).

philos είπε...

Καλό είναι να σκεφτόμαστε γενικά βλέποντας ανοιχτά προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν!